Annika ringde just och ville ha hjälp att formulera ett sms. Jag kanske har glömt att berätta att jag är självutnämnd sms-expert?! Alla människor följer inte sms-lagarna dessvärre, men man märker ganska snart vem som gör det och vem som inte gör det, och så fort man ser att någon följer de givna reglerna kan man börja tolka signaler. Det är hur kul som helst. Man måste dock tolka sms i sin kontext så det är svårt att analysera främmande människors sms, men Annikas kan jag tolka och mina egna såklart. Somliga signalerar medvetet känslor via sms, somliga gör det omedvetet, men oavsett vilket så går signalerna oftast fram.

Så nu tänkte jag bjussa på lite sms-skola! Först grunderna: Vill du eller den du får sms av uppmuntra till fortsatt konversation ska smset såklart gärna inkludera en fråga av något slag. Frågor som kräver svar (vad ska du göra i helgen?) visar mer angelägenhet om svar än frågor av typen "du missar inte när och fjärran i kväll va?". Du uppmuntrar även till svar om du skriver förslag på saker att göra som rör den andre, tex som svar på dennes frågor eller som egna ideér om framtida aktiviteter som berör er båda. Självutlämnande sms kräver såklart också svar, dock inte alltid frivilliga sådana så det är lite vanskligare. Ett annat sätt att visa intresse är att kommentera det den andre skrivit, gör du inte det är det ungefär detsamma som att avsluta konversationen. Skämtsamma sms är i regel bra, man kan både svara och inte svara, det är lagom kravlöst, passar sms som form och innehåller sällan förbindande frågor. Är man seriöst intresserad av personen man messar med ska man dock begränsa de skämtsamma smsen ifall man märker att man aldrig har en seriös konversation. Skämt via sms framstår ofta som kompisaktiga om de pågår alltför frekvent.

En vanlig sorts sms är annars alla dessa ytliga, käcka, trevliga meddelanden med lagom många utropstecken och inga frågor. De är korrekta men intetsägande och lite utestängande och lämnar ibland en sur eftersmak utan att man kan sätta fingret på varför. Ofta används de som helt vanliga avslut på konversationer, men de kan lätt uppfattas som ohövliga om de kommer som svar på sms innehållande kontaktsökande frågor eller teman av mer personlig karaktär. Min erfarenhet är att om de skickas av någon med koll på sms-lagarna så betyder de artigt avslut på konversationen, och man framstår som lite för om man fortsätter skriva sms innehållande frågor tillbaka. Sedan finns det de som egentligen vill konversera men som inte fattar hur man gör och som tror att det kommer dimpa in fler sms oavsett om han/hon själv anstränger sig och som i ren oförståelse skickar avvisande sms. Sådana här trevliga opersonliga sms utan frågor stänger dock inte dörren för vidare konversation i framtiden. Det perfekta sms-avslutet tycker jag består av ett sådant sms och sen ett bekräftande avslutningssvar på det, också utan frågor.

Det här med hur man avslutar sms är också intressant! Kram är såklart alltid bra. Puss är lite oseriöst och fjortis, men det funkar med kompisar. Kram!! med fler än ett utropstecken är lite mer vänskapligt än bara kram och passar sig inte för flirt. Kram! med ett utropstecken betyder intresse om inte hela smset är fyllt av utropstecken, för då blir alltihop bara oseriöst. Det funkar både i vänskap och i flirt. Ett kram utan utropstecken kan säga mer än alla utropstecken i världen om det står något allvarligt innan, typ "jag har saknat dig(punkt) kram(punkt)". Men är hela smset glatt och oseriös och det avslutas med kram utan utropstecken tolkar jag det som en kompiskram. Det kan också tolkas som ett avvisande om den andre skrivit ett kram med utropstecken precis innan.

Flirt-smileys passar i skämtsamma sms och i flirtiga relationer men sänder ut alltför oseriösa signaler om man är allvarligt intresserad av någon. Det är helt ok att använda dem sparsamt dock. Små bokstäver är ofta trevligare att skriva och läsa än stora, även i början av meningar, om man inte vill visa att man verkligen bryr sig om den andre- då ska man vara noga med att börja alla meningar med stor bokstav för att visa att man ansträngt sig. Vill man signalera lite lagom ointresse kan man stava fel här och där annars, det tyder på slött oengagemang. Sen är det viktigt såklart när och med vilken frekvens smsen skickas. Varannan-gång-principen är ju bra att hålla sig till om inte den ene kompenserar med mer kärlek i sina sms eller tar initiativ på andra sätt mellan smsen. Dock kan varannangång-principen konkurreras ut av "vem-som-avslutade-konversationen"-principen, som säger att den som avslutade ska ta initiativ nästkommande gång om man inte hörts på annat sätt emellan. Är man intresserad av någon tycker jag annars att ofrekvent skickade sms sänder ut spännande signaler. Ibland ofta- ibland sällan och framförallt inte anpassat efter den andres takt. Men är man intresserad på riktigt ska man såklart inte hålla på och spela. Sms är i vilket fall som helst färskvara, de skall svaras på inom ett dygn helst annars kan man lika gärna strunta i det.

Det är kul att smsa med folk som förstår sms-lagarna. Det är dock inte lika kul med motsatsen. Som när man skriver ett perfekt utformat sms med "Hälsning. Fråga. Något litet om ens egna tillvaro (typ här är det snöstorm). Avslut" och inte får en enda kommentar på det man skrev om sin egna tillvaro utan bara en lång detaljerad utläggning som svar på den lilla frågan man slängde ur sig. En "hej-hur-är-det-fråga" man ställde för att inbjuda till kontakt, men som togs på alldeles för blodigt allvar. Sådana sms-svar signalerar självupptagenhet, ointresse eller dåliga sociala sms- färdigheter. Det finns också de som inte inbjuder till vidare konversation genom tex frågor, fastän de gillar en och vill ha kontakt, och det finns de som skriver ett helt sms fullt av oseriösa utropstecken trots att de är allvarligt intresserade. Sen finns det såna som jag också som medvetet använder och bryter mot sms-normerna för att förvirra min omgivning. Det är kul! 

Annika hävdar att "sms-lagarna" endast finns i mitt huvud och att andra varken bryr sig i eller förstår dem, men det håller jag verkligen inte med om. Jag tror de flesta omedvetet förstår när en konversation är på väg att dö ut, liksom när personen i andra änden är oengagerad, även om man inte alltid medvetet kopplar ihop det med små signaler som stavfel, utropstecken, fördröjning av svar, dåligt med frågor osv. Sen tycker inte jag man ska sitta och grubbla över sånt här när man skriver sms till vardags, det är ju egentligen först i en flirtig relation som det blir intressant att tolka sms-signaler. 

Annika tycker inte heller att man ska förmedla viktiga saker på sms eftersom det lätt uppstår missförstånd, men jag tycker man kan säga allt med sms. Med bara 10 tecken kan man avsluta en hel relation, eller fördjupa den, eller få någon att gråta, eller skratta. Ett sms rymmer mer än man tror, och har man koll på lagarna blir det inga missförstånd;). Jag har för övrigt ett liv, även om det kanske inte verkar så!

(oj vad långt det blev, var det någon som orkade läsa allt?!)

 
( 27 nov 2007, 09:51:47 PM CET ) Kategori: Blandat PermalinkKommentarer [2]  
Trackback URL: http://blogg.passagen.se/anglear/entry/konsten_att_skriva_sms
Kommentarer:

Intressant. Så länge det inte går till överdrift..:-). Jag är nog ganska dålig på att svara snabbt på sms, vill gärna formulera dem noga och funderar mycket vad jag ska säga, speciellt om det är någon jag tycker om. Självklart ska man fånga upp den andra lagom mycket, men även ge sig själv plats. Den fina kille som jag skriver en del om på min sida, gör ofta tankepunkter..jag vet för att jag har frågat. Vad är din åsikt om det? för onekligen så ska det fyllas ut ngt där, eftersom att vederbörande faktiskt tänker ..men hur ska mottagaren vet vad som tänks. Krångligt och jag kan linda in mig hur mycket som helst. Och jag håller med dig finns det ett genuint intresse så tycker jag dock att man kan strunta i alla regler. Men en sak som jag stör mig på är att många killar inte avslutar emd något, varken en kram eller ett hejdå. Bara punkt. Känns oartigt och lite som om man slänger på luren i örat på ngn. Nej, nu måste jag sluta tänka annars lär jag ligga vaken hela natten. :-). stor kram

Skrivet av Sandrine den 28 november, 2007 kl. 21:51 #

haha jag håller definitivt med dig!

Skrivet av Myllenberg den 29 maj, 2011 kl. 19:02 #

Skriv en kommentar:

Namn:
E-post:
URL:

Din kommentar:

HTML Syntax: INTE tillåten