Ja, förutom att ricinolja har fått mina ögonfransar att bli längre, tätare och mörkare så har jag fått för mig att huden kring ögonen också har blivit lite mer välmående. Lite mindre torr-rynkig, lite mindre mörk undertill.

Efter att ha läst på lite mer om vad ricinolja kan göra så är jag numer ganska säker på att det faktiskt har hjälpt till.

Enligt vissa källor sägs ricinolja vara bra för en hel del. Som t.ex.
- Motverka Akne
- Läka ärr och förebygga ärrbildning
- Motverka vårtor och vaglar
- Bota svampinfektioner (t.ex. fotsvamp och ringorm)
- Minska rynkor och mörka ringar under ögonen
- Göra hår fylligare och förhindra håravfall
(Taget från Skinverse där förståss även mycket annat tas upp. En engelskspråkig sida som verkar rätt så intressant.)

Under veckan som gått har jag under några nätter masserat in någon droppe ricinolja inte bara kring ögonen utan även i 'T-zonen' där jag har lite envisa små pormaskar som inte verkar vilja ge med sig vad jag än gör. Inte för att de syns speciellt mycket, men de finns där och det vore trevligt att bli av med dem.
Efter att ha läst att ricinolja ska vara bra mot akne tänkte jag att det får väl bära eller brista, och blev det värre pga att porerna skulle bli tilltäppta så var jag ju redan lite lätt förstörd pga förkylningen så ett naturligt kamouflage fanns att ta till som ursäkt.

Negativa resultat fick jag dock vänta i onödan på för jag har inte sett några alls.
Inga nya finnar, pormaskarna har hållt sig under kontroll, huden ser inte fetare ut utan känns istället lugnare och det är visserligen ganska kort tid jag har testat dethär men jag tycker ändå att det borde ha märkts något negativt om nu ricinoljan skulle ha orsakat problem med hyn.

Men hur funkar det då? Är inte olja bara fett?
Nej, så enkelt är det inte. Iallafall inte när det handlar om vegetabiliska oljor.

Ricinolja innehåller bland annat E-vitamin, triglycerider (dvs både mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror) och har både anti-inflammatoriska och anti-bakteriella egenskaper samt motverkar svampinfektioner. Ricinolja påverkar även hudens egna tillverkning av collagen och elastin, något som förmodligen låter bekant från reklamen om anti-rynkcremer.
Detta gäller förståss utvärtes användnig då det i första hand fungerar laxerande om man tar oljan internt.

En engelskspråkig artikel som tar upp ricinoljans vårdande egenskaper och användningsområden hittar ni här.

En viktig sak att komma ihåg är att den ricinolja som används externt bör vara kallpressad och så lite processad som möjligt - för att de naturliga egenskaperna ska bevaras i så stor utsträckning som möjligt.
Det är en tjock trögflytande olja och lite räcker långt, så även en mindre flaska kan räcka länge.

Visste ni förresten att ricinolja är en vanlig ingrediens i dyrare läppstift? Eller att ricinolja också kan finnas med i täckande hudcremer som täckstift eller färgad underlagscreme?
Bara för skojs skull, kolla igenom de cremer, läppbalsam och sminkförpackningar ni har och kolla i hur många ni hittar 'Ricinus communis' i INCI-listan.

Tycker ni att det låter konstigt att använda ricinolja överhuvudtaget så lär ni bli förvånade över hur mycket ni har använt det, utan att vara medvetna om att det har funnits där.

 
( 11 feb 2012, 02:32:03 PM CET ) Kategori: No Poo PermalinkKommentarer [0]