Sköldkörtelsjukdom (Hypothyreos)

26 jan kl 15:29, 2007

Skrivet av dahlqvistannika under kategorin Blandat | 69 Kommentarer | Permalink

Läs om allas erfarenheter nedan.
Ni som har egen erfarenhet, skriv en egen kommentar.
Skriv då om möjligt också ungefärlig andel fett/protein/kolhydrater ni äter.
Kommentarer:

Jag har underfunktion på sköldkörteln och äter Levaxin. Sedan jag började med LCHF har min ämnesomsättning nästan stannat av....jag har höjt o höjt Levaxinet, tredubblat mängden, men jag fortsätter att tappa hår, frysa mm. Mår annars väldigt bra,mätt o inget sug mm. Hjälp! Jag som hade hoppats så mycket på detta! Har kraftig övervikt så jag bara måste gå ner.....hur mycket Levaxin kan man äta, jag har absolut inga symtom på överdosering.

Skrivet av Anna-Karin Lindholm den 03 maj, 2007 kl. 01:55 #

Till Anna-Karin Jag har också underfunktion i sköldkörteln och har sedan jag började med denna kost blivit mycket bättre. Piggare och gladare och mindre svullen och har gått ner några kilo. Har du problem måste du höja levaxindosen. TSH-värdet ska ligga mellan 0,5-2,0 mU för att du ska må bra oavsett vad din läkare säger.

Skrivet av siv b den 04 maj, 2007 kl. 10:36 #

Hur vet Du att Din sköldkörtelfunktion stannat av? Det är inte tillrådligt att öka och öka Levaxin utan att ha tillgång till TSH, T3 och T4 värden! Bara TSH räcker inte för att avgöra om ämnsomsättningen ligger bra, även om jag av erfarenhet kan säga att naturligt magra människor har oftast ett TSH mellan 0,5 och 1. Det finns risker med ett så potent läkemedel som Levaxin!

Skrivet av vikingmormor den 04 maj, 2007 kl. 10:47 #

Jag har haft autoimmun hypotyreos sedan 1993 skulle jag tro. Är inte helt säker på när det startade men något sånt. Sen jag startade äta LCHF-kost har jag fått sänka mina levaxindoser. Jag startade på 100mcg/dag, nu är jag nere i 36mcg/dag. Jag försöker äta 10-12% protein Under 5% kolhydrater och resten över 80% fett.

Skrivet av Ida Sundberg den 06 maj, 2007 kl. 14:19 #

Har just fått svar på prover att jag ligger normalt trots att jag halverat dosen från 100 mg till 50 mg. Halverade dosen självmant när jag tyckte att hjärtat gick alldeles för fort och jag inte kunde sova därför. Jag märker att när jag äter väldigt strikt blir dosen för hög även med halverade tabletter så det är nog snart dax att sluta med Levaxin som jag ätit i 50 år.

Skrivet av MiaP den 04 juni, 2007 kl. 01:07 #

Mia P, jag gratulerar! är verkligen glad för Din skull, men också fundersam, detta är nämligen inte beskrivet som något som kan ske. Nu har jag inte hela Din historia, giftstruma? sedvanlig behandling för detta? antikroppar? eller "bara" plötslig underfunktion? Jag tycker det är fantastiskt och att det borde rapporteras till forskande endokrinologer. Lova bara att hålla koll på blodvärdena, ifall det går tillbaka. Den svåraste konsekvensen av underfunktion av sköldkörteln är en irreversibel (en som inte går tillbaka, trots behandling)demens

Skrivet av vikingmormor den 04 juni, 2007 kl. 02:00 #

Vikingmormor, jag kan glädja dig med att proverna nyligen visade på normalvärde. Detta trots att jag inte alltid äter så strikt. När jag äter strikt märker jag direkt att även halva dosen blir för hög. Jag har underfunktion, förstår inte riktigt vad du menar i sista meningen.

Skrivet av MiaP den 08 juni, 2007 kl. 23:37 #

Glömde att tala om att jag har varit behandlad i 50 år.

Skrivet av MiaP den 08 juni, 2007 kl. 23:38 #

Jag ser inget om sköldkörtelsjukdomar på din blogg. Jag har diagnos hypo sedan 2001 efter att ha varit sjuk flera år innan. 2002 upptäcktes anti TPO och då blev diagnosen Hashimoto. Jag har bytt från Levaxin till Novothyral (på licens) och nu Euthyrox och jag har fått öka dosen successivt. Har sedan 2004 ätit 150 mcg/dag. Var i tisdags hos min dr för att ta prover och förnya recept. I fredags kväll ringde dr och sa att jag måste minska dosen till 125 mcg/dag för att jag låg för högt.Värdet på T4 hade ökat från 12 till 20 på 6 mån och med samma dos. Mitt kolesterol som senast var 7,1 med triglycerin 2, var nu 6,3 men med en bra kvot och triglycerider 0,7. Jag började läsa på din blogg i sept/okt och har sen dess slutat att vara fettskrämd och har heller inte ätit en enda potatis eller pasta eller ris, inte ens fullkornsvarianterna. Jag äter kött, fisk, kyckling tillsammans med grönsaker, mycket kål. Använder smör, vispgrädde, ostar och annat gott. Min vikt har minskat med 3 kg men jag MÅR som en prinsessa. Jag har inte haft så mycket energi på mer än 10 år. Jag är idag 58 år. Det jag vill fråga dej är om du har erfarenheter från hur dina kostråd kan påverka hypo. För mej har det varit helt omöjligt att må bra trots medicin tills nu. Har fettet god inverkan på hormonerna? Anti TPO var också ok vilket väl visar att inflammationen har gett sej? Min hy känns fantastisk mm av sånt som du beskriver.

Skrivet av S E den 10 december, 2007 kl. 19:08 #

Jag lade in ovanstående mailkommentar på bloggen. TPO är antikroppar mot sköldkörtelvävnad, alltså en autoimmun sjukdom. Många har rapporterat att LCHF har förbättrat underfunktion av sköldkörteln så att man behövt mindre medicin. Sköldkörteln mår tydligen bra av riktigt fett.

Skrivet av Annika D den 10 december, 2007 kl. 19:12 #

Hej ! Jag har även hört att äkta expellerpressad virgin kokosolja kan hjälpa till att normalisera sköldkörteln s funktioner! håller på att prova själv dessutom är kokosolja gott finns med och utan smak av kokos kolla på nutriq.se där finns mer info!!! Mvh.Helén

Skrivet av Helén den 02 februari, 2008 kl. 17:47 #

Struma - Kan någon redogöra för vad över- resp underfunktion av sköldkörtelhormon innebär? Vilka symptom? Vilka behandlingar? (Oavsett LCHF)

Skrivet av Novis den 02 mars, 2008 kl. 10:17 #

Hej! Jag har sköldskörtel underfunktion och jag vill inte äta levaxin pga den inehåller gelatin vad ska man då göra då?

Skrivet av Toja den 26 mars, 2008 kl. 18:17 #

Jag har haft underfunktion på sköldkörteln sedan 2000 om jag ser till symtomen men blev inte diagnostiserad och påbörjad levaxinbehandling förrän 2005. Först när jag började äta deodoriserad kokosolja maj 2007 började saker i kroppen hända på riktigt. Jag äter ca 3 msk/dag och fyra kilo rann bort första månaden utan att i övrigt ändra kosten (idag ett år efter start med kokosolja har jag minskat 7 kg), huden fick en pärlemoliknande lyster och jag började få äkta energi till humör och ork. Fortfarande kan jag inte köra på som innan sjukdomen, men livet är enklare sedan jag började med kokosoljan. Jag äter även 3 gram fiskolja/dag. Annars äter jag både bra mat och fuskar med det goda. Ca 6 - 7 mål mat/dag (inkl.mellanmål)och 2000 - 2500 kcal/dag. För tre år sedan kunde jag ta upp min styrketräning igen och tränar varannan dag med helveckasvila var sjätte vecka. Jag rekommenderar verkligen oljan för alla men i synnerhet för de med underfunktion i sköldkörteln.
MVH Carola

Skrivet av Carola Stigsdotter den 06 maj, 2008 kl. 17:32 #

Hej Carola Stigsdotter! Jag har också underfunktion i sköldkörteln och är mycket nyfiken på denna kokosolja. Dock har jag väldigt svårt att hitta tillförlitlig information om vilken olja man ska köpa och framför allt VAR man kan hitta den. Vad heter din olja och var köpte du den? jag vore enormt tacksam om du kan tipsa mig om detta!

Tack på förhand!

Skrivet av Ulrica den 15 maj, 2008 kl. 11:23 #

Hejsan Carola Stigsdotter. Jag är oxå väldigt intresserad av kokosoljan som du skriver om. Vad den heter och vart man kan köpa den.
Efter att ha fått radiojod mot överfunktion i sköldkörteln så har jag nu fått en underfunktion och har en viktuppgång pga detta. Vill ju helst inte måsta gå och köpa en helt ny garderob om jag kanske inte behöver*L*

Tackar på förhand

Skrivet av Åsa den 05 juni, 2008 kl. 16:34 #

Jag antar att det är Cocosa kokosolja som säljs i välsoterade hälsokostbutiker!

"Frågor och svar om Cocosa Extra Virgin och Cocosa Pure Coconut Oil"

http://www.mamut.net/somanordic/subdet40.htm

Skrivet av COCOSA Kokosolja den 05 juni, 2008 kl. 22:50 #

Min mamma lider av Hypertyreos och skulle behöva operera bort hela sköldisen omgående, men det går inte då hon går på mycket kortison pga spänningen i ögonen. Hon riskerar att bli blind snart :( Alldeles uppsvälld av kortisonet är hon och nu känns hopplöst. De väntar på att kortisonet ska göra så spänningen mot synnerven minskar, men det verkar inte hända.

Min mamma äter som jag gjort fram tills nu. Pasta,ris, potatis, bröd, fel fetter...ja, you name it. Vi har inte vetat bättre helt enkelt. Jag bara funderar på om LCHF kanske är svaret när INGET annat fungerar?

KAN det hjälpa henne tror ni? Jag vill så gärna få hennes uppmärksamhet i detta med "rätt" mat. Läkaren lär ju knappast ta upp det...

Från en orolig dotter som just snubblat över denna sida och börjat göra förändringar i den egna kosten.

Skrivet av Emy den 10 oktober, 2008 kl. 07:15 #

Emy!
Hoppas att du bor i Stockholm med omnejd?

Tips:
Dr Annika Dahlqvist håller föreläsning lördagen den 25/10 kl 10, Södersjukhusets aula
Arrangör: Sköldkörtelföreningen

Skrivet av Medmänniska den 10 oktober, 2008 kl. 08:38 #

Hej "Medmänniska" och tack för ditt svar!

Mamma var här när jag läste det ;O)
När jag läste högt vad du skrivit hajjade hon till ang. detta med föreläsningen. Hennes fästman är ganska anti detta med lågkolhydrat-kost men han tyckte gott de kan åka till Stockholm och spendera gratisnatten de har på hotell (vi är från Skåne) så kan de passa på att gå på föreläsningen ;O)

Tack tack igen för ditt svar. Undrar hur det är med biljetter osv.

Skrivet av Emy den 10 oktober, 2008 kl. 19:59 #

Emy!

Tag kontakt med Kristina Söderdahl eller Kerstin Johansson på:

Sköldkörtelföreningen i Sthlm
Ringvägen 103 A
118 60 Sthlm

Jag har inget telefonnummer, men det finns nog på Eniro.

Skrivet av Medmänniska den 10 oktober, 2008 kl. 20:21 #

Hej Vikingmormor!
Jag undrar vad du menade med följande kommentar i ett svar här ovan:

"Den svåraste konsekvensen av underfunktion av sköldkörteln är en irreversibel (en som inte går tillbaka, trots behandling)demens
Skrivet av vikingmormor den 04 juni, 2007 kl. 02:00"
Skulle bli MYCKET glad om du ville förklar mer utförligt och varför den kommentaren hamnade just där?
Snälla!
Mvh Eva

Skrivet av Eva den 14 oktober, 2008 kl. 18:05 #

Sköldkörtelföreningen och dr Dahlqvist, i morgon på Södersjukhuset:

25/10-08

http://www.skoldkortelforeningen.se/

Missa inte tillfället, alla ni som vill veta mera om sköldkörtelproblematiken!

Skrivet av Medmänniska den 24 oktober, 2008 kl. 18:44 #

Hej! vill gärna komma i kontakt med dig Carola Stigsdotter. Skriv till min email

Skrivet av Gun Johansson den 03 januari, 2009 kl. 13:15 #

Min email: gun.johansson.hammar@telia.com

Skrivet av Gun Johansson den 03 januari, 2009 kl. 13:17 #

Jag har rätt så nyligen fått en otrevlig radiojod behandling för Hypertyreos (något som jag tror kunde botats av ändrad kost och andra förändringar) och om jag förstått det hela rätt så ser jag inom en snar framtid framemot (eller inte) en underproduktion i min sköldkörtel. Har redan börjat ändra min kost i ett försök att stödja min mamma som lagt om till en LCHF kost, då hon har problem med för högt socker, blodtryck och kolesterol. Jag hoppas för glatta livet att jag inte ska behöva ta Levaxin eller något annat hormon...

Skrivet av Evelina Gustavson den 08 januari, 2009 kl. 21:45 #

Jag vill tala om att sedan jag drog ner på kolhydraterna har jag också varit tvungen att dra ner på Levaxinet. Har upplevt "dubbelslag" på hjärtat och dålig sömn, men genom att minska Levaxindosen mår jag bättre igen!

Skrivet av ap den 24 mars, 2009 kl. 17:12 #

Har också underfunktion av sköldkörteln sedan flera år. Har stått på dosering 125 microgr. sedan ett par år tillbaka. En månad efter jag ätit LCHF kost,blev jag kallad till nya provtagningar( Som alltid varje år)Vid provsvaren visade det sig att jag låg på för hög dos och den sänktes till 100 microgr. Undrar om det ska fortsätta neråt???

Skrivet av Carina Häljeskog Pihl den 15 juli, 2009 kl. 21:07 #

Har varit behadlad med Levaxin för hypo sedan 2004 och har alltid varit glad i kolhydrater och sötsaker, men mer och mer börjat må dåligt och fått känningar syndrom X. Började med LCHF i April -09, efter att även ha upptäckt glutenintolerans i Okt. -08.
Känner nu symtom att dosen kan minskas och har varit i kontakt med min VC, som jag väntar var från.
Har även i 5 års tid haft svampinfektion under en fot, samt en hands nagelband. Har provat flera sorters svampmedel, utan resultat. Hoppas det ger med sig med tiden, för jag fuskar ibland med en chokladkaka. Har dock gått ner 6 kg på 4 mån.

Skrivet av Anne Wallin den 19 september, 2009 kl. 17:18 #

Är det någon som vet om man kan börja bygga muskler igen och hur det påverkas?

Vill veta om resultaten blir bättre eller sämre. Ligger på 125microgram...

Nonno

Skrivet av Nonno den 06 november, 2009 kl. 19:33 #

Har inte hittat tillbaka hit förrän nu men här är jag igen...
Om ni, Åsa och Ulrica inte redan har hittat kokosolja så finns det olika sorter och märken att välja mellan. De som gillar smak och lukt av kokos bör ju välja den eftersom den är mindre behandlad. Den deodoriserade utan lukt och smak har hettats upp till under hundra grader för att ta bort smakämnena. Priserna varierar väldigt mellan märkena.
Jag äter den som är deodoriserad och klarar mig bra på den, 3 -6 msk/dag.
Har gått på en diet inför en tävling i bodybuilding, som svar på frågan ovan från Nonno, och ätit mycket kokos hela tiden.
Var borta från träningen från 03-07 då jag började med egen rehabilitering. 08 började jag bygga igen och det har gått bra, bättre än jag hoppats på (har inte tagit otillåtna medel för ändamålet).

Har även minskat dosen levaxin från 87,2mcg till 50mcg och mår kanon.
Började även äta L-carnitin - en aminosyra som ska vara välgörande vid sköldkörtelproblem.

Yogar, sedan 1,5 år, på morgonen innan frukost:)

Vad som påverkat sköldkörteln mest vet jag inte och vet heller inte om det hjälper på ngn annan, vi är alla olika i våra kroppar men lite kokos och yoga är aldrig fel:)

Gå gärna in på www.gtnutrition.se
och läs mer om kokos och dess goda effekter.
Ha en skön jul och tillverka lite god ischoklad av "riktig" ekologisk kokosolja du kan köpa hos oss eller på din närmsta hälsokost/C

Skrivet av Carola Stigsdotter den 17 december, 2009 kl. 16:46 #

Ni som för ett tag sedan minskat era doser av levaxin - hur är det nu? Mår ni fortfarande bra, eller har ni börjat känna av underfunktionen igen? Det är (bland annat) både extraslag på hjärtat, hjärtklappning och dålig sömn som jag själv sedan snart ett år tillbaka börjat lida av efter att ha mått hyfsat i några år, nästan så att man undrar om kroppen fått nog av levaxin, men så är det ju inte när sköldkörteln slagits ut (antikroppar som slog ut den). Det känns som om en hel hord med skenande vildhästar galopperar inom mig så snart jag tagit levaxinet och fjärilar börjar fladdra i magen. Bra test på vilken effekt man får av levaxin verkar vara att ta sin pilla en lugn och avslappnad helgmorgon och sedan gå och lägga sig igen. Det var först när jag råkade göra detta som jag insåg att det är levaxinet som sätter i gång både oro, ångest, hjärtklappning m m hos mig. När jag lät bli att ta levaxinet en morgon kände jag mig lugn och harmonisk hela dagen och började plötsligt att känna igen mig själv. Men sen blev det ett litet ht när jag tog tabletten på kvällen i stället, för inte ens med dubbel dos insomningstablett gick det att sova. Vad gör man? Nästan så att man har lust att kasta in handduken.

Skrivet av Puh den 11 januari, 2010 kl. 16:26 #

Puh, Hjärtklappning är ett symtom på för mycket sköldkörtelhormon eller Levaxin. Kan du inte prova att sänka Levaxindosen?

Skrivet av Annika D den 11 januari, 2010 kl. 16:58 #

Jag började äta LCHF i juli 09. Ganska omgående kände jag att jag åt för mycket Levaxin, fick framför allt en jobbig hjärtklappning. Då halverade jag dosen. När jag sedan tog blodprover hos min läkare var dessa helt normala. Har testat mina värden ett par tre gånger därefter o de är fortfarande oförändrat bra. Har dock inte sagt till min läkare att jag halverat levaxinet eftersom jag inte orkar debattera ämnet med henne. Men mitt mål är att helt kunna sluta med Levaxin som jag ätit sedan 2001.

Skrivet av Stina den 12 januari, 2010 kl. 09:32 #

Å, äntligen hittade jag hit, till mitt inlägg och svaren jag fått!!! Undras hur jag gjorde...

Annika, min doktor sa i december att jag låg lite för högt i min dosering av levaxin och drog ner från 125 mg till 100 mg. Men det hjälpte inte, oron och hjärtklappningen och sömnbesvären fortsatte. När jag läste om preparatet Euthyrox, av en tillverkare som jag funnit många bra mediciner hos (Merck), bad jag min doktor att skriva ut detta. Jag bytte men det blev inte bättre, visserligen bara ett par dagar sedan, men hjärtat galopperade så våldsamt att jag blev rädd. I morse kastade jag faktiskt 1/4 av tabletten (dosen är nu 75 mg). Idag känner jag mig så bra och lycklig och tillfreds, som jag inte gjort på evigheter och hoppas att det håller i sig. Ingen oro eller ångest. Hoppas kunna bli lite trött till kvällen så att jag får sova.

Mitt meddelande blev tydligen för långt, fortsätter i ett nytt!

Skrivet av Puh den 13 januari, 2010 kl. 14:47 #

Men Stina, är det möjligt att sluta ta levaxin? Jag hade antikroppar som slog ut sköldkörteln så att den inte fungerar. Kanske en liten del gör det ändå? Jag önskar att man kunde få komma till hos en endokrinolog. Det är märkligt att levaxinet funkat i ca 5 år men att man sedan börjar få problem med det, nästan som om kroppen tyckte att det räcker, nu har jag så mycket levaxin jag behöver. Känns nästan så för mig.

Skrivet av Puh den 13 januari, 2010 kl. 14:47 #

Stina, så bra att dina värden är fortsatt bra, att du inte åkt ner till en låg nivå, det uppmuntrar mig till att våga fortsätta med en lägre dos, kanske jag kan testa ännu längre om detta inte heller funkar i längden.
Det står ju på många olika ställen att man själv ska känna när dosen är rätt. Det är ju inte normalt att det känns som om hjärtat håller på att sprängas.

I går läste jag på Mercks hemsida att det är viktigt att man tar medicinen 30 minuter före mat på morgonen. Och jag som direkt efter tablettintag satt i mig en Holistics proteindrink! Men det slutade jag med i höstas. Kanske därför värdet har förändrants. Jag visste inte heller att både askorbinsyra, järn och calcium påverkar levaxinet. Synd att man inte får sådan här info, men tur i alla fall att man kan googla sig fram till det. Är man dessutom över 50 ("elderly", enligt Merck...) behöver man inte lika mycket levaxin som yngre. Sojaprotein, som många sätter i sig nuförtiden, påverkar också levaxinet. Jag har nu ställt undan alla hälsokostpreparat utom Omega 3, magnesium och D-vitamin, som jag tar med flera timmar efter levaxinet. 4-5 timmar ska det gå mellan intag av t ex Treo och levaxin. Vem visste det?

Skrivet av Puh den 13 januari, 2010 kl. 14:47 #

Puh, Det är ju inte frågan om att sluta helt med Levaxinet för en som har utslagen sköldkörtel, utan att ställa in en lämplig dos.
Om man har hjärtklappning kan man sänka dosen, och sen kan man kolla prover så att man inte får för låg dos.

Skrivet av Annika D den 13 januari, 2010 kl. 20:13 #

hej!

Började med levaxin den 18 dec o mått skitbra fram tills nu, hade underfunktion, äter bara 25 mg, känns som jag börjar gå tillbaka till o må dåligt. Måste väl vänta tills det gått 6 veckor o sen ta nya prover?

Skrivet av camilla den 22 januari, 2010 kl. 14:20 #

Hej Camilla,

Dosen är ju väldigt låg. På Mercks hemsida (tillverkare av Euthyrox, som jag numera tar i stället för Levaxin, men det är ungefär detsamma) finns bra information, som rekommenderad dos och hur ofta man ska ta proverna. Och OBS! att man ska ta medicinen direkt man stigit upp och inte förtära någonting på en halvtimme efter intaget av medicinen, då verkar den inte som den ska.

http://www.merck.com/mmpe/lexicomp/levothyroxine.html

Själv fick 150 mg som startdos, efter ca 5 år minskades dosen till 125 mg (när jag fick ångest och hjärtklappning), 2 år senare har den nu minskats till 100 mg, men jag har själv minskat den ytterligare till 75 mg. Det var tack vara inläggen ovan jag vågade göra det. Med 75% minskad dos från en dag till en annan har jag äntligen börjat må prima; all nervositet, ångest och hjärtklappning är borta. Du borde kunna må lika bra om dosen i ditt fall ökas.

I fortsättningen kommer jag att följa det tips jag läst här och var på nätet under alla de 7 år jag varit sjuk: att det egentligen bara är man själv som kan känna när man fått rätt dos, om någonting är galet, som t ex att du börjat må lika dåligt som innan du började ta Levaxin tycker jag låter som om det är dags att höja dosen. Ring din doktor genast, gå inte och lid i onödan och slösa med ditt liv, som jag gjorde förra året!

Skrivet av Puh den 27 januari, 2010 kl. 15:10 #

Hej alla ! Jag är 60 år occh har fått konstaterad giftstruma,knölstruma.fINNS DET NÅGON SOM KAN BERÄTTA HUR DET ÄR ATT FÅ RADIOJOD BEHANDLING FÖR DETTA?Försvinner all produktion ? Ökar man fort i vikt ?Hjälper motion som vanligt?Vad ärLCHF för diet? Hjälp! Jag är livrädd att må dåligt och gå upp i vikt.Mår ju inte så speciellt bra nu heller ,med håravfall ,hjärtklappning ochhispig ,deprimerad.Snälla svara någon !Hälsningar Gun.

Skrivet av gun den 06 februari, 2010 kl. 11:49 #

Hej,

Jag bor utomlands och har en allmänläkare som specialiserat sig på hormonrubbningar. Han är även öppen för att behandla hypotyreos med andra läkemedel än Levaxin, eller L-Thyroxine som det heter här. Vid behov föreskriver han även Novothyral (ett kombinationspreparat av T4 och T3) eller Armour Thyroid.

Han sa till mig att den autoimmuna varianten som jag har (Hashimotos) ofta orsakas av stort intag av transfetter pga deras inflammatoriska egenskaper. När man tar bort transfetterna ur kosten kan sköldkörtelfunktionen spontant förbättras eller rent av normaliseras, sa han till mig. Då - 2006 - slog jag det ifrån mig eftersom jag ätit fettsnålt i hela mitt liv. Sedan började jag läsa på och insåg att transfetter finns i mat som jag inte uppfattade som fet utom t o m nyttig, inte minst alla viktväktarkakor och -kolor som jag stoppat i mig under alla mina viktväktaromgångar. För att inte tala om deras så behändiga färdigrätter med pointsangivelser...Så i min iver att äta vad jag trodde var nyttig (läs: fettsnål) kost kanske jag i stället drog på mig ohälsa?

Hur som helst, idag har jag fått sluta med extra T3-tillskott (fick hypersymptom efter att ha mått bra av det i flera år) och har minskat Levaxinet från 200 mkr till 175 mkr/dag. Allt sedan jag började med LCHF för sex månader sedan. Mår utmärkt, har bra värden och har gått ner 18 kg i vikt.

Skrivet av Gabriella den 07 mars, 2010 kl. 17:39 #

Hej Gun,
Jag kan tipsa dig om www.thyroid.se. Där finns massor av erfarenhet och sakkunskap!
M v h

Gabriella

Skrivet av Gabriella den 07 mars, 2010 kl. 17:41 #

Har inte varit inne här på ett tag o därför missat era svar. Men jag kan berätta att jag numer helt slutat med Levaxinet. I januari halverade jag den halva dosen jag tog. Men eftersom det var så jobbigt att få rätt mängd, glömde jag helt sonika bort att ta "smulorna" som blev resultatet. Nu har jag inte ätit Levaxin på ett par veckor och jag känner ingen skillnad. Möjligen att jag är lite piggare än förut.

Skrivet av Stina den 11 mars, 2010 kl. 08:20 #

Stina,
Hoppas att det inte blir bakslag om ett par veckor. Låter otroligt att du kan sluta helt med sköldkörtelhormon.

Skrivet av Puh den 30 mars, 2010 kl. 17:11 #

Ni med Levaxin-erfarenhet: är det vanligt att hypotyreos-symptomerna kraftigt förstärks (viktuppgång, trötthet, sköra naglar, trögtänkthet etc etc) under den första tiden av Levaxinintag? Jag mådde bättre för 3 månader sedan innan jag började ta Levaxin.

Skrivet av gunnar den 08 maj, 2010 kl. 15:26 #

Jag har alltid varit slank och fin kropp, sedan plötsligt blev jag sjuk och 25kilo övervikt gar lagt sig på kroppen på 4 månader och jag sov hela dagarna och frös och var förstoppad och hade fått strypkänslan på halsen, sedan lämnat blodprover och då var TSH väldigt högt och antikroppar mot sköldkörteln låg på 30. Börjat med levaxin 50mg och visst blev jag lite piggare men har inte lykats gå ner en enda kilo på snart ett år och jag vill så gärna väga 60 kilo som jag varit innan sjukdomen, vid sista läkarbesöket så hade mitt TSH varit 2,2 och läkaren sa att vill jag gå ner i vikt ska jag helst ligga under 2, levaxin dosen har ökats till 75mg och jag har tagit den doe nu i 5 veckor och fått problem med hjärtklappningar, har sömnproblem vaken hela nätterna och när jag ligger mig i sängen så hör jag tydligt hur mitt hjärta bankar, sen har jag mätt blodtrycket och fått ingen bra resultat 90/170 och pulsen 90, har också ont i hjärtat lite grann. Är det normalt att må såder vid dosökning? eller vad ska jag göra? Ibland har jag migrän pga högt blodtryck som jag fått när jag börjat ta 75mg.
Vad ska jag göra? Inte gått ner i vikt av 50mg, ökar till 75 och fått högt blodtryck och hjärtklappningar och visst är diareer som jag fått av 75mg kan vara ett tecken på att ämnesomsätningen kanske ökat men vikten står fortfarande stil. Man blir så deprimerad, jag är 29 år och det är dags för mig att skapa familj, men så kom sjukdomen och man tappat sitt attraktiva utseende och förvandlats till en sjuk tunna som skäms för sin övervikt och isolerat sig. Vill så hemskt mycket att gå ner i vikt och bli frisk och snygg som förut. Hur ska jag göra med levaxindoserna är det normalt att må såhär efter dosökning?

Skrivet av Anna den 15 maj, 2010 kl. 08:56 #

Anna, Om du får hjärtklappning vid Levaxindosökning så tyder det på överdosering, och då tycker jag att du ska sänka igen.
Beträffande viktnedgångsproblem har jag en länk långt ner i bloggmarginalen: "Svårt att gå ner i vikt". Kostdoktorn har en motsvarande, och Skaldeman har skrivit en hel bok om "Varför går jag inte ner i vikt?"

Skrivet av Annika D den 15 maj, 2010 kl. 10:58 #

Tack Annika för råd och boktips, då ska jag går tillbaks till 50mg för det är jättebesvärligt med hjärtklappningar, konstigt nog så hade jag ännu värre hjärtklappningar när sjukdomen progresserat innan jag överhuvudtaget gick till läkare och upptäkte min hashimoto och högt TSH, det verkar vara samma symptom - alltså hjärtklappningar både vid förhöjt och vid lågt TSH... Synd att det inte finns snabba blodtester som finns för diabetiker för oss med tyroidea sjukdomar utan man måste gå till doktor för att kolla hur det är med värdena.

Angående LCHF-dieten så försökte jag, men eftersom jag älskar bröd och fick vara utan den så blev det större LCHF portioner för mig, man upplever att man är trött och ingen ork om man inte äter ordentligt och det blir en ond cirkel, och jag inte minskade nånting i vikt, sedan så det att man inte kan sova på nätterna gör att man blir hungrig och äter lite för mkt nötter och dricker massor med te. Någon som har tips vad man kan göra åt sömnsvårigheter? Man vill ju inte börja ta tabletter typ stilnoct och bli ännu mer trög och seg på dagarna,har redan fått sämre minne när sjukdomen smög på, räcker med att man stoppar i sig levaxin, mkt tabletter är ju inte bra för lever och njurar.

Skrivet av 81.237.194.25 den 16 maj, 2010 kl. 08:09 #

81.237.194.25 den 16 maj, 2010 kl. 08:09

Sövande i sänghalmen är att lyssna på en CD/mp3-talbok i öronmussla, du kommer aldrig att minnas var du somnade i berättelsen.
Garanterat,inga sömnpiller behövs här, du kommer att få börja från första kapitlet vid sänggåendet kvällen efter.

Vaknar du på natten trots allt, stoppa åter musslan i örat och lyssna igen, du somnar åter.
Du kommer aldrig att ha hört hela boken/föredraget helt igenom ;-)

Skrivet av PerH den 16 maj, 2010 kl. 09:35 #

Hej Gabriella!
Jag opererade bort min sköldskörtel för 1 1/2 år sen och har sedan dess ätit levaxin och kommer alltid äta det. Jag vill bara fråga dig om du ätit Armour Thyroid. En osteopat jag går till rekomenderade det. Har det isåfall hjälpt dig? Jag är rädd för att må dåligt och vill hitta alternativa vägar för att inte hamna där. Vikten är en annan sak jag bör ta tag i för jag vill gå ner därför blir jag inspirerad av dig att du lyckats gå ner.
Mvh Viktoria

Skrivet av Viktoria den 18 maj, 2010 kl. 22:57 #

Hej..
Jag måste få ställa en fråga gällande min mamma som har en underfunktion av sköldkörteln. Hon har ont i ben och leder och fötter. Och den senaste tiden har hennes humör blivit så markant att man själv tappar humöret. Hon har även lagt på sig 4 kg bara på nån månad och är ofta trött. Jag ahr bett henne göra ett nytt struma prov men hon vägrar eftersom hon gjorde ett för ett halvår sedan och sedan har hon blivit så illa behandlad på vårdcentralen. Jag undrar kan inte min mamma få komma till ett sjukhus för hon har aldrig ens fått kolla detta på ett sjukhus under de 8 åren hon har haft det här.
Känns hemskt som dotter att se min mamma gå och må så här. vad kan man göra?

Skrivet av Lotta Hedström den 09 juni, 2010 kl. 12:40 #

Lotta, Jag tycker förstås att din mamma ska prova att äta LCHF. Man mår så mycket bättre och humöret blir jämnare och gladare av det. Smärtorna i kroppen brukar också minska, vilket också kan förbättra humöret.
Om sköldkörtelhormonproverna kan jag bara hänvisa till behandlande läkare.
Normalt brukar man inte kolla upp underfunktion av sköldkörteln på sjukhus, utan det brukar skötas med blodprovstagning och receptförskrivning på vårdcentralen.

Skrivet av Annika D den 09 juni, 2010 kl. 14:17 #

Hej,
jag har ätit strikt lchf-kost i fyra veckor nu och min vikt pendlar hit och dit. Ett tag hade jag gått ner tre kg och var superlycklig, men nu är två kg tillbaka...och jag blir förstås förtvivlad och tappar motivationen..

Jag har hypothyreos och äter 100mcg Levaxin/dag. Tänkte diskutera T2 och T3 med min läkare vid nästa provtagning för att ev byta medicin. Har du någon erfarenhet av Liothyronin i samband med Levaxin eller Thyroid?

Jag är inte överviktig direkt men vill gärna känna mig som mig själv igen. Innan jag fick hypothyreos vägde jag 54 kg, nu väger jag 66kg (1.65 lång).
Att gå ner till 54 igen har jag inget större behov av men att hamna under 60kg-strecket är ett mål då jag mår bra och trivs vid den vikten.

Har fött två barn och efter båda mina graviditeter har jag gått ner mycket i vikt men gått upp igen då jag ammat (hormonellt?) Gått upp väldigt lite i själva graviditeterna också 9 kg första gången och 6 kg andra. Har sedan alltså snabbt sjunkit ner till 57-58 kg bara ett par veckor efter för att rusa upp igen under amningsperioden som varat ca 7 mån.

Tycker i allmänhet att min kropp beter sig skumt, trött och orkeslös för det mesta, svårt att koncentrera mig och känner mig ofta trögtänkt.

Har i allmänhet lite svårt för mediciner men vill i huvudsak må bra. Har alltid varit försiktig med vad jag stoppar i mig och är rätt påläst i hur kroppen fungerar men när det kommer till min egen blir jag inte riktigt klok. Jag är ett hormonellt spöke...grr..

Nån som har några bra tips?

Mvh Linda

Skrivet av Linda den 04 september, 2010 kl. 11:02 #

vad ska man göra åmm mann har ont i ryggen ska man
ut och gå då
vet du det?
men åmm mann inte gör då blir det
mycket sämmre då i ryggen då
vet du det?

Skrivet av camilla den 16 september, 2010 kl. 10:50 #

camilla, Generellt kan man säga att ryggen mår bra av rörelse. Stavgång kan vara bra för ryggen, det ger en allsidig rörelse. Och näringsrik LCHF-mat förstås.

Skrivet av Annika D den 16 september, 2010 kl. 10:50 #

Ni alla som skriver om underfunktion och om hur ni mår,har ni kollat upp hur era kortisolvärden är?Ingen gjorde det på mig,jag har ätit levaxin i tio år och mått jättedåligt hela tiden men mina provsvar var ju bra enligt vårdcentralen som tyckte att jag skulle söka psykvård.Om binjurarna är uttröttade fungerar inte medicinen som sen ska.Tog egna prov genom Scandlab som visade att binjurarna var uttröttade och mitt T3 värde var alldeles för lågt. Äter nu bara T3 och har ätit hydrocortison för att få ordning på kortisolen. Får se var detta slutar.

Skrivet av Siw B den 19 september, 2010 kl. 21:20 #

Om den viktiga sköldkörteln:

http://www.hypo2.info/diagnostisering/kroppstemperatur

Skrivet av Stefan den 19 september, 2010 kl. 22:57 #

Hej! Om du läser detta Gabriella som skrev i mars att du går hos en utländsk läkare som skriver ut andra varianter än Levaxin, tec Armour Thyroid så söker jag information om denna läkaren. Jag har ätit Levaxin sedan 2006 och mår inte bra på detta. Inte heller med lite tillägg av T3. Ingen verkar vilja skriva ut Armour Thyroid eller liknande till mig i Sverige. Jag skulle gärna vilja ha reda på adress och telefonnummer till denna läkare utomlands. Maila mig gärna på
asaskoldskortelmail@gmail.com
Jag vore mycket tacksam!Vänligen Åsa

Skrivet av Åsa den 07 oktober, 2010 kl. 17:47 #

Man måste tänka på att vänta några timmar med medel mot mot reflux när man tagit Levaxin.

Har fått sänka dosen med 25mg nu efter att ha ätit LCH-kost i två år. Minskat 30 kg. Men går jättelätt upp i vikt så fort jag "syndar" det minsta. Undrar om man blir mer känslig när man äter lchf...

Skrivet av Charlotte den 29 oktober, 2010 kl. 10:46 #

Jag lever själv med Hypotyreos och äter Levaxin och sedan någon vecka tillbaka även T3.
Min erfarenhet är att om jag håller mig kring 5 gram kolhydrater per dag och äter T3 fungerar LCHF för mig. Utan T3 är det tyvärr kört...

Skrivet av Sarah den 19 december, 2010 kl. 22:27 #

Hej! Jag är en 41-årig kvinna som haft underfunktion av sköldkörteln sedan jag var 1 år. Har ätit Levaxin sedan dess och det har funkat bra - tills nu. Åt länge 175 microgr. Levaxin per dag. Gick plötsligt ner 5 kg. i vikt och blev så peppad av detta att jag körde igång med en LCHF-kur, samtidigt som jag började motionera och springa i trappor, m.m. Fick sedan otroligt otäck hjärtklappning, andningssvårigheter, ångest m.m. Gick till VC. och tog prover och de sa att jag ligger lite för högt och att jag ska sänka dosen till 150 microgr./dag. Jag fick panik för jag trodde att jag hade fått struma och att mina ögon skulle "poppa ut"! Jag hyperventilerade hos doktorn och hon sa att jag ska andas lugnt och rekommenderade lugnande medel,Atarax, 10 mg vid behov så att jag kan varva ner och andas normalt. Men det är ju inte det som är problemet! Har nu sänkt dosen Levaxin, men känner ändå hjärtklappning :-( Trist, jag vill ju träna och käka LCHF, men vågar inte :-( Hur ska man kunna börja leva sunt, när man har underfunktion av sköldkörteln och äter Levaxin? Tacksam för svar. Mvh. Helena Berggren.

Skrivet av Helena Berggren den 07 april, 2011 kl. 23:18 #

Jag är "friskförklarad" från hypotyreos. Händer det någonsin? Vet inte om min läkare skojade när han sa att jag kan vara den första...haft underfunktion i 4 år. Gick på 15 st liotyronin a 20 mg/dag.

Skrivet av Anette den 09 maj, 2011 kl. 23:57 #

Anette - jag antar att ett grattis är på plats?!

Skrivet av Annelie_LivsGlad den 10 maj, 2011 kl. 01:12 #

Hej!
Jag fick diagnosen Graves sjukdom som är en överfunktion av sköldkörteln och jag äter thacapsol och levaxin. Har nu ätit båda i snart 1,5 år. Har mått ganska så bra på medicinerna förutom att jag gått upp i vikt, så nu började jag lchf dieten för snart 2 veckor sen. Gick ner 3,1 kg första veckan och nästa vägning är nu på söndag igen. Men jag känner mej helt svag i kroppen, mår illa- först bara efter måltid men nu har jag mått illa i 2 hela dagar, jättedålig andedräkt och en fruktansvärd huvudvärk?? jag har även börjat träna ca 2 tim om dagen.. Är de någon annan med överfunktion eller någon som vet något om detta? jag känner mej väldigt uttorkad oxå..

Skrivet av cecilia jansson den 13 maj, 2011 kl. 13:58 #

Cecilia J, Var och en får prova ut hur mycket kolhydrater och hur mycket mat den behöver äta. Kanske du äter för lite mat?

Skrivet av Annika D den 13 maj, 2011 kl. 18:32 #

Jag har ätit levaxin i 3 år, rasat i vikt, och nu efter senaste doshöjning har jag extrem hjärtklappning..oavsett om jag ligger ner sitter upp eller går.
Sen diarrè också, vilket iofs är bättre än som tidigare va förstoppad. Men nu tänker jag att jag lägger hellre av med levaxinet o tar mitt spröda hår trötthet och såvidare hellre än denna hyper hyper humör..usch. Har fått höra om olika naturpreparat som kan hjälpa.

Skrivet av upponer den 28 maj, 2011 kl. 10:12 #

upponer, Det låter som att du är överdoserad med Levaxin?
Sluta helt med Levaxin ska du inte göra om du har laboratorieverifierad hypothyreos, utan dosen ska ställas in efter labvärden och symtom..

Skrivet av Annika D den 28 maj, 2011 kl. 20:30 #

Jag har pratat m doktor nu, jag går ju på kontroll av mina värden var 3e mån. Nu skulle jag dra ner på dosen, o sen igen om 2 v nya prover. Jag vet inte vad som är laboratorieverifierad hypotyreos? Min doktor har sagt att jag har höga värden men låg ämnesomsättning och några tpo anti nåt som oxå finns med. Jag har inte kommit upp i klimakteriet el fött barn, vet ej vad det beror på, är i 30års ålder.

Skrivet av 178.30.62.146 den 30 maj, 2011 kl. 09:09 #

Skriv en kommentar:
Kommentarer är avstängda för detta inlägg