Sköldkörteln

06 jul kl 12:30, 2009

Skrivet av dahlqvistannika under kategorin Blandat | 65 Kommentarer | Permalink

Det kommer ofta upp frågor om sköldkörteln. De som har en laboratoriemässigt konstaterad brist på sköldkörtelhormon ska naturligtvis ta sköldkörtelhormonmedicin. Den vanligaste sådan är Levaxin. Det jag har fått lära mig är att man ska dosera Levaxinmedicinen efter sköldkörtelhormonproverna.
Sen är det de som upplever sig onormalt trötta och håglösa, och de som har svårt att gå ner i vikt trots måttligt/lågt intag av lchf-mat. Där finns det läkare som kallar detta för typ 2 hypothyreos (hypothyreos = underfunktion av sköldkörteln) eller minskad mottaglighet för sköldkörtelhormonets effekt i kroppen, jämför insulinresistensmekanismen. De skulle då vara betjänta av medicinering med sköldkörtelmedicinering trots att de har normala hormonprover. Flera personer har rapporterat ett bättre mående och viktnedgång vid sådan medicinering.
Det finns också de som påstår att beroendesjukdomar beror på typ 2 hypothyreos. Det är ett intressant forskningsområde. 

Vilka risker finns det då med för mycket av sköldkörtelhormon, thyroxin, i kroppen?
Såvitt jag vet reglerar thyroxinet snabbheten av livsprocesserna i kroppen. En hög thyroxinhalt kan då snabba på själva livsförloppet och kan påskynda åldrandet. Det kan ju vara ok om man upplever en stor livskvalitet- och hälsoförbättring av medicinering.
En risk som har uppmärksammats av hög halt av thyroxin är benskörhet. Det är i så fall en anledning till att vara restriktiv med att skriva ut Levaxin till personer med normala sköldkörtelhormonprover.
Hyperaktivitet och hjärtrytmrubbningar, exempelvis förmaksflimmer, är andra reaktioner på överdoserning av thyreoideahormon.

Kommentarer:

Annika
” minskad mottaglighet för sköldkörtelhormonets effekt i kroppen”
”jämför insulinresistensmekanismen”

Vad jag vet så kan man inte mäta det

Jag har läst liknande saker om B12 VITAMIN, vid ej konstaterad brist ( en del har haft brist förut men inte alla) men en del påstår att dom mår mycket bättre av b12, något som stör omsättningen av b12?
Vid en del sukdommar så äter dom hög dos av b12 ex ME/CFS (Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome) (kroniskt trötthetssyndrom)

Skrivet av b12 den 06 juli, 2009 kl. 13:54 #

Jag är en av dom som lyckats bli av med några kilon men sen är det stopp. Metabola syndromet. S-TSH 0,64 (ref. 0.20 - 4.00)

Skrivet av Yvonne den 06 juli, 2009 kl. 14:06 #

Skulle vara intressant att veta vad dr Dahlqvist vet om kortisolbrist och lchf! Flera av oss som har hypothyreos (underfunktion i sköldkörteln) har fått problem med lchf pga underfunktion även i binjurarna. Då syftar jag på glukoneogenesen, den kortisolberoende process i kroppen som omvandlar protein och fett i kroppen till de kolhydrater vi behöver.

Jag blir nu förhoppningsvis bättre med Armour Thyroid (kroppseget sköldkörtelhormon istället för det syntetiska Levaxinet som bara innehåller t4), Hydrokortison och vitamintillskott och kan fortsätta med lchf på ett bättre sätt igen.

Skrivet av Sumptroll den 06 juli, 2009 kl. 14:21 #

Sumptroll, Jag är inte erfaren på det. Är det nån som vet forskning på området?

Skrivet av Annika D den 06 juli, 2009 kl. 14:38 #

Sumptrollet
Du tar upp en viktig sak finns det en motsats till diabetes?
Två saker borde kunna hända, 1 man kan inte tillverka glukos i tillräcklig mängd (i vila kan det räcka), 2 det tillverkas för mycket glukos (man får ”diabetes” utan kolhydrater)

Skrivet av b12 den 06 juli, 2009 kl. 14:44 #

Orsakar ökat sköldkörtelhormon risken för benskörhet kanske det beror på att den uppsnabbade ämnesomsättningen även ger ökat behov av kalcium och/eller andra mineraler och kanske d-vitamin m.m. vilket gör att ett intag nära bristnivå hamnar under bristnivån? Med ökad omsättning är det ju sannolikt att det behövs mer av flera olika ämnen?

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 06 juli, 2009 kl. 15:46 #

Vad innebär TSH 4,56? Behöver man medicinera? Vad kan man själv vidta för åtgärder för att slippa ev. medicinering?

Mvh
Kvinna 68år, BMI 20, bra blodfetter, blodtryck 120/70 (4 mg Atacand + 5mg Salures. Äter LCHF sedan 10 månader tillbaka.

Skrivet av TSH den 06 juli, 2009 kl. 16:19 #

Det finns mycket som tyder på ett samband mellan mitokondriella sjukdomar och ett underutnyttjande av sköldkörtelhormon i kroppens celler. Det kan vara genetiska avvikelse i mitokondrierna men det kan även röra sig om miljögifter bl.a. i form av tungmetaller. Även om sköldkörtelhormonerna i blodet är ”normala” är det ändå inte tillräckligt för att stimulera de skadade mitokondrierna till en normal aktivitet. I sådana fall är ofta TSH-provet (ett sköldkörtel-stimulerande hormon) normalt men att ett flertal symptom talar för en underfunktion av sköldkörteln. Vid ett mormalt TSH-prov avskriver de flesta läkare tanken på ett hormonellt fel. Det gör att ett flertal personer hamnar i fel ”vårdkö”. Även en lindrigt nedsatt binjurefunktion kan verka menligt på sköldkörtelhormonernas omsättning i kroppen. För låga värden av kortisol (ett binjureproducerande hormon) kan påverka cellernas upptagningsförmåga av sköldkörtelhormoner. Samtidigt kan för höga kortisolvärden bromsa omvandlingen av T4 till T3. Därför borde man även ta ett kortisolprov vid misstanke om sköldkörtelproblem. Om du misstänker att du har en underfunktion i din ämnesomsättning kan du även göra en liten temperaturkontroll varje morgon i minst 5 dagar. Mät temperarturen under armhålan, men du får inte kliva upp innan du tagit tempen. Ligger värdet under 36, 5 varje morgon så är misstanken om en hormonell avvikelse stor. Självfallet är det viktigt att äta en så naturlig kost som möjligt, men ibland måste man under en viss period även kanske inta ett naturligt sköldkörtelhormon som t.ex. Armor och kanske även någon form av hydrokortison.

John Sundelin
helhetsmedicin@hotmail.com

Skrivet av Hypothyreos den 06 juli, 2009 kl. 16:38 #

John Sundelin - vad är "naturlig kost" enligt dig? det framgår inte.

Skrivet av babo den 06 juli, 2009 kl. 16:48 #

John Sundelin
Du glömde att bakteriernas gifter kan påverka cellen, har man en infektion så kan vissa bakterier tillverka gifter se scharlakansfeber
” Sjukdomen orsakas av betahemolyserande streptokocker grupp A (GAS). Bakterierna utsöndrar ett gift (exotoxin) som är av betydelse för vissa av scharlakansfeberns karakteristiska symtom och sjukdomstecken.”
”Efter genomgången scharlakansfeber är man immun mot exotoxinets effekter men inte mot streptokockerna som sådana. Man kan alltså smittas med streptokocker igen och då insjukna i enbart halsfluss, inte scharlakansfeber.”
Streptokocker bär dom flesta friska på.

Skrivet av b12 den 06 juli, 2009 kl. 17:05 #

LCHF och sköldkörtelsjukdomar är båda var för sig mycket intressanta områden. Kombinerar man dem blir det ännu intressantare... men kunskapen om kombinationen verkar vara rätt usel över lag. Det är bra att forska på LCHF-kost, men man ska heller inte glömma att forska på ämnesomsättningen = sköldkörtel och binjurar. Vad är det som säger att gängse s.k "kunskap" om låga men "normala" kortisolnivåer gäller oavsett vilken kost man äter? Äter man mycket kolhydrater kanske det inte visar sig lika mycket som om man äter LCHF-kost.

Skrivet av Matsmurfen den 06 juli, 2009 kl. 17:28 #

Tack för utförligt svar. Finns det något gränsvärde för TSH där man bör sätta in medicinering?

Skrivet av TSH den 06 juli, 2009 kl. 17:34 #

”TSH 4,56”
En liten höjning av TSH kan bero på så många saker.
Det aktiva hormonet T3 kan vara ok, du får prata med din läkare om det, det är fruktansvärt komplicerat med sköldkörtelhormonerna.
Läs lite här,

http://www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp?articleID=5566

Skrivet av b12 den 06 juli, 2009 kl. 18:06 #

I den svenska vården kan man inte mycket om Thyroida och dess livsviktiga funktioner, som att hålla ångan uppe och cirkulationen och funktionen i alla våra organ. Oron för osteoporos är att vi solfattiga svenskar har ett sort underskott av vitamin D3, som man får av solen och fet fisk - då kan man hålla kalcium på plats i benstommen - för att parathyroide skall fungera optimalt med kalciumregleringen måste vi också ha vitamin K2 och menadion7 som bildas av bakterier i en normal tarmflora - ytterligar ett skäl för att undvika inte så nödvändig antibiotika. Mera kanske om T4>T3 konvertering och dess hämning senare.
karl

Skrivet av Karl E. Arfors den 06 juli, 2009 kl. 18:28 #

"Typ 2-hypotyreos", myntat av Mark Starr, är vad Annika Dahlqvist avser.

Primär hypotyreos är när sköldkörteln inte producerar tillräckligt med T4/T3/...; sekundär hypotyreos är när hypofysen inte producerar tillräckligt med TSH; tertiär hypotyreos är när hypothalamus inte producerar tillräckligt med TRH.

Ett annat sätt att kolla Tn-status är att testa prolaktinnivåerna, som är förhöjda vid graviditet, stress, hypofystumör (oftast/alltid godartad) samt obehandlad hypotyreos under lång tid. Detta för att TRH som knuffar på TSH även knuffar på prolaktinproduktionen. Fast det testet tas sällan.

Skrivet av Mikael Jansson den 06 juli, 2009 kl. 21:23 #

Mikael Jansson
”Typ 2-hypotyreos", myntat av Mark Starr”
Nu förstår jag inte vad du menar
”sekundär hypotyreos, tertiär hypotyreos”
är känt sedan länge.
Det sa Annika inget om vad jag vet.

Skrivet av b12 den 06 juli, 2009 kl. 21:38 #

B12,

Annika ger sin beskrivning av typ 2-hypotyreos och kallar det (felaktigt) för sekundär hypotyreos:

"Där finns det läkare som kallar detta för sekundär hypothyreos (hypothyreos = underfunktion av sköldkörteln) eller minskad mottaglighet för sköldkörtelhormonets effekt i kroppen, jämför insulinresistensmekanismen"

Skrivet av Mikael Jansson den 06 juli, 2009 kl. 21:45 #

Jag har i alla fall erfarenheten av att behöva minska min Levaxindos ganska kraftigt sedan jag började med lchf för ett halvår sedan. Dessutom minus 10 kg! Det känns lite underligt att minska Levaxinet (som ju styr min ämnesomsättning) och ändå minska i vikt.

/a

Skrivet av 85.226.59.28 den 06 juli, 2009 kl. 22:02 #

Nu har jag ändrat till typ 2 hypothyreos i stället för sekundär hypothyreos.

Skrivet av Annika D den 06 juli, 2009 kl. 22:11 #

Mikael Jansson
Ok ”En sekundär hypotyreos beror på bristfällig produktion av sköldkörtelstimulerande hormon i hypofysen”

Har du mer info om ”typ 2-hypotyreos”?

Lättläst info om det som är känt sedan länge, man bör nog läsa det innan man läser om ”typ 2-hypotyreos” som är obevisat vad jag vet (rätta mig om jag har fel), men det kan vara riktigt.
http://www.kilpirauhasliitto.fi/taudit_se.html
” Hypotyreos betyder underfunktion i sköldkörteln. Sköldkörteln kan vid hypotyreos inte producera tillräckligt med sköldkörtelhormon.
Det är en vanlig åkomma, som i de flesta fall, ca 95 %, beror på en felfunktion i själva sköldkörteln, primär hypotyreos. En sekundär hypotyreos beror på bristfällig produktion av sköldkörtelstimulerande hormon i hypofysen, men detta tillstånd är mera sällsynt. Om felet ligger ännu ett steg högre upp, i hypothalamus i hjärnan, där de s.k. releasing faktorerna bildas, vilka stimulerar hypofysen att släppa ut bl.a. sköldkörtelhormon, talar man om tertiär hypotyreos, men denna åkomma är mycket sällsynt. ”

Skrivet av b12 den 06 juli, 2009 kl. 22:27 #

...det är fruktansvärt komplicerat med sköldkörtelhormonerna

Ursäkta om jag verkar lite stöddig här nu och tänder på alla 12 cylindrarna på en gång; men sååå "fruktansvärt" komplicerat är det faktiskt inte. Om en "lekman" kan sätta sig in i funktionen genom att läsa en enkel text och bättre förstå hur man ska ställa en trolig diagnos och medicinera efter detta, till skillnad från vissa utbildade endokrinologer som inte verkar tro på någonting; då är det verkligen inte komplicerat. Det kan givetvis vara av värde att ha utbildning för att bättre "förstå" funktionen, men tydligen är det ju inte alltid att det hjälper...

Antikroppsprover (TG-ak, TPO-ak, TRAK), hydrokortison i fysiologiska doser vid behov, samt framförallt torkad grissköldkörtel utan titanoxid - borde vara standard inom svensk modern sjukvård för hypothyreos-patienter!!!

Skrivet av Matsmurfen den 06 juli, 2009 kl. 22:28 #

B12, nej, vad jag vet är det bara i Mark Starrs bok du kan läsa på mer.

Skrivet av Mikael Jansson den 06 juli, 2009 kl. 22:34 #

85.226.59.28

Visar dina prover att du ska minska medicinen?
”typ 2 hypothyreos” kan inte ses i vanliga prov.

Antiinflammatorisk mat skulle teoretiskt kunna hjälpa om du har fel se nedan (teori ej bevisat)
”Autoimmuntyreoidit innebär en kronisk inflammation i sköldkörteln. Vid autoimmuntyreoidit bildas antikroppar, som vanligen bromsar sköldkörtelns verksamhet.
Kronisk autoimmuntyreoidit kallas också Hashimotos sjukdom efter dr Hakaru Hashimoto, som 1912 beskrev denna sjukdom i sköldkörteln. I Finland benämner man sjukdomen Hashimototyreoiditis om den förorsakar förstoring eller struma i sköldkörteln. Autoimmuntyreoidit är mycket vanlig och förekommer bland 4 % av befolkningen.
Sjukdomen kan ibland bara konstateras genom påvisande av typiska antikroppar i blodet. Man behöver inte behandla den i detta skede. Om den kroniska autoimmuntyreoiditen förorsakar underfunktion, struma (=sköldkörtelförstoring) eller knölar i sköldkörteln, lönas det att påbörja behandling med tyroxin. Om hypotyreos utvecklats efter autoimmuntyreoidit är den till 95 % bestående. Autoimmuntyreoidit beskrivs skilt i ett annat kapitel.”

Skrivet av b12 den 06 juli, 2009 kl. 22:44 #

Matsmurfen
Kan du alt som som finns att läsa på min lättlästa länk? http://www.kilpirauhasliitto.fi/taudit_se.html
”typ 2-hypotyreos” då blir det ännu mer komplicerat, ”typ 2-hypotyreos” är en ”ny sjukdom” gamla sättet att behandla är fortfarande riktigt, förutsatt att man inte lider av ”typ 2-hypotyreos”

” Antikroppsprover (TG-ak, TPO-ak, TRAK), hydrokortison i fysiologiska doser vid behov, samt framförallt torkad grissköldkörtel utan titanoxid - borde vara standard inom svensk modern sjukvård för hypothyreos-patienter!!!”
Du blandar sakfakta med teorier i en enda salig röra.

Mikael Jansson Länk till boken tack Mark Starrs bok.

Skrivet av b12 den 06 juli, 2009 kl. 23:09 #

Hjärtat är känsligt om kroppen tillförs för mycket extra sköldkörtelhormoner. Det finns inte heller någon bra mätmetod av hormonerna. Det är de hormoner som kroppen tillförs extra som ofta tar över och den egna produktionen stoppas helt.

Läste om någon läkare i Göteborg som ger sina patienter ett mer naturligt extrakt, dvs inte Levaxin - alternativr det naturliga som komplement till Levaxin.

Meningarna är delade och forskningen i vårt land verkar spreta åt olika håll. Av försiktighet så rekommenderar de flesta läkare medicinering i underkant. Det finns också en teori om att man ska medicinera efter hur man mår.

Skrivet av Moa den 06 juli, 2009 kl. 23:42 #

http://type2hypothyroidism.com/'
Mikael Jansson Länk till boken tack Mark Starrs

Skrivet av b12 den 07 juli, 2009 kl. 00:42 #

b12
Ja, jag "kan" allt som finns på din lättlästa länk. Måste säga att det var relativt bra information och lättläst för den som inte är så insatt, t.ex för den som knappt vet varför den står på levaxin.

Dock kan man ju diskutera både det ena och det andra, t.ex följande under hypotyreos:

Tyroxin omvandlas i vävnaderna till det aktiva hormonet trijodtyronin. Man har försökt att använda också detta i behandlingen, men tillsvidare ger det onödigt många biverkningar, t.ex. hjärtrytmstörningar.

Jag tror att det finns många patienter som inte håller med. Många har blivit mycket bättre med trijodtyronin, och givetvis medicinerar man inte så mycket så att det uppstår störningar i hjärtrytmen. Läkaren som ordinerade trijodtyroninet borde veta att minska på dosen och inte sätta ut den helt.

Annars blir det ju lika illa som den gången "man" bestämde att 25 ug levaxin till omedicinerade inte minskar mängden antikroppar de hade mot sköldkörteln och därför "gör det inget" att antikropparna finns (dvs att immunförsvaret attackerar kroppens egen sköldkörtel). Problemet var ju inte att levaxinet inte hjälpte; dosen var ju för liten! Dr. Bo Wiklands senare forskning visar att ju lägre TSH som uppmäts desto lägre nivå av antikroppar, TSH verkar alltså trigga förekomsten av antikropparna och bör vara mer eller mindre supprimerat. Dessutom verkar patienterna i någon mån må bättre i relation till att antikropparna sjunker.

Vad gäller att blanda sakfakta med teorier så får du gärna specificera vad du menar.

LCHF-kosten ses av vissa som en teori, men det är inte bara teori; den fungerar jäkligt bra i praktiken.

Skrivet av Matsmufen den 07 juli, 2009 kl. 00:45 #

Lika bra att erkänna att jag blir mer och mer förvirrad av alla termer ...

Kan någon ENKELT förklara vad TSH står för, vad ett förhöjt TSH kan tänkas bero på samt vid vilken gräns man bör överväga medicinering?

Skrivet av TSH den 07 juli, 2009 kl. 07:21 #

Problemet är att läkarna på VC inte är insatta i sköldkörtelns sjukdomar. De går enbart på standardvärden som fastställts av f-n vet vem.
Om patienten själv inte är insatt tar man bara fritt T4 och TSH (hypofysvärde som anger hur mycket hypofysen slår på sköldkörteln att jobba).
Det visar tyvärr inte om kroppen kan omvandla T4 till T3 som är det verkliga ämnesomsättningshosmonet.
I en naturlig körtel finns T3 och T4 i balans (T3 ca 1/3 av T4).
Sedan man (läkemedelsindustrin??) fick igenom att i Europa enbart behandla med sytetiskt T4 är det många patienter som går omkring halvbehandlade... de har sjukdomssymptom men värdena visar att de "ska" må bra...
Som patient får man söka upp en läkare som är villig att på licens ta in exvis Armour Thyroid från USA alt få tillskott av T3.
Jag har själv haft diagnosen sedan 2004 och har på egen hand utbildat mig om min sjukdom och med tiden även lyckats utbilda min läkare på VCså att hon slutligen gått med på att skriva ut T3.
Jag har kunnat sänka min levaxindos från 175 mcg till 100 och lagt till T3, 20mcg per dag. Mår helt bra på denna dosering. Min kropp svarar numera också helt normalt på reglering av kosten.
Hade jag inte varit nöjd med de syntetiska hade jag jobbat för Armour Thyroid. Men det verkar inte behövas i mitt fall. Det räckte att få tillskott av T3.

Skrivet av MagganF den 07 juli, 2009 kl. 09:26 #

Tack MagganF,

Det är just detta med standardvärden som gör mig tveksam. Mitt TSH värde var marketat som förhöjt, medan distriktsköterskan sa att "du ska säkert ha det värdet".

Jag förstår att jag inte är i en akut situation, men ändå intresserad av hur kroppen fungerar och framför allt vilka åtgärder man kan vidta för att "mota Olle i grind".

Förtroendet för läkemedelsindustrin är ju numera ständigt sjunkande ...

Skrivet av TSH den 07 juli, 2009 kl. 09:51 #

TSH
Man måste vara en god kännare av sin egen kropp samt utrustad med tålamod och skinn på näsan.
Måendet måste vara det som i första hand avgör. Man ska inte ge sig för att en sjukvårdsperson säger si eller så.
Mår man inte bra måste man gå till botten med allt.
Ett förhöjt TSH som du beskrev tyder ju på att hypofysen reagerar på något. Frågan är vad.
Ett tips kan vara att söka upp en riktig endokrinolog. Gärna med sköldkörtelns sjukdomar som specialitet..
Dyrt, då man i de flesta landsting får bekosta det själv om man inte lyckas klämma ur sin allmänläkare en remiss...

Skrivet av MagganF den 07 juli, 2009 kl. 10:12 #

Kan vi lita på vårdcentralens blodprov?
Mina blodprover har inte varit avvikande. När jag istället tog prov från dygnsuppsamlad urin visade det sig att jag bara låg halvvägs upp till undre gränsvärdet för T3 och nere vid undre gränsvärdet för T4. Dessa prover är underlag för min medicinering (både T4 och T3) och om jag jämför livet med och utan medicin vill jag inte vara utan.

Skrivet av Margareta den 07 juli, 2009 kl. 10:35 #

Tack igen MagganF!

Du har gett mig en tråd att dra i. Det som inledningsvis verkar dyrt kan vara en god investering på sikt. Man har alltid ett ansvar att samarbeta med sin egen kropp; att "kroppen är bossen" inser man förr eller senare.

Skrivet av TSH den 07 juli, 2009 kl. 10:45 #

Det är lite förvånande att en så lång diskussion om sköldkörteln och det den styr med sitt hormon inte tar upp grundämnena jod och selén? Jod används i alla steg från själva sköldkörteln till hormonets slutstation i mitokondrierna, selén är nödvändigt i några av stegen. Båda grundämnena ha våra Svenska jordar dokumenterat mycket låg halt av.

En redan låg halt av jod i kroppen förvärras ytterligare av att de närbesläktade grundämnena fluor och brom tränger undan jod.

Fluor får de flesta här i landet i sig i abnorma doser genom tandkräm, och ännu värre är att man håller på att återinföra fluorsköljning i skolorna trots att det vetenskapliga stödet för det är minst sagt bräckligt.

Brom får vi i oss från flamskyddsmedel som vi utsätts för under hela livet från födseln och framåt.

Doctor David Brownstein i USA har med tydligen mycket bra resultat behandlat ett stort antal patienter enligt de principerna. En bra introduktion till hans infallsvinkel finns på en DVD han givit ut med namnet:
Iodine - The Most Misunderstood Nutrient

Jag tycker att det låter som en sund inställning att speciellt vid en så utbredd sjukdom först leta efter brist på eller för mycket av något ämne, eller som i detta fallet en kombination av båda.

Sjukdomar orsakas sällan av brist på läkemedel, hittar man vad man har brist på eller får i sig för mycket av är man oftast en bra bit på vägen.

Blödning orsakas inte av brist på plåster.

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 07 juli, 2009 kl. 11:08 #

Appropå jod, brom och selén
Vad händer med sköldkörteln när vi får i oss för mycket fluor?

Skrivet av Margareta den 07 juli, 2009 kl. 11:40 #

Enligt Kenneths tankegångar så kan överexponering av brom och fluor tränga undan jod som är nödvändigt för sköldkörtelns funktion. Därmed får många människor försämrad sköldkörtelfunktion, och vad jag förstår en av möjliga orsaker till typ 2 hypothyreos.

Skrivet av Annika D den 07 juli, 2009 kl. 13:26 #

Keneth Pratar om en orsak till hypothyreos inte ”typ 2 hypothyreos”
den vad jag vet vanligaste orsaken till hypothyreos är Autoimmuntyreoidit hur selen jod kopplas till det vet jag inte, selen kan vara bra för immunförsvaret så ett vist samband kan finnas,
Hashimotos sjukdom orsakas av ett fel i immunförsvaret inte jodbrist vad jag vet, vad det är som gör att immunförsvaret spårar ur är en bra fråga.

Skrivet av b12 den 07 juli, 2009 kl. 15:25 #

Vad är det för skillnad på S-TSH och TSH?

Skrivet av Fia den 07 juli, 2009 kl. 16:48 #

Fia,

S betyder Serum = blod. Nu tar man ju inte TSH i urinen, men i så fall hade det stått U-TSH.

Skrivet av Matsmurfen den 08 juli, 2009 kl. 01:16 #

Tack Kenneth Ekdahl, men nu är jag nyfiken på hur jag får i mig mera jod och selen. Salt brukar ju berikas med jod, men man ska ju inte äta alltför mycket salt. Kan någon tipsa om hur jag på ett naturligt sätt får i mig dessa ämnen och får fart på min ämnesomsättning?

Skrivet av UO den 08 juli, 2009 kl. 18:12 #

UO,

Saltvattenfisk, t.ex. kolja.

(varför skall du inte äta salt?)

Skrivet av Mikael Jansson den 08 juli, 2009 kl. 19:03 #

UO,
Det är enormt svårt att äta skadliga mängder av salt, mycket lättare att äta för lite.

Men det jod som tillsätts salt är i princip verkningslöst. Absolut bästa naturliga tillskottet är förmodligen tång, speciellt kelp. Men även t.ex. sill är ger bra tillskott.

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 08 juli, 2009 kl. 21:00 #

Intressant med sambandet sköldkörtelhormoner och kortisol.
Vet någon mer?

Skrivet av Moa den 09 juli, 2009 kl. 14:35 #

Jag sitter här och läser om detta med sköldkörtelproblem.
I USA finns faktiskt en ny behandling för att hjälpa personer som synbarligen inte har underproduktion av T4 och verkar ha T3 nog för att underhålla kroppen. Ändå lider många människor av låg temperatur och hypotyreos-symptom.
Orsaken verkar ligga i omvandlingen från T4 till T3 då det bildas RT3 en molekyl som nästan liknar T3, men som är näst intill obrukbar. Det går inte att se skillnad på dessa två i de normala proverna. Dessutom är det så att när en viss nivå av RT3 finns i kroppen hämmas omvandlingen till T3 rejält.
Detta händer normalt vid svält, för att kroppen ska spara på energi. När svälten är över återgår kroppen normalt sett till att producera T3 igen.
Men för vissa individer uppstår detta problem utan föregående svält, och det är väldigt svårt att bryta. I Sverige är det förbjudet att behandla detta, och inte heller verkar någon vilja forska kring det.
Se länk
http://www.wilsonstemperaturesyndrome.com/

Skrivet av Lilla den 12 juli, 2009 kl. 20:55 #

Jag prenumererar på nyhetsbrevet från thyroid.about.com, en amerikansk sajt om sköldkörtelsjukdomar grundad av Mary Shomon, själv drabbad av hypotyreos och mycket aktiv - bland annat har hon skrivit flera böcker i ämnet som hjälpt mig mycket.

Av informationen på denna sajt framgår att referensvärdena i USA justerats NEDÅT, och att ett TSH på 3 eller mer innebär att medicinering är nödvändigt (i Sverige används, åtminstone på mitt labb, högre referensvärden där ett TSH på upp till 4 anses normalt; det var tidigare de referensvärden som gällde i USA också). Enligt thyroid.about.com är det t o m så att redan vid ett TSH på 2 eller högre blir det svårare att bli gravid, och missfallsrisken ökar. Vidare uppges friska personer utan anlag för hypotyreos ha ett TSH på runt 1. Därför är det intressant att många läkare fortfarande anser att ett TSH på 3.9 är normalt, och inte sätter det i samband med diverse symptom som trötthet, frusenhet, håravfall, viktuppgång osv.

Tydligen är det vanligt att personer med för låg ämnesomsättning drabbas av "trötta binjurar"-syndromet, eller adrenal fatigue som det kallas på engelska. Egentligen skall (återigen enl info på den amerikanska sajten) binjurarna behandlas FÖRST, innan sköldkörtelhormon sätts in - annars kan binjurarna få svårt att hantera den större mängden sköldkörtelhormon som tillsätts i tablettform. Detta kan kanske vara en förklaring till varför det tar så lång för vissa att reagera på Levaxinet, eller varför vissa aldrig blir riktigt återställda med Levaxin (en annan förklaring är naturligtvis att vissa inte kan omvandla T4 till T3 och då behöver T3-tillskott). Men många läkare verkar inte känna till detta, inte ens endokrinologer...

Skrivet av Anna den 17 juli, 2009 kl. 11:45 #

Moa,
Jag kan rekommendera boken "The hormone solution" av Thierry Hertoghe (läkare, specialiserad på hormonrubbningar och föryngringsterapi). Där lärde jag mig allt om hur olika hormoner i kroppen samverkar, och om hur brist eller överskott på den ena får konsekvenser för den andra. Han går också in på kostens betydelse för hormonell hälsa och balans, och menar att vi kan äta oss friska(re) och få bättre hormonstatus genom koständringar. Bland annat skriver han att människan rent evolutionärt inte är skapt att äta fabriksframställd, processad och raffinerad mat som bröd, pasta, flingor, snabbmat - han kallar dem "second-rate food". I stället förordar han naturlig kost, utan onödiga tillsatser, och betonar vikten av att äta tillräckligt mycket fett. Ägg, kött, fisk, smör, grönsaker och frukt är hans rekommendation för ett sundare liv - förutom frukten ligger hans rekommendationer helt i linje med LCHF. Han berättar om patienter som blivit symptomfria eller åtminstone mycket bättre med hjälp av hans kostråd kombinerade med hormonterapi - de har blivit av med allt från kroniskt trötthetssyndrom till oförklarlig övervikt, akne och reumatism.

Det här är också en läkare som föredrar att arbeta med naturliga hormoner, som Armour Thyroid, framför syntetiska preparat.

Hans bok lärde mig som sagt mycket om hur kroppen fungerar, och inte minst om hur olika hormoner samverkar och påverkar varandra. Jag lärde mig också om hormoner som jag inte kände till - sköldkörtelhormon, östrogen och binjurehormon kände jag till, men däremot inte melatonin, EPO och aldosteron.

Jag rekommenderar denna bok varmt till alla som vill lära sig mer om hormoner och hormonell hälsa. Tyvärr tror jag inte att den finns på svenska, men den än tämligen lättläst på engelska.

Skrivet av Anna den 17 juli, 2009 kl. 11:55 #

Bara en fundering:

Kan fettsnål och kalorisnål (svält) kost under lång tid förorsaka att ämnesomsättningen blir låg/sköldkörteln underfungerar?

Skrivet av Emma den 19 juli, 2009 kl. 21:17 #

Emma, Som jag har förstått det så arbetar sköldkörteln framför allt på naturligt fett. Så fettsnål kost motarbetar sköldkörtelns verksamhet.
Sen finns det andra ämnen som motarbetar sköldkörteln, som fluor och brom, som är vanliga i vårt samhälle.

Skrivet av Annika D den 19 juli, 2009 kl. 22:28 #

Tack för svar!

Varför jag frågar är att jag själv och en väninna under ett trettiotal års tid har levt som fettskrämda "halvanorektiker" för att hålla oss slanka (BMI i underkant. Båda två har vi förhöjda TSH värden, vilket väl betyder låg ämnesomsättning om jag har förstått sken rätt. Hon äter Levaxin, inte jag. Det känns logiskt att kroppen går ner i ämnesomsättning om man svälter sig.

Nu har vi båda börjat äta enligt LCHF så vi får väl hoppas att det reder sig.

Skrivet av Emma den 20 juli, 2009 kl. 08:43 #

Emma,
Brist på jod och selén är helt nödvändigt för sköldkörtelns funktion, och för att dess hormoner skall kunna användas i kroppen. Det brom och fluor gör är att de tränger undan jod.
Men en svältkost ger ju ofta även brister på många viktiga ämnen, så det är ju inte orimligt att som du gör misstänka att svältkost även kan ge brist på jod.

Sedan finns det ju flera tänkbara evolutionära skäl för kroppen att utveckla mekanismer för att gå ner på sparlåga vid tider av svält, och många observationer tyder på att så sker.

Så det ligger säkerligen en hel del i din misstanke. :-)

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 20 juli, 2009 kl. 11:42 #

Tack Kenneth,

En annan sak som slår mig nu är att jag levet extremt saltsnålt under min svältperiod ...

Skrivet av Emma den 20 juli, 2009 kl. 11:58 #

Emma,
Salt är oerhört viktigt för kroppen, men jag antar att du i detta fallet tänker på det jod som tillsatts? Enligt en del som studerat detta verkar det vara i en form som vi tar upp väldigt dåligt så det saknar i princip betydelse i detta sammanhanget.

Misstänker man att man har brist på jod och selén verkar det efter vad jag sett vara bäst med kelp och annan tång. Vanlig blåstång är ett jättebra tillskott. Fördelen med att få det från en biologisk organism är att det där finns i de former biologiska organismer vill ha det och det finns tillsammans med andra ämnen som kan vara nödvändiga för deras användande.

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 20 juli, 2009 kl. 12:29 #

Kenneth, suck ...inte ens havssalt då?

Får försöka undersöka om det går att kolla om man har brist på jod/selén under tiden som jag hoppas på att det sker förbättringar med LCHF kost. Tack för tipet.

Skrivet av Emma den 20 juli, 2009 kl. 17:48 #

Jag undrar om jag fortfarande levt idag om jag inte fått Levaxin & Liothyronin i tid! Mitt immunförsvar var i stort sett utslaget & min temperatur låg på 35,5. Jag har alltid försökt äta så "ren" eller klok mat som möjligt & även varit aktiv.Låg temp har jag tydligen haft hela mitt liv, men jag fick en utskällning av barnmorskan efter mitt andra barn när hon kollade tempen. Hon anklagade mig för att ha pratat, för så låg temp kunde ingen ha.
Men jag gick inte upp i vikt, rasade istället till 42kg (längd 159), men efter ett antal år var jag uppe i 49.
Däremot var jag ofta sjuk, feber på drygt 40 & alltid halsen. Nu för några år sedan började jag sakta gå upp mer & mer. Försökte hålla igen & fundera över matvanor, försökte även träna mer, men ingenting hjälpte. Jag blev bara tröttare & tröttare, åt extra vitaminer & mineraler utan effekt. Jag blev sjuk var & varannan vecka, alltid ont i halsen & feber. Sista "influensan" eller vad det var, fick jag uppbringa alla positiva tankar jag kunde för att jag måste överleva. Mina naglar under de här 4-5 åren, förvandlades från ovanligt starka & välformade utan ansträngning, såg plötsligt så sjuka & trasiga ut att jag skämdes. Läkarna sa: ät mer vitaminer & mineraler! Jag har haft starka muskler, vig & mjuk i kroppen. Plötsligt orkade jag inte upp för trapporna utan att nästan rasa ihop. I affären, när jag "knäböjde" för att leta i nedersta hyllan, tog jag mig inte upp utan hjälp!
Nu har jag inte haft ont i halsen på över 4 månader, lite kraft & motivation börjar komma.
Jag vet inte var jag hade varit nu utan den hjälp jag fick av en läkare som var kemist & forskat mycket kring det här.

Skrivet av Yasmina den 20 juli, 2009 kl. 19:46 #

Emma,
Det jod som finns naturligt i havssalt är bra, problemet är ju att vi spritt så mycket skit i havet i form av tungmetaller, organiska klorföreningar och liknande. Det innebär att man måste rena saltet noga och det tror jag det är svårt att inte samtidigt ta bort jod och många andra ämnen vi hade mått bra av att få i oss.

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 21 juli, 2009 kl. 10:44 #

Yasmina,
Men jag tror inte att du lidit av Levaxin-brist eller Liothyronin-brist. De har säkert hjälpt dig väldigt mycket, men det hade ju varit ännu bättre ifall man hade kunnat ta reda på vad du hade brist på eller möjligen vad du hade för mycket av, i ditt fall antagligen en kombination eftersom vi får i oss alldeles för mycket fluor och brom som i sig orsakar brist på jod. Dessutom kan selén-brist vara inblandat.

Men tills man åtgärdat de bristerna är det självklart jättebra med tillskott av de hormoner man inte kan tillverka själv, dock verkar det efter vad jag sett väldigt mycket bättre med sköldkörtelhormon från gris. Men det allra bästa är självklart ifall man kan ge kroppen de ämnen den behöver för att själv tillverka det den behöver.

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 21 juli, 2009 kl. 10:54 #

Tack Kenneth för ditt svar!
De prover de tog visade inga brister på något sätt.
Däremot är det många i släkten som har problem med sköldkörteln. En moster tvingades operera bort den, en kusin + tre av deras barn har också problem. Även min son har problem. Det har varat i flera år, hans kropp saktade ner så långt att han blev mer eller mindre apatisk för allting, gick onormalt upp i vikt...Hans läkare skrev ut olika sorters antidepresiva mediciner, men hans kropp reagerade inte på någon av dem. Han fick inte ens de biverkningar som är vanliga. Han började med Levaxin & Liothyronin samtidigt som jag, & även han mår mycket bättre.
Efter de senaste medicinska forskningarna har de visat en lista på alla de symtom man får om man har underfunktion på sköldkörteln. Vi hade alla!
Ett exempel är att vid proverna hos min vanliga läkare visade det sig att hypofysen överarbetade.
Det gör den därför att sködkörteln inte fungerar. Hypofysen "bankar" på sköldkörteln för att få igång den. Om jag då understöder sköldkörteln med Levaxin & Liothyronin, visar proverna att hypofysen har stabilicerat sig. Den behöver inte "banka" lika mycket.
Den läkare jag fick hjälp av är öveläkare & utbildad kemist.

Skrivet av ya-312@hotmail.com den 24 juli, 2009 kl. 21:58 #

Hej igen, Kenneth.
Jag missade en sak.. Självklart hade jag brister enligt proverna, det var ju därför min vanliga läkare skrev ut mer vitaminer & mineraler. Men kroppen tog inte till sig något av det förrän jag började med Levaxinet & Lyothyroninet. Nu börjar värdena stiga & hypofysen lugnar ner sig.

Skrivet av Yasmina den 25 juli, 2009 kl. 08:58 #

Yasmina,
Det skulle ju kunna stämma väldigt bra med vad jag säger att själva grundorsaken är brist på jod, förmodligen förvärrad av för mycket fluor och/eller brom. Möjligen kan även brist på selén vara inblandat.

Saknas nödvändigt ämnen hjälper det ju inte att hypofysen sparkar på sköldkörteln, när den inte har råvaror att tillverka sitt hormon av, och även om den skulle kunna spruta ur sig enorma mängder hormon krävs jod och selén för att använda hormonet till något.

Karl E. Arfors som skriver en del här är nog en av de mest kunniga på det området som jag känner till.

Skrivet av Kenneth Ekdahl den 25 juli, 2009 kl. 11:54 #

Jag är inte säker på att det handlar om jod eller selenbrist..
Eftersom min mor fick tydliga symtom i tonåren, skickade en morbror till henne, havstång som hon använde & blev förklarad frisk. Nu har hon ändå återfått samma symtom, kanske haft i liten skala hela tiden, men nu märks dem iaf.
På grund av det har jag ätit både jod & selenrik mat, dessutom tillskott av båda.
Jag har alltid varit försiktig med olika former av medicinering. Vill inte äta mer medicin än jag är tvingad till.
Jag föredrar det naturliga framför det konstgjorda & brukar hitta lösningar, men det här har jag inte hittat någon annan lösning på.
Som exempel: Jag är starkt insektsallergisk (inbegriper mygg & knott). Jag har sökt läkare när hela benet svullnat av ett enda myggbett, men de har inte kunnat gjort mycket. Av en slump fick jag ett naturmedel (Rhinoplex 12) som fungerade som ett vaccin. Jag åt ur en burk i febr-mars, sedan kunde jag njuta av naturen, skog, mark & vatten hur mycket som helst. Mygg, knott & annat höll sig på avstånd.
Efter 15-20 år av lycka & frihet blev medlet plötsligt förbjudet! Det kom varianter som hjälpte, men sämre. De förbjöds också. Nu är min enda möjlighet vitlökskapslar & smörja in mig med "gift" för att kunna vara ute i naturen utan att bli sjuk.

Skrivet av Yasmina den 25 juli, 2009 kl. 12:39 #

Jag har en fråga till dig, Dr Annika D.
Vet du eller har möjlighet att ta reda på om det här "myggvaccinet" Rhinoplex12 går att få tag på i andra länder? Om det finns möjligheter att skicka efter eller få utskrivet, trots att det är en alternativ medicin?
Naturen och havet, skog och mark betyder mycket för mig! Naturligtvis även för hälsan, både fysiskt och mentalt.
Det gav mig inga biverkningar. Jag mådde helt enkelt väldigt bra!

Skrivet av Yasmina den 27 juli, 2009 kl. 12:47 #

Yasmina, Jag har ingen aning om "Myggvaccinet Rhinoplex 12"

Skrivet av Annika D den 27 juli, 2009 kl. 15:07 #

Yasmina, det är inte så att du lider av för låga kortisolvärden? Jag hade också oerhörda problem och överreaktioner med myggbett m.m. Fick gigantiska svullnader som satt kvar mycket länge. + att myggen verkar dras till just mig. Sen jag började med Hydrokortison har besvären lindrats betydligt.

Skrivet av Sumptroll den 30 juli, 2009 kl. 22:46 #

Tack snälla du för att du förstod mig!Jag önskar det hade varit så enkelt!
Proverna visar inga låga värden, men det verkar som om våra problem påminner om varandra. Jag fick Hydrokortison en kortare period, de hjälpte inte, men jag mådde illa av dem..

Skrivet av Yasmina den 02 augusti, 2009 kl. 21:20 #

Intressant att läsa alla kloka tankar insikter.

Funderar på det här med värdena i provsvar och hur man avläser sköldkörtelproblem.Om jag förstått det rätt så skall TSH vara förhöjt.

Hur är det om ligger "lågt" med TSH.?

Har haft ett "helvete" ursäkta språket men har hela tiden sedan 2002 fått höra att det är normala prover jag har även om jag har kroniskt trötthetssyndrom,orkar inte fysisk ansträngning etc.Har svimmat av när jag överansträngt mig.

Ser att jag senast låg 0,87 i P-TSH värde.

Är det normala värden?

Skrivet av Libra den 02 september, 2009 kl. 01:02 #

Skriv en kommentar:
Kommentarer är avstängda för detta inlägg