Professor Stephan Rössner säger att Lågkolhydratkosten är ofarlig

31 jan kl 12:57, 2006

Skrivet av dahlqvistannika under kategorin Blandat | 3 Kommentarer | Permalink

I Fettskrämdbloggen av Litsfeldt berättades den 29 jan om en intervju i en tidning.

Där uttalade sig Professor Rössner om lågkolhydratkosten (Han sade Atkins, det är ju en variant av lågkolhydratkost).

 

Han sade att den är ofarlig och inte sämre än någon annan kost för viktnedgång.

 

Det var ju en stor framgång att få en professors utlåtande att den inte är farlig.

Det har ju annars varit nästan regel att personer som representerar etablissemanget har antytt något om "potentiellt farlig", fast de  aldrig har kunnat visa några bevis för eventuell farlighet.

 

Om en kost inte är det minsta farlig, måste det ju vara helt OK att prova den, när den tidigare rekommenderade kosten inte har haft önskat resultat på vikt, blodsocker eller symtom!

 

Jag plockar upp ett citat från "kommentarer" nedan. Erik Edlund bidrog med den:

Stephan Rössner -98:

"Förr i tiden trodde man att potatis och spagetti skulle vara fettbildande. Idag vet vi bättre och vill gärna att ungdomar äter mera kolhydrater."

 

Det är nog dags att återgå till den gamla tron!

Kommentarer:

Några citat av Rössner som han troligen inte vill bli påmind om: "Varken ägg eller vitt vin, ananas eller kålrötter har någon annan egenskap än att ge kroppen energi, vitaminer, mineraler och spårämnen." Ur Finn din form, sid. 25, ISBN 91-7584-311-0 Så proteiner och fetter finns inte i någon av dessa födoämnen? Eller var det bara ett slarvigt uttalande i hastigheten? Lite senare i samma bok, sidan 16: "Bantningen har fått sitt namn efter en engelsk begravningsentreprenör, Williarn Banting, som sökte en öronläkare för dövhet och för kostråd, eftersom han inte längre kunde ta sig ner för trappan i sitt hus. Banting gick ner 22 kg genom att äta mindre fett och dricka mindre alkohol och höll sedan vikten resten av sitt liv." Den som läser den engelska originaltexten finner lätt att ovanstående citat inte återger Bantings påstående särskilt väl. Riktigt illa, faktiskt. Här ett citat ur originaltexten: "Perhaps I do not wholly escape starchy or saccharine matter, but scrupulously avoid those beans, such as milk, sugar, beer, butter, &c., which are known to contain them." "My former dietary table was bread and milk for breakfast, or a pint of tea with plenty of milk, sugar, and buttered toast; meat, beer, much bread (of which I was always very fond) and pastry for dinner, the meal of tea similar to that of breakfast, and generally a fruit tart or bread and milk for supper. I had little comfort and far less sound sleep." Banting undvek alltså medvetet socker och kolhydrater, inte fett som Rössner påstår. Kan det vara så att Rössner inte har läst originaltexten, eller finns det andra skäl att göra en egen tolkning? Läs originaltexten på: www.lowcarb.ca/corpulence Sedan ett citat ur boken "Kroppen har rätt", sid. 20, ISBN 91-7608-752-2 "Förr i tiden trodde man att potatis och spagetti skulle vara fettbildande. Idag vet vi bättre och vill gärna att ungdomar äter mera kolhydrater." Boken är utgiven 1998 och på så vis kan vi räkna ut när han använde uttrycket "Idag vet vi bättre..." Frågan är nu om han fortfarande står för den åsikten.

Skrivet av Erik Edlund den 31 januari, 2006 kl. 17:43 #

"Vill gärna att ungdomar äter mera kolhydrater" Undrar hur han motiverade denna önskan?

Skrivet av Annika den 31 januari, 2006 kl. 18:16 #

Kanske vill han ha lite sysselsättning?

Skrivet av Thomas den 31 januari, 2006 kl. 18:31 #

Skriv en kommentar:
Kommentarer är avstängda för detta inlägg