Lista på rapporterade biverkningar av LCHF-kosten

08 apr kl 09:48, 2007

Skrivet av dahlqvistannika under kategorin Blandat | 163 Kommentarer | Permalink

En av alla Peter  bad mig i bloggkommentar igår att lägga upp en lista på biverkningar av LCHF-kosten.

Vi kan väl hjälpas åt att göra det och att om möjligt kommentera besvären.

 

"Seghetskänsla".

Brukar vara en initial känsla vid övergång till LCHF. Kolhydratabstinens?

Andra övergångsbesvär kan vara huvudvärk etc.

Jag brukar då föreslå att man går tillbaka i fettandel och ändrar i stället mer gradvis mot LCHF. En annan variant är att man står ut med besvären tills de går över.

 

Hjärtklappning.

Något jag själv aldrig har känt av sen jag började med denna kost.

Jag föreslår samma råd där, att man går tillbaka något i fettandel och sedan smyger upp fettandelen och är observant på om och när besvären kommer tillbaka.

Jag har ingen förklaring till varför man skulle få hjärtklappning av högfettskost.

 

Vadkramper.

Det drabbar vad jag vet ätare av alla sorters koster.

Vissa har föreslagit att prova tillskott av magnesium, kalk etc.

 

Bristande viktnedgång, eller tom viktuppgång.

Här har vi olika förslag på åtgärder. SSS-arna säger att man ska ytterligare öka fettmängden och försöka att helt utesluta kolhydrater.
Jag föreslår att man kan smyga ner energiintaget tills man kommer till den önskade trenden i viktnedgång.  Jag föreslår de kolhydrater som finns i grönsaker, främst ovanjords-,  måttlig mängd laktoshaltiga mejeriprodukter;  proteinmängd "normal";  och naturligt fett för resten av energibehovet. Alltså är det fettmängden som man får prova ut vilken som är den optimala för en själv, det kan vara väldigt olika för olika individer.

Som icke-motionär (pga knäartros) äter jag själv endast "normalfett".

 

Illamående

Vi brukar i första hand misstänka att gallblåsan och levergångarna är besatta av gallstenar orsakade av den tidigare lågfettkosten. Besvären brukar gå över om man härdar ut. Man kan också här försöka att endast successivt öka fettandelen i kosten.

 

Gallstensproblem

Eftersom man kan ha fått stenar i gallblåsan av den tidigare fettsnåla kosten, finns det risk att man får gallstensanfall när man äter fettrik kost. Gallan spolas ut i tarmen för att spjälka fett. Gallstensanfall får man när en gallsten kommer från gallblåsan ut i stora gallgången och täpper till den så att det blir gallstas bakom stenen.

Gallstensanfallet går över när den inkilade stenen har passerat gallgången och kommit ut i tunntarmen. Sen är man av med den stenen. Om man har många eller stora stenar kan man bli tvungen att operera bort gallblåsan. En möjlighet finns att när galla flödar runt gallstenarna, vid fettrik kost, dessa med tiden minskar i storlek och försvinner. De har ju en gång bildats av sedimenterande gallsalter, och kan möjligen lösas upp igen av gallvätska.

En fruktad komplikation av gallsten är gallpankreatit, bukspottkörtelinflammation, som orsakas av irritation av en gallsten i gallgångens mynning. Gallgången mynnar strax bredvid bukspottkörtelns utförsgång.

Risk för denna komplikation finns givetvis vid LCHF-kost likväl som vid annan kost.

När alla människor i framtiden äter hög andel naturligt fett i kosten kommer det förhoppningsvis inte att bildas några gallstenar, och därmed inte heller bli någon  risk för gallpankreatit.

 

Trög mage

Vissa får problem med trög mage. En orsak kan vara att man förväntar sig lika täta tarmtömningar som när man åt fiberrik kost. Om man då lugnar sig och inväntar spontan tömning så kan det ordna sig utan andra åtgärder.

Annars föreslår jag i första hand tillägg av linfrön tillsammans med riklig vätska. Det kan också lösa sig med mera fett i kosten.

Är det någon som tycker att det är skillnad mellan olika fetter därvidlag? Smör eller kokosfett?

 

Diarréer

Vissa rapporterar problem med diarréer på LCHF. En orsak kan vara laktosintolerans, och man kan då utesluta mjölk och filmjölk ur kosten. Det finns också laktosfri mjölk att köpa.
Smör och ost innehåller minimalt med laktos och kan ätas mera av i stället.

 

Känsla av leda av ensidig kost.

Vi är många som tvärtom känner en mycket större matglädje av denna kost. Det finns tips och recept tex via länkarna Diskussionsforum, och Recept på lågkolhydratmat, i bloggmarginalen.

 

Plåga av omgivningens fördömanden och förutsägelser om kommande sjukdomar av högfettskost. Även reklamens och etablissemangets fettskräck förskräcker.

Dessa besvär kommer sannolikt att minska efterhand som LCHF vinner terräng pga att kunskapen om de goda hälsoeffekterna sprider sig från man till man.

 

Hjärtinfarkt?

De fettskrämda hotar oss med ökad risk för hjärtinfarkt på LCHF.

Med tanke på att människor har ätit sjukdomsframkallande kolhydrat-margarin-matoljekost i så många år, är det ju inte uteslutet att någon kan få hjärtinfarkt även sedan de lagt om till nyttig kost. Det kan kanske ta några år innan kärlen har börjat repa sig på LCHF, och risken är över.

 

Försurning av blodet?

De fettskrämda säger att man kan bli försurad i blodet av LCHF.

Kroppen har en perfekt förmåga att reglera surhetsgraden i blodet.

Jag har ännu inte fått in någon rapport om någon som drabbats av blodförsurning av LCHF.

 

Kolhydratbrist i hjärnan?

De fettskrämda säger att hjärnan behöver en viss mängd av kolhydrater i kosten.

Hjärnan behöver ett normalt blodsocker. Om kroppen inte får tillräckligt med kolhydrater till blodsockret så tillverkar den blodsocker av protein och fett i födan.

Jag har inte fått rapport om någon som fått för lågt blodsocker av LCHF.

 

Minnesförsämring av LCHF?

De fettskrämda påstår att man får försämrat minne av LCHF. Vi som äter så upplever inte att vi har fått försämrat minne av det.

Många tycker tvärtom.

Det skulle vara intressant att se en studie som jämför minnesförmågan hos LCHF- och LFHC-ätare.

 

Eufori?

Mikael  refererar nedan till en artikel som påstår att man blir euforisk av LCHF. Om denna känsla av gott humör och välbefinnande kombineras med en reell förbättring av hälsan är det väl bara bra?

 

Cancerrisk?

Det finns massor av studier som visar cancerrisk av många olika ämnen. Det finns emellertid inga övertygande studier som visar cancerrisk av de födoämnen som vi rekommenderar i LCHF. Man bör vara mycket skeptisk till larmrapporter gällande kost som mänskligheten har utvecklats på. Det är den som vi är anpassade till.

 

Förhöjda kolesterolvärden?

Kroppen har det kolesterolvärde den anser att den behöver. Blodets kolesterolvärde kan gå ner pga att kolesterolet måste gå in i cellmembranerna för att laga de skador som  margariner och matoljor har åsamkat dem. Det sänkta kolesterolvärdet är då ingen positiv förändring.

Det finns inte visat några konsekventa kolesterolhöjande effekter av LCHF-kost, utan värdena brukar gå ner eller upp eller vara oförändrade.

Att kolesterolvärdena går upp på en kost rik på animaliskt mättat fett, och att risken för hjärtinfarkt därför skulle öka,  är en av etablissemangets ovetenskapliga och falska myter.


Se i övrigt Uffe Ravnskovs sida i bloggmarginalen.

 

 

 

Fler biverkningar av LCHF?

 

 

Kommentarer:

Tack :-) Bra att kunna ge svar.

Skrivet av Peter den 08 april, 2007 kl. 10:30 #

Om man har ätit mycket socker och snabba kolhydrater kan man få abstinensbesvär i början, de första två veckorna om det vill sig illa. Vissa verkar inte få abstinens alls men jag mådde rätt dåligt i början. Huvudvärk och trötthet och ett otroligt sockersug. Men, det gick över och genom att äta LCHF så kan jag hålla sockersuget under kontroll. Med LCHF mår jag bättre än nånsin! Innan jag tog bort snabba kolhydrater så åt jag normal kost, som folk gör mest. Pasta, ris, potatis, bröd med grönsaker och kött. Definitivt tallriksmodellen. Jag hade massor av hälsoproblem: hudproblem, ofta förkyld eller sjuk, en gång i månaden ibland, trött, magproblem som efter utredning inte fick någon diagnos - det var inte glutenintolerans eller mjölkprotein/laktos och inte magsår. Sen jag började med att ta bort socker och stärkelse, snabba kolhydrater så har min hälsa blivit nästan helt perfekt. Jag visste inte att man kunde må så här bra! MIna magproblem är helt borta, inga utslag eller andra hudproblem, blir väldigt sällan förkyld (har varit förkyld en gång det senaste året), är pigg, sover bättre, mindre PMS-besvär, mindre humörsvängningar överlag. Helt fantastiskt! Så ni som tvivlar, ta och prova att ta bort socker och stärkelse. Prova i en månad och se om ni mår bättre. Sen kan ni fundera ut varför istället för att gnälla över "fanatism" och "icke-vetenskapliga belägg".

Skrivet av Jenny den 08 april, 2007 kl. 10:47 #

Tack Annika Dahlqvist! Skönt när du skriver att bristande viktnedgång förekommer. Jag har nyligen (5 veckor) startat en "fettresa"(beskrivs i bloggen) och har hittills inte gått ner. Jag ska nu böra experimentera mer, till exempel pröva a-fil och Wasa fiber plus på morgonen och sedan fett och protein resten av dagen. Så får man se. Men magen mår numera som en len sammetskudde! Hoppas fler börjar kämpa för bra, god och mättande mat!

Skrivet av Barbro den 08 april, 2007 kl. 11:57 #

Jag vet inte om ni vill kalla detta en biverkning eller önskad effekt, men det verkar som att en ketogen kost kanske gör er till drugjunkies. ;-) Med Hypotheses. 2007;68(2):268-71. Epub 2006 Oct 2. <i><b>Low-carb diets, fasting and euphoria: Is there a link between ketosis and gamma-hydroxybutyrate (GHB)?</b> Brown AJ. Anecdotal evidence links the initial phase of fasting or a low-carbohydrate diet with feelings of well-being and mild euphoria. These feelings have often been attributed to ketosis, the production of ketone bodies which can replace glucose as an energy source for the brain. One of these ketone bodies, beta-hydroxybutyrate (BHB), is an isomer of the notorious drug of abuse, GHB (gamma-hydroxybutyrate). GHB is also of interest in relation to its potential as a treatment for alcohol and opiate dependence and arcolepsy-associated cataplexy. Here I hypothesize that, the mild euphoria often noted with fasting or low-carbohydrate diets may be due to shared actions of BHB and GHB on the brain. Specifically, I propose that BHB, like GHB, induces mild euphoria by being a weak partial agonist for GABA(B) receptors. I outline several approaches that would test the hypothesis, including receptor binding studies in cultured cells, perception studies in trained rodents, and psychometric testing and functional magnetic resonance imaging in humans. These and other studies investigating whether BHB and GHB share common effects on brain chemistry and mood are timely and warranted, especially when considering their structural similarities and the popularity of ketogenic diets and GHB as a drug of abuse.</i>

Skrivet av Mikael den 08 april, 2007 kl. 12:18 #

En studie färsk från ugnen, inte direkt relaterad till ämnet här men slänger in den: <i><b>Ketogenic diet metabolites reduce firing in central neurons by opening K(ATP) channels.</b> Ma W, Berg J, Yellen G. J Neurosci. 2007 Apr 4;27(14):3618-25. A low-carbohydrate ketogenic diet remains one of the most effective (but mysterious) treatments for severe pharmacoresistant epilepsy. We have tested for an acute effect of physiological ketone bodies on neuronal firing rates and excitability, to discover possible therapeutic mechanisms of the ketogenic diet. <b>Physiological concentrations of ketone bodies (beta-hydroxybutyrate or acetoacetate) reduced the spontaneous firing rate of neurons in slices from rat or mouse substantia nigra pars reticulata</b>. This region is thought to act as a "seizure gate," controlling seizure generalization. Consistent with an anticonvulsant role, the ketone body effect is larger for cells that fire more rapidly. The effect of ketone bodies was abolished by eliminating the metabolically sensitive K(ATP) channels pharmacologically or by gene knock-out. We propose that ketone bodies or glycolytic restriction treat epilepsy by augmenting a natural activity-limiting function served by K(ATP) channels in neurons.</i>

Skrivet av Mikael den 08 april, 2007 kl. 12:23 #

Jag har gått upp tre kilo på tre månader med LCHF men ändå beslutat mig för att fortsätta att äta enligt den metoden. Jag har funderat mycket på varför jag gick upp istället för ner de 5 kilona jag önskade och jag har kommit fram till att vikt handlar om två saker - hälsa och utseende. När det gäller hälsan är väl alla överens. Vi vill må bra och slippa sjukdom. När det gäller utseendet så lever vi i en tid och en kultur där det optimala är att vara ung och smal. Samtidigt som vi blir tjockare och tjockare. Det skapar stress och jag tror att många som läser den här bloggen har eller har haft någon typ av ätstörningar. "Tröstätande" t.ex. Jag har själv alltid vid stress och oro stoppat något i munnen. Det gör jag nu också. Men om jag förut tog ett äpple så tar jag nu ost och smör eller något annat fett. Det kan vara orsaken till att jag gått upp några kilo. Om jag istället kom tillrätta med min stress är det möjligt att jag skulle äta adekvat och gå ner i vikt. Vad jag vill säga är att viktuppgången kanske inte nödvändigtvis har med metoden att göra utan med ett annat problem som finns i samtiden. Jag tycker att det är mycket svårt att hitta balansen mellan fett-protein-kolhydrater och jag tror att man kanske måste hålla på ganska länge innan man hittar rätt.

Skrivet av Millior den 08 april, 2007 kl. 12:53 #

Mikael, Varför engagerar du dig så mycket? Vill du att vi ska sluta med LCHF för att du tycker det trots att flertalet av oss bevisligen mår bättre, blir smalare och friskare av LCHF? (Högt proteinintag ger ketos, högt fettintag gör det inte. LCHF är inte Atkins.) När verkligheten inte stämmer med teorierna så låter du teorierna vara gällande. Vi gör tvärtom och ser fram emot nya oberoende studier av verkligheten. Millior, Det kan vara så att du har fått mer muskler! Komplettera vägningen med att mäta dig också! Kolla också igenom så du inte äter kolhydrater av misstag. Läs allt som Annika skriver och ta också gärna en titt på länken här nedan så får du hjälp.

Skrivet av Marlene den 08 april, 2007 kl. 13:55 #

Annika Sanna´s leverrening är nog att betrakta som en bluff - jag skulle gärna vilja att du och t ex Doc tittade på metoden för att ta reda på vad som händer (eller varför inte prova?) Ett "äkta" lavemang får man dock och 1-2 dagars fasta. Undrar om det kan vara det som gör att folk känner sig bättre?

Skrivet av Thomas J den 08 april, 2007 kl. 14:32 #

Annika äter endast normalfett.Det kan kanske kallas LCNF eller LCHF-light. Det är kanske det som är nyckeln till framgång vid viktnedgång. Många har utan tvekan svårigheter med att gå ner med denna kosten och precis som Annika skriver är det inte dumt att smyga ner sitt energiintag. Annikas sätt att använda/tolka LCHF känns mer rätt för mig .

Skrivet av M den 08 april, 2007 kl. 14:51 #

Annika Jag bli så avundsjuk på alla som beskriver sina "ej längre existerande magproblem" eller pratar om att det numera räcker att gå varannan dag *suck*. Vad ska jag göra som har fått rakt motsatt problem? Det finns inte en chans att lämna lägenheten innan jag varit ca 5 ggr på toaletten efter frukost (och det är litet panik och full fart som gäller). I övrigt mår jag kanonbra så säg inte att jag ska börja äta kolhydrater igen för det VILL jag inte! Någon annan som haft samma problem och fixat det? Jag vill ju helst höra att "magen vänjer sig efter ett tag" :o) Till Thomas J Jag har en vänninna som nyligen prövat Sannas leverrening och enligt henne fungerade den utomordentligt bra. Hennes ingående beskrivning av vad som hände och av produkterna som kom ut "besparar jag dig" men nog blev den en rensning alltid.

Skrivet av Ann den 08 april, 2007 kl. 15:00 #

Jag har själv gjort en leverrening och undrar vad det är som skulle vara bluffen i det hela? Själv har jag inte tillgång till ett lab så jag kunde inte analysera dessa snabbt oxiderande hårda stenar som kom ut, men jag har läst om amerikaner som har gjort detta och det var ingen bluff. Eftersom resultatet är högst märkligt och det utan tvivel kommer ut hårda stenar (som inte har någon som helst likhet med avföring) så skulle jag också tycka att det var intressant om någon med tillgång till ett lab kunde genomföra en leverrening och analysera stenarna. PS. Stenarna bör nog omedelbart skyddas från syre (kanske frysas ned?) innan labtesten eftersom de förändras snabbt i vanlig luft och vanlig temperatur.

Skrivet av Robert den 08 april, 2007 kl. 15:01 #

Mikael, det är väl klart att det är en önskvärd effekt! Att man mår bra är väl inte dåligt? Jag kan avslöja att sedan jag började med LCHF, har jag utvecklat ett starkt smörberoende, måste ha det varje dag... ;) Inte nog med det, efter 4 månader var jag mogen för att ta steget till att bli endorfinist ochså, så då kunde jag inte längre avhålla mig från att även börja motionera! Snacka om förfall...;) Å andra sidan är summan av alla laster konstant, sägs det ju, så jag blev ju tvungen att sluta med något annat för att få plats för de nya drogerna. Det blev rökningen som fick stryka på foten, efter 7 månader som smörjunkie... ;)

Skrivet av maggan den 08 april, 2007 kl. 15:05 #

Angående tidigare kommentar om drugjunkies: "Anecdotal evidence links the initial phase of fasting or a low-carbohydrate diet with feelings of well-being and mild euphoria. These feelings have often been attributed to ketosis" Min erfarenhet är den motsatta: under de första två till tre veckorna med litet kolhydrater var jag helt utmattad och orkeslös! Och någon form av välbefinnande eller eufori var det verkligen inte fråga om. Sedan vände orken och humöret uppåt igen då kroppen ställde om sig. Anekdoter finns det många av, och de skall tas för vad de är - anekdoter.

Skrivet av Robert den 08 april, 2007 kl. 15:09 #

Ann, Diarréer på LCHF kan bero på laktosintolerans, om man dricker mycket mjölk och fil. Annars vet jag inte varför det blir diarréer. Är det någon annan som vet?

Skrivet av Annika D den 08 april, 2007 kl. 15:15 #

Håller med THomas J. Leverrensning är inte att rekommendera. Den gör dig hemskt illamående och de stenar som kommer ut stämmer inte med utseendet på utopererade gallstenar. Jag tror snarare att de bildas av olivoljan och epsomsaltet. Jag har även läst på nätet från undersökningar som visat att de inte heller innehåller en droppe kolesterol så som gallstenar ska göra. Sanna Ehdin bör inte ges för stor tilltro alltså! Ät mer fett och låt levern rensa ur sig själv istället.

Skrivet av Vargalyster den 08 april, 2007 kl. 15:48 #

Annika, vad tycker du om mjölkproteiner? Är det inte ett problem att många på LCHF diet konsumerar mycket mjölkprotein?

Skrivet av dessbee den 08 april, 2007 kl. 15:53 #

Orsakar för mycket kött i kosten cancer? I aftonbladet finns en artikel, Ät grönt ? och slipp bröstcancer. Enligt en studie av J.E Cade ökar risken för bröstcancer med 64% för kvinnor som äter rött kött. http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,1039953,00.html Studien hittas här: http://www.nature.com/bjc/journal/v96/n7/full/6603689a.html Intressant är att samma forskare menar att höga insulinnivåer också orskar cancer: http://reporter.leeds.ac.uk/press_releases/current/fibre.htm Min spontana reaktion på studien är att den enbart undersöker köttkonsumtion. Hur nyttigt åt de i övrigt? BMI ökade med ökad köttkonsumtion.

Skrivet av Hans den 08 april, 2007 kl. 16:08 #

Ann, dina magproblem kan vara mjölkallergi eller laktosintolerans, eller för lite protein eller för mycket fett. Barbro, fem veckor är inte så mycket. Vissa behöver längre tid på sig för att kroppen ska släppa fettet. Jag skulle fortsätta äta som du gör nu och vänta några månader till. Knäckebröd och fibrer är inte säkert att det är bra för din viktnedgång...

Skrivet av Jenny den 08 april, 2007 kl. 17:04 #

Dessbee, Jag vet inte av att mjölkprotein skulle vara något problem. Det utgörs av högvärdigt animaliskt protein och är perfekt för oss att äta. Däremot finns det ingen anledning att äta mer protein än man behöver, dvs ca 1 g protein per kg idealvikt. Kött innehåller ca 20% protein. Mjölkprodukter får man titta på innehållsförteckningen när man vill veta proteinmängden i. Hans, Rött kött är bl a det som mänskligheten har utvecklats på. Man måste vara mycket skeptisk till undersökningar som visar att sådan mat är skadlig. Så vitt jag förstod var det inga stora signifikanser i den undersökningen och det kan finnas många "confounding factors", störande faktorer i undersökningen.

Skrivet av Annika D den 08 april, 2007 kl. 17:20 #

M skrev en intressant kommentar att Annikas kost är mer LCNF eller LCHF-light. Jag kollade i Annikas förslag till matsedel och gjorde nedanstående dagsmeny. Förslag till matsedel har följts och följande har valts: Frukost: Filmjölk (3%) 2 dl 2 kokta ägg Kaffe Är nu uppe i 12 g kolhydrater, 21 g protein och 17 g fett samt 284 kcal. Fika: Ostskiva med kaffe. Är då uppe i 13 g kh, 24 g p och 22 g fett samt 341 kcal. Lunch: 150 g kött (fläskfilé) med grönsallad till på gurka och tomat. Vatten som måltidsdryck. Kaffe. Är nu uppe i 16 g kh, 67 g protein och 27 g fett samt 576 kcal. Fika: Kaffe med Atkins bar. Är nu uppe i 18 g kh, 84 g protein och 39 g fett samt 762 kcal. Middag: 150 gram lax (norsk odlad) med 50 g gurka till. Vatten som dryck och kaffe efter. Är nu uppe i 19 g kh, 113 g protein och 59 g fett samt 1062 kcal. På kvällen: 20 gram valnötter. Vatten till. Dagens facit blir då 22 g kh, 116 g protein och 72 g fett samt 1194 kcal. Cal-Counter har jag använt för att räkna på. Det blir ju som M påstod. E% är: 7% kh, 39% p och 54% fett. Jag har kanske förvanskat något men intressant är det. Synpunkter?

Skrivet av arne andersson den 08 april, 2007 kl. 17:39 #

arne, Det ser ut ganska likt det jag skulle kunna äta. Men jag brukar nog ha något såsigt, tex turkisk yoghurt eller creme fraiche, också, till lunch och middag. Jag brukar inte äta Atkins bar till kaffet till vardags, undviker sötningsmedel.

Skrivet av Annika D den 08 april, 2007 kl. 18:11 #

arne andersson! 1194 kcal/dag låter otroligt lite för en man. Svältkost i mina öron. Äter du så här varje dag?

Skrivet av Nyfiken den 08 april, 2007 kl. 18:30 #

Ja, du Nyfiken, här är det omvända världen. Jag är kvinna med stillasittande arbete, äter typ 3000 kcal per dag och går ner i vikt. Fiffigt va?

Skrivet av Kattmoster den 08 april, 2007 kl. 18:39 #

Jag gick inte ner i vikt ett enda gram när jag åt så lite kcal. Är det sunt att äta runt 1194 kcal/dag? Äter Litsfeldt och Skaldeman och de som skriver kostböcker om LCHF oxå så här lite??? synpunkter?

Skrivet av Nyfiken den 08 april, 2007 kl. 19:20 #

Hans, i studien från Aftonbladet avser de tydligen korv, bacon, skinka och köttpaj när de pratar om rött kött. Att charkuterier inte brukar vara supernyttiga är väl inget nytt, men det är helt fel att likställa en superprocessad korv med ett stycke färskt kött...

Skrivet av Ulf_S den 08 april, 2007 kl. 19:21 #

Nyfiken: Hur jag äter varje dag framgår av min matdagbok på url http://hem.bredband.net/10006 Som du kanske såg menade M att Annikas kost inte var så fettrik som man kanske tog för givet. Därför ville jag gå till botten med detta och se då visade det sig att M hade rätt. Jag försöker se ungefär vad Annikas kost blir i Cal-Counter. Jag ändrar lite och lägger till det Annika föreslog: 50 g creme fraich och 50 g turkisk yoghurt. Då blir resultatet: 25 g kh, 119 g protein och 94 g fett samt 1416 kcal. E%: 7% kh, 34% protein och 60 % fett.

Skrivet av arne andersson den 08 april, 2007 kl. 19:36 #

Bytte också ut Atkins bar mot en ostskiva. Då blir resultatet: 24 g kh, 106 g protein, 86 g fett och 1287 kcal. E%: 7% kh, 33% protein och 60 % fett.

Skrivet av arne andersson den 08 april, 2007 kl. 19:43 #

Tack för svar Jenny! Knäckebrödet har jag lagt till efter fyra veckors ätande av bacon på morgonen, vilket jag tyckte var lite tufft. Så nu prövar jag det här. Tänker lägga till och dra ifrån vartefter, för jag ska inte sluta! Bara att åter få steka maten i smör är värt en lovsång!

Skrivet av Barbro/Fettresan! den 08 april, 2007 kl. 20:09 #

Jag äter ungefär som arne skrivit, men jag räknar ju aldrig på cal counter. Jag går ner i vikt till idealvikt, mår bra, är aldrig hungrig. Så för mig passar det perfekt. Jag känner inte för att äta 3000 kcal per dag, då skulle jag nog känna mig uppspänd i magen.

Skrivet av Annika D den 08 april, 2007 kl. 20:12 #

Barbro Bra att då återgår till en mer normal kost. Det brukar bli svårt i längden att vara extrem. Nu behöver du inte hålla skenet uppe.

Skrivet av Siv J den 08 april, 2007 kl. 20:13 #

Siv J, vad är det för normalt med knäckebröd?

Skrivet av Kattmoster den 08 april, 2007 kl. 20:45 #

Bli av med diabetes 2 med 40g kolhydrater och 170g fett, biverkningar nämns också i artikel i norsk Mat & Helse. Råd från den polske läkaren Jan Kwasniewski. http://www.matoghelse.no/mat-i-behandling-av-voksendiabetes.431815-48598.html

Skrivet av Stig R. den 08 april, 2007 kl. 21:29 #

Tack Annika för klart och redigt svar!

Skrivet av arne andersson den 08 april, 2007 kl. 21:57 #

Varken Annika eller Arne äter speciellt mycket fett. De ligger båda lågt kalorimässigt. Jag tror att en sådan kost ger resultat vad gäller viktnedgång och att svårigheterna att gå ner ligger i att många äter för mycket i tron att det ska ge viktreducering. Det verkar som att det viktigaste är att dra ner på kolhydraterna samt äta rätt fett, inte speciellt stora mängder fett. Det känns bra att Annika skriver om detta.

Skrivet av M den 08 april, 2007 kl. 22:11 #

http://arne9.wordpress.com/2007/04/08/myglande-myndgheter-och-sockerberoende-finns-inte/

Skrivet av Mikael den 08 april, 2007 kl. 22:40 #

Vad bra. Då kanske det är helt OK att bara skippa kolhydraterna och laga maten med vispgrädde och andra naturliga fetter?? Inte vräka i sig dem... ;) Jag behöver inte gå ned vikt, men tycker det känns så bra att skippa potatis, bröd, pasta och ris. Och jag behöver inte ta mer av det jag brukade ha till!! Jag blir mätt ändå! Klart jag får ändra mycket, till te x frukost. Men jag mår ruskigt bra och slipper bli dödligt trött efter maten!!

Skrivet av Besika den 08 april, 2007 kl. 22:55 #

Marlene, jag tror din bild av mig färgade vad du läste av det jag postade här. Det första var med glimten i ögat och inte del i någon anti-LCHF-strategi (en högst hypotetisk artikel för övrigt). Den andra var ett intressant fynd, jag vill inte kommentera om det har en neg./pos. effekt hos friska på ketogen kost.

Skrivet av Mikael den 08 april, 2007 kl. 23:40 #

Tack för klargörandet, Mikael!

Skrivet av Marlene den 09 april, 2007 kl. 00:55 #

Marlene skrev: "(Högt proteinintag ger ketos, högt fettintag gör det inte. LCHF är inte Atkins.)" Med ett för högt proteinintag så leder det med största sannolikhet inte till ketos pga att ett större intag av protein kommer att leda till att kroppen använder mer energi ifrån protein bla genom glukoneogenes, alltså omvandling av aminosyror till glukos. Det gör alltså att kroppen inte går in i ketos pga att den får tillräckligt med glukos ifrån protein. Ketoner bildas ifrån fettsyror och det är en högfettdiet som orsakar ketos och inte en högproteindiet. Ketogena dieter brukar användas för att behandla epilepsi och de dieterna är höga på fett +70E%.

Skrivet av dez den 09 april, 2007 kl. 01:34 #

Kattmoster: Varför äter du så mycket? (3000 kcal). I Atkins för livet skriver de om att många har problem med att äta för mycket och att det inte är en bra idé att fortsätta med det i en kontrollerad kolhydratkost. Man skall vara på sin vakt mot för stora portioner. Du kanske tränar en hel del utanför arbetet?

Skrivet av arne andersson den 09 april, 2007 kl. 09:43 #

Många som äter LCHF/Stenålderskost/Atkins etc. som jag har pratat med kan vittna om att aptiten sjunker med tiden. I takt med att aptiten minskar så minskar kalorimängden också. Det är vad jag kallar kroppens naturliga viktreglering och den sätter igång när man äter mat som kroppen gillar. Varför det händer är väl inte helt klarlagt, men är nog mycket som spelar in, som att fett mättar mer, och att volymen på måltiderna sjunker kraftigt, vilket leder till mindre matsäck. Ätare av raffinerade, kolhydratsrika livsmedel, har nog förstorad matsäck, och äter nog i övrigt så pass fettsnålt att de har ett konstant sötsug. Inte konstigt att övervikten smyger sig på då. Kroppen luras att äta mer än den behöver.

Skrivet av fluffy_ferret den 09 april, 2007 kl. 11:06 #

Menade 'magsäck' förstås inte 'matsäck', så går det när man är nyvaken...

Skrivet av fluffy_ferret den 09 april, 2007 kl. 11:07 #

Litsfedt skriver i sin bok att sumobrottare äter 20-20-60 och blir feta. Annika äter ungefär samma mängd, men går ned i vikt. Hennes andel kolhydrater är 7% och protein 33%. Men kan detta spela så stor roll?

Skrivet av Micke den 09 april, 2007 kl. 11:26 #

Sumobrottarna kanske äter betydligt större matmängd än Annika? ;-)

Skrivet av arne andersson den 09 april, 2007 kl. 11:29 #

...och ffa äter de mer kolhydrater.

Skrivet av arne andersson den 09 april, 2007 kl. 11:32 #

Micke, du skriver kryptiskt att jag äter samma mängd som sumobrottare. Det kan du väl inte mena?

Skrivet av Annika D den 09 april, 2007 kl. 11:37 #

"Ätare av raffinerade, kolhydratsrika livsmedel, har nog förstorad matsäck..." Vet du, jag tror du har rätt. Numera har jag sällan behov av att ta med mig matsäck där jag tidigare regelmässigt gjorde det.

Skrivet av Erik Edlund den 09 april, 2007 kl. 11:37 #

Sumo Food The diet of Sumo wrestlers is legendary. There is no weight division in Sumo, so an important part of the training gaining as much weight as possible. It can take years for a rikishi to become a respectable weight for a fighter, usually over 200 kilograms. Rikishi don?t eat breakfast, firstly because rikishis cannot train hard on a full stomach. Secondly, by midday, the rikishis are starving and can eat up to five to ten times the meal of an average person. Over eating late in the day causes a drop in metabolism and encourages the body to store fat. The traditional meal is a stew called chanko-nabe. It has some kind of meat (fish, seafood, chicken, pork, or beef) and is served with rice and vegetables. Although the meal is high in protein for rapid weight gain, Chanko-nabe itself is not fattening. The secret is in the sheer amount that Sumo wrestlers consume. Rikishi Takamisugi, a Sumo champion, could drink 65 bowls of stew, which contained around 13 kilograms of beef. Konishiki, one of the heaviest rikishis in history at 285 kilograms, could eat 10 bowls of stew, eight bowls of rice, 130 pieces of sushi, and 25 portions of barbecued beef. And he still had room for desert! Sumo wrestlers also drink large quantities of beer. Alcohol increases cortisol levels which leads to fat deposits around the abdominal area, creating the ?beer belly?. This is desirable in sumo wrestlers since a large stomach makes them more stable in the ring. After their enormous meal, sumo wrestlers sleep for around three hours so that most of the calories they eat will be deposited as fat. They also have special massages to move the intestines and allow them to eat more food. The negative effects of the rikishi?s lifestyle becomes dangerously apparent later in life. Sumo wrestlers have a life expectancy of 65, 10 years less than the average Japanese male. They often develop chronic diabetes and high cholesterol, and are prone to heart attacks. The excessive intake of alcohol leads to liver problems and the stress on their joints causes arthritis. Recently, the standards of weight gain are becoming less strict, to try and increase the health of Japan?s greatest heroes.

Skrivet av 217.198.144.184 den 09 april, 2007 kl. 11:42 #

arne andersson, jag äter inte några stora portioner men ordentligt med fett, vilket drar upp kalorinivån. Eftersom jag vill ligga så lågt som möjligt med kolhydrater och inte äta mer protein än nödvändigt blir det rätt mycket fett. På denna kost går jag ner i vikt samtidigt som jag mår bättre än jag gjort på många år. Det roliga är också att jag efter snart 1,5 år på SSS-kost fortfarande upptäcker hälsoförbättringar. Kroppen har tydligen en förunderlig läkningsförmåga. Att det blir just 3 000 kcal är inget självändamål. Jag äter tills jag blir mätt helt enkelt. Det blev ca 3 000 kcal för en normaldag senaste gången jag lade in uppgifterna i Hälsovakten. Och nej, jag tränar inte (än).

Skrivet av Kattmoster den 09 april, 2007 kl. 11:56 #

Kattmoster: Berätta mer! Alltså väger du maten eller räknar du på något vis? Eller käkar du bara? Vad äter du?

Skrivet av Peter den 09 april, 2007 kl. 11:58 #

Jag käkar bara. Skulle inte falla mig in att väga och mäta mer än de få gånger jag känner behov av att kolla värderna i Hälsovakten. Standardmaten är frukost på stekt sidfläsk och stekta ägg (1 helt ägg + 2 gulor), lunch blir en stor, fet färsbiff och till middag kan det bli stekt fläskkarré med kryddsmör eller någon fet sås. Fisk ibland. Några dagar i veckan lägger jag till några salladsblad eller lite broccoli. Däremellan dricker jag te med lite grädde i eller kaffe med smör. Om du inte redan gjort det, Peter, föreslår jag att du köper Skaldemans bok "Ät dig ner i vikt". Den är ovärderlig. Där får du grunderna för hur du ska gå tillväga. När du sedan är inkörd på den kosten kan du börja experimentera dig fram till vad som gäller för just dig.

Skrivet av Kattmoster den 09 april, 2007 kl. 12:08 #

Fluffy-Ferret När man äter en lågkolhydratkost tillräckligt länge bildas ketoner. Ketonerna fungerar som energi, förutom den energi man får via det fett och det protein vi äter. Hjärnan fungerar lika bra på ketoner, som på glucos (socker) motsatt vad antiLCHFarna påstår. Skillnaden är att man slipper de kraftiga insulinutsöndringarna man får av att äta ris/bröd/pasta etc som i sin tur ger blodsockersvängningar. Man får mao ett mycket stabilt blodsocker (icke svängande), ett stabilt blodsocker och en stadig tillgång på energi innebär mättnadskänsla, man är pigg, slipper sug efter snabba kolhydrater. Annika har beskivit detta i många inläggssvar. Då jag ätit lågkolhydrat o helt uteslutande av snabba kolhydrater i många år nu, så noterar jag också att jag håller mig mätt länge - ofta 7-8 timmar och att portionerna nog minskat i storlek. Tror dock att magsäcken krympt, när jag blir bjuden på persisk lammgryta med auberginer äter jag fortfarande tre portioner. Det är så himmelskt gott och jag klarar ej laga såna långkok. Vägde all mat under ett halvt år, stoppade in alla uppgifter i Hälsovakten pro dataprogram. Noterade att jag fick i mig för lite magnesium, var muskelsvag vidhögintensiv träning. Kompenserade med att ta Emgesan magnesiumtabletter à 250 mg. Man kan behöva lägga till kalium också, det beror lite på mängd grönsaker och vilken sort.Vikingsmormor

Skrivet av vikingsmormor den 09 april, 2007 kl. 13:12 #

FEL fel, jag tror inte att min magsäck krympt, angående teorin om att den krymper av LCHFkost. Magsäcken är så elastisk att den fortfarande rymmer tre jätteportioner av favoritmat. Däremot har jag ett otäckt minne av extremt utvidgade magsäckar från en operationssal, så nog går det att töja mgsäcken till flera liters volym, men kräver kopiösa volymer mat under mycket lång tid. Jämförande med de fettskrämdaste av alla, anorektikerna, som har otroligt små, förkrympta magsäckar. Vikingsmormor

Skrivet av vikingsmormor den 09 april, 2007 kl. 13:24 #

Jag har kollat lite i min statistik och jag förlorar muskelmassa när jag äter mycket fett (över 70e%). Jag går visseligen ner i vikt men jag vill inte att det skall ske på bekostnad av muskelmassan. Vikingmormor: Du skriver: Man kan behöva lägga till kalium också, det beror lite på mängd grönsaker och vilken sort. Det tror jag med. Finns det något kosttillskott med kalum? på Apoteket hade Kalium Retard men det är väldigt potent så den bör man inte leka med själv utan läkarövervakning. Skulle vara bra med en "mildare" kaliumtablett.

Skrivet av arne andersson den 09 april, 2007 kl. 14:07 #

Leverrensing Det som kommer ut påstås vara en blandning av olivolja + epsomsalt. Sanna är ingalunda först med metoden, Hulda Clark har ett likadant i en av sina böcker. Därmed inte sakt annat än att kuren det gör verkan - frågan är dock om man verkligen renar levern? Det är därför intressant om någon läkare eller annan med tillräcklig kunskap granskade metoden. Man behöver inte bli illamående av "leverrensningen"!

Skrivet av Thomas J den 09 april, 2007 kl. 15:35 #

"Standardmaten är frukost på stekt sidfläsk och stekta ägg (1 helt ägg + 2 gulor), lunch blir en stor, fet färsbiff och till middag kan det bli stekt fläskkarré med kryddsmör eller någon fet sås. Fisk ibland. Några dagar i veckan lägger jag till några salladsblad eller lite broccoli. Däremellan dricker jag te med lite grädde i eller kaffe med smör." 3000kcal på 3 måltider - 1000 per måltid, hur mycket väger den där färsbiffen vid lunch? 3kg typ. Energiinehållet i kattmosters mat är ju kraftigt överskattat.

Skrivet av 83.248.135.32 den 10 april, 2007 kl. 08:08 #

Om energiinnehållet i min mat är överskattat beror det i så fall på att programmet Hälsovakten är felkonstruerat. Om jag inte missminner är det Rössner själv som ligger bakom Hälsovakten. För övrigt kan jag upplysa om att enligt Livsmedelsverket innehåller 3 kg 20%-ig fläskfärs 7 257 kcal. Så jag litar nog mer på Hälsovakten än på dig du anonyme.

Skrivet av Kattmoster den 10 april, 2007 kl. 10:15 #

Hälsovakten... ska kolla in denna! Har börjat dagen med Icas falukorv. Gott som bara den. Men det går fort med hydraterna. Korven innehåller 4,5 hydrater / 100g. Är uppe i 4,5 hittills idag. Men fördelningen av dom 3 storheterna är OK.

Skrivet av Peter den 10 april, 2007 kl. 10:35 #

Bra, Peter! Såg att du ska skaffa dig Skaldemans bok. Kör du hans modell kommer det säkert att ordna sig med din vikt. Efter ett tag, när du kommit in i kosten, kommer du förmodligen också att gå över till mer rena livsmedel. Själv har jag i stort sett slutat med halvfabrikat. När jag någon gång köper en charkvara får den ligga på max 2 g kolhydrater/hg. Men man får prova sig fram till vad som passar en. Alla har ju inte en så snäll make som jag, som står och maler älgkött och sedan gör korv på färsen. Mums!

Skrivet av Kattmoster den 10 april, 2007 kl. 10:43 #

HÄLSOVAKTEN är utmärkt som hjälpmedel när man vill ha koll på vitamin och mineralinnehållet i det man äter. Programmet går att köpa i tre varianter, så vitt jag kommer ihåg. Skulle jag köpa ett nytt, skulle jag ta det dyraste, där kan man själv lägga in korrigeringar avseende önskat intag och fördelning av fett, protein och kolhydrater. Jag registrerade allt jag åt under ett halvt år, och jag la till en del mineraler, främst kalium och magnesium, förutom vitaminer, som jag alltid pillat i mig lite extra av. Att Rössner skulle vara upphovsman kan jag tro, programmet ger nämligen både muntliga kommentarer! Man kan stänga av den funktionen, fast det är lite kul att få höra ?gå ut och ta en promenad? ?ta en kopp te? . Så sade programmet om man efter att ha registrerat 200gram oxfile, 300gram gravad lax, 100gram gurka, 100gram blomkål och 3 glas torrt vin och jag undrade vad göra, ? jag är fortfarande hungrig? Jag var inte hungrig, ville bara testa programmets funktioner. Man ska dock vara medveten om att programmet följer SLV rekommendationer. Fördelar med programmet är som tidigare nämnt dagligt intag av vitaminer och mineraler, samt möjlighet att se sina egna viktkurvor, fettkurvor etc i diagram. Vikingmormor

Skrivet av vikingmormor den 10 april, 2007 kl. 10:57 #

Jag använder HÄlsovakten själv, i en avancerad version. Jag ställer helt enkelt in hur min kost ska vara fördelad, t ex 5 procent kolhydrater, 20 procent protein och 75 procent fett. Då och då tar jag en kontrolldag och matar in allt jag äter. Annars är det lätt hänt att kosten kryper iväg i någon riktning. Men för det mesta nöjer jag mig med att äta fett kött och redigt med ovanjordgrönsaker. Då vet jag att jag ligger rätt. Vad vågen visar är skäligen ointressant. Sten Sture

Skrivet av Sten Sture Skaldeman den 10 april, 2007 kl. 16:59 #

Annika, Är det vanligt att man får ont i huvudet i början av LCHF dieten? Har ofta on i huvudet sen jag började äta mera fett. Äter jag för mycket? Känns inte helt rätt. /Kalle

Skrivet av Kalle den 12 april, 2007 kl. 11:18 #

Kalle, jag har hört att några har haft problem med huvudvärk initialt efter kostomläggningen. Jag säger som alltid, antingen får man härda ut tills det har gått över, eller också modererar man sin mat så att man mår som bäst av den.

Skrivet av Annika D den 12 april, 2007 kl. 11:33 #

Är orolig Sen jag börjat sleva i mig en massa fett från att knappt ha brett mackan innan blir jag orolig när jag känner verk i hjärtat. Är det här övergående? Jag blir osäker på om jag äter för mycket fett. Jag vet att det är individuellt men jag måste ändå få höra något ungefärligt. Vissa säger en massa andra säger med måtta. Blir tokig. Blir orolig när jag inte känner att jag har någon bra grund i och med att jag innan knappt ätit fett alls och nu bara kör på. Utomstående som inte har nån koll på den här kosten och som följer livsmededelsverkets rekommendationer säger att jag är livsfarlig. Jag börjar själv undra...

Skrivet av Orolig den 13 april, 2007 kl. 11:33 #

Har du ont i pumpen kanske ett besök hos doktorn vore på sin plats? Själv mår jag bra. Fettskräm, men mår bra! På gränsen till utmärkt, faktiskt. Jag äter ungefär 5% kolisar, 25% protein och resten fett. Det blir ca 2000 kalorier om dagen. Nu har jag käkat körrfärs i flera dagar och höll på att spy i morse så nu måste jag byta ett tag. På calcounter ser jag dock att jag inte får i mig i närheten av de vitaminer och andra bokstäver som jag borde. Har idag nallat ur min sons vitaminburk...

Skrivet av Peter den 13 april, 2007 kl. 11:53 #

Peter, jag började få verk i hjärtat för några dagar sedan. Har hållt på med den här kosten i ca 2 veckor. Känns inte som det är en ren tillfällighet.Har aldrig känt av nått sånt förut.

Skrivet av Orolig den 13 april, 2007 kl. 12:01 #

OROLIG, det hade varit lättare att kommentera om Du förklarat vad värk i hjärtat betyder! Är det oro, ångest? Peter förklarar sånt bra. Är det smärta, obehag MITT i bröstet? Vilket kön är Du, ålder? En människa som levt på nästan inget fett bör vara fettskrämd, är Du det? Som sagt, upplysningarna för få för att ge adekvat råd. Kanske borde de fettskrämda se till att få en läkarkoll inklusive blodprover och EKG innan de går över till LCHF/Nkost. Ingen kan nämligen svara på helt korrekt på ovanstående fråga. Vikingmormor

Skrivet av vikingmormor den 13 april, 2007 kl. 12:41 #

Är det nån mer än jag här som känner sig uppsväld och gasig sen man börjat med denna kost? Jag läser att många känner det motsatta, men magen känns som en boll alltför jämnan tycker jag. Vad kan det här bero på? Är det vispgrädden? Ska jag byta ut nått? Äter en del creme fraiche, vispgrädde, turkisk yoghurt och...smör förståss. Resten av kolhydraterna är grönsaker. Nån som har nått tips? Eller är det här övergående? Tack

Skrivet av Gasbollen den 13 april, 2007 kl. 21:25 #

Gasbollen, jag känner igen det där. Jag tror jag är laktosintollerant och tog bort mjölkprodukterna och blev bättre efter det.

Skrivet av LiM den 13 april, 2007 kl. 21:29 #

Min kista är i vanliga fall rätt besvärlig. Men efter omläggning till LCHF är det mycket bättre! Den är nog mormal skulle jag tro. Du kanske käkar för mycket mjölkgrejer, som LiM säger.

Skrivet av Peter den 13 april, 2007 kl. 21:53 #

Gasbollen Släpp en brakskit. Det brukar hjälpa.

Skrivet av Flatulens den 13 april, 2007 kl. 23:04 #

LiM och Peter, vad ska jag byta ut till istället? Vad äter ni framför allt när ni lagar mat mer än smör och gör såser etc? Jag tycker det är svårt att göra mat bara på smör. Har inte haft problem med mjölkprodukter innan. Å andra sidan har jag aldrig hällt i mig så mycket grädde som nu. Är inte så förtjust i bacon och ägg och vill gärna äta kall frukost som yoghurt på morgnarna. Det har ju gått bra förut. Innan jag började med denna kost. Har ni några andra "kalla" tips i mat väg att rekommendera? Tack

Skrivet av Gasbollen den 13 april, 2007 kl. 23:15 #

Jag har aldrig varit mycket för mjölk. Fil tycker jag om. I den fil som finns där jag bor är det 5g kolisar. 5 kolisar är väl OK, men det går fort upp till 20 - 30 eller mer om jag väcker apan i mig. Därför låter jag bli det. Jag gör omeletter på räkor, bacon, korv och färs. Räkomelett med dill och creme fraiche är mumma. Man behöver inte dränka den in fraichen förstås. Kalla stekta ägg är gott. Kebabkött är smaskens. Min fru brukar luncha kebabtallrik på jobbet. Hon säger nej till pommesen och får mindre pris istället. Fast det är hon det, GI fjanten!

Skrivet av Peter den 13 april, 2007 kl. 23:41 #

GASBOLLEN, eller ska vi kalla Dig flatulens? Förlåt, dåligt skämt. Lyssna på PETER, han är mycket klok.

Skrivet av vikingmormor den 13 april, 2007 kl. 23:49 #

Peter, det är just omellet jag inte är vidare förtjust i på morgonen. Men antar att en bra yoghurrt med keso får duga då. Vill inte ha varm mat till frukost. Förresten, om man ska göra såser till kött etc och inte kan använda för mycket grädde utan att fucka up (ursäkta språket) magen, hur ska man gå till väga då? Smör och åter igen smör? Det blir inget vidare gått och jag är inte direkt överförtjust i att ha hela tallriken drypandes av bara smör...

Skrivet av Gasbollen den 14 april, 2007 kl. 00:40 #

Gasbollen För att travestera Gordon Gekko FAT IS GOOD

Skrivet av 83.248.203.105 den 14 april, 2007 kl. 01:40 #

Gasbollen, gör sås av hollandaisetyp (stommen är smör och äggulor) som du kryddar på lite olika sätt. Då får du en jättegod sås utan minsta mjölk i.

Skrivet av Kattmoster den 14 april, 2007 kl. 09:02 #

Gasbollen, blanda Din Keso med vispad grädde istället för youghurt. Bli som ris a´la malta, Du får mer fett= bättre mättnad och mindre kolhydrater

Skrivet av vikingmormor den 14 april, 2007 kl. 11:44 #

Vikingmormor, tack för tipset men jag trode grädde var en mjölkprodukt? Har jag fel? Trevlig helg

Skrivet av Gasbollen den 14 april, 2007 kl. 14:04 #

GASBOLLEN, sa Du inte att Du tåldemjölkprodukter? Alltså inte laktosintolerant (mjölksocker) men det finns låglaktosgrädde. Prova det Med detta underbara väder blir det HÄRLIGT, tack det samma

Skrivet av vikingmormor den 14 april, 2007 kl. 15:28 #

5% kolhydrater tror jag inte på, däremot ett maxtal i gram räknat 20gram kanske eller max 25 gram, protein 1gram/kilo kroppsvikt för mig ca:80-95 gram /dag, fettet blir som det blir men kalorimängden bör nog inte överskrida 2500 för en man.

Skrivet av så tror jag, vad tror ni den 14 april, 2007 kl. 16:08 #

2500 kcal/dag och man, för att det inte ska missförstås

Skrivet av så tror jag, vad tror ni den 14 april, 2007 kl. 16:10 #

Så tror jag med. Det var exakt så jag började för sju år sedan. Fast jag räknade aldrig kalorier. Jag köpte en kolhydrattabell, lärde mig snabbt hur många gram kolhydrat per 100gram de grönsaker hade, som jag gillar. Skrev en liten fusklapp, vägde lite i början för att se hur stor en 50gram tomat är, hur många centimeter gurka 100gram var etc. Vid lata dagar har frusna grönsaker fina innehållsdeklarationer. Man lär sig snabbt

Skrivet av vikingmormor den 14 april, 2007 kl. 16:14 #

Kattmoster. Finns det fler såser man kan göra på smör? eller kör du samma till precis allt du äter?När du äter kött vad använder du då till? Sås och kött bara utan nått annat eller grönsaker också? Det låter väldigt mycket sås på tallriken annars...låter lite tråkigt:( Eller? Vikingmormor. Jag vet inte om jag är laktosintollerant men dom senaste dagarna har magen svällt upp mycket sen jag börjat äta grädde, creme fraich i mängder, har inte haft det probleemet förut men när det blir nycket kanske det är så. Förresten när du pratar om vispad grädde. Menar du vispad grädde eller vispgrädde? Solen skiner verkligen, trevlig helg på er!

Skrivet av Gasbollen den 14 april, 2007 kl. 18:41 #

Gasbollen, testa med låglaktosvispgrädde som Du vispar. Det blir väldigt likt ris a`la malta. När man låtit bli stärkelse- och sockerrika kolhydrater länge händer nåt skumt när man testar och äter det. Tog en dl riktig ris a`la malta en jul för två år swn. Då bullade min mage upp sig, jag fick knip, gaser o mådde konstigt. Botade det med att ta en liten flaska Wunderberg, förlåt Underberg, fri från gluten, laktos, 0,15 gram kolhydrat, 44% alkohol, örter från 43 länder, allt i en 20 ml flaska.

Skrivet av vikingmormor den 14 april, 2007 kl. 19:02 #

Gasbollen, vi har alltid antingen sås eller kryddsmör till maten men grönsaker bara några gånger i veckan och då oftast i form av grönsallad. Såsen är antingen hemlagad bearnaise eller av typ hollandaise med olika sorters kryddning. Vi äter någonstans mellan 1/2 och 3/4 dl sås per person. En 4-portionssats brukar vara lagom till mig och min man. Det känns inte mycket och är definitivt inte tråkigt.

Skrivet av Kattmoster den 14 april, 2007 kl. 19:15 #

Tack igen Vikingmormor och Kattmoster:) Snälla ni är som svarar så snabbt. Förresten Kattmoster, en sista fråga bara. Gör du kryddsmör själv? I sådant fall hur. Kul med recept på både sås och kryddsmör så om du orkar skriva ner skulle jag bli så glad:) Tack igen

Skrivet av Gasbollen den 14 april, 2007 kl. 19:23 #

Gasbollen, här är några recept. Lycka till! <b>Hollandaise</b> (kryddningen kan lätt ändras till t.ex. örtsås) 150 g smör 3 äggulor 2 msk vatten eller torrt vitt vin vitpeppar eller kajennpeppar pressad citron ? utbytes mot annan kryddning om man inte vill ha just hollandaisesmak på såsen (dragon ger en mild och god smak) ev. salt Ta fram smöret och låt det bli mjukt. Det går fortare om man skär det i skivor. Blanda äggulor och vätska i en kastrull. Ställ kastrullen i vattenbad (dvs. i en annan kastrull med vatten i) på svag värme. Vattnet får inte vara varmare än 60 grader. Vispa kraftigt tills blandningen börjar tjockna. Lyft av vattenbadet med såskastrullen från värmen men låt såskastrullen stå kvar i vattnet. Tillsätt under vispning det mjuka smöret i små klickar. När allt fettet vispats ner ska såsen vara tjock, blank och porös. Om såsen skär sig, vispa upp en äggula och tillsätt sedan den skurna såsen lite i sänder under vispning. Smaksätt med vitpeppar eller med ytterst lite kajennpeppar, pressad citron (eller annan kryddning) och ev. salt. <b>Bearnaise</b> 150 g smör 5 krossade vitpepparkorn persiljestjälkar 1 msk finhackad schalottenlök eller gul lök 2 msk vinäger (Jag är känslig för vinäger och tar bara en ½ msk och ökar på vattnet med 1,5 msk. Ibland tar jag vitt vin i stället för vatten.) 4 msk vatten 3 äggulor persilja, dragon eller körvel Ta fram smöret och låt det bli mjukt. Det går fortare om man skär det i skivor. Koka peppar, persiljestjälkar, lök och vätska i en kastrull utan lock tills ungefär hälften av vätskan återstår. (Man behöver inte mäta; ett hyfsat ögonmått räcker.) Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Ställ kastrullen med krydd- och vinägerblandningen i vattenbad på svag värme. Vattnet får inte vara varmare än 60 grader. Vispa ner äggulorna och fortsätt vispningen tills blandningen börjar tjockna. Tillsätt smöret på samma sätt som med hollandaisen. Smaksätt med färsk, hackad eller torkad stött persilja, dragon eller körvel. <b>Vitlökssmör</b> 125 g smör skivas på en djup tallrik och får stå en stund så det blir mjukt. Tillsätt 6 pressade vitlöksklyftor och blanda. Ställ en stund i kylskåpet så att smöret tar sig samman lite. <b>Persiljesmör</b> 125 g smör skivas på en djup tallrik och får stå en stund så det blir mjukt. Finhacka 2/3 av en kruka persilja, tillsätt till smöret och ½ kryddmått Seltin och blanda ihop. Ställ en stund i kylskåpet så att smöret tar sig samman lite.

Skrivet av Kattmoster den 15 april, 2007 kl. 12:27 #

Kattmoster! Ett stort tack för dom. Ska göra ett försök ikväll. Ska bli spännande och förhoppningsvis gott:) Ha det bäst

Skrivet av Gasbollen den 15 april, 2007 kl. 12:54 #

Ja jag fick oxå problem med magen när jag försökte öka fettmängden med hjälp av grädde! Är laktosintollerant sen barnsben men jag tänkte inte på det... Annars så har jag väldans lite såser till maten, det räcker som regel med all vätska som grönsakerna ger. Om jag gör sås blir det kalla såser på turkisk youghurt eller liknande. Det e bara o blanda i vad man gillar, vitlök, gurka, stenbitsrom eller/och olika kryddväxter.

Skrivet av Zepp den 15 april, 2007 kl. 16:35 #

Vet någon hur mycke inälvsmat man kan eller ska äta under en vecka för att få i sig mineraler och vitaminer när man äter lite sallad och grönsaker det sägs ju att levern innehåller så mycke glyckos .Njurar vet jag inte så mycke om jag har ätit en blandning på en ko njure och 300g fläsk och 1 dl grädde pluss tre lökar och det är gott att äta tycker jag,men omgivningen anser att man är lite konstig men det får man ta för att må bra,för den här koste är himmelsk för min kropp i alla fall tack för LCHF

Skrivet av Bosse den 16 april, 2007 kl. 23:02 #

Inom ett år har jag brutit ett nikotinberoende & ett sockerberoende. I den jämförelsen är sockerberoendet ingenting - verkligen MEN mer subtilt och smygande. Upplever tre av de nämda biverkningarna; Eufori, bristande viktnedgång (temporärt hoppas jag) och om inte trög så en mage som beter sig märkligt...

Skrivet av StaffanE den 12 maj, 2007 kl. 19:24 #

Hej Skulle klassas som diabetiker för snart 4 månader sedan. Fick en chans att förändra kosten enl. dietistråden. Jag hann aldrig påbörja denna kostomläggning utan istället kom jag i kontakt med en person som tipsade mig om L-E Litsfeldts böcker. Jag sträckläste böckerna och beslutade mig för att följa och tro på de kostråden "fettkost". Strax för "fettkost" starten var jag helt utmattad och trött pga det höga blodsockret som jag drogs med. Efter ett kort tag med ny kosthållning återvände alla "livslustar" och piggheten återvände. Jag har varit på återbesök hos min läkare för några veckor sedan och efter tvåmånaders "fettkost" så ligger mitt fasteblodsocker inom normalvärdena. Blodtrycket hade också sänkts rejält, från lite för högt till 140/70. Jag är 56 år gammal så jag blev supernöjd. Viktminskningen lyser däremot inte, endast 3 kg på 3 månader. Men men.....det kanske kommer?

Skrivet av 81.224.233.239 den 14 maj, 2007 kl. 19:20 #

Biverkningslistan är ett mycket bra sätt att marknadsföra denna kost. För många är det ett stort steg att lägga om kosten och innebär mycket oro. Listan dämpar definitivt oron :-)

Skrivet av P den 19 maj, 2007 kl. 14:36 #

Fick svar på mina blodprover igår. Allt var bra utom kolesterolet som ökat från 6 till 8 genom att jag bytt olja mot animaliskt fett. Motionerat för lite under vintern också troligtvis. Läkaren skrev ut Simvastatin, 40 mg. Ska jag alltså strunta i vad min läkare säger. Till saken hör att det "goda" kolesterolet var mycket lågt. Det dåliga var 5,9. Nu är jag ju trots allt diabetiker och vill inte riskera blodproppar.

Skrivet av Mikimoto typ 2 den 22 maj, 2007 kl. 09:22 #

Mikimoto, För de flesta så "förbättras" kolesterolvärdena på LCHF-kost. För en del "försämras" de. Enligt tex Uffe Ravnskovs studier så är högt kolesterolvärde ingen riskfaktor för hjärtsjukdom. Det är bara en myt. Du bedömer förstås själv om du ska äta Simvastatinet. Jag skulle inte göra det.

Skrivet av Annika D den 22 maj, 2007 kl. 09:37 #

Hjälp!!! Tappar hår. Jag har följt denna kost sen i mars. Fuskar lite här och där men är ändå rätt disciplinerad. Mår bra, är jämnare i humöret vilket är det största pluset. Däremot har håret blivit tunnare dom senaste månaderna i samband med koständringen. Kan detta ha något samband? Jag vet att folk har nämnt att det varit med om samma sak. Är detta övergående? Har det blivit bättre? Börjar bli beredd på att bli flint.... Nån som kan kommentera? tack och glad sommar!

Skrivet av Egghead den 05 juni, 2007 kl. 22:01 #

Till Egghead Tvärtom- mitt hår började växa tillbaka . Jag tappade mycket p g a hypotyreos(låg ämnesomsättning)men sedan jag började med LCHF växer det tillbaka. För att inte tala om allt annat som är positivt.

Skrivet av sb den 06 juni, 2007 kl. 13:14 #

Jag säger detsamma som Egghead, Hjälp! jag tappar mycket hår. Jag började med LCHF i jan.-07 och har inte fuskat knappt någonting. De två sista månaderna har mina händer varit fulla med hår när jag tvättat det. Någon som är kunnig i vilka ämnen som fattas när det blir så här? Sen har jag slutat med medecinen Aktivelle för ett tag sen och undrar om det kan ha någon inverkan. Men sen såg jag Egghead hade samma problem, och han är ju man, och då kan det ju inte vara det. Jag var till min frissa i dag och då märkte hon att mitt hår har blivit tunnare och det är 8 veckor sen jag var där sist. Jag nämde kosten och då talade hon om att fler av hennes kunder hade samma problem som mej och de åt också denna kost LCHF. Jag vill nu ha ett svar av någon som vet något om detta. Jag tänker lägga in detta problem under Biverkningar av LCHF.

Skrivet av mona den 15 juni, 2007 kl. 21:33 #

Upplever mitt tunna och bitvis obefintliga hår som tjockare och mer befintligt :-)

Skrivet av P den 15 juni, 2007 kl. 21:36 #

mona, Mitt hår har blivit mycket kraftigare. Från baby-hår till nära normal tjocklek. Det är också logiskt, när håret får bättre näringsämnen blir det tjockare. Detsamma gäller naglarna, de spricker inte som förut. Varför du har fått tunnare hår vet jag inte.

Skrivet av Annika D den 15 juni, 2007 kl. 22:57 #

Jag har inga som helst problem att acceptera paleolitisk kost, frågan är för mej snarare a) vad den består av och b)hur får man tag på maten, och c) hur man löser problemet med parasiter. För mej är fråga c av störst prioritet och jag saknar ordentlig information här! Alltså - rå mat kan innehålla parasiter och parasitägg. Äter man rå mat varje dag så BLIR man smittad av parasiter, förr eller senare, det måste man ju se som ett faktum. Därför måste man också reda ut ordentligt hur man hanterar det problemet, annars lär väl konceptet med rå mat ALDRIG slå igenom! Kan vi ta hand om alla parasitangrepp själva? Vilka parasiter har förmåga att överleva vårt immunförsvar och hur testar man samt behandlar man dessa? Kan man döda parasiter i maten utan att tillaga den? Är det verkligen 100% säkert att parasiter dör vid frysning? Somliga påstår att vissa ägg kan överleva frysning, hur är det med det? Flera frågor finns men detta är iaf en början.

Skrivet av Erik den 24 juni, 2007 kl. 19:43 #

Kom just på en fråga till - finns det någon kurs eller hälsohem eller liknande verksamhet dit man kan åka för att lära sej paleolitisk kost och samtidigt få uppleva den?

Skrivet av Erik den 24 juni, 2007 kl. 19:46 #

Jag har ätit LCHF i 2 månader och har märkt att jag under den här tiden har fått det jobbigt att gå i trappor. Eftersom jag bor tre trappor upp utan hiss, så är det här ett problem. Benen blir alldeles stumma och jag blir helt slut, har inte varit så tidigare. Jag är helt frisk för övrigt och kan gå långa promenader, men trappor är jättejobbigt, kan det bli så här av att äta så lite kolhydrater?

Skrivet av Inkeri den 02 juli, 2007 kl. 20:47 #

Inkeri, De flesta rapporterar motsatsen, att orken har blivit mycket bättre. Men det finns individuella variationer. Jag råder alla som upplever problem att prova ut vilken minsta mängd kolhydrater de behöver för att det ska bli bäst för dem. Det är bättre för den långsiktiga hälsan ju lägre man kan hålla kolhydratintaget.

Skrivet av Annika D den 02 juli, 2007 kl. 22:09 #

RE: Inkeri den 2 juli 2007 kl. 20:47 "jobbigt att gå i trappor" Det är möjligen inte så att du äter/ätit statiner? Det har många som övergått till LCHF blivit behandlade med.

Skrivet av Anders S den 03 juli, 2007 kl. 00:22 #

Magkatarr! Efter 2 strikta månader med perfekt mage/tarm, -6kg, klart förbättrad hy/eksem och ökat allmänt välbefinnande och mycket mer energi, så började jag slarva lite. Det blev fika någon gång, lite godis, en glass, frukt, pasta 2 gånger... Och efter en slavmånad kom den brännande smärtan och illamåendet - magkatarr enligt husläkaren. Det som utlöser det hela är framförallt ägg, stora mängder kött och bröd. Vad ska jag äta nu? Jag vill gärna fortsätta med LCHF eftersom jag har mått så bra av den, men nu är kroppen helt körd i botten, med magont, diarré, ryggont, superirriterad hy + eksem och munherpes (inte haft utbrott på 6 år!)Det enda som lindrar är yoghurten Cultura med 3 olika bakteriekulturer. Husläkaren kan inte göra något säger hon och jag börjar bli desperat! Hjälp, någon? Vänligen, Klara

Skrivet av Klara den 03 augusti, 2007 kl. 17:43 #

Jag har nu ätigt låg kolhydratkost sen midsommras och har upplevt både posetiva och negativa effekter. det posetiva är att jag går ner i vikt, "fiser" mindre, är inte lika hungrig/gottesugen, mm, jag kan fortsätta ett bra tag till Det negetiva jag har upplevt är illamående dom första veckorna som avslutatdes med flera dagars diareer, jag var helt utslagen. Som ett inlägg till diskutionen om diareerna kan bero på laktosintollerans. Jag är laktositollerant och kunde innan min kostomläggning inte äta varken ost eller smör. Nu med dena kost klarar jag av att äta mjölkprodukter bara jag håller mig ifrån kolhydrater. Och nej jag hade inte gått ifrån mina laktosfria produkter när jag mådde illa och hade diareer utan har sakta men säkert gått över till "vanliga" mjölkprodukter efter att jag blev frisk. Jag är idag överlycklig över att kunna äta ost och undrar om det är någon mer än jag som har börjat att tåla laktos med lågkolhydratkost

Skrivet av Karotin den 12 augusti, 2007 kl. 20:02 #

Karotin, om det är så att man har känslig mage och äter spannmål med olösliga fibrer (eller kanske har en odiagnosticerad glutenintolerans) som irriterar magen, kan det hända att man inte tål laktos som en sekundär intolerans. Magen är helt enkelt så slutkörd att den inte orkar med att bryta ned laktosen utöver allt det andra... Samma sak har hänt mig, jag hade rätt svårt att klara mjölkprodukter tidigare, men nu går det hur bra som helst! Klara, varför äter du bröd...?

Skrivet av 213.113.220.119 den 12 augusti, 2007 kl. 20:38 #

Ingen här som verkar få problem med förstoppning, vad jag kan läsa av era inlägg iaf. Borde ju vara en hel del människor som får problem med det tycker jag eftersom man genom att äta LCHF kosten utesluter så mycket fibrer. Har hållit på med LCHF kosten i en vecka. Jag hade problem med förstoppning redan innan jag började med denna kost, och det har tyvärr förvärrats sedan jag började äta denna kost...Trots att jag äter linfrö och vetekli på morgnarna.

Skrivet av Linda den 27 januari, 2008 kl. 11:26 #

Linda, Det bästa utbytet tror jag är att gå in på Kolhydrater i Fokus och dryfta problem (Länk i bloggmarginalen). Där finns tusentals medlemmar som kan ge tips för LCHF-ätare.

Skrivet av Annika D den 27 januari, 2008 kl. 12:15 #

Drick mer vatten är mitt förslag utöver att det är bra med linfrön. Det hårda brödet - Wasa fiber plus är också att rekommendera mot förstoppning, med eller utan smör. Försök också att äta lite extra sill (stekt i panna eller ugn). Spenatsoppa är också välgörande för mage och tarm (hemmagjord).

Skrivet av Novis den 27 januari, 2008 kl. 12:59 #

Vet att många upplever att hjärtat slår hårt på kvällen eller när man tar de lungt på dagen i en övergångsfas till LCHF. Jag är inne på min fjärde vecka nu och har problem med detta. Nu ikväll testade jag och dricka ordentligt med vatten ett flertal gånger under en timma. Jag upplever att det blev mycket bättre direkt efter jag gjorde detta. Känner att det är viktigt att få fram olika lösningar på "hjärtklappnings-problematiken" då det kan skrämma och göra att folk avslutar sitt försök att övergå till kosten. Om man också redan har problem med oro och stress är det extra obehagligt när hjärtat rusar och dunkar. Sömnen blir störd t.ex..

Skrivet av Niklas Persson den 30 januari, 2009 kl. 21:51 #

Niklas Persson,
Tack för ett bra tips! :-)

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 30 januari, 2009 kl. 22:05 #

För ca fem år sen bestämde jag mig för att gå ner i vikt,50 gammal med ca 15kg övervikt! Jag satte matsedeln;Frukost- 1 rostad lingongrova med ost o tomat, en kopp te, efter 2 tim en morot & ett äpple, lunch- en halv burk tonfisk i olja med en halv tomat, efter 2 tim morot o äpple igen, middag 6-8 skivor kalkon o lite gurka. Jag drack bara vatten!Första månaden hände inte så mycket men sen.... -15kg på 3 månader.Första tiden var jobbig med huvudvärk och kände även mig lite yr- hög- då och då. Samtidigt styrketränade jag 2 ggr i veckan med PT som hela tiden klagade på att jag åt för lite kolhydrater. I 3 år åt jag i stort sätt bara proteiner med lite grönsaker och mådde prima!!!
Sen träffade jag min nya sambo och vi frossade väl loss båda två under 2 år vilket resulterat i 15kg upp igen.
Nu prövar jag LCHF och undrar om jag förstått allt rätt...
Äter nu frukost, 1 ägg med en klick philadelphiaost,1cm färskpressad apelsinjuice, grönt tea, 3 skivor bacon och några skivor tomat 1 dl yoghurt m en skivad jordgubbe,1 tsk krossat linfrö, 1 tsk physsalliumfrön, några gojibär,några incabär, några vita mullbär och pumpafrön o solrosfrön.Lunchen blir 1dl räkor, en halv avocado 1 ägg med 2 msk cremfraiche med lite pesto. Middag - kyckling-kött eller fisk med lite gräddsås eller smör, och 2dl ugnstekt grönsak- t ex, spenat, broccoli, fänkål, gumsallad eller liknande- ibland ostgratinerad.
Håller sig detta inom ramarna och är det bara att stå ut med huvudvärken några veckor undrar jag...

Skrivet av Eva den 02 februari, 2009 kl. 11:50 #

Hej Eva!

Det ser i stort sett bra ut, men fröna skulle jag bara rekommendera dem ifall du blir förstoppad utan dem, tänk på att LCHF ger väldigt mycket mindre avfall för kroppen att göra sig av med så man behöver normalt inte "gå" lika ofta, varannan dag eller så är inget problem så länge man inte känner något fysiskt obehag.

Alla frön innehåller förutom diverse gifter även olja med mycket stort överskott av omega-6 som absolut inte är bra.

Ett ägg låter lite, varför inte två? Och en klick smör är gott till.
Apelsinjuicen får du skriva på "unna sig"-kontot, liksom tomat och jordgubbe, det är ju inga stora mängder, men går nedgången trögt är dessa det första att åtgärda, går den bra ändå är det ju bara att fortsätta med dem. :-)

Generellt reagerar jag över alla bär och frön.

Det är ju lite svårt att avgöra mängderna fett, men se till att det blir såpass stor mängd att du blir mätt och står dig till nästa måltid så blir det säkert bra.

Lycka till! :-)

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 02 februari, 2009 kl. 12:06 #

Jag har en kollega på mitt arbete som gärna skulle vilja börja med LCHF kost men får stora besvär med gallan när hon äter fet mat och ägg. Kan hon börja försiktigt och öka efter hand, eller andra råd som är av värde.

Skrivet av Jan-Ola Nordin den 19 mars, 2009 kl. 12:17 #

Jan-Ola Nordin,
Det är precis det vi brukar föreslå för alla som inte klarar att ställa om tvärt. Har man problem med gallan har man antagligen en eller flera gallstenar, Äkar man då fettmängden långsamt och därmed gallflödet kommer stenarna normalt att lösas upp tills de är små nog att komma ut utan problem. Stenarna bildas och växer på grund av att man äter en kost som innebär ett så litet gallflöde att det inte räcker för att hålla rent i gallblåsan och gallgångarna.

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 19 mars, 2009 kl. 16:03 #

Hej Annika! Jag har fibromyalgi, yrsel, väldigt ont i huden (evt MB Dercum) och väger ca 20 kg för mycket. NU har jag för en vecka sedan påbörjat denna kost.
Första veckan fick jag mycket mer ont i musklerna än jag tidigare haft, (ej nu) men däremot tycker jag att jag känner mig betydligt tröttare och lite hjärtklappning. Kan detta bero på den omläggning jag nu försöker följa? Sedan skulle jag vilja veta Vad som händer ifall man skulle äta Mer fett/dag än man bör? Jag tar till frukost: omlett med grädde, lite fil och te med grädde.
Kött/fisk/korv sallad till lunch, men lite svårare till middag eftersom jag inte är hungrig. Äter även emellanåt vispgrädde med hallon/blåbär. Skulle även vilja veta om Du tycker att jag äter rätt eller bör jag lägga till/dra ifrån något?
Tack på förhand Elisabeth

Skrivet av Elisabeth den 11 maj, 2009 kl. 21:46 #

Elisabeth, du har ju ätit LCHF-kosten väldigt kort tid, och det kan vara övergångsbesvär du har. Men annars tycker jag att de som inte mår bra på denna kost får prova sig fram till vilka andelar av kolhydrater och fett de mår bäst på, och om det är särskilda födoämnen, tex mejeriprodukter eller griskött, som de inte mår bra på.
MÄngden fett får man prova ut med avseende på mående, hunger och vikt. Vi ska inte äta onödigt mycket fett, utan bara precis det vi behöver.

Skrivet av Annika D den 12 maj, 2009 kl. 11:55 #

Tack snälla Annika för Ditt svar. Jo, visst har jag även fortf känningar av överg.besvär.. är 59 år. Men då är det väl kanske den största orsaken till mina hjärtklappningar. Jag har haft enormt stora problem med detta och fått åka in/ut sjukhuset i flera omgångar och jag har haft besvären i ca 10 år. Men får jag bara fråga Hur man räknar ut den mängd man behöver, via vikt eller aptit.. :)Jag väger 75 kg och är bara 1,56 lång så jag förstår att jag nog inte skulle behöva alltför mycket, det svåra är att veta Hur mycket man ska äta. Tror att jag skulle kunna må bättre med viktnedgång också som tyvärr ej tidigare fungerat.
Jag har investerat i Din fantastiska LCHF KOKBOK som jag tycker verkar rätt bra att kunna följa.
MVH Elisabeth

Skrivet av Elisabeth den 12 maj, 2009 kl. 17:41 #

Elisabeth, Du skulle kunna prova att äta en del nötter i några dagar och se om det gör skillnad. Det innehåller mycket mineraler nämligen vilket det ofta blir brist på under omställningstiden.

Skrivet av Kenneth Johansson den 12 maj, 2009 kl. 18:11 #

Elisabeth,
Det kan vara hjärtklappning och trötthet på grund av mineralbrist. Du skulle kunna prova med att äta till exempel nötter i några dagar och se om det blir bättre.

Skrivet av Kenneth Johansson den 12 maj, 2009 kl. 22:53 #

Elisabeth, med övergångsbesvär menade jag besvär vid övergången från fettsnål till kolhgydratsnål kost, inte klimakteriebesvär.
Men klimakteriebesvär kan också innebära hjärtklappning mm. Man kan prova om LCHF hjälper även mot det.

Skrivet av Annika D den 13 maj, 2009 kl. 12:50 #

Är det någon som har haft några problem med njurarna? Jag har ätit Lchf i ett par veckor och nu hugger det liksom till i njurarna, ganska obehagligt. Aldrig haft några problem tidigare och är i övrigt frisk. Mår jättebra av att äta denna kost.

Skrivet av Ulrika den 04 juni, 2009 kl. 13:05 #

Ulrika, Hugg i njurtrakten brukar aldrig vara tecken på njursjukdom. Det är snarare ryggbesvär som kan kännas där.
Om du ändå oroar dig för njurarna så kan du söka läkare så får man kolla en urinsticka och ett blodprov på Kreatinin, så att du kan bli lugnad att dina njurar är ok.

Skrivet av Annika D den 04 juni, 2009 kl. 14:39 #

Ulrika,
Jag vet inte exakt vad det gör ont vid gallsten, men det kan vara en mer sannolik orsak ifall det har samband med kosten. I så fall, ifall det blir för jobbigt, får du dra ner fettmängden lite och sedan öka den långsamt i den takt du känner att du klarar tills stenarna är borta.

Fast det förutsätter ju att gallsten kan göra ont där, det borde Annika som är läkare känna till?

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 04 juni, 2009 kl. 16:02 #

En biverkan som jag drabbats av är att jag känner mig mer argsint och har lättare att tappa humöret. Jag har hållit på i tre månader och tappat ca 6 kg i vikt. Är det någon annan som känner igen sig?

Skrivet av Benny B den 21 juli, 2009 kl. 01:05 #

Benny, De flesta rapporeterar ett jämnare och gladare humör av LCHF. Men om du får sämre humör får du prova ut vilka andelar av fett och kolhydrater som gör dig gladast.

Skrivet av Annika D den 21 juli, 2009 kl. 08:28 #

Benny B,
Du kanske äter för lite?

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 21 juli, 2009 kl. 11:48 #

Jag berättade till "min sjuksköterska" (har gjort gastric bindning -05)om att jag följer detta LCHF med god effekt. Då säger hon att ta det försiktigt för de har fått in pasienter med förstorad lever som följd efter att ha ätit enligt LCHF. Försökte googla om detta biverkning, men hittar inget... Det lät som det hade kommit in flera pasienter med samma symtom. Om så vad skulle kunna vara orsaken?? Proteintinaget? Fettintaget? Lever är ju våran reningsverk? Varför skulle den bli förstorad av dessa ämnen?? Behöver den arbeta så mkt att den växer?? ...som förstorad hjärta?? ...eller? Lite bekymrad, eftersom även våra barn följer detta kost. Tacksam för svar :-)

Skrivet av MinnaLiisa Laaksonen den 04 augusti, 2009 kl. 09:31 #

Det där låter konstigt Minna Liisa!
Märkligt sagt av ssk.

I LCHF ökar du inte proteiintaget jmf med SLV:s kostråd.
Du minskar ju kolhydrater till förmån för mer naturligt fett!

Förr fick människor exvis fettlever av för mycker alkohol. Nya studier visar att nu får 70% fettlever av för mycket raffinerade kolhydrater och enbart 30% får det av för stor alkoholkonsumtion!
Så väldigt många Svenskar går med levrar på gränsen till fettlever och det orsakat av exvis det vita mjölet och sockret som är grunden i den basmat som ätes idag!

Skrivet av Zonen den 04 augusti, 2009 kl. 09:41 #

MinnaLiisa Laaksonen,
Det är verkligen konstigt ifall en sköterska har sett flera fall av förstorad lever i samband med LCHF och att vi inte fått in några rapporter om det? Vi har ju en del mycket övertygade motståndare inom sjukdomsvården som redan efter ett enda fall skulle ha rapporterat hit och förmodligen till landets samtliga tidningar förutom naturligtvis anmälningar till socialstyrelse m.fl..

Jag har faktiskt egen erfarenhet av personer inom vården som ibland handskas mycket varsamt med sanningen för att försöka skrämma patienter att göra som de säger.

Förstorad lever finns väldigt bra kunskap av i bl.a. Frankrike där man medvetet orsakar sådan hos gäss genom att tvångsmata dem med spannmålsgröt.

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 04 augusti, 2009 kl. 09:46 #

Minna-Liisa, Vi har fått in många rapporter från personer som haft förstorad lever efter lågfettkost, och som normaliserats efter övergång till lchf. Det är kolhydrater, inte minst fruktos, som omvandlas till fett i levern och lagras upp där.
Jag tror att din sköterska hade missförstått och blandat ihop.

Skrivet av Annika D den 04 augusti, 2009 kl. 09:59 #

Tack för alla svar!
Ssk:n tillhör i dietistgrupp i Nyköpings sjukhus (gemensam i Sörmland)som består av primärläkare (x flera?), dietister o några ssk:or. Hon hade fått uppgift av läkaren att känna igen symtom (trötthet, illamående, palp.smärtor under revben) Jag kände på mig att detta kan inte stämma riktigt (är ssk själv ;)). Och detta påminde så mkt av annat "propaganda" jeg hört. Därför googlade jeg först om saken, men eftersom jag hittade inget så vände jag mig hit.
Jag tänkte dock att eftersom glukogen är ju lite som ett skydd för levern o den kommer fr förvandlat kolhydr. är då detta max 5 gr/100gr tillräckligt för att bibehålla förrådet/skyddet?? ...eller är jag ute o cyklar???
Som sagt tack igen för alla, speciellt till dig dr. Dahlqvist för att få oss må bra o går ner i vikt utan större problem (barnen mår bra o har lyckats superb!).Nu vågar vi fortsätta ;-)
vänligen, MinnaLiisa

Skrivet av MinnaLiisa Laaksonen den 04 augusti, 2009 kl. 20:10 #

Hej, sitter här med världens hjärtklappning efter att ha ätit LCHF i nästan en vecka. Någon som upplevt samma symtom? Ge mig svar snabbt! Jag står snart inte ut längre. Jag mår också illa varje gång jag äter en ostbit med smör på. Tacksam för svar. Svea

Skrivet av Svea den 08 november, 2009 kl. 16:23 #

Svea, Ingen ska behöva må dåligt av lchf. Gå tillbaka till mindre fett och mera kolhydrater, och gör sen en successiv övergång till mera naturligt fett och mindre kolhydrater. Då har du kontroll över förloppet och kan bromsa upp om det inte känns bra.

Skrivet av Annika D den 08 november, 2009 kl. 16:26 #

Har hört flera som fått hastig puls eller hjärtklappning, särskilt just efter övergång till LCHF eller GI-Noll. Jag tror att det är en omställningsfas; kanske har det med hormonbalansen att göra? Det går över i varje fall och jag tror inte det är farligt.
Vill man ändå undvika det kan en långsammare dietövergång vara en god idé precis som Annika föreslog ovan.

Skrivet av HannaT den 08 november, 2009 kl. 16:39 #

Jag har okså drabbats av hjärtklappning i smaband med träning. Riktigt obehagligt! Någon fler som upplevt det?

Skrivet av Anders den 19 mars, 2010 kl. 15:58 #

Hej
Hur fungerar lchf ihop med ex. waran

Skrivet av Madeleine den 16 april, 2010 kl. 11:31 #

Madeleine, Det är inga problem med att äta LCHF när man äter Waran. Det är bara att dosera Waranet efter PK-prov som vanligt.
PK blir lägre och ger högre Warandos ju friskare lever man har. När man äter LCHF blir levern friskare och det ger följdriktigt oftast högre Warandos. Detta är alltå inget att blir orolig över, utan är ett friskhetstcken.

Skrivet av Annika D den 16 april, 2010 kl. 11:52 #

Hej!

Jag och min man har nu i en vecka ätit efter LCHF och det har gått bra. Min man har gått ner 3 kilo! Jag har nog gått ner ett par kilo (har inte vägt mig än). Ser att fler har haft hjärtklappning. Jag har haft det hela dagen i dag, och känner mig förstås lite orolig. Men eftersom det kan vara en biverkning får jag ta det, det går antagligen över. Vad jag undrar över är hur mycket fett som är normalt att äta under en dag. På ett ungefär. Känns lite konstigt att äta så mycket fett, trots att vi älskar godsaker med fett. Gräddsåser, gratänger mm. Min man är bypassopererad för 7 år sen, och man har lite tankar runt det och fett. Men vi tror på det här och när man läser artiklar om detta och om våra sjukdomar så klarnar det faktiskt. Ändå, törs vi satsa på det här? Vi har köpt din bok, Annika, och hittat jättefina recept där.

Gunilla

Skrivet av Gunilla S L den 15 maj, 2010 kl. 23:06 #

Gunilla, Enstaka personer rapporterar hjärtklappning på LCHF-kost. Jag har inte hört att den ska vara av farlig karaktär. Det kanske är en ketoneffekt?
Om man tycker att det är för besvärligt kan man prova att äta något mera av kolhydrater.
Beträffande hjärtsjukdom och LCHF, så har ju de flesta hjärtsjuka fått sin sjukdom på fettsnål kost, och det finns ingenting som säger att LCHF, med naturligt fett, skulle vara farligt för hjärtat. Det är kolhydraterna och sannolikt konstfetterna, margariner och omega-6-oljor, som orsakar hjärtsjukdomarna.
Karlshamnsstudien visade också att de som åt fettsnålt fick hjärtsjukdom i avsevärt högre grad än de som åt kolhydratsnålt.

Skrivet av Annika D den 15 maj, 2010 kl. 23:45 #

Hej
Har haft hjärtklappning i en vecka och igår fick jag en CHOCK så som efter en olycka , darrade och skakade i hela kroppen.. Detta kan väl inte vara bra eller???

Skrivet av michaela den 03 oktober, 2010 kl. 20:47 #

michaela,
du har samma reaktion som en alkoholist som slutar tvärt, antingen ökar du lite kolhydrater eller så vänta du ut.

Skrivet av I den 03 oktober, 2010 kl. 21:24 #

Michaela, Äter du LCHF, och när började du i så fall med det?

Skrivet av Annika D den 03 oktober, 2010 kl. 22:10 #

Jag började för en vecka sedan.
och hade redan från första dagen hjärtklappning, ( äter 100 mg levaxin eftersom de har tagit bort 3/4 av sköldkörteln) äter som det står i din bok. Men att jag fick sådan ångest med Chocktillstånd gjorde mig orolig. Jag har ätit lite mer finncrips och har stark hjärtklappning med högre puls efter maten.. Vågar knappt fortsätta. Kanske GI som övergång och sedan återkomma?? (ps. Jobbar på bageri och har ätit mycket kolhydrater innan ;)

Skrivet av Michaela den 04 oktober, 2010 kl. 09:43 #

Michaela, Om du får sådana besvärliga övergångsbesvär tycker jag att du ska göra kostomläggningen mera successivt.
Fett stimulerar sköldkörteln, och det är möjligt att du kan minska Levaxinet en aning när du äter högre andel fett.

Skrivet av Annika D den 04 oktober, 2010 kl. 10:37 #

Tack Annika,
Jag ska börja omställningen långsammare.
Hoppas kunna återvända till LCHF senare, gör ett kort uppehåll nu, för jag tycker den metoden är logisk och min dotter Yessica mår jättebra av den;)

Skrivet av Michaela den 04 oktober, 2010 kl. 20:19 #

Jag har blivit laktosintolerant, och det är det enda. Jag har tidigt varit överkänslig för mjölk och nu när jag började med LCHF kan jag inte dricka någonting som innehåller laktos utan att jag får diarré. Äter dock laktosfria produkter, innehåller färre kolisar än vanlig mjölk!

Skrivet av Miranda den 28 november, 2010 kl. 19:37 #

Läser intresserat om gallstensanfall i biverkningslistan. Jag fick enorma krampanfall ca varannan månad när jag gick över till LCHF. Satt i ca 12 timmar, sedan öm och ont i några dagar. Trodde det kanske var gallsten, men ultraljud visade inte några stenar. Gick sen till doktorn en gång och upptäcktes att jag hade enormt höga inflammationsparametrar, röntgen visade stark inflammation i bukhålan .... men orsaken fortfarande okänd, gick igenom alla undersökningar som finns men inget fel. Anfallen slutade inte förrän jag började äta kolhydrater igen. Rätt säker på det hade med kosten att göra, då jag testat fram och tillbaka några gånger. Undrar om det kan vara blindtarmen, trots att ingen upptäckt det, och om den kan reagera på förändrad bakterieflora i tarmen. Snabbsänka på 400... Skumt. Någon som varit med om något liknande?

Skrivet av Eka den 02 januari, 2011 kl. 21:25 #

Eka, Ja den som får inflammation i bukhålan och snabbsänka på 400 av att utesluta kolhydrater, tycker jag ska återgå till att inta några gram kolhydrater per dag.
Jag har dock inte hört talas om sådan biverkningar förut. Alla inuiter borde ju vrida sig i magkramper hela tiden?!

Skrivet av Annika D den 02 januari, 2011 kl. 23:08 #

Jag har noterat det innan med, i och för sig, det är bara att sedan jag började äta LCHF-kost i mellandagarna så har det blivit betydligt mera uttalat. Nu har jag ätit enligt LCHF i bara tio dagar, men under dessa tio dagar så har jag dagligen, flera gånger, fått fettuppstötningar - jag kräks alltså upp fett.
Kanske någon matsked eller lite mer åt gången.
Det är inte med vilje på något sätt, utan det är som att fettet lägger sig som ett skikt längst upp i magen på mig och sedan får jag fettuppstötningar. Det är liksom inte halsbränna... Känner mig inte sur i magen och i övrigt tycker jag att jag mår alldeles utmärkt. Saknar inte kolhydrater på något sätt.

Har upplevt liknande symtom innan när jag ätit fet mat, men då var det inte lika markant, antagligen eftersom det helt enkelt inte blir tillräckligt fett så ofta i en i övrigt fettfattig kost.

Tycker naturligtvis att det är ganska obehagligt att gå och småkräkas fett på det här viset - är det någon annan som upplevt det liknande eller finns det något sätt att undvika det?

Skrivet av Michis den 06 januari, 2011 kl. 15:33 #

Michis, Jag kan inte säga säkert vad du ska göra åt ditt problem. Det faller sig naturligt att du minskar fettintaget, och blandar fettet med den övriga maten.

Skrivet av Annika D den 06 januari, 2011 kl. 20:32 #

Tack Annika, jag har gjort precis det sedan jag skrev sist och hoppas på att det blir bättre med lite lägre fettintag! Jag får helt enkelt prova mig fram till vad som funkar för mig när jag inte längre stoppar in en näve havregryn i munnen för att suga upp överskottet. ;)

Skrivet av Michis den 08 januari, 2011 kl. 09:45 #

Hej
Intressant med biverkningslista! Här är mitt bidrag.
Är på min andra vecka med LCHF, äter mkt strikt och mår ganska bra. Kände mig lite mentalt påverkad (inne i bubbla) efter 1 v men det gick över efter några dagar. Får även värmekänsla i kroppen och pulsökning till ca 90-100/min ca 15 min efter måltid, håller i sig i ca 20 min. Även noterat (min man) lättretlighet ;-) Fö frisk och inga mediciner, normalviktig.

Skrivet av Jessica den 08 februari, 2011 kl. 21:39 #

Hej.

Mitt bidrag handlar om gallbesvär.
Jag har under 9 år haft besvär med smärtsamma "gallanfall", läkare har efter otaliga undersökningar kommit fram till att jag antagligen hade "krampande" gallgångar då allt såg mycket bra ut och inga stenar fanns.
Mot detta har jag fått tabletter att ta vid besvär, samt suppositorier vid kraftiga anfall/smärta.

Jag är nu inne på min 4:de dag med LCHF-kost, jag håller mig strax under el precis på 5 kolhydrater/måltid och jag äter 1 st ägg per dag.
Om jag tidigare åt ett ½ ägg så fick jag rejäla gall-känningar. Åt jag mycket fett - samma reaktion. Nu ingenting, mår hur bra som helst.

I mitt fall tror jag att det var just kolhydraterna som slaggade igen och gjorde det omöjligt för min kropp att bryta ner det jag stoppade i mig på ett tillfredsställande sätt(för kroppen).

Nu vaknar jag på morgonen och känner mig lätt, istället för som tidigare däst.
Och jag kan äta utan att få ont! :)

Skrivet av Nina den 04 mars, 2011 kl. 13:27 #

Hei, jeg norsk og har gått på LCHF i 2 år til sommeren. Det har stort sett gått bra men jeg har fått store fettansamlinger rundt øynene (fettdepåer runt ögonen) og det er ikke pent eller behagelig. Legen sier at det skyldes for høyt kolestrolnivåer og at jeg må legge om kostholdet til fettfattig kost. Er det riktig at LCHF er årsaken til disse fettansamlinger rundt øynene og går det an å bli kvitt det uten å mått operere kirurgisk? Jeg vil nødig slutte med LCHF men jeg vil ikke se slik ut som jeg gjør! Det er litt skremmende!

Skrivet av Kalle den 05 april, 2011 kl. 22:00 #

Kalle, Jag har inte hört så mycket talas om fettansamlingar runt ögonen vid LCHF. Däremot är det personer som haft kolesterolinlagringar runt ögonen som har blivit av med dem.
Har du kollat kolesterolvärdena? Hur var de?
Om du blir orolig får du minska på fettintaget och öka på kolhydrater framför allt i grönsaker och rotsaker.

Skrivet av Annika D den 05 april, 2011 kl. 22:22 #

Hej, jag började med LCHF för cirka en vecka sedan och har under de senaste dagarna fått ordentligt med eksem runt nacken. Det sprider sig mer och mer under dagen. För cirka 2 år sedan började jag också med LCHF och precis samma sak hände då, fast först efter två veckor - blev eksem i form av massa röda prickar i nacken och även mellan brösten som kliade något fruktansvärt. Jag stod ut i en månad sedan började jag äta kolhydrater igen och vips så försvann eksemet. Varför blir det så här? Hur ska jag göra för att få bort prickarna? Jag äter ungefär 30 g kolhydrater om dagen. MVH/Angelica Olsson

Skrivet av Angelica Olsson den 17 april, 2011 kl. 22:09 #

Angelica O, Om du känner det som att du får eksem av kolhydratbrist får du förstås prova ut hur mycket kolhydrater du behöver äta för att slippa eksemet.
Annars kan det ju vara något annat du äter som ger dig eksem. Du måste prova dig fram vad som fungerar.

Skrivet av Annika D den 17 april, 2011 kl. 22:49 #

Jag blev väldigt lös i magen när jag blev bjuden på LCHF middag en dag, och jag är inte laktosintolerant. Själv äter jag väldigt lite kolhydrater och mycket protein och grönsaker men inte fullt så mycket fett som enligt LCHF ska vara bra, för jag blir grymt dålig i magen av att äta väldigt fet mat. Har alltid vart sådan. Så jag tror att man ska försöka hitta den variant som funkar för sig själv.

Skrivet av sofie den 03 maj, 2011 kl. 22:40 #

Sofie, Jag tror också att var och en ska hitta den kostvariant som passar för den. Huvudsaken att man inte är rädd för det naturliga mättade fettet.
De enda som inte har sådana marginaler är typ 2-diabetiker och hjärtsjuka. De är insulinresistenta och kolhydratintoleranta och tål därmed mycket lite kolhydrater. De bör äta under ca 20-30 g kolhydrater per dag.

Skrivet av Annika D den 04 maj, 2011 kl. 10:03 #

Skriv en kommentar:
Kommentarer är avstängda för detta inlägg