Keijo - ett nytt hälsomargarin?

25 sep kl 12:01, 2006

Skrivet av dahlqvistannika under kategorin Blandat | 27 Kommentarer | Permalink

Jag fick just ett mail om ett nytt margarin - Keiju, som ska lanseras av Carlshamn, som numera är uppköpt av finska Raisio.

Det är tillverkat av pressad rapsolja, med tillskott av Camelina sativa, Oljedådra.
Detta ska ge en bra balans mellan omega-3 och -6.
Man undrar då, hur har de fått rapsoljan till margarinkonsistens?
Det måste ju ha förekommit en härdningsprocess då?
Hur är proportionen mellan omega-3 och -6?
Är omega-3 av den långkedjiga typen som vi kan tillgodogöra oss?

Svar i bloggkommentarerna nedan visar att omega-3 i Keijo är kortkedjiga, vilka vi kan tillgodogöra oss till endast ca 1%, och vi måste alltså sätta i oss kilovis dagligen med Keijo för att få det omega-3 vi behöver.

Keijo utgörs av omestrade vegetabiliska oljor, vilka aldrig är utprovade ur hälsosynpunkt för människa. Det kan hända att de är lika farliga som härdade transfetter.
Keijo och Becel borde alltså inte få säljas förrän de har bevisat att de i alla fall inte är sämre än smör ur hälsosynpunkt.

Kommentarer:

Stämmer texten under frågor och svar?????? (Vilken är skillnaden mellan Cam.. och Omega-3 från fisk). 1) De säger att korta Omega-3 omvandlas till långa i kroppen. Jag trodde att det bara var gräsätare (tex kor) som hade den förmågan. 2) De säger att växtbaserade Omega-3 är essenssiella men inte de från fisk. Jag trodde att de långa fettsyrorna var essensiella, de som finns i fisk och kött från gräsätare). Har jag missförstått eller har de fått det fel?

Skrivet av Roland den 25 september, 2006 kl. 12:50 #

Kolla även på de andra produkterna. Notera vilken det är som smakar gott. :-) Någon som tror att det är margarinet med en tillsats av smör just för att smör smakar gott? :-)

Skrivet av Roland Carlsson den 25 september, 2006 kl. 12:54 #

Roland Det är rätt. Människan har mycket begränsad förmåga att omvandla korta Omega-3 fettsyror till långa, bara cirka 1%. I praktiken är det helt betydelselöst. Kalle

Skrivet av Kalle den 25 september, 2006 kl. 14:07 #

"Växtbaserade Omega 3-fettsyror" (alfalinolensyra, inte alfalinolsyra som det står på sidan) är inte oumbärliga för människan. Hur skulle det se ut? Det är ju ställt utom rimligt tivel att det går utmärkt att leva på uteslutande animalisk föda. Omvandlingen av ALA till EPA och DHA i människokroppen är rätt kass. Om vi hade evolverat ätandes större mängder vegetabilier på bekostnad av animalisk föda hade den troligen varit bättre.

Skrivet av Anders den 25 september, 2006 kl. 14:08 #

Man kan ha fått margarinkoncistens av rapsoljan genom omestring, för att undvika transfetter. Då hoppas man emellertid ur askan i elden. Omestrade fetter tycks ha liknande hälsovådliga effekter som transfetterna. Naturligtvis vet man på margarinindustrin att människan nästan inte alls kan omvandla växt-Omega3 till de långkedjade, essentiella Omega3-fetter som finns i animalisk föda. Deras reklam visar att de saknar varje uns av anständighet och moral. De har ljugit så länge den industrin funnits och kommer att fortsätta så länge den finns kvar! Hur tror de förresten att innuiterna kunde överleva, som nästan aldrig åt en grönsak?

Skrivet av Frank Nilsson den 25 september, 2006 kl. 14:45 #

Kan inte Frank eller någon annan som kan detta på sina fem fingarar skriva ett brev till Livsmedelsverket och ifrågasätta marknadsföringen av denna nya skokräm. Ta med Becel och Becel pro.active också.

Skrivet av Bosse den 25 september, 2006 kl. 15:04 #

I margarinet 40% fett finns 3.5 g omega-3 och 6.5 g omega-6, alltså en kvot på ca 2. Visst är omvandlingen av alfalinolensyra till EPA och DHA dålig. Men omvandlingen sker, eftersom vegetarianer faktiskt har nivåer av EPA och DHA i kroppen (dock lägre än fiskätare), så visst har intaget av alfalinolensyra betydelse. Och att omestring är lika farligt som transfetter har man inte alls visat.

Skrivet av Näringsfysiologen den 25 september, 2006 kl. 16:31 #

Något annat som jag finner lite intressant är att om man tittar på lättmargariner (40% fett) så är största ingrediensen vatten. ENERGIprocenten fett torde inte vara alltför skild från smör eller bregott. Någon som vet exakt? Oavsett vilket så får man sämre valuta för pengarna med lättmargarin - helt oavsett om fettet är ohälsosamt vilket det säkert är.

Skrivet av Doc den 25 september, 2006 kl. 16:38 #

Näringsfysiologen, För det första, så skrev jag att omestrade fetter har liknande effekter som transfetter. Inte att de var lika farliga. Men farliga är de, det är redan visat. T.ex. ökar de blodets levringsförmåga, vilket ökar risken för blodpropp. Att det sker en viss omvandling ( om än liten, Olle Haglund anger så litet som 1%!) av växtbaserad Omega3 till den längd som finns i fiskolja är ju långt ifrån detsamma som det Keiju påstår, nämligen att växt_Omega3 är essentiell och animalisk Omega3 inte är det! Man ljuger friskt! Moral och etik därhän! Vinsten framför allt!

Skrivet av Frank Nilsson den 25 september, 2006 kl. 16:57 #

Näringsfysiologen, Hur har de visat att omestrade fetter INTE är lika farliga som transfetter? Har du de referenserna?

Skrivet av Annika D den 25 september, 2006 kl. 17:12 #

Om omvandlingskvoten är 1% och 100 gram margarin innehåller 3,5 gram växt-Omega3, skulle vi för att få 1 gram långkedjig Omega3 behöva äta nästan 3 kg Keijumargarin per dag! Dags för margarinindustrin att överge den fettsnåla linjen? Jag tror att jag föredrar en god fiskmiddag och/eller ett par fiskoljekapslar.

Skrivet av Frank Nilsson den 25 september, 2006 kl. 17:19 #

Jag sitter och läser artiklar nu om vad som sker med nivåer av EPA och DHA när man ger tillskott av ALA. Och nivåerna av dessa fettyror verkar stiga betydligt i kroppen. Så även om omvandlingen är liten så ger det stort utslag när man sedan mäter halterna i kroppen. Jag kan tänka mig att de menar att man skulle kunna klara sig utan intag av EPA och DHA, vilken väldigt många människor gör, eftersom ALA faktiskt kan omvandlas till dessa fettsyror. Men jag håller med om att deras påstående är felaktiskt, eftersom det är bättre att få i sig EPA och DHA direkt. Vad gäller omestring så är det svårt att hitta något svar, mest att man inte riktigt vet vad som händer i det långa loppet. Jag hittade iallafall en översiktsartikel och den kunde inte visa några betydande negativa effekter, men att man borde undersöka det ytterligare. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=11521963&query_hl=1&itool=pubmed_DocSum

Skrivet av Näringsfysiologen den 25 september, 2006 kl. 17:23 #

Här kommer hela adressen: Hunter: Studies on effects of dietary fatty acids as related to their position on triglycerides (2001). http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=11521963&query_hl =1&itool=pubmed_DocSum

Skrivet av Näringsfysiologen den 25 september, 2006 kl. 17:26 #

Näringsfysiologen, Om man inte vet de långsiktiga hälsoeffekterna av omestrade vegetabiliska fetter i margariner, borde man inte vänta med att sälja dem som människoföda tills det är visat att de är nyttiga? För om de inte är nyttigare än smör så finns det väl ingen anledning att äta dem? Då är det väl bättre att sälja dem som skokräm, liksom de härdade transfetterna?

Skrivet av Annika D den 25 september, 2006 kl. 17:36 #

Omestrat fett är kroppsfrämmande. Man behöver inte vänta på att alla hälsorisker med sådant fett ska vara utredda, för att undvika att stoppa det i munnen. Kanske kan man använda det till att smörja gångjärnen på dörrarna, om oljan sinar? Gunnar Lindgren har en bra pdf-fil på sin hemsida: http://www.gunnarlindgren.com/omestringvers95.pdf Härdningsprocessen av växtoljor gav oss transfetterna och hjärt-kärlsjukdomarna. Efter detta experiment och efter miljontals i förtid döda, framställer kemisterna nu i stället omestrade fetter. Behöver vi verkligen delta i ett sådant experiment en gång till?

Skrivet av Frank Nilsson den 25 september, 2006 kl. 17:41 #

Om reklamen för Keiju är felaktig eller osaklig är Ko det ställe som är lämpligast för en anmälan. Nya fina namn på produkter och påståenden om hälsoeffekter får konsumenterna att öppna plånboken. Att varorna som hamnar i kundvagnen hos vilseledda konsumenter kan fungera som kistspik är inget de räknar med.

Skrivet av 81.234.46.182 den 25 september, 2006 kl. 21:10 #

Frank, du som är en fena på det här - vilken sorts fiskoljekapslar rekommenderar du?

Skrivet av Gittan den 26 september, 2006 kl. 09:13 #

Gittan, Det finns många likvärdiga. Det man bör tänka på är väl att de bör vara rensade från tungmetaller och det är de oftast om de också är koncentrerade, Naturlig ( orenad ) fiskolja håller ungefär 30 % Omega3. Koncentrerad ungefär 70 %. De jag använder håller s.k. GMP-standard, en standard som är vanlig för läkemedel och de kommer från Nature´s of Scandinavia, ett helsvenskt bolag från Mölndal. Att jag använder just deras, beror på att jag tycker de håller ett anständigt pris, men också för att de har denna GMP-standard. Dessutom har de ett elegant bonussystem, som jag använt till att ta fram det föreningskoncept du kan hitta på min hemsida. Men som sagt, det finns många likvärdiga och har du inte som jag tänkt använda dem för att också få inkomster till en förening, finns det många att välja på i hälsokostaffärerna. Se upp med pris och kvalitet!

Skrivet av Frank Nilsson den 26 september, 2006 kl. 09:52 #

Kanske borde man äta ändå mer fiskolja! Min hemsidesadress blev fel härovan. Förhoppningsvis rätt här nedanför. Dyslexin kommer smygande! Rekommenderar att ni som inte har gjort det, läser avsnittet om fetter, under rubriken "Vår föda" på min hemsida. Det besvarar många frågor!

Skrivet av Frank Nilsson den 26 september, 2006 kl. 09:59 #

Förutom omestrade växtoljor innehåller Keijos 5 olika produkter emulgeringsmedel,konserveringsmedel :E147,E202,E471,E476,E500. Vem tror att människor behöver äta kemikalier?

Skrivet av Bm den 26 september, 2006 kl. 10:54 #

I fiskoljekapslar bör man även vara observant på halterna av DHA och EPA. Under graviditet och amning är det bäst med högre halter av DHA än EPA. Sedan är det bättre med högre halter EPA. Och det beror nog på att omvandlingen av EPA till DHA inte hinns med under graviditet. Olle Haglund rekommenderar EyeQ med en sammansättning av 93 mg EPA och 29 mg DHA. Det är även viktigt att det finns tillsatt Vitamin E till fiskoljorna. Man ska se upp för billiga fiskoljor!

Skrivet av Näringsfysiologen den 26 september, 2006 kl. 12:04 #

Jag har kollat lite Abstracts på PubMed. I denna artikel fr 1998 anges konverteringsgraden hos vuxna individer från ALA till DHA vara 3,8% och till EPA 6%. Detta förutsatte högt intag av mättat fett. Vid höga nivåer av Omega-6 i maten sjönk konverteringsgraden med 40-50%. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=9637947&itool=iconabstr&query_hl=6&itool=pubmed_docsum Jag ska läsa vidare i relaterade artiklar. Kanske återkommer med mer info.

Skrivet av Tomas den 26 september, 2006 kl. 12:17 #

Bra jobbat, Tomas! Eftersom de allra flesta har lågt intag av mättade fettsyror och högt intag av Omega6 blir konverteringsgraden c:a 2% till DHA respektive 3 % till EPA. Inte mycket att hojta på torget om! Framför allt blir ju Keijos reklam mycket vilseledande! Dessutom kan vi konstatera, att vi som äter LCHF ligger bättre till även i detta avseende, eftersom vi äter ordentligt med mättade fetter och drar ned på Omega6!

Skrivet av Frank Nilsson den 26 september, 2006 kl. 12:29 #

Ytterligare en artikel från 2005. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?itool=abstractplus&db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=abstractplus&list_uids=15834128 Citat: "It was found that nearly 7% of dietary ALA was incorporated into plasma phospholipids. From this pool, 99.8% was converted into EPA and 1% was converted into DPA and subsequently into DHA. The limited incorporation of dietary ALA into the hepatic phospholipid pool contributes to the low hepatic conversion of ALA into EPA. A low conversion of ALA-derived EPA into DPA might be an additional obstacle for DHA synthesis." Jag tolkar detta som att konverteringen av ALA var 7% till EPA och 1% till DHA.

Skrivet av Tomas den 26 september, 2006 kl. 13:48 #

Ännu en vetenskaplig artikel (från 2006) som verkar visa att konverteringen av ALA till EPA och DHA är låg: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?itool=abstractplus&db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=abstractplus&list_uids=16825680 Citat: ?Nearly all ALA from the plasma phospholipid pool was converted into eicosapentaenoic acid. Conversion of eicosapentaenoic acid into docosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid hardly changed in the 3 groups and was <0.1% of dietary ALA.?

Skrivet av Tomas den 26 september, 2006 kl. 15:02 #

Aftonbladets "GI-expert" Ulrika Davidsson chattade idag. Bra tycker jag: http://aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,893987,00.html

Skrivet av Doc den 26 september, 2006 kl. 15:44 #

Jaha, så var det då dags för er i Sverige att få denna skosmörja också i era butikshyllor. Här i Finland har Keiju funnits i många år och skam till sägandes så måste jag ju tillstå att jag har också i tiderna när det kom ut här använt mej av det för det skulle ju vara sååå "hälsosamt". Men så läste jag en artikel i nån tidning om att Raisio använde sej av genmodifierade grejer, om det nu var oljor eller vad det var, när de gjorde sina margariner men bara i de margariner som exporterades till u-länder. Då köpte jag inte mera av Keiju för ingen kunde få mej att tro annat än att det var nog samma skit i det som vi hade på hyllorna i våra butiker i Finland också. Och det är som sagt många år sedan. Nu har ju tillkommit en massa nya sorter av samma Keiju men i vårt hushåll förekommer inte mera nån slags margarin. Dessutom ni som är slängda i detta med oljor osv, du Annika skriver att Keiju görs av pressad rapsolja men vad är skillnaden mellan ryps och raps? Här i Finland görs Keiju av rypsolja, så står det i innehållsförteckningen. Är det så att det odlas mera raps i Sverige? här i Finland har jag förstått att det mest odlas ryps.

Skrivet av Kajsa den 27 september, 2006 kl. 21:56 #

Skriv en kommentar:
Kommentarer är avstängda för detta inlägg