SBU-gruppen för utarbetande av kostråd för diabetiker

05 feb kl 16:35, 2009

Skrivet av dahlqvistannika under kategorin Blandat | 35 Kommentarer | Permalink

Jag såg i ett forum en förteckning på de personer som ingår i SBU:s arbetsgrupp för utarbetande av nya kostråd för diabetiker:

SBU gruppen för Diabeteskostråden från SBU och Måns Rosen

Mat vid diabetes

Projektledare: Jonas Lindblom
Projektassistent: Ewalotte Ränzlöv
Kontaktperson: Jonas Lindblom
E-post till kontaktperson: lindblom@...
Planerat publiceringsdatum: Våren 2010
Projektgrupp: 
Kjell Asplund, professor (ordförande)
Mette Axelsen, doktor
Göran Berglund, professor
Christian Berne, professor
Brita Karlström, docent
Bernt Lindahl, docent
Eva Toft, docent
Inge-Bert Täljedal, professor
Alicja Wolk, professor

Bakgrund
Den kost som idag allmänt rekommenderas för patienter med diabetes kännetecknas av att den är energianpassad till den enskilda individens behov, snål på mättade fetter, rik på "långsamma" men fattig på "snabba" kolhydrater. I läroböcker och på utbildningar råder i stort sett samsyn kring dessa grundkomponenter i diabeteskosten. Trots detta ifrågasätts ofta den konventionella diabeteskosten. De senaste årens diskussioner i Sverige har gällt mängd och kvalitet av framför allt kolhydrater. Genomgående i diskussionerna har också varit att det vetenskapliga underlaget för rekommendationerna – när det gäller såväl den konventionella diabeteskosten som alternativa koster – ansetts vara bräckligt.

Syfte
Syftet med projektet är att försöka svara på frågan om vilket vetenskapligt underlag som finns för effekterna av kostinterventioner på mortalitet, livskvalitet och komplikationer hos patienter med diabetes, och på utvecklingen av diabetes hos patienter med prediabetes. Risker med de olika kosterna är viktiga att fånga upp.

Utvärderingen kommer endast att beakta faktiska koster, och inte inkludera studier som avser kosttillskott som vitaminer, mineraler, antioxidanter, fettsyror m.m. Effekter av sötningsmedel kommer heller inte att inkluderas. Lågkaloridieter (VLCD) är också exkluderade från utvärderingen.

Metod
SBU baserar sina slutsatser på den bästa tillgängliga vetenskapliga litteraturen. Vi identifierar och granskar litteraturen systematiskt med avseende på i förväg uppställda kvalitetskriterier. Metoden är transparent och reproducerbar, och när rapporten är klar välkomnar vi en diskussion om resultaten.

Kommentarer:

Mette Axelsen, Brita "Bra mat för alla" Karlström.

Verkar vara pålitliga namn.

Skrivet av U den 05 februari, 2009 kl. 16:52 #

Det är ju inte så många år sedan SBU utvärderade överviktproblematiken och kom då fram till att magkirurgi var bästa metod som gav bestående viktminskningseffekt. Av någon "konstig anledning" granskades inte LCHF-kost den gången. Inte rumsren då?

Gruppen består av 10 personer samt projektledare och assistent. Har hela SBU-gruppen nya medlemmar eller var någon med och granskade överviktsproblematiken?
Ämnet är ju någotsånär närliggande överviktproblematiken?

Skrivet av Zonen den 05 februari, 2009 kl. 17:35 #

Är någon av dessa personer diabetiker?

Skrivet av Karin20 den 05 februari, 2009 kl. 19:52 #

Övervikt är ett förstadium till diabetes!

Annika, Ravnskog, Kostdoktorn, Litsfeldt med flera bör snarast sätta ihop en egen grupp - de besitter all nödvändig kunskap och kommer fram till rätt resultat på kort tid!

Skrivet av Tombola den 06 februari, 2009 kl. 07:40 #

Man kan väl "fuska" lite grann för att tjäna tid och använda bl a läkarböcker från 60-talet.

Å andra sidan ser man bakåt och även på ny forskning så borde nya kostråd för sockersjuka kunna göras väldigt mer effektiva.

Detta i sin tur borde även påverka kostråd för friska så att övervikts och sockersjukeepidemin minskas/stoppas och då minskar också många metabola sjukdomar.

Kostnader för vård av felaktig kost och dess metabola verkningar överstiger säkerligen nikotin och alkholrelaterade sjukdomar i flera länder.

Skrivet av Zonen den 06 februari, 2009 kl. 10:39 #

Övervikt är INTE ett förstadium till diabetes, det är ett tecken på att personen äter för mycket kolhydrater och därför kan drabbas av diabetes. Alltså olika symptom på samma problem!

Skrivet av Bertil Lind den 06 februari, 2009 kl. 12:26 #

Jag vet inte om någon av personerna är diabetiker, men åtminstone Christian Berne är diabetesläkare, och den som gjorde utredningen som godkände LCHF för diabetiker. :)

Skrivet av Uppsalaman den 06 februari, 2009 kl. 13:19 #

Helt rätt Bertil Lind. Tombola brukar skriva rätt och riktigt, men denna gång var han lite för snabb!

Skrivet av Zonen den 06 februari, 2009 kl. 13:20 #

Någon här tyckte man kunde fuska och se i läkarböcker från 60-talet. Hoppas då inte det när det gäller kostråd.
Jag fick diabetes 1967 och de kostråd jag fick var...dricka fritt av apelsinjuice, något mera begränsat med äppeljuice, byta ut knäckebröd (råg)mot veteknäcke, byta mjukt mörkt bröd mot typ vit formfranska.
Inget smör utan endast margariner. I skolan ficka alla andra barn mörkt knäckebröd med smör medan jag fick vitt bröd med margarin.

Inte konstigt att jag fick kärlkramp för 10 år sedan.

Skrivet av LenaK den 06 februari, 2009 kl. 15:49 #

Hej Lena K.

Menar förstås då dom läkarböcker där det stod att sockersjuka berodde på en kolhydratomsättningsrubbning och medicinering kunde undvikas genom att inskränka på socker, sötsaker, bröd och potatis för Diabetes II kategorin.

Sen är det säkert vissa detaljer som kan göras bättre, men istort var dom nog rätt på det!
Så detaljerat som du beskriver det var inte beskrivningen i Hemmets läkarbok från 1962, utan som jag nu skrev.

Mvh
Zonen

Skrivet av Zonen den 06 februari, 2009 kl. 16:14 #

Det behövs ingen utredning. I alla fall inte när det gäller åldersdiabetes. Vi vet hur sjukdomen uppstår och hur den botas. Och det visste läkarna för hundra år sen också.

I gruppen ingår två stycken hederliga personer och ett antal mutkolvar. Vi får väl anta att det blir majoritetens röst som segrar.

Sten Sture

Skrivet av Sten Sture Skaldeman den 06 februari, 2009 kl. 17:43 #

En annan intressant sak är att diabetologerna ska ha "kostdebatt" på sitt årsmöte.

Ingrid Larsson, Mette Axelson, Ulf Riserus, nån nyckelhålsexpert från SLV (Larsson Reutersvwrd)...

Skrivet av U den 06 februari, 2009 kl. 22:51 #

Skaldeman, vilka är de hederliga personerna? Varför är inte Vesti Nielsen med, han är väl den svensk som nyligen publicerat viktiga saker i ämnet?

Skrivet av Piltson den 07 februari, 2009 kl. 09:39 #

Piltson,

det är bara att studera vad personerna har skrivit. Två i gruppen har gjort självständiga inlägg som visar att de är intresserade av ämnet. De övriga är anhängare av "naturalförloppet", den där processen som ständigt gör diabetikern sämre.

Jörgen Vesti-Nielsen är självklart otänkbar. Han "botar" ju diabetiker med kolhydratreducerad kost. Det är rena kvacksalveriet. Diabetiker ska ju äta massor av det som de inte tål. Det säger hela den insulinfinansierade vetenskapen.

Sten Sture

Skrivet av Sten Sture Skaldeman den 07 februari, 2009 kl. 11:42 #

Sten-Sture!

När du säger att Vesti-Nielsen botar diabetiker så avslöjar du bara din totala okunnighet om diabetes.

Läs hans artiklar och se viket hba1c de fick! Jämför med vad son anses friskt!

Skrivet av Q den 07 februari, 2009 kl. 12:28 #

Min pappa hade dibetes,jag är 71 år nu och jag var barn så vilka årtal det rör sig om vet jag inte. Han fick äta högst 1 potatis/dag lite morötter och kålrötter obegränsat med fisk och kött. Vi hade jordbruk så det var mjölk och smör,kött och fläsk från vårt eget. Jag minns inte att jag såg pappa äta mjukt bröd. När mamma dog så började han slarva med allt och avled något år senare,tyvärr allt för tidigt åldersmässigt. Den mat han åt har jag hela tiden sagt till min man att han bör äta men jag har aldrig fått medhåll från sjukvårdspersonalen.Två av mina bröder har också avlidit i följdsjukdomar från diabetes.Det är sorgligt men det får vi bära.TYVÄRR.

Skrivet av Kajsa den 07 februari, 2009 kl. 13:31 #

Q,
Du kanske missare citattecknen?

Man kan ju under vissa definitioner kalla en diabetiker som kan leva ett friskt och gott liv helt utan medicinering eller följdsjukdomar botad, den enda begränsningen är att man är extra känslig för det som från början orsakade sjukdomen vilket innebär att det är extra viktigt att undvika det.

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 07 februari, 2009 kl. 14:19 #

Hej!
Jag är mkt intresserad av att prova LCHF.. Problemet är att jag inte äter rött kött och kycling.. Hur ska jag göra då?

Skrivet av Hanna den 07 februari, 2009 kl. 14:21 #

Hanna,
Då blir det mer ägg, feta och goda ostar, smör, vispgrädde m.m. :-)

Och mycket fisk. Man kan göra väldigt goda såser till fisk med massor av smör och grädde! :-)

Sedan kan det ju senare vara värt att fundera över anledningen till att du inte äter rött kött från lokalt gräsuppfödda kor och kyckling från utegående fåglar, men de funderingarna behöver du ju inte ta direkt ifall du inte vill.

Vilt är ett annat mycket bra alternativ ifall anledningen inte är att man ogillar dödandet av djur oavsett hur det går till.

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 07 februari, 2009 kl. 15:02 #

Q,

man kan vanligen inte nå ända fram om man ger diabetiker 20 E% kolhydrater. Men upplägget var sådant. De diabetiker jag har kontakt med äter 5 E% kolhydrater och många har numera samma hälsovärden som "friska" människor .

Sten Sture

Skrivet av Sten Sture Skaldeman den 07 februari, 2009 kl. 16:14 #

Kan man få cancer i tjocktarmen av mycket sötsaker och/eller passerade kolhydrater som potatismos? Jag var mycket mager tills jag var 45 år gammal. Som barn åt jag helt rena proteiner, smör och fet naturlig mjölk och grädde. Jag växte upp på landet med eget kött och slakt. Jag är nästan uppväxt på grädde för mina föräldrar ville inte se mig så mager. Jag älskade mormors köttbullar och hennes potatismos med riktigt smör och grädde i vilket som. Grönsaker hade man bara till fest. Men jag fick söta efterrätter, kakor och ibland godis i tron att gå upp i vikt. Kan godisätandet ha orsakat den cancer jag senare fick i tjocktarmen?

Skrivet av Britt-Marie den 07 februari, 2009 kl. 17:33 #

Inom specialistvården anses att min tjocktarmscancer berodde på min autoimmuna sjukdom crohns sjukdom som även senare visade ulcerös colit. Jag är en typisk crohnpatient för min sjukdom började i tunntarmen och det gör inte uc. Min mor och hennes syster har också crohn. Har blivit ordinerad fettreducerad kost sedan 70-talet eftersom hela tjocktarmen är bortopererad och sista delen av tunntarmen. Sista delen av tunntarmen tar upp gallsalter så om jag "syndar" så får jag ännu mer diarreér... Har aldrig ätit mycket fibrer, bara vitt bröd o pasta för att minska diarreér. Nu högt kolesterol och överviktig. Har dr Annika några rekommendationer för oss med korta tarmar och ordinerats fettred. kost?

Skrivet av Britt-Marie den 07 februari, 2009 kl. 17:40 #

Får tillägga att den övervikt jag själv upplever kan tyckas skrattretande för en del. Men man måste jämföra med sig själv och ingen annan. Jag är 168 cm och vägde 42kg tills jag var ca 45 år. Jag har fött två barn och gick upp 18kg och ner över 20 på en vecka efter båda graviditeterna. Började med kortison när jag var 45år och gick upp i vikt. Jag har gått upp över 30 kg. Kanske några tycker att det är inget att bry sig om... Men det är inte hälsosamt när jag jämför med min ursprungsvikt och är inte så rörlig som tidigare eftersom jag även är reumatiker och nu högt blodtryck och mycket högt dåligt kolesterolvärde.

Skrivet av Britt-Marie den 07 februari, 2009 kl. 17:55 #

Britt-Marie, Det anses att personer med ulcerös colit har ökad risk för cancer. Dock tror jag inte att de har utvärderat dem som börjat äta LCHF avseende cancer, så det vet vi inte.
LCHF minskar inflammationen i tarmen, och det är bra. Du ska alltså inte äta fettreducerad kost.
Högt kolesterolvärde är bra för kvinnor.

Skrivet av Annika D den 07 februari, 2009 kl. 19:15 #

Ja, det är sällsynt med tjocktarmscancer hos personer med crohns sjd men jag har även crohn. Jag har ileorectalanastomos. Hur mycket fett ska jag inta per dygn? Vet inte om du känner till doc Henrik Anderssons metod på klin.näringslära på Sahlgrenska sjukhuset som satte gräns på 40 proc fett/dygn. Kanske är en bra bantningsmetod för mig att få över 20 diarreér om dagen men det blir jobbigt... Har redan sårig tarm och kirurgläkare har försökt övertala mig många ggr att operera stomi igen (haft tidigare) men envis som jag är så har jag sagt till dem att tänka positivt...

Skrivet av Britt-Marie den 08 februari, 2009 kl. 00:05 #

Får tillägga att jag inte haft cellförändringar de senaste 40 koloskopierna jag gjort. Min tjocktarmscancer, som var i tidigt stadium, var när jag var 30 år så det är några år sedan. Min tarmsjukdom började när jag var barn. Så vad det berodde på då kanske var potatismoset även om det fanns grädde o smör i, köttbullarna var gjorda på ren fet fläskfärs med mycket grädde o stekta i smör. Annars kanske det var efterrättskräm på hemmagjorda bär även om det var grädde till den också... eller vad tror du?? Jag levde ju på grädde nästan ... ...
Mina kolesterolvärden är P-kolest 8,3, fP-triglyc 1,12 (som var bra med tanke på allt sött)P-HDL-kolest 2,10(är väl det goda och beror på mina 8 omega om dagen sa min läkare, om du tycker jag ska tro på henne)fP-LDL kolest 5,69. Vilket kolesterolvärde är bra för kvinnor?

Skrivet av Britt-Marie den 08 februari, 2009 kl. 00:58 #

Jag har fått åtskilliga rapporter från personer med Crohns, IBS, Ulcerös colit etc som blivit mer eller mindre besvärsfria på fiberfri och fettrik kost. En del har läkt ut mångåriga tarmlidanden och sluppit påse på magen. Hur mekanismen ser ut vet jag inte, men man ska vara snäll mot sin mage.

Sten Sture

Skrivet av Sten Sture Skaldeman den 08 februari, 2009 kl. 09:19 #

Vi tillåter oss återkomma till det tema som här var aviserat.
Skaldeman: "De diabetiker jag har kontakt med äter 5 E% kolhydrater"
Ok, det tror vi på. Men hur är det med tidsperspektivet? Motparten svarar ju vanligen med att man vet inget om långtidsföljderna och det blir nog farligt i längden.

Skrivet av Piltson den 08 februari, 2009 kl. 09:40 #

Piltson,

det är nog lika farligt eller ofarligt för människor att äta naturlig kost, som det är för kor att äta gräs. Men margarintillverkare och kadavermjölstillverkare vill naturligtvis få oss att tänka annorlunda.

Som svar på din fråga:
De flesta av mina f d diabetiker är fortfarande f d diabetiker. En och annan har låtit sig skrämmas tillbaka till bullar, frukt och kemiskt margarin. Det är dessa som kommer att dö i förtid.

Vi borde återinföra den gamla seden att kedja smörförfalskare vid en påle på torget, och låta dem stå där insmetade med margarin.

Sten Sture

Skrivet av Sten Sture Skaldeman den 08 februari, 2009 kl. 11:47 #

Unilever - never, ever!

/SSS

Skrivet av Sten Sture Skaldeman den 08 februari, 2009 kl. 11:50 #

Sten Sture,
Gjorde man inte något liknande med mjölnare som blandade agnar i (fibrerberikade) mjölet? Uttrycket "rent mjöl i påsen" kommer osökt fram i sammanhanget. Med effektiv marknadsföring har man nu lurat stackars konsumenter att betala extra för att få med avskräde i mjölet.

För övrigt har jag sett att Fazer börjat sälja bröd med bark i.

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 08 februari, 2009 kl. 12:25 #

I England, vill jag minnas, malde man krita i mjölet - att där finns mycket att hämta ser man ju redan innan man kommit i land. Här rekommenderas F. Accum, en tysk som bodde i England och skrev om detta i början av 1800-talet. Se t.ex.
http://wapedia.mobi/en/Friedrich_Accum

Skrivet av Piltson den 08 februari, 2009 kl. 12:51 #

Ja, matfusk är inget nytt, nytt är däremot att man får statlig hjälp att marknadsföra skiten!

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 08 februari, 2009 kl. 14:08 #

Skulle gärna bidra med några tior till laptop dr Dahlqvist men hittar inget kontonummer att skicka till.Uppskattar mkt Ds böcker!

Skrivet av Berndt Petersson den 16 februari, 2009 kl. 18:41 #

SSS: Bra slogan!!

Unilever - never, ever.

Skrivet av adam den 16 februari, 2009 kl. 19:20 #

Skriv en kommentar:
Kommentarer är avstängda för detta inlägg