Kattunge med mycket uppblåst mage

06 nov kl 21:51, 2009

Skrivet av djurhomeopaten under kategorin Djurfall | 0 Kommentarer | Permalink

 Ls ägare kontaktade mig när L var 8 veckor gammal. Hennes mage var extremt uppsvälld och hon var slö och frånvarande. Matten hade varit hos tre olika veterinärer som sagt olika saker och L hade fått Flagyl (antibiotika) och paraffinolja utan resultat. Efter röntgen som konstaterade gaskolik fick hon Minifom (bryter ner skum och bubblor orsakat av nedsvald luft). Även det utan resultat.

 

Redan när L var 4 veckor började hennes mage svullna och matte tyckte att hon inte riktigt hängde med så som hennes kullbröder gjorde. Svullnaden gick lite fram och tillbaka i några veckor men sen förblev magen svullen hela tiden. Hon reagerar inte med någon smärta när man rör vid henne eller masserar/trycker på magen. Hon leker glatt fast bara ett litet tag sen måste hon vila.

 

Eftersom jag aldrig hört talas om gaskolik hos katt tidigare (hos häst är det inte helt ovanligt och hos nöt och får finns en liknande åkomma som kallas för trumsjuka) så pratar jag med flera av mina kollegor och även med ett par veterinärer men ingen av dom har heller stött på det tidigare. Så jag ger det medel som är väldigt specifikt vid just gaskolik och jag och matten har nästan daglig kontakt just för att Ls tillstånd verkar vara rätt allvarligt, inte minst för att hon är så ung.

L blir lite piggare och skuttigare men magen är oförändrad och L verkar behöva bajsa men kan inte, sitter och trycker men inget kommer. Ett allvarligt problem hos en kattunge. Hon får då ett annat medel som ska lösa upp proppen som verkar sitta i tarmarna. Dagen efter bajsar hon normalt igen.

En vecka senare får hon ett tredje medel som har visat sig framgångsrikt hos djur med akuta magproblem. Hon bajsar bra och magen verkar inte lika superspänd längre. 

Några dagar senare så ringer matten mig och säger att hon nu känner en knöl på vänster sida i Ls mage. Jag säger åt henne att hon måste åka till veterinären och röntga henne igen eftersom det inte finns en möjlighet att säga vad det kan vara utan det. Hon hör av sig nästa dag och berättar att denna fjärde veterinär upptäckt en medfödd missbildning på Ls tarmar. L har fått somna in.

 

Det här fallet visar hur viktigt det är att alternativare samarbetar med veterinärer och vise versa. Hur mycket jag än hade behandlat L så hade hon inte kunnat bli frisk. Synd bara att dom första tre veterinärerna missade denna missbildning. Märk väl att om L på något sätt visat smärta så hade jag inte tagit mig an fallet utan skickat henne direkt till veterinär!

Trackback URL: http://blogg.passagen.se/djurhomeopaten/entry/kattunge_med_mycket_uppblåst_mage
Kommentarer:

Skriv en kommentar:
  • HTML Syntax: INTE tillåten