Underlivsklåda

11 apr kl 14:47, 2010

Skrivet av dahlqvistannika under kategorin Blandat | 17 Kommentarer | Permalink

Jag sitter och läser i ett gammalt nummer av Läkartidningen, nr 9 -10. En artikel med genomgång av olika orsaker till underlivsklåda. Den vanligaste orsaken är svamp, candida, akut eller kronisk. En av bidragande faktorer är diabetes. Författaren nämner inget om att svampen lever på socker, och att den bästa behandlingen emot är kolhydratsnål kost.

En annan vanlig orsak till underlivsklåda hos äldre är lichen sclerosus. Den förekommer ofta tillsammans med candida. Min spontana undring är om det inte tom är en manifestation av kronisk candida. Det är en oerhört plågsam klådsjukdom.

Vid alla former av klåda i underlivet och på andra ställen på kroppen är det ett ofarligt behandlingsförsök att äta lågkolhydratkost.

Författaren Hanna Milerad skriver, under Behandlig, att högt sockerintag inte spelar någon roll. När jag tittar i referenslistan baserar hon det på en undersökning av sockerhalten i slidsekret. Ingen undersökning tycks vara gjord på symtomlindring av kolhydratsnål kost. Detta trots att hon i inledningen skrivit att diabetes är predisponerande (riskökande) för candidasjukdomen.

Jag anser att alla sjukdomar som är överrepresenterade hos diabetiker primärt ska anses vara orsakade av högkolhydratkost.
Det är helt logiskt.

Kommentarer:

Jag hade fått för mig att den behandling som rekomenderas för candida är just att inte äta socker/stärkelse. Vilken behandling är det man rekomenderar för Candida om det inte är så?

Skrivet av Sossan - nyfiken den 11 april, 2010 kl. 15:40 #

Sossan, Den behandling man förordar är läkemedel. Inte ett ord nämns om kostfaktorer i texten.
Du ser det själv om du läser artikeln.

Skrivet av Annika D den 11 april, 2010 kl. 15:43 #

Detta med socker är så mycket mer än jag någonsin kunde tro! När jag nu går på cellgiftsbehandlig, som jag tror innehåler något med socker, vet dock ej säkert, så för att inte må illa äter jag tre tabletter om dagen som innehåller 76% laktosmonohydrat. Det gör att mitt sötsug är tillbaka och så tar jag ett päron eller en apelsin för att jag tänker det är ju bättre än socker och efter frukten dröjer det inte ens en timma så får jag början till urinvägsproblem! Jag måste kissa stup i ett och ja, ni förstår. Tur att det finns tranbär. En liten brödbit av mjukt bröd eller en liten godisbit ger samma resultat och det är helt otroligt! Socker är det som borde göras en grundlig test på, för allt som det orsakar. Lustigt att sockret i frukt är så starkt för mig. Jag har även problem med nagelsvamp pga allt socker jag tidigare vräkt i mig. Nej snart slipper jag sötsuget i och med behandlingens slut, tack och lov!

Skrivet av Maria Kivimäki den 11 april, 2010 kl. 18:45 #

Jag har lidit av kronisk candida i åratal. Det har varit krämer, vagitorier o diverse piller, till slut resignerar man helt enkel o lever med den.

Efter några månader med LCHF blev jag äntligen av med svampen.

Skrivet av Beatha Grip den 11 april, 2010 kl. 18:45 #

Läkare ska ordinera läkemedel och därmed jämt! De är symbiotiskt kopplade till varandra. Hur skulle det annars se ut.

Skrivet av Bosse Zackrisson den 11 april, 2010 kl. 18:45 #

Jag har själv haft problem med candida och klåda, speciellt i hårbotten. Dusch och hårtvätt helst två gånger om dagen var ett måste för att inte klådan skulle bli övermäktig. Ofta behövde jag använda schampoo mot svamp. Besvären försvann när jag började med lågkolhydratkost för 3 år sedan. Eftersom jag äter LCHF av hälsoskäl inte pga vikten så händer det att jag slarvar ibland. Besvär i form av klåda kommer som ett brev på posten.

Enligt min erfarenhet är candida ingenting som läkarkåren har särskilt stora kunskaper om, utan intresset och kunskapen finns hos alternativmedicinare och kost- och hälsointresserad allmänhet. En läkare skulle med all sannolikhet rekomendera någon form av svampmedicin.

Skrivet av Paisley den 11 april, 2010 kl. 18:45 #

Jag har länge framfört precis detta om kopplingen med de frekventa svampbesvären i kvinnors underliv och sockerintaget, Det är säkert kopplat till irriterad slemhinna och hud, och även Vestibulitis (smärta i slidan) för candidan förtunnar slemhinneväggen i slidan. Sen blir man känsligare och mer utsatt där.

Men det går så trögt och denna artikel är ju bara en stor SUCK. Så jag undrar om folk och läkarna är allmänt dumma eller bara ointelligenta?

Skrivet av Sanna Ehdin den 12 april, 2010 kl. 07:58 #

Det är ju lite intressant det här...
Inom hästvärlden har man också börjat förstå sambandet mellan svamp i hovarna, och för mycket sockerintag. (Menar då i form av kraftfoder, ffa säd.)
Det är inte bara jag som äter LCHF -även mina hästar mår bättre av mindre (i stort sett helt obefintligt) kolhydrater!

Skrivet av Åsa den 12 april, 2010 kl. 19:41 #

Åsa, vad käkar de då?

Skrivet av Bosse den 12 april, 2010 kl. 21:34 #

Åsa, Cellulosa i hö är ju också en kolhydrat, men jag antar att du menar att dina hästar inte äter stärkelse?
Intressant om kraftfoder ger mera svampsjukdom än cellulosa hos hästar.

Skrivet av Annika D den 12 april, 2010 kl. 22:22 #

Hästarna får givetvis hö, som innehåller en väsentligt mindre mängd snabba kolhydrater, än kraftfoder(tex havre).
Enligt Equi analytical innehåller hö ca 2 % korta kolhydratkedjor och av dessa är ca 8 - 18 % stärkelse (vilket anses som det minst lämpliga för hästar).
Totalt sett ganska försumbart.
Säd innehåller ju som vi vet, MYCKET snabba kolhydrater.
Trots att hästar äter fullkornshavre (ca 50-60 % snabba kolhydrater, och av dessa är ca 44 % stärkelse), så blir det även för dem en stor skillnad!
Ja, jag vet att detta är för människor, men tänkte att ni kanske ville veta...?

Skrivet av Åsa den 13 april, 2010 kl. 11:15 #

Åsa, Jag tycker att det är enormt intressant att man ser mera svampsjukdomar hos hästar som äter kraftfoder i stället för deras naturliga hö-föda.

Skrivet av Annika D den 13 april, 2010 kl. 11:19 #

Den äldre herre som var min gynekolog i många år innan han pensionerades sa när jag sökte för underlivsklåda at "ajaj nu har du ätit för mycket godis igen!". Så det måste ju ändå vara en gammal kunskap.

Skrivet av Lena Elisabet den 13 april, 2010 kl. 12:11 #

Åt viktväkarkost för några år sedan och fick underlivsklåda, för första gången någonsin. När jag gick över till lågkolhydratkost försvann den och har aldrig kommit igen. Tillfällighet eller inte men så var det.

Skrivet av lena den 15 april, 2010 kl. 20:09 #

Känns ganska självklart att första steget man tar om man får någon form av svamp blir att man slutar med kolhydrater i allmänhet och socker i synnerhet.

En fundering jag har haft som är lite inom samma ämne är kvinnors problem med urinvägsinfektion. Jag är ju kille så jag har inga erfarenheter av själva problemet. Men flera av mina vänner har problem med just urinvägsinfektion och alla blir rekommenderade tranbärsjuice. Om tranbär är bra eller inte mot urinvägsinfektion har jag ingen aning om, men jag har svårt att tänka mig att en dryck som innehåller ca 12% socker skulle vara bra för någon infektion över huvud taget.
Någon annan som har någon fundering om den saken?

Skrivet av Ove Pedersén den 16 april, 2010 kl. 19:45 #

Hej jag är 32 år och har fått diagnosen Lichen Sclerosus i underlivet, jag har behandlat i 10 månader med Dermovat och ska tillbaka för kontroll om ca 8 månader och jag undrar följande:
Finns det nått jag kan äta i matväg som gör mina besvär bättre?
Borde jag be min gynekolog att om att ta ett hudprov?
När jag vill skaffa barn i framtiden vad ska jag tänka på med denna sjukdom?
Tycker det är så dålig information om detta överallt o inte fått bra info från läkaren heller.. är tacksam för svar och information om Lichen Sclerosus utöver det som står på nätet.

Skrivet av Mikaela den 08 november, 2010 kl. 11:14 #

Mikaela, Det finns nog dålig kunskap om varför man får Lichen Sclerosus. Den enda etablerade behandling jag vet om är cortisonsalvor.
Eftersom det är en inflammatorisk sjukdom kan det hända att förloppet blir lindrigare av LCHF, som är en inflammationshämmande kost.

Skrivet av Annika D den 08 november, 2010 kl. 11:32 #

Skriv en kommentar:
Kommentarer är avstängda för detta inlägg