Förenkla och ändå älska julen

18 nov kl 15:46, 2011

Skrivet av maskroskvinnan under kategorin Blandat | 8 Kommentarer | Permalink


Jag tycker om advent och julen som högtid. Det finns så mycket som är mysigt, så många goda dofter, vackra änglar och tomtar, fina minnen från gemenskap för mig.

Jag pysslade massor med mina barn när de var små. Vi bakade, gjorde pepparkakshus, jag gjorde hemmagjord adventskalender med pyttesmå paket av gamla tändsticksaskar, hängde bomullstussar i vit sytråd i fönstren för att det skulle se ut som stora, stora snöflingor, kokade knäck, kokade farmors chokladmamseller, det var julskinka, Janssons, köttbullar, julkorv ... hela konceptet.

Julklappsinköp, för finns det något härligare än att se en liten unge öppna ett paket med förväntansfulla ögon och se dem hoppa av glädje för en ny Barbie-docka i skimrande brudklänning? Ja, det gick åt många timmar och mycket energi för mig att fira jul då, men roligt hade jag. Jag vill inte vara utan den tiden.

Men sedan jag rasade ihop, strax före jul för tretton år sedan, har jag fått vända upp och ned på hela steken julen. Jag har fått förenkla så mycket som möjligt. Välja ut godbitarna. Lära mig delegera.

Idag firar jag jul på ett helt annorlunda sätt än vad jag gjorde förut. Så mycket lugnare. Jag fokuserar på julblommor och mossa. Främst har jag flera julcypresser som jag dekorerar lite. De håller länge, över alla helgerna från första advent till tjugondag knut och jag kan förvandla dem från julcypresser till nyårscypresser om jag vill det. Hyacinter vill jag ha för doftens skull och för att de är så vackra. En amaryllis vill jag gärna ha, för att de är så vackra.

Jag har många levande ljus. Lussekatter och pepparkakor räcker som julkakor, tycker jag. Julklapparna har minskat rejält i antal. Det finns mer tanke bakom dem än att det handlar om antal paket idag för mig. Julmusik tycker jag om att spela.

Jag har vita gardiner i hela huset nu för tiden. De fungerar året om, så jag byter inte till särskilda julgardiner längre, mer än kanske i det stora vardagsrummet där jag hänger upp panellängder i linneliknande kvalitet med stora vita som penselmålade hjärtan på. De gardinerna hänger jag upp redan till första advent och de kan hänga kvar där tills det blir vår. Jag struntar i att putsa fönstren, för det är ju ändå så mörkt den här tiden på året.

Nästa helg är det första advent. Blommorna har jag fixat den här veckan. I helgen ska det städas här hemma. Nästa vecka smäller det; då kommer adventsljusstakarna och adventsstjärnan fram. Jag längtar redan till att jag får tända dem nästa fredag. Vi behöver ljuset, här i mörka Norden i advents- och juletid.


Trackback URL: http://blogg.passagen.se/maskroskvinnan/entry/förenkla_och_ändå_älska_julen
Kommentarer:

Skrattar - lite av samma tema hos oss båda. Men vilken tur att jag läste din blogg - jag som trodde det var 1 advent först om 2 veckor. Mycket ljus ska det vara - jag längtar med! kram C

Skrivet av cathrin den 19 november, 2011 kl. 18:17 #

Anna-Karin, var är du? Nu kommer jag inte in på Blogspot. Bloggar du här eller där? Hittar dig inte.

Skrivet av cathrin den 20 november, 2011 kl. 18:07 #

BRA skrivet min vän!

Skrivet av Margaretha den 20 november, 2011 kl. 22:23 #

Cathrin: Ja, det var märkligt, och lite roligt också, att vi tänkte lite lika här, du och jag, när vi bloggade. :)

Första advent är ovanligt tidig i år, känns det som. Eller så är det för att det är så milt därute som det känns tidigt, jag vet inte. ;)

Nu är vi en dag närmre när vi "får" tända adventsljusstakar och ljusslingor och stjärnor i alla fall. :)

Kram
Anna-Karin

Skrivet av Maskroskvinnan den 21 november, 2011 kl. 11:33 #

Cathrin: Här är jag, Cathrin! :)

Ha, ha.. jag skojar bara.. jag bloggar i första hand på Blogspot fortfarande, http://wwwmaskroskvinnan.blogspot.com, men ibland så får jag lust att lägga in ett inlägg i den här bloggen också.

Det händer att jag får lite längtan till Passagen-bloggen ibland, det var ju här som allt började med mitt bloggande, det är mitt första blogghem, kan jag säga. Men ibland är det roligt och utvecklande att flytta lite på sig också. Och i cyberrymden hör vi ändå ihop allesammans, ju. :)

Om Passagen nu någonsin får igång sitt nya bloggverktyg som man pratat om hur länge som helst, så kommer jag att en gång till fundera över om jag ska blogga här på Passagen eller på Blogspot. Blir det ett bra, effektivt bloggverktyg här så kanske jag flyttar tillbaka hit igen.

Hoppas att du snart kan komma in på min blogg på Blogspot igen. Det kanske är något tillfälligt problem i cyberrymden, det är ju sånt som händer ibland.

Kram!
Anna-Karin

Skrivet av Maskroskvinnan den 21 november, 2011 kl. 11:40 #

Margaretha: Tack! :)

Stor kram!
Anna-Karin

Skrivet av Maskroskvinnan den 21 november, 2011 kl. 11:42 #

Oj, så trevligt att se dig här igen! Hoppas att du fortsätter med det.

Jag är så nöjd, för två superknoppiga vita hyacinter som jag köpte för 3 veckor sedan håller nu på att slå ut. Ställer jag fram dem i ljuset och värmen kommer de blomma lagom till 1:a advent!

Som allergiker tycker jag det är bra att det flesta hyacinter är med svag doft. Fast ofta önskar jag att det var lättare att få tag på såna med stark doft, för det vill man ha också. Och det är trevligare med starkt doftande när man sen planterat ut dem i trädgården och de kommer som vårlökar år efter år efter år.

Skrivet av S@ra den 25 november, 2011 kl. 21:50 #

S@ra: Tack, så glad jag blir att du gillar att läsa det jag skriver här i bloggen på Passagen. :)

Det är möjligt att jag kommer tillbaka och bloggar här regelbundet igen. Jag väntar på att Passagen ska få igång sitt nya bloggverktyg (det har jag väntat på länge nu ;)). Sedan testar jag och ser var jag trivs bäst att blogga.

Välkommen att kika in i min blogg på Blogspot om du har lust, där bloggar jag i stort sett varje dag: http://wwwmaskroskvinnan.blogspot.com. I förrgår gjorde jag ett inlägg med flera privatbilder där jag visar hur jag pyntat till advent, bl a.

De vita hyacinterna är mina favorithyacinter idag. Det har växlat genom åren, ibland har jag tyckt mest om de blå och andra år mest om de rosa.

En fin advent önskar jag dig!

Kram!
Anna-Karin

Skrivet av Maskroskvinnan den 26 november, 2011 kl. 19:23 #

Skriv en kommentar:
  • HTML Syntax: INTE tillåten