LCHF och Irriterad tjocktarm, IBS (Irritable Bowel Syndrome)

01 jan kl 16:42, 2007

Skrivet av dahlqvistannika under kategorin Blandat | 141 Kommentarer | Permalink

Här kan du skriva i kommentar om dina erfarenheter av LCHF och IBS.

Jag länkar i Hälsovinster...

Hälsovinster, Ulcerös colit

Kommentarer:

Hej! Jag har hållit på med lchf-programmet sedan 14 mars i år, alltså inte särskild länge. Vikten har inte minskat, men det kanske beror på att jag inte har alldeles för mycket att ta bort längre. Syftet var viktminskning, men de positiva effekterna jag fått hittills gör att jag vill fortsätta med programmet, kanske livet ut. Vad är dessa effekter då? Jo, problemen med magen har helt försvunnit. Jag har aldrig ont längre, inte ens i gallan som tidigare. Min irriterade tarm har lugnat ner sig (av läkare diagnostiserad).Inga gaser och ingen uppblåshet. Magen sköter sig som en klocka. Jag har fått ett energitillskott som jag inte trodde var möjligt samtidigt som jag efter år av problem med sömnen sover som en gris. Som resultat av bättre sömn har minnet blivit bättre, samt koncentrationsförmågan skärpts. Jag har kommit ifrån mitt ständiga behov av att äta konstanst eftersom blodsockret inte sjunker som det gjorde förrut. Dessa blodsockerfall resulterade i illamående och kräkningar om jag inte åt mycket täta mål. Efter ca 3 veckor med kosten hade exemet i mina händer försvunnit. Men av alla dessa effekter är ändå magen och blodsockret det viktigaste. Det känns helt underbart att kunna leva ett normalt liv, vilket jag inte kunnat göra under väldigt lång tid. Jag kan bara rikta min tacksamhet till alla dem som arbetat fram råden och aktivt fortsätter att ge mig råd med den nya kosten. Skrivet av PaulaW den 22 april 2007 kl. 15:43 # Flyttat av mig/AD

Skrivet av Paula W den 22 april, 2007 kl. 16:48 #

Jag har haft vad läkare kallas för IBS i många år (minst 20 år), dessutom har jag varit förstoppad hela mitt liv. Uppblåsthet och smärtor i magen var en del av mitt vardagliga liv. Jag har provat alla möjliga koster såsom GI-metoden, vegankost, samt laktos- och glutenfri. Det blev bara värre. Någon månad sedan började jag med LCHF och som följd av detta har min mage blivit helt besvärsfri, jag är inte uppblåst längre, har inga smärtor i magen, jag har inte haft huvudvärk och vaknar inte trött och stel på morgonen. Och jag är inte förstoppad längre! Jag har även minskat något kilo i vikt av de få kilo som jag har över (BMI 25) som oftast sitter fast oavsett vad man gör. Samtidigt är jag aldrig hungrig och har inget sug alls. Konstigt att kostetablissemanget hävdar att dessa kostråd saknar "vetenskap och beprövad erfarenhet" - vad väntar de då? Varför beprövar de att LCHF inte är bra? Tack Dr Annika att du kämpar offentligt mot dena stora feta lögn!

Skrivet av anita den 22 april, 2007 kl. 17:42 #

Jag har sedan 70-talet haft diagnosen Colon Irritabile och har burit hem bärkassar med Visibline, Lunelax och andra bulkmedel. Varje läkare har rekommenderat "mera fibrer" och jag har blivit sjukare och sjukare. Periodvis har jag haft 14-16 dagar mellan tarmtömingarna. Idag äter jag knappt några fibrer alls, däremot en hel del smör och kokosfett. Så länge minst 75E% av min kost kommer från fett och sköter sig tarmen perfekt utan förstoppningar, inga smärtor och inga anala blödningar. Jag är efter TRETTIO ÅR frisk från något som innan betraktats som kroniskt.

Skrivet av Margareta Lundström den 22 april, 2007 kl. 23:24 #

Jag har lidit av IBS i mer än tio år och ständigt känt mig uppblåst, med omväxlande lös/halvhård och liksom kladdig avföring. Det kändes dessutom nästan aldrig som att jag lyckades tömma tarmen fullständigt när jag gick på toaletten, hur mycket jag än satt där och krystade. Under åren har jag provat att utesluta olika födoämnen i hopp om att något av dem skulle visa sig vara orsaken till mina problem. Nästan det enda jag aldrig uteslöt var hela högkolhydratgruppen med rotfrukter, bönor, linser och spannmål. Visst provade jag t.ex. att skippa spannmål, men då ersatte jag dem med rotfrukter eller linser/bönor istället. Jag har naturligtvis känt till lågkolhydratdieter sedan tidigare, som bantningsmetoder, men tyckte alltid att de verkade jobbiga och opraktiska eftersom så stor del av vår matkultur är uppbyggd kring kolhydrater. Dessutom hade jag inte klart för mig vilka hälsovinster man kan göra genom att minska på kolhydraterna! Min tidigare kosthållning skulle säkert applåderas av nästan vilken dietist eller GI-förespråkare som helst: Mycket fullkornsris, linser och bönor, grönsaker, frukt, fisk, nötter och frön, lite olivolja och ännu mindre smör. Kött någon enstaka gång. Men även om de skulle gilla dieten så gjorde min kropp inte det. Hur som helst, för drygt ett halvår sedan började jag träna på gym igen och kände att det var dags att strama upp dieten och prova något nytt. Jag uteslöt spannmål, bönor och linser, rotfrukter, ökade på fettet och frukten och började äta ägg. Jag åt alltså protein, fett och kolhydrater i form av massor av frukt och grönsaker. Och jag mådde bättre än på många, många år. Matsmältningen lugnade ned sig en hel del och blev nästan problemfri. I samma veva som jag uteslöt en hel del kolhydrater och började må så mycket bättre började jag undersöka riktig lågkolhydratkost och upptäckte t.ex. Annikas blogg. Det fick mig att vilja testa, så jag skippade frukten och lade till mer smör, kokosfett och en del kött i kosten. Sedan dess mår jag ännu mycket bättre! Matsmältningen fungerar helt perfekt nu. Jag känner mig aldrig uppblåst, känner aldrig att något i systemet "krampar" och när jag bajsar (en gång per dag på morgonen vanligtvis) så glider det ut fasta korvar som inte stinker eller känns klibbiga och det känns som att jag verkligen tömmer hela tarmen. Ursäkta skitpratet, men det krävs ju i det här fallet... Övriga effekter som jag märkt av är att jag bygger muskler mycket lättare på gymmet, min hy har blivit bättre, jag vaknar mer utsövd på morgonen och är allmänt mer lugn och fokuserad.

Skrivet av Ulf_S den 23 april, 2007 kl. 00:01 #

Utan fibrer och spannmål i maten och med stor andel animaliskt fett(75-80%) blir min mage lugn och fin och sköter sig exemplariskt. Borta är magkatarr, knip och gaser som plågat mig i alla år. Det är underbart!

Skrivet av Catharina L den 23 april, 2007 kl. 17:29 #

Jag har haft det som Ulf_S här ovanför. Kletig avföring, kändes som att det aldrig gick att tömma tarmen helt. Gick nästan aldrig att torka sig riktigt heller. Efter bara några dagar på LCHF kost fungerade magen hur fint som helst. och 1½ månad senare är det också prima liv (Jag äter extremt lite kolhydrater, och de flesta kommer från grädde och ost). Jag blir hård i magen av mycket ost, men äter jag mestadels kött är det INGA problem. Detta är den största hälsovinsten för mig personligen. Jag är så oerhört tacksam mot dig, Dr Annika (Och Skaldeman förstås) som fick in mig på rätt spår. Atkins är bra, Dahlqvist är bättre!

Skrivet av Skogiz den 24 april, 2007 kl. 10:52 #

Min uppblåsta och irriterade mage har blivit mycket bättre sedan jag skippat fibrer, frukt och kolhydrarer ex bönor för en kost med mer fett. Jag är lite laktos intollerant och får ibland lite besvär när jag använder för mycket vanlig mjölk och grädde, men inte alls i samma omfattning som tidigare. Uppblåstheten, smärtan och diareérna är i det närmaste borta. Det känns jätte bra.

Skrivet av Anna-Lena den 25 april, 2007 kl. 20:52 #

Jag har skrivit samma under gaser, men det passar in här också. Problemet med "körig" mage kändes större än gaserna, och jag är SÅ tacksam att detta är löst. Tidigare hade jag jättestora problem med min mage: magknip, mycket och illaluktande gaser, kunde få mycket hastiga behov av toalett och få gå flera gånger under ett par timmars tid. Blev rädd för att inte hitta toa i rätt tid. Nu med LCHF är min mage totalt lugn. Gör inte ont, får inte gaser, inte snabba behov av toalett. På semester nyligen hade jag svårt att äta rätt, åt igen mer frukt och bröd - och fick också mer ont och mer behov av toa. Hemma igen lugnade allt ner sig igen.

Skrivet av Mona den 26 april, 2007 kl. 22:33 #

Min IBS har blivit mycket bättre. De där akuta toabesöken kommer mer och mer sällan, kanske någon gång i veckan nu. Har hållit på med LCHF sedan i februari. När jag hade hållit på i två månader fuskade jag och tog en bit smörgåstårta på jobbet. Efter ett par timmar kände jag det där suget igen. Så det var bara att ta min karrebit och vitkålen och mådde sedan bra restan av arbetspasset. Till på köpet så blev det akut toabesök. Jag blev själv förvånad att det märktes så tydligt. Så nu håller jag mig till LCHF.

Skrivet av 213.113.109.249 den 11 maj, 2007 kl. 23:04 #

Funktionella tarmstörningar sedan 14 år. Avföringen som små harlortar, buksmärtor, mycket gaser, uppspänd buk, avföring flera gånger / dag. Varit helt beroende av Inolaxol varje dag och ibland flera gånger / dag. Med LCHF är magen lugn, platt med nästan inga gaser alls. Tar Inolaxol ca 3 ggr / v numera. Jag har svårt att äta helt renlärigt och syndar med kakor och godis ibland. Då vet jag genast vad jag har att vänta i form av gaser och smärtor. Det är tryggt att veta att något hjälper även om min diciplin brister då och då.

Skrivet av Kicki den 22 maj, 2007 kl. 20:56 #

Aldrig mer spänd uppkörd mage, kan däremot ha fettdiarre ibland. Vinsterna överstiger diarren med hästlängder.

Skrivet av sussie den 30 maj, 2007 kl. 16:48 #

Jag har lidit av Ibs i minst 15 år men redan efter 3 veckor på LCHF kost blev det mycket bättre. Nu behöver jag ändast gå på toa 1-2 ggr/dag och magen känns aldrig svullen eller uppblåst och gaser har jag nästan aldrig.Nu har jag ätit LCHF kost i 1,5 år och ser bara fördelar med detta.

Skrivet av Inger den 30 maj, 2007 kl. 18:48 #

Jag har lidit av IBS i många år, senaste tiden i kombination med Crohns sjukdom. Två veckor efter att jag börjat med LC kost så var min tarm normal, jag har haft ytterst få "anfall" sedan dess och nu har jag ätit kosten i 9 månader. Helt underbart!!!

Skrivet av Nancy Alke den 02 juli, 2007 kl. 00:22 #

Stå på dig! Jag har följt dina råd sedan ett år tillbaka och det har förändrat mitt liv enormt. Jag har blivit helt besvärsfri från svår IBS, som jag haft i 20 år. Har följt både läkarnas och dietisternas råd under dessa år, men aldrig blivit bra förrän jag hittade din blogg o la av med kolhydrater o började äta fett. Idag är jag strikt lchf-are, men det tog mig ett tag att sluta fuska... =) Dessutom märker jag att kroppen och huvudet mår bättre, klarare i huvudet, jag sover bättre, och har mer energi. Jag kommer aldrig gå tillbaks till att äta kolhydrater. Fler o fler i min omgivning börjar inse fördelarna med LCHF. Alla som har testat säger att de märker skillnad.

Skrivet av Katarina den 28 september, 2007 kl. 12:24 #

Det här var en intressant länk. Jag går just nu på utredning för min mage vilket jag tror är IBS. Får oerhörda kramper i magen nästan varje kväll. Och är uppblåst som en ballong och ser gravid ut från tidig eftermiddag. Detta är väldigt jobbigt och jag avskyr hur man ser ut ibland. Gaser till tusen har jag oxå. Fått svar på många utav mina prover jag precis gjort och alla verkade bra. Ska tillbaka på onsdag och göra laktosbelastning och ytterligare en vecka efter det ska jag göra nåt som mäter om man har en bakterie som satt sig i magsäcken. (kommer inte ihåg vad det heter). Ska även in på ultraljud för gallan. Skönt att hittat en läkare som tar till allt och lite till för att försöka hjälpa mig. Men som sagt...det här låter väldigt intressant. Och jag antar att det inte skadar att prova. Är ju lite som GI tänk om jag förstått det rätt. Kommer sakna bröd allra mest. Älskar grovt bröd ju:-)

Skrivet av Cattis den 02 februari, 2008 kl. 17:21 #

Hej! Är 20 år och har precis efter snart 3 år med besvär med diarré, akuta toa besök, gasig mage oh uppblåsthet fått veta att jag har IBS. Jag har gjort alla tänkbara undersökningar men alla har visat sig vara bra. Nu är bara fråga. Hur ska jag bli av med besvären..? Har läst att många använder sig av LCHF kost, kanske borde prova. Undrar också om någon gått i terapi mm? Om någon läser det här så snälla kontakta mig på mailen. Vore mycket lättare att prata med mig som har varit eller är med om samma besvär. IIelinII@hotmail.com

Skrivet av Elin den 21 februari, 2008 kl. 22:13 #

Här är en länk till "Ulcerös kolit - så blev jag frisk från min obotliga tarminflammation" av Annika Lagerhorn

Skrivet av Tips den 21 februari, 2008 kl. 22:33 #

Elin, Vi har fått många rapporter om förbättring av IBS-problem vid LCHF-kost. IBS-personer mår inte bra av hög mängd av kolhydrater och fibrer. Den kosten är det allra enklaste behandlingsförsöket mot IBS.

Skrivet av Annika D den 21 februari, 2008 kl. 22:34 #

Har haft "stressmage" sedan många år. Har ätit Dimor två tabletter dagligen (ordinerat av läkare). Har gjort flera undersökningar men inte hittat något fel. Min egen bedömning är IBS även om jag aldrig fått den diagnosen. Ständig mer eller mindere "lös i magen" och rädsla för behov av akuta toabesök. Mycket gaser. Akuta toabesök, speciellt efter måltider. Ibland smärtsamma "kramper" i tarmsystemet som resulterade i upprepade lösa tömningar.
Mycket bättre efter några veckor med LCHF. Äter inte Dimor längre, utom vid nåt enstaka tillfälle, men då mest som "gardering" om jag ska göra nåt speciellt. Nästan inga gaser. Har fortfarande problem med att jag blir nödig så fort jag ska iväg på nåt tex., men hoppas det blir bättre när kroppen får klart för sig att magen faktiskt är mycket bättre. Dom smärtsamma kramperna har jag inte haft någon enda gång efter LCHF-starten. Jag håller tummarna för att trenden håller i sig. Just nu är jag iaf helsåld på LCHF. (Som också gjort att jag gått ner i vikt)

Ibland har jag undrat om alla magproblem varit psykiska - men nu har jag fått klart för mig att jag ätit en kost som inte varit bra för mig.

Skrivet av Anders Bengtsson den 16 maj, 2008 kl. 11:40 #

Har lidit av IBS i några år nu. Har dessutom gått hos dietist under en längre tid utan några märkbara resultat. I kostväg tycker jag att jag har testat allt dietisten föreslagit. Dieten har till stora delar bestått av just fibrer så som frukt och gönsaker. Den kolhydrat mängd som förespråkades av henne, var redan då mer än vad jag ansåg som rimlig. Men hur kommer det sig att vårt lands dietister som har utbildat sig uppemot 5 år kan ha så fel?

Skrivet av Hanna den 17 juli, 2008 kl. 20:03 #

Hanna,
Din erfarenhet delas av många, tyvärr verkar dietisterna utbildats i mycket, men inte i att tänka själv sller att göra observationer och dra slutsatser av dem.

Innehållet i deras utbildning verkar i stället vara huvudsakligen bestämt av den ideologiska, men govt felaktiga, tanken att man inte kan föda jordens befolkning på kött varför vi av solidaritetsskäl i stället skall förmås leva på vegetabilier.

Resultatet ser vi nu på kurvorna över fetma, diabetes, hjärt- kärlsjukdomar m.m.

Vi ser också ifall vi tittar efter att de som svälter i Afrika inte är jägarfolken eller massaierna som föder upp kor utan de som på vår uppmaning försöker odla majs och annan fågelmat och även de som odlar exportgrödor till oss, som vi köper till så lågt pris att de sedan inte har råd att köpa mat.

Skulle vi sluta köpa deras exportgrödor skulle de utan vidare kunna producera kött på sin mark så att det räcker och blir över.

Blir det torka kan en ko, gnu eller antilop vandra långa sträckor för att hitta vatten och mat, försök att få ett majsfält att göra det?

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 17 juli, 2008 kl. 20:12 #

Efter att ha fått diagnosen IBS läste jag allt jag kom över för att lista ut hur jag skulle äta. Kan ni tänka er att många av råden löd "soluble fibre" - det vill säga "lättsmälta" kolhydrater i form av till exempel vitt bröd. Provade det och uteslöt allt det vanliga: kaffe, vin, lök, bönor, paprika, etc etc och levde som en handikappad. Provade till slut terapi för att försöka frigöra mig från ångesten över magbesvären (som ju bidrog till mer besvär). Knaprade alla möjliga sorters tabletter (muskelavslappnande, gasminskande, laktasenzym, probiotika, you name it).

Sen snubblade jag över Specific Carbohydrate Diet som var designat för Crohns sjukdom mfl tarmsjukdomar. Det påminde en hel del om GI-mat, dvs inga snabba kolhydrater. Alltså började jag med GI.

Det var en revolution. Magen fungerade igen som genom ett trollslag. Tabletterna åkte ut, kaffe återinfördes på menyn, det återstod bara att övertyga omgivningen om att mitt handikapp nu var borta :) På köpet mår hela resten av kroppen mycket bättre när den inte plågas av blodsockret.

Jag äter fortfarande enligt GI, helt enkelt därför att jag inte vill styra kosten för hårt. Det innebär att jag fortfarande får magbesvär ibland, även om jag då redan på förhand vet vad som väntar. Magen reagerar absolut bäst på mat av LCHF-typ, om jag så bara äter det till lunch en dag.

På köpet håller jag vikten, får inga blodsockerfall, är på bättre humör och har mer energi. Jag mår kort sagt som en prins.

GI eller LCHF, kolhydratmyten behöver i vilket fall som helst avslöjas - så många som lider i onödan!

Skrivet av Anna B den 28 juli, 2008 kl. 15:15 #

Alla ni som blivit av med diverse magproblem efter övergång till LCHF kost har kanske varit gluten intolleranta. Det är en sjukdom vanligare än man tror med ett stort mörkertal. Helt enkelt; ingen säd=inget gluten=inga magproblem.

Skrivet av Janne den 28 juli, 2008 kl. 21:16 #

Jag har precis fått diagnosen IBS ochär ute och surfar efter information. LCHF är ju helt tvärtemot vad det står om dieter med fibrer. Jag ska absolut test redan idag. Jag kommer ju att må mycket bättre på alla sätt har jag förstått.
Jag har två frågor:
Jag har inga önskemål att gå ner i vikt - kommer jag att göra det?
Hur gör vi med maten till barnen 9 och 13 år? Finns några bra tips hur jag kan laga mat dem (som ju älskar pasta, mackor och potatis som alla andra barn)och mig samtidigt.
Självklart mår de också bra av grönsaker och fett, men de gillar inte tillagade grönsaker, bara kokt broccoli.

Skrivet av Eva Andersson den 05 september, 2008 kl. 14:02 #

Hej Eva, hela vår familj äter LCHF-kost, barnen är 10 och 13. De äter maten som de får på skolan, men hemma äter de som vi äter förutom en gång per vecka som de väljer "veckans kolhydrat" det brukar oftast bli pizza Godis frågar de aldrig efter numera, ett helt bortglömt behov. Jag har också problem med att de ej vill äta tillagade grönsaker, de äter dem råa, så jag tycker det går bra. Barnen tycker att de mår bra av denna mat och väljer av sig själv bort kolhydratrik mat i skolan, tyvärr är den för fettfattig, men det kompenserar vi hemma.

Den uppfattningen jag fått av att gå ner i vikt, är att man ej går ner om man ej är överviktig

Skrivet av Anna den 06 september, 2008 kl. 10:02 #

Tack för svar Anna, mina barn undrar vad dina barn äter till frukost?

Jag undrar - därför att man får frågor från arbetskamrater om jag tänker äta denna kost för alltid - alltså, kan man fortsätta äta det här så länge man mår bra av det utan att ta skada? På jobbet jämför de med Atkins-dieten som de menar är skadlig för hjärnan. Jag svarar att jag tror Atkins helt utesluter kolhydrater i två veckor och det är nog inte bra.

Vd är skillnaden mellan Atkins och LCHF?

Skrivet av Eva Andersson den 09 september, 2008 kl. 20:32 #

Eva Andersson,
Varför skulle atkins vara farlig för hjärnan?

Kolhydrater är inte ett essetiellt näringsämne, det skriver till och med Livsmedelsverket på sin hemsida.

Sannolikt kommer myten att hjärnan behöver kolhydrater ifrån några som testat att utesluta dem helt och sedan avbrutit innan kroppen ställt om sig och förutsatt att omställningsbesvären bara skulle bli värre med tiden.

Eftersom de är fettskrämda har de sannolikt dessutom enbart uteslutit kolhydraterna och inte ersatt dem med något, då tillkommer effekterna av svält.

Jag har själv levt på så små mängder kolhydrater som är praktiskt möjligt och mår bättre än jag gjort på åtminstone 25 år.

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 09 september, 2008 kl. 21:23 #

Eva Andersson,
Slanka friska barn behöver inte utesluta kolhydrater. Det enda de egentligen behöver är att inte äta snålt på naturligt fett (men inga margariner.
Det är vi överviktiga och sjuka som bör minimera kolhydraterna, och ersätta deras energi med naturligt fett.
Atkinsdieten är inte farlig för hjärnan, det är bara en myt iscensatt av etablissemanget i samarbete med livsmedelsindustrin.
Tvärt om måt hjärnan utmärkt av att alltid ha ett normalt blodsocker vilket man har vid lågkolhydratkost. Hjärnan mår inte bra av ett högt blodsocker vilket man får vid lågfett-högkolhydratkost. Då ökar också risken för demens, vilken är en högkolhydratsjuka.
Skillnaden mellan Atkins och LCHF är att i Atkins så återgår man till mera kolhydrater igen efter en LC-rivstart, medan i LCHF fortsätter man likadant resten av livet, och får ett långt och friskt liv.
Atkins gör inte heller, som vi, skillnad mellan skadliga industrifetter och naturliga fetter.

Skrivet av Annika D den 10 september, 2008 kl. 10:49 #

Hej Eva, det är lite varierande vad våra barn äter till frukost. Kokt ägg och macka på mjukt (det minst kolhydrathaltiga bröd jag kan hitta, ca 30 kolhydrater per 100 gram)bröd med mycket smör och ett bra pålägg med gurka eller paprika på, eller fjällfil med musli som jag själv gör, eller äggröra och bacon, eller ibland gårdagens middagsrester (om det är något de tycker mycket om). Ibland komletteras det hela med en banan.Till detta "röd" mjölk. Till lördagsgodis är det oftast caschewnötter som gäller.

Man får prova sig fram och det är som Annika skriver att man ej behöver vara så stenhård med kolhydratintaget till barnen. Men det roliga är att efter ett tag så väljer de själv bort det de ej har behov av längre, som godis, kakor, köpt glass. Jag försöker att undvika livsmedel med allt för mycket tillsatsämnen till barnen,och till oss vuxna också.

Lycka till, man får exprimentera sig fram lite.

Skrivet av Anna den 10 september, 2008 kl. 18:30 #

Anna,
Skulle jag få ändra en enda sak där så är det bananen. Få livsmedel har så många nackdelar och så få fördelar.

Få livsmedel innebär så stor miljöbelastning som bananer.
Arbetarna på bananplantager har en förväntad livslängd på under 30 år, främst på grund av alla bekämpningsmedel.
Av samma skäl använder de flesta i i alla fall större affärer jag sett handskar när de packar upp bananer för att de får hudproblem på händerna av bekämpningsmedlen annars.
Bananer ligger nära rekord när det gäller lite näring och mycket kolhydrater.

Och skulle man inte kunna utesluta dem skulle jag åtminstone välja ekologiska både för att de har mindre bekämpningsmedelsrester och för att de smakar bättre.

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 10 september, 2008 kl. 18:37 #

Kenneth, du har helt rätt tycker jag, men det kan vara svårt att helt ta bort det barnen alltid (innan kostomläggning) ätit. väljer de bananer framför kalaspuffar och cornflakes så är jag relativt nöjd, ekologiska köper jag när det finns i vår lilla ICA-affär, men det är tyvärr ej alltid (bor i ett klitet samhälle)
För örigt är jag numera väldigt sparsam med fruktinköpen. Äpplen från våra egna träd ätes nu !

MVH Anna

Skrivet av Anna den 10 september, 2008 kl. 19:29 #

Anna,
Ungar brukar enligt min erfarenhet vara mottagliga för vettiga argument som t.ex. det om bananarbetarnas förväntade livslängd eller att de i butiken hanterar bananerna med handskar.

Ett godis som barn borde gilla är skivor av äpplen, gärna lite syrliga, med lite kanel på, eller varför inte testa t.ex. kardemumma, som får 1/2 minut på varje sida i stekpannan med mycket smör och serveras med en stor klick vispad grädde. Jag tror att man skulle kunna komma undan utan att sockra, men annars är det nog inte så farligt för friska barn med några korn socker på skivorna innan man steker dem för lite extra karamellsmak.

Det räcker säkert med 1/2 äpple per person om man har mycket grädde.

Möjligen man man testa några korn av det ekologiska pulvret av vaniljfrön man kan hitta i små glasburkar i de flesta butiker nu, på äpplena innan man steker dem, det ger också lite sötma.

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 10 september, 2008 kl. 19:36 #

Kenneth, hur är det med annan frukt som apelsiner, nektariner, kivi? är det lika illa, eller är det bättre val? Som sagt, så köper jag sparsamt med frukt nu för tiden, men man vet snart inte vad man skall äta då allt innehåller diverse kemiska tillsatser, själv kan man undvara mycket, men det kan bli lite jobbigt för barnen, speciellt när de kommer i diskussioner på skolan med lärare och kamrater.

MVH Anna

Skrivet av Anna den 10 september, 2008 kl. 20:42 #

Anna,
Bananer är i en klass för sig, det vet jag.

Ett annat tips är att gröpa ur en passionsfrukt i en skål, hälla på vispgrädde och vispa. Vispa med en handvisp, det tjocknar mycket snabbare än vanligt.

Det blir en enormt fräsch och somrig smak som man kanske kan ha som fyllning i bakelser med kex på hårdvispad äggvita som man vänder ner mjöl av hasselnötter i och klickar ut på bakplåtsduk av silikon och jämnar ut till inte alltför tjocka flarn. Jag tror att de bör bakas vid ungefär samma temperatur och tid som maräng.

Lägg grädde på ett flarn, lägg på ett flarn till och mer grädde. Dekorera med grovt riven mörk choklad.

Man borde även kunna göra bakelser med lite tjockare flarn som man smetar ganache på (choklad, grädde och smör, värm mycket försiktigt under omrörning precis så att chokladen börjar smälta, ta av och fortsätt rör tills chokladen smält helt). Kyl så att ganachen stelnar ordentligt. Choklad med minst 70% kakao naturligtvis.

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 10 september, 2008 kl. 20:53 #

Hejsan!

Jag har precis suttit å läst igenom alla inlägg. Har själv jättejobbiga besvär med magen sedan tre år tillbaka. När jag har ätit något med mycket fett, ost eller liknande, har jag inte alls mått bra dagen efter. Å andra sidan, är det muffins med vit choklad jag har ätit, (muffins med rätt mycket fett i). Så jag är lite rädd för att testa den här dieten faktiskt. Är även laktsointolerant. Har ni några bra tips till mig? :)

Skrivet av Fenix den 12 september, 2008 kl. 14:33 #

Fenix, prova att minimera kolhydraterna enligt mitt Kostprogram, länk i bloggmarginalen. Om man gör det så brukar man tåla att i stället äta mera naturligt fett. Låt bli de laktoshaltiga produkterna, eller ta dem laktosfria, då du är laktosintolerant.
Om du undrar mera sen så kan du gå med på Kolhydrater i Fokus, länk i bloggmarginalen, så kan du få mera rådgivning där.

Skrivet av Annika D den 12 september, 2008 kl. 16:11 #

Hej!

Jag ska in å kolla genast. Har slutat med margarin helt nu å äter bara riktigt smör (laktosfritt då). Ska försöka ge detta en chans, kan dock inte låta bli att vara lite nervös. :)

Skrivet av fenix den 15 september, 2008 kl. 14:27 #

Hej
Jag har haft jättejobbiga problem med min mage i många år och vill verkligen ge detta en chans (men behöver egentligen inte gå ner i vikt.)
Vilka livsmedel är viktigast att undvika för att slippa just magproblemen?
Eftersom jag inte äter kött (däremot fisk) så känns det som att det inte blir så mycket kvar att äta. Vill ju inte äta för mycket grönsaker heller då jag vet att jag blir sämre av detta. Vet någon hur det är med vegetariska livsmedel som quorn, veg färs och falafel, är dom bra för magen?
Tack på förhand!

Skrivet av anna den 15 september, 2008 kl. 19:38 #

Hejsan!

Jag har som sagt haft problem med magen i några år nu, å är fortfarande osäker på hur jag ska inleda den här dieten. Ägg är något som jag helt enkelt inte kan äta, magen blir rätt kinkig av det. Sen undrar jag hur magen kommer reagera på en del grönsaker å liknande. Det finns kostråd som jag följer för min känsliga mage å det krockar lite med den här dieten.

Finns det någon LCHF-diet som är anpassad till gnälliga/känsliga magar (typ IBS, Crohns osv) ?

Skrivet av Fenix den 17 september, 2008 kl. 20:08 #

Hej, undrar bara om det är nån av er IBS:are där ute som fått nån erfarenhet vad gäller alkohol och denna dieten.....? Kan man festa till det på helgerna, eller rasar allt då?? Hur långt tid tar det att komma tillbaka i form isåfall?? Är inte överviktig utan vill bara ha en fungerande mage då jag har IBS. Men Utan att kanske behöva leva ett "munkliv" utan nån som helst alkohol....Hur är det med cigaretter för den delen? Sen undrar jag hur det är med tuggummi? Finns det nåt man kan tugga/suga på så man inte smakar gammal ost i munnen....??
//Killen

Skrivet av killen den 24 oktober, 2008 kl. 20:20 #

Fenix!
Du kan leta på bloggen "Kolhydrater i Fokus" http://kolhydrater.ifokus.se

Där finns en länk i vänstermarginalen:
Vi som har mag-/tarm-besvär

Kanske kan du läsa där eller ställa frågor själv?

Skrivet av Kamraten den 24 oktober, 2008 kl. 21:10 #

Fenix.
jag känner precis som du gör. jag har ibs och försöker efter konsten alla regler bli bätte. Nu har jag har hört att detta kan vara en av vägarna att gå men känner lite ångest över att testa själv. det går ju helt emot vad läkare och dietister säger. första rådet vid ibs är ju att undvik fett och äta fibrer. jag är rädd att jag ska bli jättedålig om jag testar..

Skrivet av Sara den 26 november, 2008 kl. 22:04 #

Sara, det är en allmän erfarenhet att IBS-patienter blir sämre av mycket fibrer. Det vet till o med pålästa läkare och dietister.
Naturligt fett smörjer tarmarna och stärker tarmmuskulaturen. Särskilt god effekt har rapporterats av ekologiskt kokosfett.

Skrivet av Annika D den 26 november, 2008 kl. 22:21 #

Efter mycket skepticism från min sida överväger jag nu starkt att börja med LCHF. Har haft IBS i hela mitt liv och nu i slutet har det blivit outhärdligt, håller på med en exklusionsdiet ("IBS-kost") vilken på vilka sätt har gjort saker värre! Jag undrar lite hur det är med ketonandedräkt, bieffekter etc, hur länge bör man vänta sig såna när man går över till en sån diet? Och kan de bli permanenta? Med dieten nu har jag ändå uteslutit mjöl, ris etc så steget till LCHF känns inte så stort (förutom att jag får börja äta en massa goda saker igen!).

Skrivet av Mikael den 22 januari, 2009 kl. 15:55 #

Hej Annika , jag är en kvinna på 38 år, har haft problem med magen i ca 3 år. Började då utredning och ändrade om i kosten ,har provat att utesluta laktos,gluten i omgångar.Jag har fått tänka mig för vad jag stoppar i mig och på så sätt har jag hankat mig fram med en ganska så normal fungerande mage. Den senaste tiden har dock besvären blivit värre - gaser, lätt illamående,rapningar, oregelbundna toabesök med varierande konsistens på avföring, uppblåsthet & svullen mage + lättare kramper så fort man har ätit. Har nyligen varit hos läkare för utredning, men alla prover var normala. Kom fram till att jag förmodligen har IBS och vad jag har läst nu om IBS så verkar mina symtom stämma in. Jag har nu ätit lite efter GI-metoden sedan i januari , men funderar nu starkt att gå över till LCHF i stället . Jag är 165 cm och väger 58 kg, så jag har inte direkt någon övervikt. Motionerar dagligen.
Frågan är nu - kan jag fortsätta med min fiberhavregrynsgröt med linfrön & psylliumfrö till frukost ? Jag äter också mycket frukt- hur gör jag med den, kan jag fortsätta med åtminstone 1 frukt om dagen ?

Skrivet av Marie den 13 mars, 2009 kl. 15:04 #

Marie, Stärkelse (gröt), fibrer och frukt förvärrar IBS.
Prova att i stället äta LCHF enligt mitt kostprogram, länk 1a i bloggmarginalen.
Prova dig fram till vilka födoämnen som är bra för dig.

Skrivet av Annika D den 13 mars, 2009 kl. 15:13 #

Marie
Varför anser du att du behöver åtminstone en frukt om dagen?

Skrivet av Kärnfrisk den 13 mars, 2009 kl. 16:31 #

Hej- dels är det gott med frukt men det är väl mera så att det är behändigt att ha med sig frukten som mellanmål, både till jobbet och i väskan. Har någon något tips vad jag kan ha med mig i stället ?

Skrivet av marie den 15 mars, 2009 kl. 21:05 #

Jag brukar ta med mig "Baby Bel-ostar" och paranötter. Det funkar fint.

Skrivet av malamatina den 15 mars, 2009 kl. 21:16 #

jag hittade den här sidan då jag sökte information om "irriterad tjocktarm" -vilket jag tror jag lider av.

Börjar nu med kolhydratfri kost, inledde med lunckh på två ägg vispstekta i mycket smör.

återkommer

Skrivet av Martin den 26 april, 2009 kl. 10:44 #

Martin,
Diagnosen irritera tjocktarm - colon irritabile - är i dag en slaskdiagnos som används av läkare när de inte vet vad det är för något. Symptomen kan alltså orsakas av ett stort antal olika orsaker varav flera blir bra eller bättre av LCHF, men inte alla.

Jag har själv problem med nervös mage, det vill säga att när jag blir orolig triggas reflexen att tömma magen. Orolig blir jag t.ex. av att inte ha tillräckligt nära till en toalett. Det är alltså en rent psykologisk orsak som tyvärr inte påverkas av LCHF. Det som hjälper mig där är ämnet loperamidhydroklorid som ingår i läkemedel mot turistdiarréer och liknande. Det är en opiat som inte passerar blod-hjärn-barriären och därmed inte påverkar där, utan enbart verkar lugnande på tjocktarmen, alltså precis där jag vill ha effekten. Den hjälper till att bryta den återkopplingsslinga som skapar problemet och ger en chans att bli av med det på sikt.

Vid den typen av besvär bör man först kontakta en läkare som går igenom och utesluter alla andra möjliga sjukdomsorsaker innan man ber läkaren skriva ut ett sådant preparat, men det första att testa är naturligtvis LCHF för att se ifall det hjälper, i så fall blir man ju besvärsfri och slipper läkemedel.

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 26 april, 2009 kl. 11:11 #

Lunch
kycklinglår, ett par skedar fet turkisk youghurt, tomat samt riven morot. Samt vatten å en liten chockladbit till efterrätt.

Skrivet av Martin den 26 april, 2009 kl. 13:31 #

Middag
3 älgbiffar inneh färs, ägg olök.
Broccoli, riven morot

Skrivet av Martin den 26 april, 2009 kl. 22:38 #

frukost:
te, äpple kiwi morot och en liten hårdbröbit med mycket ost

lunch
älgbiff, morötter, Turkisk Youghurt

middag
älgbiff 2 stekta ägg, mörstekt broccoli + morot

Skrivet av martin den 27 april, 2009 kl. 19:30 #

frukost tisdag (dag 3 på den nya vägen)
äpple, mandarin, morot, te och en liten, liten hårdbrödbit med mycket ost.

magen känns som bätter idag....

Skrivet av Martin den 28 april, 2009 kl. 14:00 #

Martin, det är alldeles för mycket frukt för en som är kolhydratkäsnlig. Och jag saknar smör!

Skrivet av Annika D den 28 april, 2009 kl. 14:07 #

frukost tisdag (dag 3 på den nya vägen)
äpple, mandarin, morot, te och en liten, liten hårdbrödbit med mycket ost.

magen känns som bätter idag....

Skrivet av Martin den 28 april, 2009 kl. 14:25 #

frukost tisdag (dag 3 på den nya vägen)
äpple, mandarin, morot, te och en liten, liten hårdbrödbit med mycket ost.

magen känns som bätter idag....

Skrivet av Martin den 28 april, 2009 kl. 14:25 #

Martin,
Varför en massa frukt, och dessutom rotsaker? Med tarmbesvär anser jag det dessutom extra viktigt att undvika spannmål, speciellt fiberrika sådana. Men du kanske planerar att ställa om långsamt? I så fall låter det ok. :-)

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 28 april, 2009 kl. 14:27 #

onsdag lunch
skivad carre,sallad. rå blomkål,groddar

onsdag middag
rökt lax, sås på youghurt+gräddfil, kokt rödbeta, broccoli o bondbnor.

Svar t KE:
tycker om frukt o rotsaker. undviker kolhydrater. Magen mår bra - kanske är jag allergisk mot bröd?

Skrivet av Martin den 28 april, 2009 kl. 22:20 #

Martin,
Är det enbart för magproblem du kör LCHF kan du säkert fortsätta så ifall dina magproblem blir helt bra, men bröd är alla mer eller mindre "allergiska" mot. Kan du inte avvara det tycker jag att du skall läsa på om surdeg, då minimerar du i alla fall skadorna av brödet.

Alla frön är mer eller mindre skadliga, men groddar man dem eller blötlägger dem länge, innan de värmts upp, bryts en stor del av gifterna ner. Gäller för övrigt även baljväxter som innehåller samma typer av gifter.

Intressant artikel för dig tror jag: Our Daily Bread

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 28 april, 2009 kl. 23:05 #

Hej, ni välmående veteraner!

Är ny i leken, har endast en veckas erfarenhet av lchf.

Beklagar att mitt inlägg antagligen blir långt, men har annars ingen kunnig att diskutera det med.

Är IBS:are och prövar nu kostomläggning för min svullna mages skull. Jag har läst på så gott jag har kunnat, och fått svar på många frågor, men har ändå behov av att ställa några frågor på nybörjarnivå. Kanske någon av alla er erfarna har möjlighet att hjälpa till med svar.

- ISTÄLLET FÖR BULGUR OCH RÅRIS?
Har svårt att hitta ersättning för bulgur, råris och potatis. Håller mig till broccoli, blomkål och spenat, som jag kokar i grädde, men när man har känslig mage, vet man att kål inte är något riktigt bra alternativ; den växer duktigt när den lagt sig tillrätta i tarmarna. Finns det fler förslag?

- SESAMFRÖN?
Har hittills använt skalade sesamfrön mycket, t.ex. som ersättning för bulgur och mjöl (i bröd och kakor).
Läste att man ska vara försiktig med frön. Uppfattade att frön innehåller många gifter, gäller det också SKALADE sesamfrön (alltså, sitter gifterna mest i skalet?)?
Eller beror frövarningen på att frön sväller i magen?
Jag tänker att frön innehåller en massa nyttigt, eftersom de bär på förutsättningar att bli allt från en nyttig ört till ett stort träd. Och allt detta finns genialt förpackat i ett enda litet frö.

- MELLANMÅL?
Har stort behov av att äta lite och ofta; långt matuppehåll leder till IBS-katastrof. Att ha mellanmål enkelt till hands är därför nödvändigt. Har genom åren klarat av långa dagar med hjälp av mackor, bananer, bars, rostade kikärter, mandel, cashewnötter och rostade solrosfrön.
Har nu förstått att kikärter inte är nån succé för klen mage, och att nötter, mandel och solrosfrön innehåller för höga kolhydratvärden för känslig tarm. Jag har stort behov av att lätt ha extraproviant till hands (sånt som ej kräver kylskåp). Tips från någon?

- EFTERRÄTTER ENDAST VID FEST?
Jag har bakat bröd av sesamfrön, kokosflingor, krossade linfrön, psylliumfrön, ägg, smör och salt - och gratinerat dem med cheddarost. Gott och enkelt.
Jag har också gjort kokoskakor med kokosflingor, ägg och smör, beströdda med 90% mörk choklad och solroskärnor - också gott.
Kan man överkonsumera kokosflingor och sesamfrön?
Nu är frågan: är det klokt att äta såna goda smårätter vid enstaka tillfällen, ungefär som snacks och efterrätt - eller innehåller de så mycket nyttigt att de är helt ok som vardagsmat? Det skulle nämligen öka mina möjligheter att överleva, men om nån har andra, bättre förslag, tar jag gärna emot dem.

- SVULLNAD AVTAR?
Undrar också hur lång tid det brukar ta innan svullen mage blir platt och foglig. (Har avstått socker, vitt mjöl och ris i flera år, kört GI sedan slutet på februari och alltså lchf sen en vecka.

Är oerhört tacksam till alla som orkat läsa min långa insändare och rentav lägger ner jobb på att svara! Tack! Mvh, Ellza.

Skrivet av Ellza den 12 maj, 2009 kl. 19:37 #

Har kört vidare m LCHF och tappat några kilon, magen är ok.
Inga gaser i magen, mår bra.
Har bra avföring dvs ordentliga korvar högst en gång per dag.
Inget sug efter sött jox.
kul.

Skrivet av Martin den 24 maj, 2009 kl. 23:35 #

Är helt förstummad...kan detta vara sant? Har i mer än 35 år haft problem med mage/tarm bl.a. fått diagnosen IBS och har också sedan 8 år även Fibromyalgi och artros i en del leder.
Började med LCHF-kosten i måndags och är inne på dag 3 och känner mig redan bättre i magen. Den är lugn,nästan oroväckande lugn...känner absolut inget sötsug,har inget behov längre att äta något på kvällen framför tv:n,som alltid varit ett krux.Jag hoppas så på denna kost,då jag sedan 2001 varit sjuk och är nu förtidspensionerad. Tänk om jag blir frisk igen??? Börjar nu äntligen att våga se ljust på framtiden igen,efter ett långt,helvetiskt mörker!! Tack för din inspiration, Annika Dahlquist!!!

Skrivet av Carina Häljeskog Pihl den 10 juni, 2009 kl. 10:15 #

Glömde att säga,att jag aldrig har kunnat äta vare sig broccoli eller vitkål utan att få väldiga besvär,även av spenat,men nu sen jag lagt om kosten,har jag ätit alla de sakerna på bara 3 dagar och inte kännt ett dugg av den forna uppblåstheten eller magknipet!! Fet mat har också varit ett stort problem,men utan kolhydrater fungerar det visst!! Måste alltså bero på kombinationen där...äter heller inget bröd,naturligtvis och det gick att byta ut mina två frukostmackor,som jag ätit hela livet,till naturell yoghurt med linfrön och lite solrosfrön med kokt ägg(som magen inte heller tyckt om) och avslutar med en kopp kaffe m. vispgrädde. Är mätt i stort sett fram till lunch!

Skrivet av Carina Häljeskog Pihl den 10 juni, 2009 kl. 10:30 #

Är nu inne på dag 5 och forfarande bra i magen....inget sötsug eller sug efter annat...helt otroligt fantastiskt!!! Fortsätter det så här bra,måste jag kontakta mina f.d.läkare och ge dem informationen,så de kan ge en bra vägledning till andra patienter med samma problem!! Det är ju synd om de ska behöva vänta lika länge och lida lika mycket som jaag gjort under alla år!!!

Skrivet av Carina Häljeskog Pihl den 12 juni, 2009 kl. 13:20 #

Hej
Jag har sett någonstans att det ska finnas en länk till en sajt där man se vilka livsmedel som är kolhydratrik och som jag fattade det hela så fanns även antal gram angivet.

Är det någon som vet?
Sen undrar jag också en sak.
Var kan jag läsa om vilka grönsaker som är bra?

Började med LCHF bara för en vecka sedan och jag är lyrisk, mår bättre och redan viktminskad.
Hälsn.
Ingerid

Skrivet av Ingerid den 12 juni, 2009 kl. 18:36 #

Hej Ingerid. Ja visst är det underbart!!! Vet tyvärr inget om någon kolhydratlista,skulle vara väldigt bra att ha. Tills vidare får man kolla på innehållsförteckningen...men grönsaker har jag förstått att du kan äta alla som växer ovan jord.
Lycka till!
M.v.h. Carina

Skrivet av Carina Häljeskog Pihl den 14 juni, 2009 kl. 11:03 #

Men då får man använda lite sunt förnuft, många ovanjordsgrönsaker bör snarare räknas som frukt, lättaste sättet att bedöma det är att fundera på ifall de smakar sött. Röd paprika är t.ex. relativt söt men inte grön. Tomater kan vara väldigt söta. Båda är ju också egentligen enligt alla definitioner utom handelns frukter.

Bör alltså användas med måtta.

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 14 juni, 2009 kl. 11:34 #

Kolhydrattabell finns tex på "Hertzmanns frukt och grönt" som jag har länkat till i mitt Kostprogram (länk 2a i bloggmarginalen) på sidan 3.
Annars finns Livsmedelsverkets och finska Fineli med sökordsdatabaser. Dessa har jag också länkat till i Kostprogrammet

Skrivet av Annika D den 14 juni, 2009 kl. 11:49 #

Hej,
Tala om hälsovinster med LCHF. Det kan jag verkligen skriva under på. Från 15 feb. startade jag o min man med LCHF. Mest på grund av att min man är extremt överviktig 185kg i startvikt. Han fick diabetes 2 för 10 år sedan och blev naturligtvis behandlad med olika sorters medicin mot detta. Resultatet blev att vikten bara ökade trots tappra försök att hålla igen på fett. Han har också behandlats med olika preparat mot högt blodtryck. Efter nekad Gastric bypassoperation pga för hög ålder och ständiga bantningskurer fanns det inget kvar att ta till förrän vi upptäckte LCHF.
Idag efter ca 4 månader har vi i samråd med diabetessköterska och läkare plockat bort nästan all diabetesmedecin och även blodtrycksmedicin. Min mans vikt har minskat med 24 kg och han mår jättebra.
Både läkare och diabetessköterska är helt förbluffade,men säger förståss inte mycket mer än "jasså".
Dock sa läkaren en gång att det här är kanske något som vi måste ta till oss.
Med summan av kardemumman betyder det ju att min man har hela tiden varit felbehandlad och blivit bara sjukare och fetare.
Som jag har förstått är ju Annika godkänd av socialstyrelsen. Vad är det som ska till för att godkänna LCHF som kostmodell och som bevisligen ger så goda resultat särskilt för diabetiker.

Det tiggs hela tiden pengar till forskning för hjärt-kärlsjukdomar. Går det inte att samla in pengar till att forska mer på LCHF-kosten. Beprövad erfarenhet finns ju.

Skrivet av Siw den 14 juni, 2009 kl. 14:21 #

Om ni kan hitta någon som är intresserad av att forska på LCHF så finns alltid Doktor Dahlqvists fond (länk i bloggmarginalen) att söka forskningsanslag från. Det går också att söka forskningsanslag från de gamla vanliga institutionerna, som Forsknings- och utvecklingsenheter på landstingen, och från universiteten. Samt alla vanliga forskningsfonder.

Skrivet av Annika D den 14 juni, 2009 kl. 15:42 #

Hej,
IBS beror i många fall på en candidainfektion (jästsvampinfektion) i tarmarna. Den "vanliga" sjukvården har dålig kunskap på detta område, men inom alternativmedicinen rekommenderar man en strikt diet under två månader som påminner om LCHF. Eftersom svampen lever av socker och jäst svälter man ut infektionen genom att utesluta alla kolhydrater och öka intaget av kött, fisk, ägg, nötter, smör och grönsaker med lågt GI. Till skillnad från LCHF undviker man också mjölprodukter för att inte få i sig laktos (socker).
Någon mer som har funderat över den här kopplingen?

Skrivet av Peter den 15 juni, 2009 kl. 15:32 #

MJÖLKprodukter, såklart.

Skrivet av Peter den 15 juni, 2009 kl. 15:35 #

Ellza. Ditt sug efter mellanmål försvinner snabbt med lchf. I mellantiden kan du ha några dosor makrillfile och en tesked i väskan till hands när andan falla på.

Har du även tillgång till kyl, klicka på gott på med mayo samt salt och peppar. Kavli har en kravmärkt-mayo med endast 1 E-nummer. Den är verkligen god och smaklig.

Själv äter jag till kvällsmål ibland enbart ein stuck knäckebrots-macka med ovanstående, brett tjockt med smör. Kniv och gaffel. Nördigt att äta knäckebröd med kniv och gaffel? Isåfall är jag nörd, en nöjd nörd.

Skrivet av Stig Hastrup den 15 juni, 2009 kl. 20:38 #

Näringsinnehåll i livsmedel. Visst finns där databaser på nätet men inget är som en lättöverskådlig bok. Själv har jag Livsmedelstabell från Livsfarlighetsverket från 2002. ISBN 91 7714 71. Femte upplagan

Skrivet av Stig Hastrup den 15 juni, 2009 kl. 20:49 #

Stig Hastrup,
Jag fick låna en sådan tabell från 80-talet för en tid sedan och jämförde med deras aktuella tabell på nätet. Ett stort antal näringsämnen hade ökat! Inklusive t.ex. järn och c-vitamin i många grönsaker som i dag odlas i södra Spanien i glasull med droppbevattning med bara kväve, fosfor och kalium. Då kan man fråga sig varifrån de får grundämnet järn? Är vattnet så rostigt att de få dropparna växterna får innehåller tillräckligt?

Min slutsats är alltså att åtminstone de nyare tabellerna bygger på rena gissningar, eller att de gått och köpt en bra ekologisk tomat odlad i riktig koskit som de mätt upp?

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 15 juni, 2009 kl. 22:06 #

Magen mår efter snart 1 månad med LCHF kost fantastiskt bra!! Har till på köpet gått ner 4 kg på denna korta tid!! Man undrar varför inte sjukvården kan ta till sig att denna kosten är fantastisk för alla,men i synnerhet vi med IBS?? Forstsätter med den här kosten i mitt resterande liv!!
M.v.h Carina

Skrivet av Carina Häljeskog Pihl den 04 juli, 2009 kl. 11:31 #

Min mage har varit en ballong nu i 8 månader. Har varit hos läkaren otaliga gånger och lämnat massor med prover m.m. "Det kan var IBS. försök att inte stressa ..." blabla. Värdelösa läkare.

Jag är ganska smal och vältränad i allmänhet, men jag ser ut som en gravid kvinna i 6:e månaden ungefär.

Har kört LCHF i två dagar nu. Det känns bra! Ska fortsätta kämpa för att se om magen lugnar sig!

Skrivet av Emma den 03 augusti, 2009 kl. 13:43 #

Intressant sida.
Har haft problem med magen i flera år.uppsvälld, lös, täta toa besök mm Slutade först med laktos efter inrådan från läkare. Blev bättre i två veckor sedan återkomm det.Tog blodprov för gluten allergi, visade inget, men så kunde det tydligen vara fast man har det sa dom.Tog ej tarm prov utan uteslöt gluten , och blev bättre, men har på senare tid blivit sämre. Provade gluten första gången i vintras igen efter 4,5 år, ingen reaktion. provade det åter i helgen, ingen reaktion. Har funderat under våren om det kan vara irriterad tarm.Ska Kanske prova den här kosten.Mycket av problemen verkar stämma.

Skrivet av peter B den 09 augusti, 2009 kl. 21:37 #

Jag är 22 år och har haft problem med IBS i ca 4 år nu. Det är inga små problem vi talar om. Ibland har jag så ont att jag inte fixar att gå till arbetet. Min svärmor har rekomenderat den här dieten till mig då hon själv äter den. Efter att ha läst alla dessa kommentarer är jag nu helt övertygad! Jag känner mig väldigt glad och ivrig att prova, kanske man kan hitta en lösning nu? Men det jag funderar på är om ni fortfarande följer de "gamla ibs-råden" också? Undviker citrusfrukter, äpplen, kryddor, lök etc? Eller kör ni bara LCHF?

Skrivet av Emelie den 10 augusti, 2009 kl. 11:18 #

Emelie: Vid IBS finns det väl egentligen ingen speciell diet även om vissa råd visat sig vara mer generellt gällande. Det handlar om att hitta det som fungerar för just dig. Socker kan vara en idé att vara försiktig med men även fetare måltider kan vara tarmretande. Om LCHF skulle visa sig passa just dig gällande IBS är det bara positivt. Det absolut vanligaste symtomgivande vid IBS handlar dock sällan om ett specifikt livsmedel, då dessa ganska lätt går att identifiera och undvika. Det handlar istället ofta om ett beteende där väldigt oregelbundna måltider är den stora boven.

Skrivet av En annan Anders den 10 augusti, 2009 kl. 11:42 #

En annan Anders, De konventionella svaren behöver du inte komma hit och ge. De som frågar på denna blogg är intresserade av lchf-erfarenheterna av den kostbehandlingen mot sina sjukdomar och krämpor.

Skrivet av Annika D den 10 augusti, 2009 kl. 12:12 #

Emelie, Det räcker med lchf. Många av oss som tidigare inte tålde lök eller kål och dyl, tål detta nu.Du får prova dig fram. Det viktigaste är att man inser att naturligt mättat fett inte är farligt utan nyttigt för hälsan.

Skrivet av Annika D den 10 augusti, 2009 kl. 12:15 #

Annika: Det stämmer. Jag vet dock inte vad för rek Emelie tidigare fått och det var enbart därför dessa klassiska exempel nämndes.

Skrivet av En annan Anders den 10 augusti, 2009 kl. 13:49 #

Efter att ha ätit kolhydratrik och fettsnål kost under trettio års tid och sedan ett år tillbaka äter enligt LCHF metoden har min tarm helt lugnat ner sig. Direkt jag fuskar får jag tillbaka besvären, dock i mindre omfattning, vilket jag tolkar är det mättade fettets förtjänst.

Skrivet av Fia den 10 augusti, 2009 kl. 14:49 #

Kan någon som har haft IBS under en längre period (åratal) och som provat LCHF under minst 6 månader, meddela om de goda verkningarna fortsätter, är magen "stabil"?

Skrivet av M H den 19 augusti, 2009 kl. 21:38 #

MH, Jag hade tilltagande besvär av IBS under hela mitt vuxna liv. Nu har jag varit besvärsfri sedan jag övergick till LCHF för snart 5 år sedan.

Skrivet av Annika D den 19 augusti, 2009 kl. 22:02 #

Hej Annika!

Jag har haft Colon irritabile/IBS sedan jag var 14 år och är idag 33 år. Det har varit fruktansvärt jobbiga år med magont i stort sett varje dag = mycket gasig och svullen mage och konstant förstoppning. Det har påverkat mig både fysiskt och psykiskt. Jag har gått på utredningar, ätit bulkmedel osv. och under årens lopp har jag blivit en "expert på IBS" och läst allt jag har kunnat komma över i hopp om någon ljusning för oss som lider av IBS. Efter att jag fick min son för tre år sedan bestämde jag mig att nu får det vara nog. Jag började äte enligt en Amerikansk kvinnas rekommendationer Heather Van Vorous, "IBS-expert" (hon är ej läkare) och jag följde hennes rekommendationer och recept slaviskt. Ingen förbättring då hon förespråkar allt som går emot LCHF dvs. vitt bröd, fettfritt osv osv. Ska tillägga att jag också ätit mjölkfritt i många år i tron om att detta var boven. När jag kom i kontakt med din blogg och läste vad andra tarmsjuka skrivit kände jag att det här måste jag ge en chans. I tre månader har jag levet strikt enligt LCHF och jag trodde inte det var möjligt, men jag mår idag så otroligt bra. Jag har sluppit min fruktansvärt gasig mage vilket gav oerhörda smärtor. Första två veckorna med LCHF var tuffa med orkeslösheten och illamående, men därefter inga problem och träningen går lika bra som tidigare. Jag är så tacksam över din blogg Annika och all kunskap jag erhållit. Mitt enda dilemma är en tilltagande förstoppningen (trots 2 msk linfrö i fil varje dag), så jag har fått börja äta ett plommon varje morgon.
Annika stort tack för din blogg - din kunskap har gett mig ett mig ett nytt liv!!!

Skrivet av Anna den 21 augusti, 2009 kl. 11:35 #

Hej Annika.
Är diagnosticerad svår IBS på sahlgrenska mag o tarm 2003.
Sedan -99 har grovtarmen haft mkt långsam passagetid, har provat allt, och nu sista 3 månaderna LCHF kosten.
Min situation skiljer sig från andra då jag även är diagnosticerad, sacroilit, onormal degenerering på SI-L5-L3 med buktande disk L5 med kotkropps förbening.
sedan 2001 fungerar tarmtömning enbart med Laxoberal droppar 30st/tarmtömning. Rekommenderad tömmning från både Sahlgrenska
och St Göran är 2-3 ggr/v, men även med LCHF kosten smärtar tarmtömningarna precis lika mkt som vanligt.
Sedan årsskiftet har jag även fått högt blodtryck, som först behandlats sedan 1 mars med 2x50mg
atenolol, har inte fått vätskedrivande och sedan 3 veckor gått upp ca 14kg. Helt uppenbart vätska.
Och ska snart sättas på även diuretika.
I början av 2000 blev jag erbjuden tillfällig stomi för att jag skulle uppleva att tarmen blir tömd. Men dom kunde inte garantera att svullnadskänslor efter måltid upphör.
Min fördel med stomi jämfört med MB chron patients och Ulcerös är att jag inte riskerar ngn
spridning av inflammation.
Vad skulle du rekommendera mig att göra?
Jag är 38år och en fighter, men mina tarmar gör mig vansinnig.
Har du erfarenhet av loop ileostomi patients med LCHF diet?
Min förhoppning är med en snar, gärna omedelbar ihopkoppling med ändtarm tunntarm, men jag undrar om du har erfarenhet av detta hos dina patienter?

Skrivet av Joanna den 22 augusti, 2009 kl. 20:58 #

Joanna, Jag har inga generella lösningar för personer med tarmlidanden. En del med förstoppningsproblematik blir förbättrade ava lchf, andra har samma eller förvärrade problem. Jag har svårt att tro att kolhydrater i sig kan förbättra tarmfunktionen, däremot kan en del vara beroende av fibrer för att tarmen ska fungera. Naturligt fett är väldigt viktigt för tarmfunktionen.
Jag har skrivit om trög mage i länken "Trög i magen" i bloggamrginalen nästan längst ner.
Jag har ingen erfarenhet av om stomi kan vara en lösning för personer med IBS.

Skrivet av Annika D den 22 augusti, 2009 kl. 21:35 #

Till Joanna d. 22 aug.-09
Hej jag har lidit av IBS sen barnåren och 1999 blev jag så äntligen tagen på riktigt allvar, då en läkare på Falulasarett ville pröva en operation. Den inne bar att de tog bort 2/3-delar av grovtarmen (den var visst ortoligt lång,därav mina problem enl. kirurgen)
Efter op. blev det en lång tid med mycket diaréer,men med facit i handen
så hade jag gjort det igen om dom hade sagt det idag!! Har haft krångel med enormt mycket gaserefter op. Men sen jag sedan d. 8 juni i år la om kosten till LCHF har magen lugnat sig betydligt! Blir jag lite för trög tar jag mer grädde i mat och i kaffet!! Det smörjer bra!!!
Lägg fram operation som ett alternativ istället för stomi...det blir bara en kortsiktig lösning ändå!!!
Lycka till!
Carina

Skrivet av Carina Häljeskog Pihl den 24 augusti, 2009 kl. 08:14 #

Till Carina Häljeskog Pihl d 24 aug.
Tack Carina för ditt svar, jag äter fortfarande Lchf kost
med grädde som smörjmedel.
Du gav mig det jag behövde höra, för nu är jag såå
less på mina tarmtömmningar.
Tusen tack!!!
Namaste Joanna

Skrivet av Joanna den 24 augusti, 2009 kl. 19:29 #

Fenix:
har själv haft mycket problem med magen; IBS-symptom som bullrig, uppsvälld och allmänt gnällig mage. humörsvängningar och Enormt sockersug (innan LCHF). känner igen det du skriver om äggen - det har varit big no no för mig då det orsakat, rent ut sagt, enorma gasproblem. ingen kul historia.. kan dock ha att göra med samtidigt intag av carbs, vilka jag nu testar att exkludera från kosten, vi får se hur det går!

Skrivet av Dorothy den 27 augusti, 2009 kl. 23:27 #

Jag har ätit glutenfri kost i ca 10 år nu, det var det enda sättet att inte alltid ha ont i magen. Blev aldrig helt bra men mycket bättre. Fick jag i mig minsta smula med gluten i fick jag kramper och magen svullnade upp. Såg mig alltså som glutenintolerant. Efter 7 månader på lchf-kost då mina leder blivit nästan helt bra från en artrit och tarmarna har skött sig strålande, aldrig gaser och knip, vågade jag mig på att prova. Jag åt en smörgås med bregott och smör. Måste bara se vad som hände. Ingenting!! Ingen svullen eller krampande mage! Detta känns otroligt bra! Nu ska jag ju inte äta bröd men ändå. Tänk att kunna äta ute utan att vara livrädd för att få en brödsmula i sig... Jag är så glad att må bra! Tack, Annika!

Skrivet av Annika Björkroth den 28 augusti, 2009 kl. 21:48 #

Min historia påminner om många andras här på tråden. Jag har haft problem med min mage i över 20 år. Har sökt varenda läkare man kan tänka sig, både skolmedicinare och alternativa - utan resultat. Jag har genomgått gastroskopi, kolioskopi, fått diagnosen IBS på Sahlgrenska av en "specialist", utretts på allergologen vid samma sjukhus för intolerans mot gluten och laktos, fått recept på Losec och Zantac, ätit fibrer i massor och gjort mängder med kostomläggningar. Tillslut tålde jag inte mat alls. Nu förstår jag att "mat" för mig var liktydigt med kolhydrater. Åt då som vi vegetarianer ofta gör mängder med fibrer i form av bovete och hirs och rotfrukter, men väldigt lite fett. Efter min kostomläggning till LCHF för drygt sex veckor sedan har nästan alla mina magproblem försvunnit. Inga mer gaser, ingen mer mage svullen som en ballong efter maten, ingen mer trötthet efter maten, inga mer blodsockerfall. Som bonus har jag gått ned 6 kg i vikt, fått ett bättre humör, kunnat halvera mitt levaxin, blivit av med stressinkontinensen och blivit kvitt min kroniska urinvägsinfektion. Livet har med andra ord drastiskt förbättrats sedan jag påbörjade LCHF-dieten. Tack Annika för att du vågar gå mot strömmen!

Skrivet av Lissy den 29 augusti, 2009 kl. 10:36 #

Hej! Jag är 17 år och har precis fått diagnosen IBS. Äter nu Inoaxol morgon och kväll och är fösiktig med mjölkprodukter, fullkornsbröd, samt majs och bönor. Men, efter en månad ed inolaxol nu har mina smärtor inte blivi bättre. Jag har hemskt ont varje morgon och varje kväll. Är det någon har har något råd till mig vad jag ska göra? Ska jag sluta helt med fibrer och kolhydrater? Tacksam för svar.

Skrivet av Emelie den 05 september, 2009 kl. 21:04 #

Emelie, testa först med lchf.Då kan du sluta med fibrer och kolhydrater.
Om det inte blir bra får du prova dig fram till om du kan hitta andra födoämnen som du inte mår bra på. Tex mjölkprodukter, med eller utan laktos.
Vissa mår bättre utan griskött.

Skrivet av Annika D den 05 september, 2009 kl. 21:20 #

Emelie,
Viktigast är nog att helt utesluta alla former av spannmål och baljväxter. Det räcker inte att vara försiktig med dem.

LCHF med extra fokus på att undvika sådana bör alltså vara det bästa för dig. Jag skulle även undvika alla sorters växtoljor samt välja ekologiskt kött, ägg och mejeriprodukter i så hög utsträckning som möjligt för att få bästa möjliga balans mellan omega-3 och omega-6 eftersom omega-6 främjar inflammation och din sjukdom är sannolikt inflammationsrelaterad.

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 06 september, 2009 kl. 10:41 #

Jag behöver få lite tips på vad man kan välja för frukost. Har alltid ätit havregrynsgröt men börjar inse att om jag ska bli bra i magen måste jag ändra min kost. Vad äter ni?

Skrivet av Gabriella den 08 september, 2009 kl. 08:37 #

Gabriella: Hos Kostdoktorn finns en tråd om det här med frukost. I fableranas värld, heter tråden. Du kan nog få ett och annat tips där, tror jag :o)

http://www.kostdoktorn.se/i-fablernas-varld

Skrivet av Tant Grön den 08 september, 2009 kl. 09:10 #

Gabriella: Frukost-lunch-middag
Här på Kolhydrater i fokus finns massor av recept
http://kolhydrater.ifokus.se/

Min frukost idag:
omelett på ett ägg med en msk grädde
bacon
stekt strimlad fänkål
cocktailtomat och meze turkisk yoghurt

Skrivet av En mamma den 08 september, 2009 kl. 09:47 #

Gabriella: Jättebra länk här;

http://kolhydrater.ifokus.se/Forum/Read.aspx?ThreadId=fb7dfcab-e237-47b0-834a-1038512d50dd&GroupType=Se.iFokus.Community.Board.ForumGroup&ThreadListPage=1

(Lång länk, hoppas den funkar)

Skrivet av En mamma den 08 september, 2009 kl. 10:31 #

Borde inte sjukvårdens mag-och tarmkliniker ompröva sina behandlingsråd med tanke på alla likartade berättelser från människor som haft magproblem av alla de slag och som blivit bättre och rent av friska av LCHF-kost? Kan man inte resa en sådan begäran i någon instans?

Skrivet av Lissy den 12 september, 2009 kl. 10:55 #

har fått höra att man ska äta " lösliga" fibrer. ska tydligen hjälpa både mot förstoppning & diarré.
kolla in den här adressen.
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=sv&sl=en&u=http://www.helpforibs.com/diet/fiber1.asp&prev=/search%3Fq%3Dibs%2Bdiet%26hl%3Dsv%26rls%3Dgm%26sourceid%3Dgmail&rurl=translate.google.com&usg=ALkJrhiLIiH72_pmMz5qO2StzyJKneAgNA

Skrivet av Robban den 24 september, 2009 kl. 11:23 #

Herregud, efter vad jag läst här så måste jag bara prova detta. Jag är 20 år och kan snart inte gå utanför dörren utan att vara rädd för att "göra ner mig". Igår och idag har det varit katastofalt och det kommer bara "vatten" när jag går på toa. Har varit tvungen att ställa in min resa i helgen och göra många vänner besvikna och kände att nu får det vara nog!! Klarar inte av detta mer, så jag gav mig in och sökte här... Ska prova detta och hoppas innerligt att det funkar lika bra för mig som för er andra!
Lider alltså av IBS.

Skrivet av Anna den 26 november, 2009 kl. 22:52 #

Jag känner igen mig i så mycket av det som andra skriver, har haft besvär med magen i princip hela mitt vuxna liv men riktigt illa de senaste 3 åren, provat massa olika saker och fått utredning via sjukvården som inte gav mig nåt mer än sådana råd som; stressa inte, ät linfrön och mycket fibrer, motionera... suck, det gör jag redan.
Nu provar jag LCHF, sådäså. Är inne på dag 2 (med lite fusk igår) och det känns inspirerande, bra. Lite uppblåst i magen än men annars känner jag mig inte direkt sugen på andra saker. Gjorde en supergod pizzavariant till middag på omelettbotten m grönsaker, ost, stark korv. Mums.
Jag hoppas verkligen på att detta ska leda till en förändring - jag är så trött på att alltid behöva tänka på om jag vågar äta det eller det eller om jag ska få ont i magen. Hoppas på lite stöttning från andra med liknande problem. Skulle vara kul att höra hur det går för någon som följt LCHF en längre tid!

Skrivet av Cammen den 16 januari, 2010 kl. 21:01 #

Cammen, Gå in på Kolhydrater i Fokus, http://kolhydrater.ifokus.se/ där finns det massor av människor med olika erfarenheter som man kan utbyta med.

Skrivet av Annika D den 17 januari, 2010 kl. 10:50 #

Jag har haft stora problem med magen på sistone. Läkarna trodde att det först var magkatarr, men nu säger de att det är IBS. Min mage skakar, vibrerar eller hur man nu skall förklara och låter ganska mycket. Det enda som verkar bota är en LCHF-kost eller att åtminstone äta mer fett och protein. Visst, magen vibrerar ungefär samma, men gaserna exsisterar inte. Nu har jag bara kört det här under kortare perioder, och skall försöka gå över helt. Då kanske det kan bota min mage helt?

Skrivet av Sebbe den 17 januari, 2010 kl. 23:53 #

Har haft problem med magen i många år och fått höra från otaliga läkare att jag har IBS. Började läsa om LCHF och IBS för två veckor sedan och gick därifrån vidare att läsa om Candida. Har nu börjat med att undvika kolhydrater (äter dock havregryn)och socker och känner en skillnad i minskning av gaser. Svullnaden på kvällen är dock kvar. Hur snabbt bör man märka resultat för att veta att man är på rätt spår?
Tacksam för svar

Skrivet av Theres den 23 januari, 2010 kl. 12:07 #

Theres och alla andra. Jag har provat detta ca 2 veckor nu och känner inte heller att alla gaser och uppsvullenhet är borta. Funderar, ska man vara lite försiktig åtminstone i början med vilka grönsaker etc. man äter? Jag åt lite mycket blomkål i början av veckan och fick ont i magen. Har inte gett upp än men undrar också hur lång tid det brukar ta innan man kan märka en skillnad? Jag har läst, bl.a. i Annika D´s kokbok att man brukar märka en skillnad ganska på en gång. Jag undrar också om det är ok att äta en tunn knäckebröd (med mkt smör och ost) nästan varje dag och ibland (kanske 1 -2 ggr/v) lite mjukt bröd? Jag har inte som mål att sluta med det helt utan vill gärna kunna äta det ibland om jag klarar det. Tränar också - är det ok då?
Detta känns annars bra...idag blev det supergod tacogratäng med sallad! Jag vill gärna ha stöd från bloggen + andra i liknande situationer!

Skrivet av cammen den 29 januari, 2010 kl. 20:03 #

problem med magen, prova med Husk.

Skrivet av yon den 29 januari, 2010 kl. 22:06 #

cammen, Om det inte hjälper med LCHF mot gaser och uppsvullenhet, så får du prova dig fram med eliminationskost och se om det är något du inte tål.
Själv har jag märkt att jag får magknip av aubergine, så det tål jag tydligen inte så bra.
I övrigt tycker jag nog att bröd är det första man ska prova att helt utesluta, om man har besvär med tarmkatarr trots lchf.

Skrivet av Annika D den 29 januari, 2010 kl. 22:47 #

Cammen, skulle rekommendera att du låter matsmältningen vänja sig lite (och förhoppningsvis läka) genom att dra ner på grönsakerna, plocka bort allt vad bröd och gryn heter, och fokusera på kött och fisk allt du orkar under en vecka eller två (eller längre om du orkar). Kokt eller ungskokt mat är extra skonsam.
Min pappas läkare brukade säga att den magåkomma inte fanns som han inte kunde bota med kokt torsk. En trist diet men förmodligen väldigt effektiv.

Skrivet av HannaT den 30 januari, 2010 kl. 09:19 #

Jag har haf problem med min mage konstant i över 10 år. Jag är bara 32 idag men för tillfället spyr jag galla så lätt så fort magen blir tom... kan ju bero på graviditeten också. Men mitt problem är kramper i magen och diarre typ JÄMT. Gaser så jag lätt knappt vågar vara ute bland folk för jag kan inte hålla all gas inne då lyfter jag snart. Hur ska man få ordning på detta??? Läkarna säger bara ändra kost o livsstil.. men inte hur... jo stressa mindre. Försök stressa mindre som ensamstående till 2 och ett 3.e på väg och med ekonomin o brottas med. Tar tacksamt emot alla råd som jag kan ha råd med. TACKSAM för hjälp.

Skrivet av Linda den 05 februari, 2010 kl. 10:10 #

jag har nu haft problem större delen av gymnasiet med en problematisk mage och jag vet inte vad jag ska ta mig till. Känns som jag testat allt, allt från bulkmedel till imodium för att göra att man håller sig tillfälligt men går bara inte. att vara 18 år och knappt ha någon livskvalite tär verkligen på psyket men även fysiskt påverkas man. man tackar nej till att gå på simpla saker som bio, en fika och det är väl bara en tidsfråga innan man förlorar sina vänner känns det som. Mina symtom är diárre, "kramper" och emallanåt gasighet. värst är på morgonen när jag kan gå kanske 3-5 gånger på toaletten och det kommer lika mycket nästan varje gång och det mycket och varje gång så rinner det bara. Det är så fort jag vaknar o reser mig upp som jag måste gå på toa och det här tar kål på mig. Bor dessutom på landet så att åka in till skolan tar oftast 30 min och om man måste akut på toa så får man panik :( jag orkar verkligen inte mer känner mig sliten och känns nästan som jag inte vill leva mer som om mitt liv är förstört. Skulle verkligen uppskatta tips om vad man kan göra och om ni kan ge tips kring LCHF metoden skulle uppskattas något enormt!ser ju att metoden hjälpt väldigt många här och jag hoppas verkligen jag kommer bli en utav dem!

MVH
ibsare

Skrivet av ibsare... den 23 mars, 2010 kl. 22:15 #

Ibsare, Jag kan bara föreslå att du provar LCHF, enligt mitt kostprogram. du får själv prova dig fram försiktigt och se om du fungerar bättre på vissa födoämnen än andra.
Gå gärna in på Kolhydrater i Fokus, där finns mycket erfarenhet att hämta.

Skrivet av Annika D den 23 mars, 2010 kl. 23:08 #

ibsare, jag känner verkligen igen mig i det du skriver. Mina problem började för 11 år sedan och jag har provat allt tycker jag. Men det har inte hjälpt. För tre dagar sen började jag med lchf efter att ha läst inläggen här och redan första dagen kände jag skillnad. Jag tror dock inte att jag lider av ibs, mina problem består mest i att min mage låter och knorrar högt hela tiden och jag har växlande diarré och förstoppning. Att ha en mage som låter hela tiden gör det väldigt svårt att sitta i ett tyst klassrum vilket jag gör nu.. så jag hoppas att lchf maten fortsätter att göra mig gott.

Skrivet av Cecilia den 20 april, 2010 kl. 07:53 #

Hej! Jag har nyligen börjat äta enligt lchf och mår mycket bättre i magen av det. Min fråga är, vad händer om man slarvar? Om man vill ha en glass i sommar eller om jag blir bjuden på kalas och blir bjuden sånt jag egentligen inte skulle äta. Vad händer med magen är min fråga? Nån som har provat? Blir man bara dålig några timmar och sen är det bra eller tar det längre tid innan magen är som den ska igen?

Skrivet av Madeleine den 20 april, 2010 kl. 11:54 #

Madeleine, Själv har jasg inte ätit köpeglass på flera år. Den är alldeles för söt och innehåller både konstfetter och artificiella kemikalier.
Däremot kan jag ibland äta LCHF-godsaker. Recept finns i våra kokböcker och i LC-receptsamlingar på nätet.
Vad som händer om man äter "fel" - ja, man går väl upp i vikt och mår sämre.

Skrivet av Annika D den 20 april, 2010 kl. 12:32 #

Hjälp, alla LCHFáre och Annika! Jag har ätit detta ca 3 månader och är sååå mycket bättre i magen (ibs) trots att det tog ett tag. Dock - problem 1. trötthet/dåliga krafter sitter fortfarande i och jag klarar inte träning så bra. Problem 2 - har gått ner i vikt 2,5 kg som jag ej behövde - är 155 cm lång och väger nu under 45 kg. Har ingen mens längre och barnmorskan tror att det beror på viktminskningen. Nu har jag sedan ca 2 v provat lägga till lite "förbjuden frukt" carbs i form av vit pasta (fullkorn ej bra för mig), nån hårdbrödmacka, ibland (ej dagligen) nåt gott såsom bröd etc. Jag har lite mer ork och krafter och har varit ute och sprungit 2 ggr.
Jag kan i allafall svara på Madeleines fråga om vad som händer om man fuskar utifrån MIN erfarenhet (det är säkert olika) - jag har inte kännt något negativt i magen (har även ätit lite godis, pizza och en muffins).
Jag vet att jag är ute på lite hal is men vill prova mig fram. Har någon tips hur jag ska göra för att öka lite i vikt och få mer ork? Innan de senaste 2 v har jag ätit 1 frukt/dag och ganska så mycket grönsaker, möjligen proteinet som behöver öka i så fall. Ska jag fortsätta med lite mer kolhydrater eller är det bättre att hårdköra åt andra hållet?

Skrivet av Cammen den 22 april, 2010 kl. 18:58 #

Hallå igen!
Ville bara tillägga att jag kanske överdrev lite i förra inlägget om att jag inte märkt någon skillnad i magen vid fusk - jag har faktiskt blivit pruttig och mer uppblåst - mer eller mindre beroende på hur mycket det har varit - men inte så att jag har fått ont i magen. Det visar ju ändå på vad som är bra och dåligt för magen....

Skrivet av Cammen den 25 april, 2010 kl. 20:33 #

Hej!
Har precis som alla här problem med min mage/tarm.
Fick för 3 månader sedan kramper i magen vid 3 tillfällen, då blev jag sittandes på toaletten i upp till 3 timmar med fruktansvärda kramper och svettningar. Uppsökte läkare och fick genomgå koloskopi ( denna undersökning gick förövrigt hur bra som helst att göra ifall någon är rädd inför den) tog 10 min och kirurgen+sköterskan var otroligt duktiga på att guida mig)
Väntar fortfarande på provsvar, men kirurgen kunde inte se någon inflammation eller något konstigt ( inte vad han sa till mig iallafall) har snart gått 6 v o jag inväntar svar!
Har sedan 4 dagar tillbaka övergått till lchf kost och hoppas detta ska hjälpa mig. Har gått på toa 2-4 ggr / dag vilket jag inte gjort tidigare, undrar om detta är normalt i början? Känns som att maten har "satt" fart på tarmarnas arbete? På ett bra sätt, inte haft någon lös/hård avföring utan rätt normal.
Hur lång tid brukar det ta innan mage/tarm fungerar bra när man lägger om till lchf kost? inser att detta är väldigt individuellt, men ett genomsnitt?
Jag misstänker att mina magproblem kommer få rubriken IBS när läkaren ringer mig med provsvar! Eftersom så många här fått fantastiska resultat hoppas jag att jag får detsamma!
Tack för en superbra blogg! Man vågar knappt prata om denna kosten då många säger "ush och fy till allt fett" Man får stå på sig helt enkelt

Skrivet av Ulrika den 14 augusti, 2010 kl. 14:24 #

Till Ulrika!
Jag började också med LCHF pga magproblem som eskalerade, var riktigt dålig i ca ett halvår och det blev sämre ju "nyttigare" jag försökte vara! Jag hade inte samma problem som du med kramper utan jag blev extremt uppsvälld och fick springa på toa uppemot 10 gånger per dag. Hade i princip gett upp hoppet om att bli bra (testade mig för gluten, soja, parasiter etc men inget hittades...) Av en slump halkade jag in på kolhydrater i fokus och bestämde mig för att testa LCHF.
Efter otroliga TRE dagar var min mage bättre än vad den varit på flera månader. Sen kom en del omställningsbesvär men efter några veckor flöt allt på bra!
Jag läste liknande historier som den här, hade aldrig kunnat tro att jag själv skulle kunna skriva något liknande! Så jag hoppas att det går lika bra för dig, lycka till med LCHF!!

Skrivet av Karin den 14 augusti, 2010 kl. 23:19 #

Hej!
har haft problem med min mage sedan 10års åldern, men aldrig riktigt vågat prata om det eller gå till någon doktor med det förrän jag var 18. Hade en massa problem med doktorer som inte trodde på mig(stå på er mot dessa skeptiska läkare) tills jag gick till en privat klinik, där fick jag diagnosen svår chrons. jag blev sjukt orolig och trodde jag skulle få "påse" på magen. senare fick jag reda på lchf genom en vän och tänkte att "det skadar ju aldrig att försöka" eftre ca tre veckor kunde jag dra ner på medicinen, och efter 3 månader kunde jag sluta helt. underbart att kunna leva sitt liv normalt igen och inte behöva springa mellan toa och sängen hela dagarna. nu är jag 20 och tackar gudarna för lchf.

Skrivet av Victor den 17 augusti, 2010 kl. 13:58 #

Victor, Tack för rapporten!
Jag har en rubrik Crohns sjukdom under länken Hälsovinster.
Jag lägger in din rapport även där.

Skrivet av Annika D den 17 augusti, 2010 kl. 14:18 #

Hej!

Jag fick tipset om att LCHF kan hjälpa mot min IBS (många frekventa,halvlösa toabesök utan att jag någonsin känner mig riktigt 'klar'). Har därför käkat lchf (kött, lax, avokado, skagenröra etc) i 5 dagar. Inga kramper längre, och lättare att får tarmen att kännas tömd. Blir dockväldigt lös också, vilket kan vara jobbigt när det kommer oväntar. Är det normalt, kanske något övergående?

Skrivet av Tor den 05 september, 2010 kl. 05:51 #

Hej
Jag har bara provat GI 2 gånger, men blivit jätte dålig, har IBS, vill gärna prova LCHF men är livrädd att magen krånglar igen! Har kommit efter ca en vecka båda gångerna. Kan det var äggen? Eller fettet? Lider av lös mage och går ofta på toa, har ibland attacker med magen och blir jätte dålig.
Några tips? Vad säger att LCHF kan funka bättre?
Hälsn Jojjo

Skrivet av Jojjo den 08 januari, 2011 kl. 00:14 #

Jojjo, Om man har problem med magen och är oroad över effekten på den av en kostomäggning, tycker jag att man ska göra omläggningen väldigt långsamt och försiktigt. Prova dig fram med ett födoämne i taget. Ägg, smör, andra feta mjölkprodukter etc, och minska kolhydratintaget långsamt.

Skrivet av Annika D den 08 januari, 2011 kl. 09:20 #

Har en son som är 12 år och har sen jul knappt varit i skolan, är under utredning men har i princip redan fått diagnosen ibs. Vi har kört LCHF i en vecka men inte sett någon skillnad kanske tvärtom färre perioder där han är bra, frågan är om vi skall fortsätta.

Skrivet av jonas den 03 februari, 2011 kl. 20:25 #

Hur gör jag om jag vill gå upp i vikt med LCHF? Jag har troligen IBS, vilket gör att jag inte kan äta så mycket vid varje måltid. Jag behöver gå upp minst 5 kg.

Skrivet av Jonte den 09 mars, 2011 kl. 12:14 #

Jonte, Om man har IBS så är det bästa att äta strikt LCHF, då får man en lugn och fungerande mage. Sen får man ta den vikt man får när man äter sig mätt på LCHF-mat. Det är ingen vits att börja äta mera kolhydrater för att man vill gå upp i vikt. Den hälsoförsämring det ger är inte värt de eventuella kilon man lyckas samla på sig.

Skrivet av Annika D den 09 mars, 2011 kl. 16:39 #

Håller med Annika,jag har diagnosen IBS och så fort jag "fuskar" och äter speciellt snabba kollisar så börjar min mage krångla! Många frågar men blir Du inte extremt sugen på tex bröd....mitt svar är NEJ och förmodligen beror det på att jag mår så fantastiskt bra när jag äter så lite kollisar som möjligt! Jag bakar LCHF-bröd och är helt nöjd med detta! Äter aldrig potatis, ris eller pasta, finns ju så mycket annat gott!! Jag behövde absolut inte tappa någon vikt när jag började med LCHF men det gjorde jag ändå OCK, nu har det rättat till sig eftersom jag tränar väldigt mycket så har jag nu mer synliga muskler! Jag är helt nöjd med vinsten för Mej att äte enligt LCHF och må bra! Än så länge har jag bra kolesterolvärde och min Apo-kvot är 0,39 :-) Så jaaa strikt LCHF= lugn mage för Mej

Skrivet av Trollet den 26 mars, 2011 kl. 22:38 #

Fick idag diagnosen IBS och började prata kost med läkaren. Han var mycket positiv till att jag åt LCHF, då det avsevärt ökade förutsättningar för att slippa många av besvären. Min tarm är nämligen rörlig och ju mer fibrer desto troligen att de stannar upp i det virrvarr som ska föreställa tjocktarmen. Så hans råd var, fortsätt med LCHF! Mindre mängder mat i tarmen, desto mindre besvär i alla kurvorna :)

Skrivet av Norma den 31 mars, 2011 kl. 15:12 #

Sök gärna svar här:

http://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/gluten-kallan-till-vara-moderna.html

Skrivet av Micke den 04 april, 2011 kl. 13:51 #

Hej igen.
Jag testade LCHF i en månad, men märkte ingen skillnad alls för min IBS. Måste man pröva längre tid, eller funkar inte LCHF just för mig när det gäller IBS?

Skrivet av Jonte den 04 maj, 2011 kl. 10:43 #

Jonte, vi brukar bli bra i vår IBS inom några dagar efter övergång till LCHF. vilka IBS-besvär har du?

Skrivet av Annika D den 04 maj, 2011 kl. 20:55 #

Hej vill dela med mig om våran erfarenhet. Har son (12 år) som har haft stora problem med ibs sedan hösten 2010, hemma med hemundervisning från skolan sedan jul, började med lchf i januari,
vart direkt bra efter en dag, efter en vecka fuskade vi och han vart dålig igen. Det har sedan tagit 2 månader med långsam förbättring. Han hade tillslut bara lätt magknip. Vi köpte i april en natur medicine som heter iberogast, det hjälpt han så att han nu är helt av med besvären. Lchf funkar håll ut. Pröva iberogast.

Skrivet av Jonas den 10 maj, 2011 kl. 11:03 #

Hej,

Jag har haft problem med min mage (de typiska IBS-besvären, uppsvullen, akuta toabesök, gaser, känslan av att inte vara "klar" efter toabesök m.m.) och detta har varit väldigt frustrerande för mig för jag har inte förstått hur jag ska kunna bli av med det. Har provat med laktosfritt och även att utesluta vissa saker ur kosten m.m utan att se någon förbättring. Jag hade i princip gett upp. Nu är jag inne på min 5:e dag med LCHF-kost och jag kom idag på mig själv med att vara helt avslappnad och fokuserad på morgonmötet på jobbet.. tänkte inte alls på min mage... !! jag är jätteglad att jag hittade informationen om LCHF för det verkar vara den ultimata långsiktiga lösningen för mig och min mage.. TACK så mycket Annika!! :)

Skrivet av Mia den 13 maj, 2011 kl. 22:41 #

Hej Annika!

Vad göra? Person får ofta diarréer. Ibland slemmiga, ibland vattniga, ibland magknip innan akut toalettbesök.

Koloskopi, gastroskopi, blodprov för mlölkallergi, vete, kornmjöl, rågmjöl och laktos visar inget.

Om personen ej äter bröd eller pasta och ej mjölkprodukter blir han ej dålig. Åt en glutenfripaj med grädde och ost. Blev dålig. Åt en glass. Blev dålig.

Rådvill. Klarar jobbet hela dagarna genom att för säkerhets skull ej äta fet mat, mjölk eller pasta. Tål lite bröd och pasta. Tar tacksamt emot råd. Vet ej om det är kolhydrater eller laktos som är problemet. Lutar mot laktos och fett. IBS undrar läkare. Vad tror du? Vad göra?

Skrivet av Cecilia den 21 maj, 2011 kl. 11:15 #

Dessa besvär har jag om vart annat:
-ont i magen, både för och efter toabesök
-förstoppad i flera dagar, sedan "tvärtom" under en halv dag ungefär

Skrivet av Jonte den 23 maj, 2011 kl. 15:27 #

Skriv en kommentar:
Kommentarer är avstängda för detta inlägg