« januari 2015
tiontofr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
       
Idag

Sidvisningar idag: 41


RSS
Skatt och bordeller
30 september kl. 14:57

Johanna Andersson

Med jämna mellanrum brukar den svenska sexköpslagen kritiseras och prostitution framställas som ett jobb bland andra i tjänstesektorn. Möjligen har ”sexarbete”, som det brukar kallas i syfte att normalisera företeelsen, den komplikationen att sexualfientliga moralister stigmatiserar de prostituerade. Och så brukar man framhålla Holland och Tyskland som föredömen. Där finns lagliga bordeller och de prostituerade betalar skatt och har en egen fackförening.

I en artikel i magasinet Standpoint skriver nu journalisten Julie Bindel om utvecklingen i Amsterdam i samband med legaliseringen av bordeller. Tanken var att ansökningar om att få betala skatt skulle strömma in från bordellerna och att hela verksamheten på detta sätt skulle blir legal och reglerad. Men efter tolv år är hela detta sociala experiment att betrakta som misslyckat, enligt Bindel. Kriminella gäng styr prostitutionsdistriktet, många prostituerade lever som slavar och det strömmar in tusentals unga traffiking-offer till staden.

Politikern Lodewijk Asscher, under en period borgmästare i Amsterdam, intervjuas i Standpointartikeln och menar att legaliseringstanken var naiv. Han ställer sig inte främmande inför att införa ett förbjud mot sexköp liknande det som finns i Sverige och Norge.

"The pro-sex-work lobby does not represent the women but the pimps," sager Asscher. "They are financed by the [prostitution] sector and so paint a picture that is too good to be true."

 Av Hollands uppskattningsvis 25 000 prostituerade är bara 100 fackligt organiserade. Det reser naturligtvis en del frågor om representativitet. De frågorna kan man kanske ställa i den svenska debatten också nästa gång det beger sig.

 

 

 

 Postat i: K O  Permalink   Kommentarer [0]  
 
Trackback URL: http://blogg.passagen.se/kristenopinion/entry/skatt_och_bordeller
Kommentarer:

Skriv en kommentar:

Namn:
E-post:
URL:

Din kommentar:

HTML Syntax: INTE tillåten