Etablissemanget sätter stopp för LCHF-forskning

21 feb kl 10:59, 2011

Skrivet av dahlqvistannika under kategorin Blandat | 12 Kommentarer | Permalink

Nutritionsetablissemanget brukar säga att det inte finns tillräckligt med forskning för att kunna rekommendera LCHF. Jag har fått några rapporter från forskare som planerat forskning om LCHF, men som har blivit stoppade, antingen av etiska nämnden eller av den lokala Forsknings- och Utvecklingsenheten (som jag själv blev), med olika bortförklaringar.
Det är smart av nutritionisterna att stoppa forskning om LCHF, och sedan klaga på att det inte finns forskning.

Idag är det en artikel i UNT, Storstudie om våra kostvanor. SBU ska göra en ny utvärdering om olika kostmodellers effekt på viktnedgång och viktstabilisering.
Vid förra genomgången som presenterades 2002 medtogs ingen lågkolhydratmodell i utvärderingen, och man kom därför fram till att bara viktoperation medförde viktnedgäng.

I genomgången av kost vid diabetes lyckades SBU ställa upp sådana kriterier för vilka studier som fick vara med att inga lågkolhydratstudier kunde medtas.

Undrar om det blir samma denna gång, att LCHF inte får vara med i genomgången, bl a därför att etablissemanget stoppar forskning på den kosten.
Utvärderingen ska bli klar våren 2013.

Kommentarer:

De måste verkligen slå knut på sig själva om de ska komma runt lågkolhydratkost denna gång. Tror nog att utgångsläget är ett annat och det hinner hända ännu mycket mer de närmaste två åren. Får vi hoppas... :)

Skrivet av Therese (Kloka Kostbloggen) den 21 februari, 2011 kl. 11:41 #

Arabvärlden lyckas ju göra revolution tack vara de sociala medierna!! Vi LCHF:are är på god väg att göra revolution tack vare våra informativa bloggar och du Annika är vår frontfigur följd av många andra som fortsätter ditt pioniärarbete. På dom bara i etablissemanget!! Prof Berne tycks vilja göra en studie.

Skrivet av 81.236.237.140 den 21 februari, 2011 kl. 12:28 #

MEM skrev ovanstående.

Skrivet av MEM den 21 februari, 2011 kl. 12:30 #

Översittarsamhället är vitalt.

Skrivet av foie gras den 21 februari, 2011 kl. 12:49 #

Hej Annika, det är fel på länken i texten. Den går till fel artikel.

Skrivet av Åke Persson den 21 februari, 2011 kl. 14:02 #

Åke P, Länken rättad.

Skrivet av Annika D den 21 februari, 2011 kl. 14:24 #

Självklart kommer de som har makten i systemet att stoppa allt som kan vara generande och som kan minska deras makt. Så LCHF kommer att förbli en lyx för oss några få upplysta, medan de som inte följer debatten fortsätter att drika läsk och juice samt äta sin pasta, potatis, ris och chips. Det metabola syndromet blir en ännu markantare klassmarkör än nu. Man blir bara bedrövad.

Skrivet av Lars Bern den 21 februari, 2011 kl. 16:21 #

Det är verkligen skandal att LHCF-forskning måste godkännas av försöksetisk nämnd, som all annan forskning.

Skrivet av Per den 22 februari, 2011 kl. 15:02 #

Per, Det är inte skandal att LCHF-forskningen måste granskas av etisk nämnd. Men det är skandal att den underkänns i den instansen, av oskäliga orsaker.

Skrivet av Annika D den 22 februari, 2011 kl. 15:06 #

I dagsläget finns det ingen LCHF-studie vad jag vet. Dvs med den låga andel av kolhydrater som vår kost tycker är önskvärd.
Däremot finns det ett antal lågkolhydratkoststudier av hyfsad kvalitet som visar viss fördel.

Eftersom ingen tycks vilja forska på riktig LCHF så är det folkupplysning via böcker, sociala medier och LCHF-magasinet som gäller.

Vad myndigheterna anser kan vi tills vidare strunta i. Vi lever faktiskt i en slags demokrati och det ska vi vara tacksamma för.

funderar
Bosse
redaktör
LCHF-magasinet

Skrivet av Bosse Zackrisson den 22 februari, 2011 kl. 23:58 #

Men herregu'! Man blir hur lätt som helst "foliehatt" när man börjar fundera kring detta. Man anar ugglor i mossen. Det kan ju inte bara vara en slump att man motsäger sig mer fett i kosten och att en myndighet går in och "styr" forskning så att man slipper sedan säga att man hade fel angående mättat fett vs kolhydrater. Särkilt då med tanke på livsmedelverket som ständigt får ganska hårt mothugg från LCFH förespråkare (vilket är bra).

Men hellre foliehatt på skallen än att ha det i sanden, som jag brukar säga.

Skrivet av CharlotteTheOriginal den 26 februari, 2011 kl. 11:23 #

De som skriver detta vill väl bestämma:

# ^ Your Guide to a Healthy Heart, U.S. Department of Health and Human Services, December 2005. It states
... they’re not the route to healthy, long-term weight management. A diet high in fat, especially if it is high in saturated fat, is not good for your heart. These diets are also high in protein and can cause kidney problems and increased bone loss. High-fat, low-carb diets are also low in many essential vitamins, minerals, and fiber.

Skrivet av conny den 26 februari, 2011 kl. 15:39 #

Skriv en kommentar:
Kommentarer är avstängda för detta inlägg