Restauranger som erbjuder LCHF

24 apr kl 09:14, 2009

Skrivet av dahlqvistannika under kategorin Blandat | 39 Kommentarer | Permalink

Vid vardagliga besök på restauranger finns det risk att man blir hälsoskadad av maten där. Kolhydratmaten går det bra att undvika, potatis, pasta, bröd, ris etc, men problemet är hur maten är tillagad. Det finns risk att kocken använt margariner, omega-6-oljor, tillsatser som Glutamat etc.
Därför behöver vi LCHF-certifierade restauranger.

På Max kan man få Lowcarb-burgare, men jag kan inte svara för ingredienserna i tillagningen av denna. Har de använt naturligt fett i såsen? Finns det tillsatser som Glutamat i kryddningen?
När jag äter på kafé brukar jag köpa en smörgås och äta pålägget, och lämna brödet, men jag vet ju inte vilka ingredienser de har använt där heller. 

Till detta inlägg kan ni rapportera restauranger som är medvetna om kostproblematiken och erbjuder LCHF- alternativ på menyn.  Jag lägger inlägget som länk i marginalen. Ni får gärna maila mig tipsen: annika.dahlqvist@telia.com

Junsele, Pizzeria Gomoran Se annonsblad sid 3
Nu kan du beställa dagens även som LCHF

Lofsdalen, Trappers Bar och Restaurang
Alla rätter kan serveras som LCHF

Ludvika, restaurang Viljan
En LCHF-rätt varje dag

Mellanfjärden, Hälsingland, Restaurang Sjömärket 
erbjuder LCHF-alternativ

Piteå, Nodo - Café & Bistro
Dagens LCHF

Stockholm, Järnet Matsal & Bar, Österlånggatan i Gamla stan
Lunchmeny - Veckans LCHF

Stockholm,  Globens Restaurang Blues Kök & Bar
Krögaren Leif Magnusson meddelar att det nu finns dagens LCHF-lunch i Globens restaurang

Stockholm, Restaurang Våg, Liljeholmen
Nu så har vi ett tillbehör för oss som använder LCHF-metoden i livet. Så istället för bara sallad så har vi lite mer tilltalande tillbehör istället för ex. potatis.

Sundsvall, Galtströms Café & Restaurang, Njurundakusten
Be om LCHF-inspirerad meny

Sundsvall, Ågläntan Bistro Bar Café
LCHF & Salladsbuffé

Sundsvall, Delicerano
LCHF på lunchmenyn  

Värnamo, Harrys
LCHF-märkning finns  

Åland, Hotell Pommern, Mariehamn
LCHF-rätter serveras med grönsakswok.  

Sverige från norr till söder
25 krogar med LCHF-alternativ (Expressen)

Kommentarer:

Hei!

Kanskje irrelevant spørsmål i hht denne artikkelen, men hvorfor skal man ikke ta omega 6 med en lchf kost?

Skrivet av Janicke den 24 april, 2009 kl. 09:58 #

I Göteborg finns en lunchrestaurang som har LCHF som alternativ. Den heter Downtown Freddys och ligger på Drottninggatan 30. En LCHF-lunch kostar 80 kr. De har vegetariskt, fisk och LCHF. Jag var där igår och åt fjärsingkebab(inte LCHF, men gott var det). Då jag sedan pratade med kocken så sa han att margarin och onödiga tillsatser var bannlysta inom dessa väggar!

Tänk vad gott mat smakar som är gjort av naturliga ingredienser=D

Skrivet av Elias Andersson den 24 april, 2009 kl. 10:09 #

Janicke,
Kolla här om fettsyrabalans:
http://johannaskost.blogspot.com/2007/01/fettsyrabalans.html

Skrivet av Wille den 24 april, 2009 kl. 10:26 #

Pasta Haus på Nordenskiöldsgatan Göteborg. Där var jag för ett tag sedan.
Till min köttbit frågade de vad jag ville ha till: Potatis, ris eller sallad.

Glatt överranskande.

Skrivet av snöret den 24 april, 2009 kl. 11:24 #

Ny artikel från Livsmedelsverket:

Klicka här

Kommentar?

Skrivet av Info den 24 april, 2009 kl. 11:56 #

Livsmedelsverkets referat är helt obegripligt eftersom de kopplar ihop bla vitt mjöl med animaliskt fett, risken högre! Om Annika (eller annan doktor) läser originalartikeln, blir kanske slutsatserna annorlunda? Hoppas på förklaring!
Smörälskare

Skrivet av igilla den 24 april, 2009 kl. 12:38 #

Jag som sitter och säljer mat till krogar vet inte många som inte använder becel, milda, lätta, knorrmat eller annan skit som samma bolag pumpar ur sig.

Glutamaten har som tur är minskat rakt över och det är få ställen som använder fonder/buljonger med glutamat eller ännu värre aromat.

Ingen av mina kunder har ett LCHF alternativ på menyn och det finns bara någon som kan ordna ett utan att blinka. Med riktigt smör, grädde och bra råvaror i övrigt.

Skrivet av Johanna T den 24 april, 2009 kl. 13:04 #

Johanna T,
Det kan ju vara en bra idé att tipsa dina kunder om att ta en titt här och hos kostdoktorn och se hur många besökare det är, då kanske de märker att det skulle vara värt att erbjuda minst ett LCHF-alternativ, då skulle de dessutom kunna få lite marknadsföring här. Till och med de som studerar trender har ju börjat uppmärksamma oss!

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 24 april, 2009 kl. 14:24 #

Annika, hur kan du rata allt som har med SLV att göra men gladeligen göra reklam för Max som har betydligt större "skuld" i att människor är överviktiga och sjuka?

Skrivet av Ida den 24 april, 2009 kl. 15:23 #

Ida, läs igen vad Annika skrev om Max. ..."....kan inte svara för ingredienserna i tillagningen av denna. Har de använt naturligt fett i såsen? Finns det tillsatser som Glutamat i kryddningen?"

Skrivet av babo den 24 april, 2009 kl. 15:37 #

[Trackback] Vet ni några restauranger som erbjuder LCHF-alternativ, eller iaf lågkolhydratsalternativ? Skicka in tipset till Annika Dahlqvist. Här är inlägget om detta. Share/Save ...

Skrivet av Annas LCHF den 24 april, 2009 kl. 18:22 #

Babo, jo jag såg att hon skrev det, fast jag kan ändå inte låta bli att tycka att det är konstigt...

Skrivet av ida den 24 april, 2009 kl. 18:26 #

ok Ida. Jag tror Annika själv (eller någon annan)är bäst på att föklara om SLV, om du inte har följt med i vad som tidigare har sagts om SLV och vad de står för.

Skrivet av babo den 24 april, 2009 kl. 20:10 #

Ni som är intresserade av vad Max low carb- burgare innehåller, ta en titt här: http://www.max.se/food.aspx?page=prodinfo&showparts=1050#1050

Skrivet av M den 24 april, 2009 kl. 20:35 #

UTÖ Värdshus serverar rätter med LCHF, mycket gott. Detta var förra sommaren.

Skrivet av Peter J den 25 april, 2009 kl. 08:14 #

Utdrag ut MAX, lowcarb-hamburgare:

"härdad vegetabilisk olja (palmolja), komjölksprotein, torrmjölk, naturlig ostarom, emulg.m. E331, E339, E452 vasslepulver, salt, konserveringsmedel E200, färgämne E160a, E160e. (E 322 för skivseparation), surhetsreglernade E 270"

Smaskigt! ;-)

Skrivet av arne den 25 april, 2009 kl. 10:18 #

jag beställer alltid en macka utan bröd på café - funkar alldeles utmärkt!

Skrivet av karin den 25 april, 2009 kl. 10:42 #

karin,
Men de använder i princip alltid de absolut farligaste margarinet, stora hinkar med "restaurangmargarin". I det finns inga som helst gränser för transfetter eller liknande. Det borde hanteras som riskavfall, inte livsmedel.

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 25 april, 2009 kl. 15:29 #

Detta visar ju att vi behöver LCHF-certifierade restauranger som ska använda nyttiga råvaror i sin matlagning

Skrivet av Annika D den 25 april, 2009 kl. 16:16 #

LCHF-certificerade restauranger?
Kanske enklare att ge restauranger med bra LCHF-utbud ett diplom. Inramat så att det enkelt kan sättas upp på en vägg för allmänt beskådande.

Skrivet av björn II den 26 april, 2009 kl. 11:30 #

Arne,

Din förteckning ang. Max gäller cheddarosten som man lägger på. Själva hamburgaren är bättre, även om den också innehåller flera saker som inte borde vara där. En fördel med Max är trots allt att de redovisar sitt innehåll i detalj:
http://www.max.se/food.aspx?page=prodinfo&all=true&showparts=1196

Här är en jämförande tabell mellan våra största hamburgermärken:
http://www.testfakta.se/img/2008/11/19/83491.pdf

Jämförelsen gäller bara hamburgaren, och tabellen används i Burger Kings reklam. Men som ni ser visas inte innehållet lika detaljerat som på Max' sida. Hur mycket druvsocker, jästextrakt och E-nummer är det i de olika hamburgarna? Och vad är det i deras ost, majonnäs, osv?

Min slutsats: Nej, jag skulle inte handla på Max efter vad jag nu vet. Om jag måste ha snabbmat så blir det Burger King eftersom man kan välja bort ketchupen där och få extra majonnäs istället, eller i andra hand McDonalds då jag tar en McFeast som är ketchupfri (men det verkar som om de sockrar andra ingredienser). I båda fallen fungerar brödet som hållare och inte som mat (kastas efteråt tillsammans med de andra stärkelseprodukterna). Fast om jag får se fullständiga innehållsförteckningar för B. King och McD kanske det blir slut med det också. McDonalds har jag redan en känsla av att det inte är bra.

Kebabsallad kan vara ett bra alternativ, fast en hel del kebabkött är skräp tyvärr. Jag föredrar gyros (fläskkött) - den grekiska varianten - som generellt sett håller betydligt högre kvalitet. På bra ställen är en gyros-sallad riktigt läcker!

Skrivet av Erik Kilborn den 26 april, 2009 kl. 14:10 #

Både McDonalds och Burger King har tydligen inget annat än rent nötkött i sina burgare. Men det är värre med annat:

Innehållsförteckning för en McFeast

McFeastsås utan ägg
Ingredienser: Vatten, vegetabilisk olja, modifierad majsstärkelse E1422 (Acetylerat distärkelsedipat), E1450 (Natriumoktenylsuccinatstärkelse), socker, ättika, salt, senapspulver, stabiliseringsmedel E415 (Xatangummi), citronjuice, konserveringsmedel E202 (kaliumsorbat), aromämnen, paprikapulver

Ost, Cheddar
Ingredienser: Laktovegetarisk cheddarost, vatten, smör, vasslepulver, mjölkproteiner, naturlig ostarom, emulgeringssalter E331 (natriumcitrat), E450 (difosfat), E452 (polyfosfat),salt, konserveringsmedel E200 (sorbinsyra), färgämne E160a (karotener), E160c (paprikaextrakt). (Osten är pastöriserad.)

QP Cheese och Big Mac är snäppet värre. Kolla här.

Burger King redovisar inte sina innehållsförteckningar, men deklarerar här:

"Alltid 100% nötkött, färska grönsaker och alltid grillat. Aldrig tillsatser eller smakförstärkare i nötköttet. Aldrig transfetter i oljan och absolut aldrig genmodifierade ingredienser."

Jag tror Burger King vinner detta, om man kastar brödet. Men varför redovisar de inte fullständiga innehållsförteckningar? Vad har de i sin ost egentligen? Till vidare utgår jag ifrån att det är samma sorts sk-t som Max och McD. Det inger förtroende att det vita kladdet de lägger på kallas för majonnäs istället för dressing, men vad precis har de stoppat i?

To be continued...

Skrivet av Erik Kilborn den 26 april, 2009 kl. 15:14 #

LCHF-restauranger - varför finns det inga LCHF-restauranger på sjukhus och vårdinträttningar av olika slag? På alla sådana ställen finns ju matsalar och kaféer och dom borde erbjuda hälsosam mat utan ohälsosamt fett och en massa kemikalier.

Det är hittills inte så många som är listade här, kanske behöver vi en lista till - med motsatsen? Så att man vet vart man inte ska gå!

Skrivet av En budbärare den 19 oktober, 2009 kl. 07:45 #

Budbörare, Den listan skulle kunna bli lång. Jag blir så förargad när jag är på en restaurang som inte erbjuder vare sig Bregott eller smör, utan bara margarin. Jag brukar besylla dem för att förgifta sina kunder.

Skrivet av Annika D den 19 oktober, 2009 kl. 07:49 #

Jag uppmanar alla bloggläsare här, att kolla på diverse matställen ni besöker, om det finns Smör/Bregott och/eller diverse margariner i småförpackningar.

Vi informerar här i bloggen.

Skrivet av En budbärare den 08 november, 2009 kl. 13:56 #

Terassen i Malmö? Nu var inte chefen där, så ta detta med en nypa salt... men blomkålssoppa och/eller salladsbuffé tycker inte jag är tillräckligt för att motivera en "LCHF-märkning"... Klart besviken.

Skrivet av Björn den 18 februari, 2010 kl. 13:55 #

En budbärare:
Håller med dig om sjukvården. Skulle läggas in för operation och meddelade att jag inte äter mat med en massa stärkelse/kolhydrater/socker pga att jag blir dålig i magen av det + att det triggar min gamla ätstörning. Fick bara till svar att de inte kunde ta hänsyn till detta då jag inte hade en dokumenterad allergi????? Hur ska jag kunna få den dokumenterad? Har efter 22 års kladdande med maten (växlande mellan svält och äta/kräka) äntligen börjat njuta av att äta efter att jag bytt till LCHF. Räcker inte detta som motivering?

Skrivet av Kakan den 04 mars, 2010 kl. 14:51 #

Hos Erssons Fisk & Deli finns bara Bregott till matgästerna! Bra! Gott! Superfin mat! (Stockholm)

http://www.erssons.se/

Skrivet av Matgäst den 04 mars, 2010 kl. 15:26 #

När jag inte ser smör, när jag är på restaurangen ber jag om smör, ligger där borta,säger tjejen Ja men det är ju margarin, säger jag Det är inte smör,det är något konstgjort, dom blir jätteförvånade smör, margariner ? Vad är skillnaden ,
Restaurangen Björkäng utanför Varberg på E6 är ett sådant ställe som jag försöker påverka,men svårt

Men jag tror tjat hjälper Inger

Skrivet av Inger den 08 april, 2010 kl. 21:21 #

Hej!

Downtown Freddys i Göteborg har stängt ner tyvärr.

Skrivet av Erik Kilborn den 26 april, 2010 kl. 17:59 #

I Göteborg: Slim Line, snabbfik i Nordstan (mellan HM & Cassells) man komponerar själv sin sallad med massa superfräscha ingredienser. Man kan få ett äpple istället för bröd.

Skrivet av Eva den 26 april, 2010 kl. 20:40 #

Tyvärr är det samma sak med LCHF-restaurangen i Norrtälje. Den har också stängt.

Skrivet av malamatina den 26 april, 2010 kl. 20:40 #

Hej!
Upptäckte i helgen att Max Hamburgerrestauranger börjat servera LCHF-burgare och inte bara GI-burgare. Inget bröd på dem!

Skrivet av Janne den 11 oktober, 2010 kl. 18:20 #

Fettbokslut hos Max?
Man kan inte kalla hamburgare utan bröd för LCHF-burgare. Det är att missbruka LCHFnamnet. Fettbokslutet är definitivt inte enligt LCHF!

http://www.max.se/fettbokslut.aspx

Skrivet av Konsument den 11 oktober, 2010 kl. 18:33 #

Janne: Max Low-Carb-burgare har funnits rätt många år nu. Med helt fettfri dressing.

Skrivet av Goran van Den Buske den 11 oktober, 2010 kl. 18:44 #

jag skall åka runt i norra indien i tre veckor. Vad skall jag äta? ris eller naanbröd till rörorna.

Skrivet av lisbeth skottke den 07 november, 2010 kl. 13:24 #

Lisbeth Skottke, Ris och bröd är ju bara kolhydrater. Om du vill hålla kolhydraterna nere får du kolla vad rörorna innehåller, och äta av dem som innehåller minst kolhydrater.

Skrivet av Annika D den 07 november, 2010 kl. 16:40 #

Var på Ikea idag och åt Kycking file med bea, sa ifrån pomfritten, funkade och fick extra Bea, fundera om man inte skulle försöka påverka Ikea att ha LCHF på sin meny?

Skrivet av Lui Lom den 23 mars, 2011 kl. 18:59 #

Tänk om man bodde på Åland!

http://www.hotellpommern.ax/lunch.con?iPage=14&iLan=1

Skrivet av Anders Sjölander den 29 april, 2011 kl. 09:10 #

Skriv en kommentar:
Kommentarer är avstängda för detta inlägg