« januari 2015
tiontofr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
       
Idag

Sidvisningar idag: 13


RSS
G-blogg
5 mars kl. 08:56

Ärkebiskopsval och apostolisk succession

KRISTEN OPINIONS gästbloggare, lektorn i religionssociologi Madeleine Sultán Sjöqvist, skriver om det förestående ärkebiskopsvalet. Hon är verksam vid Hugo Valentin-centrum, Uppsala universitet. Texten har tidigare varit publicerad på hennes fb-sida.

Snart skall valet till ärkebiskop i Svenska kyrkan gå av stapeln och länge har det varit en merit att vara socialdemokrat. Än så länge har enbart män varit ärkebiskopar, men bland socialdemokrater vill man gärna se en kvinna. Till skillnad från andra luterska kyrkor räknar Svenska kyrkan med att de har apostolisk succession. Det är ett teologiskt begrepp som innebär att man tror att det går en obruten linje med handpåläggning från de tolv apostlarna till dagens präster och biskopar. För katolska och ortodoxa kyrkor är detta en central tanke som ger ledaren legitimitet, inom lutherska kyrkor är det inte lika viktig, förutom då i Svenska kyrkan. Som kuriosa kan nämnas att svenskkyrkliga biskopar och präster INTE får lägga händerna på präster och biskopar från andra lutherska kyrkor eller från frikyrkosamfund när dessa vigs/ordineras eftersom man då tror att den apostoliska successionen återinförs till dessa kyrkor. (Magi, säger ni, religionens underbara värld säger jag.)

Om det nu blir en kvinna som blir ärkebiskop kan t ex inte de gammal- och högkyrkliga prästerna, som är mot ordningen med kvinnliga präster, ingå i denna kyrkogemenskap eftersom den kedja av handpåläggning som man tror varit obruten sedan apostlarnas tid har brutits. Visserligen gillar de inte kvinnliga präster och biskopar över huvud taget, men så länge ärkebiskopen är en man, kan den apostoliska successionen uppehållas.

En del tycker kanske att detta är en akademisk teologisk fråga, men jag tror att om en kvinna blir ärkebiskop kommer Svenska kyrkan att splittras upp i flera samfund. Redan nu har införandet av samkönad vigsel och kvinnliga präster skapat djupa sprickor. Vi får se hur maktkampen mellan olika kyrkliga falanger faller ut och hur starka sossarna är, och vi får se om detta är den fråga som slutligen bryter upp den gamla statskyrkan som än så länge delar in hela Sverige i sitt territorium. Än så länge har ju såväl statskyrkoprivilegierna som den goda ekonomin gjort att olika falanger kunnat hålla ihop trots stora teologiska strider.

 Postat i: Religion/Samhälle  Permalink   Kommentarer [1]  
 
Trackback URL: http://blogg.passagen.se/kristenopinion/entry/g_blogg
Kommentarer:

Var finns den reglering som säger "att svenskkyrkliga biskopar och präster INTE får lägga händerna på präster och biskopar" (osv)?

Och vilka "man" är det som "tror att den apostoliska successionen återinförs till dessa kyrkor"?

Skrivet av Lars-Gunnar Frisk den 10 april, 2013 kl. 04:16 #

Skriv en kommentar:

Namn:
E-post:
URL:

Din kommentar:

HTML Syntax: INTE tillåten