Dåligt självförtroende - såhär går det till

07 jan kl 13:23, 2009

Skrivet av psykologbloggen under kategorin Nyheter | 27 Kommentarer | Permalink

Dåligt självförtroende är inte någonting som man bara har och så är det så. Dåligt självförtroende är någonting man ger sig själv. Det är inte en egenskap utan en process.

Inom oss pågår det alltid en Inre Dialog, d.v.s. vi pratar med oss själva inne i huvudet. Vi är vanligen inte helt medvetna om innehållet i den här inre dialogen, men kan ganska lätt få grepp om det bara genom att tänka till. Ofta är det helt triviala budskap , men inte alltid. En del av det vi säger är upprepningar av hämmande budskap som vi har hört sedan barndomen.

Om du upplever att du har dåligt självförtroende i vissa situationer, kan en nyckel till förståelse och problemlösning vara att du gör dig medveten om vad du säger till dig själv just då. Kanske ger du dig budskap som. "De kanske inte gillar det" , "Det var dumt sagt", "Det här klarar jag aldrig!"  o.s.v.

För att förbättra ditt självförtroende enkelt kan du göra på följande sätt:

  • Tänk igenom situationer när du känner att ditt självförtroende är på botten.
  • Tänk efter vad du säger till dig själv i dessa situationer - skriv ner det.
Vid det här laget kommer du kanske att upptäcka att det du säger när du tar ner dig själv är någonting som någon annan brukade säga till dig, när du var liten, eller senare.
  • Tänk igenom vem det var som brukade säga så till dig - nu vet du en hel del om hur du sänker dig själv.
  • I situationer när du håller på och sabbar ditt självförtroende kan du tänka dig att din "Sänkare" (Mamma, pappa, syskon, lärare, mobbare etc.) står framför dig, och sedan visa ut honom eller henne.
  • Du kan också komma ihåg någon som har sagt det som du skulle behöva höra i sådana situationer. Tänk på vad de skulle säga - gör dig en bild av den/dem och upprepa för dig själv vad de skulle säga.
Det här kanske verkar omständigt, men det kan verkligen hjälpa dig om du har dåligt självförtroende!

Du är också välkommen att ställa frågor och bolla idéer som kommentarer här.  Jag är leg. psykolog och svarar gratis på dina frågor.
Trackback URL: http://blogg.passagen.se/psykologbloggen/entry/dåligt_självförtroende_såhär_går_det
Kommentarer:

Hej om man har dåligt självförtoende som jag har är det då vanligt att överläsa olika situationer så att de blir negativa ?

Jag ska försöka skaffa hjälp så att mitt självförtoende blir bättre vart är det då bäst att vända sig ?

mvh

Mikael N

Skrivet av Mikael Nilsson den 25 februari, 2009 kl. 16:02 #

Hej.
Jag kan inte riktigt säga att jag har dåligt självförtroende jämt. Utan bara när jag hamnar i situationer då jag känner mig svag, eller betydelselös. Det kan vara t ex när jag träffar många nya människor, eller när jag pratar med människor jag inte känner så väl. Jag har tagit till mig olika tips, men inget ar funkat.
Jag vet aldrig vad jag ska säga, och allting känns så tillgjort, och nästan lite överdrivet. Hur och vad ska jag göra för att stärka mitt självförtroende?

Hjälp mig!

Skrivet av Sofie Sandberg den 21 maj, 2009 kl. 20:11 #

Hejsan! Jag har ett uselt självförtroende och detta påverkar mitt liv mycket negativt. Jag tror jag har lite alla möjliga problem som, social fobi, svartsjuka, är ofta ledsen och arg, mitt liv känns som en berg och dalbana jag vill ofta flytta och bara "börja om på nytt" min stackars sambo drabbas också av mitt upp o ner humör och jag känner mej rent psykiskt instabil. Har jag en bra dag kan det gå helt okej, men jag vet inte vart jag ska vända mej med mina problem men om det finns hjälp att få så tror jag att jag behöver det. Hur ska jag hitta mina bättre dagar oftare och bli en glad människa?! Dessutom skäms jag över detta
och försöker in i det sista att dölja det på jobbet och för mina vänner. Samtidigt när jag tänker efter har jag det bra men är ändå inte sams med mej själv! Varför är jag som jag är??
/ Josefine

Skrivet av 95.209.93.69 den 28 juli, 2009 kl. 01:25 #

Hej!
Jag behöver hjälp. Min dåliga självbild och mitt höga idealsjälv gör att jag inte orkar med min vardag snart. JAg är 18år och jag tycker attjag ser tjock ut. Jag vill bara bli smal och skit snygg och attraktiv. Hela mitt yttre är en katastrof. Jag känner även att svartsjukan sipprar upp oftare nu och det förstör så yucket i mitt förhållande.
Det hjälper inte att min kille säger hur fin han tycker att jag är, jag blir bara äcklad.
Snälla hjälp mig. Jag vill inte vara Martina palmqvist mer

Skrivet av martina palmqvist den 05 november, 2009 kl. 17:53 #

Hjälp mig!

Jag läser vad du skriver och det känns logiskt och så, men jag förstår ändå inte hur jag ska kunna tillämpa det på mitt liv. Jag har haft ca 10 år som i stort sett har tagit mig nedåt. Om jag har dålig självkänsla eller självförtroende eller både och, vet jag inte. Jag vet inte var det ena eller andra börjar eller slutar. Vad det än är har det nått en punkt där det är alldeles förlamande, jag når inte längre ut ur mig själv. Jag arbetar, men vet inte om jag klarar det så länge till, mår bara dåligt av att se mig själv i sociala sammanhang. Jag känner mig överväldigad och kraftlös. Även mina bästa vänner börjar hålla mig på en armlängds avstånd, om det är för att rädda sig själva eller för att de inte vet hur de ska hantera mig, vet jag inte. Jag är en ensam människa dessutom, de flesta för mig viktiga personer befinner sig geografiskt långt borta. Ensamheten försvårar bara ytterligare för mig socialt, det är ett riktigt stigma. Hönan och ägget passar bra in, jag vet inte vilket som givit vad och jag vet inte längre var det började.

Vad kan jag göra? Vart kan jag vända mig?
/JJ

Skrivet av JJ den 10 januari, 2010 kl. 14:04 #

Hej! Jag har Kölbröst(Bröstkorg som sticker ut om du inte vet vad det är eller sök på wikipedia?) En i min klass brukar på nått sätt skratta åt det och kalla det dragkedja. Känns inte så bra för det är ju inget jag vill ha och jag kan inte operera bort det än. Lär får vänta ett par år. Vad ska man göra då? Eller om man går på stranden. Och folk tittar konstigt på en.

Skrivet av Sigge den 24 mars, 2010 kl. 08:33 #

Tack för ett bra inlägg. Att identifiera de situationerna och sedan reflektera över hur man kan förändra både sina tankar och sitt beteende bygger upp självförtroendet steg för steg!

Skrivet av Självförtroende den 23 juni, 2010 kl. 11:07 #

Hej, jag är en tjej på 15 år. Jag har en pojkvän som älskar dig otroligt mycket, vi har varit tillsammans 1 år och 1 månad nu. Jag har ett väldigt dåligt självförtroende.. jag tycker jag är jättesmal & vill gå upp lite mer i vikt. Jag har hört många säga: ååh gud vad du är smal. Jag mår jättedåligt av det. Jag tycker jag är ful medan alla säger, gud vad fin/vacker & söt du är. Verkligen alla säger det, till och med folk jag inte känner har kommit fram och sagt det. Men jag förstår verkligen inte hur dom kan tycka det.. jag känner mig jätteful & vet inte vad jag ska göra. Min pojkvän blir bara sur när jag pratar med honom om det.. han tycker att jag är den vackraste på jorden och inte ska säga att jag är ful osv... jag har pratat med min pojkvän ett par gånger om det här & det har faktiskt hjälpt, men senare blir jag bara ledsen igen för det.. Oftast är det när jag är ensam som jag får dåligt självförtroende.. :( hjälp mig.

Skrivet av Veronica den 28 juli, 2010 kl. 18:40 #

Hej !
Jag håller på att ta mitt körkort. Nu har jag kuggat två gånger på uppkörningen vilket jag inte har råd med och för varje gång känner jag mig mer och mer värdelös.
Jah har bara kört på körskolan och därför kan jag inte köa så ofta. Nu har jag en körlektion innan nästa uppkörning som är om två veckor detta känns inget vidare. När jag sätter mig brevid uppkörningsläraren så försvinner jag helt bort.
Tidigare i mitt liv har jag tillbringat 5 år ihop med två kvinnomisshandlare ,Den ena tog sitt liv efter jag lämnat honom och detta fick jag skit för.Har en pappa som också är duktig på att trycka ner en Vad ska jag göra för att få bättre självförtroende när jag kör upp och i livet? MVH

Skrivet av sanne den 14 september, 2010 kl. 10:41 #

Hej jag ska försöka göra som du skrev men det känns som jag inte vet från var mitt dåliga självförtroende kommer ifrån. Jag blir alltid dumpad av varje kille jag träffar och varje gång blir jag då riktigt deprimerad och känner verkligen att jag vill dö. Hur ska jag ge mig själv egenvärde nog att inte gå sönder varje gång en kille lämnar mig? Snälla hjälp!

Skrivet av Emma den 18 augusti, 2011 kl. 21:37 #

hej. jag har fastnat vid ett problem på gotland som är fruktansvärt
jobbigt. Har precis flyttat hit och börjat studera på högskolan. Åkte hit med en vän som går i min paralellklass. Jag känner mig osäker i situationer med nya människor,
speciellt här när jag är och umgås med en grupp av 10 tjejer som jag gör här. Min vän har redan funnit en tjej och de umgås mycket med varandra. SOm vänner alltså. och jag känner mig utanför pga att jag inte själv har funnit någon.. Alla är
helt underbara och vackra i det här gänget och då blir jag osäker och känner mig
oattraktiv och tänker jag att de inte tycker om mig igentligen eftersom de ringer varandra och inte mig. Dock ringer jag dom inte heller för jag drar mig undan och blir passiv i dessa situationer.. Och då jag känner mig osäker
blir jag nästan lite egocentrisk och pratar mycket om mig själv, tar
plats och är "mycket".. och jag vet inte hur jag ska bryta detta.. har
du något tips? jag vill inte prata om mig själv och var centrum hela
tiden. jag vill bara smälta in på ett lagom sätt. få fina vänner som ringer mig och ger och tar.. och jag vill sluta tänka som ett offer hela tiden och istället slippa tänka tanken "de har hittat varandra och är inte med mig" varje gång vi umgås..

Skrivet av Anne den 11 september, 2011 kl. 00:21 #

Hittade din sida efter länkning och jag är den mest osäkraste 19 åringen jag känner. ALLA i min närhet tycks vara så himla säkra och jag har alltid haft dåligt självförtroende men jag tycker att det blivit värre ju äldre jag blivit. Har förlorat många kontakter pga att jag är för osäker för att hänga på i gruppexponeringar osv.

Drar mig ALLTID ur.

:(

Skrivet av Katti den 22 mars, 2012 kl. 16:45 #

Snälla hjälp mig. Jag har gått upp i vikt som attan och känner mig så otroligt ful och fet så det är inte sant.. Jag hets äter också ibland, speciellt när jag är hos min pojkvän. Känner mig mer bekväm i att göra det hos honom...

Vad ska jag göra? Jag har sjukt dåligt självförtroende, min mage putar ut, jag hatar att jag ser ut som jag gör. Snälla svara och säg någonting som gör att jag kanske får bättre självförtroende FORT ...

Skrivet av Amanda den 08 maj, 2012 kl. 00:21 #

Dåligt självfötroende.. ja, dålig självkänsla...ja.
Jag har alltid plågats av detta, jag är en mycket social tjej som har många vänner och många av dem skulle inte tro mig om jag berättade detta jag ska berätta nu...
Som sagt så har jag alltid känt mig lite obekväm med mig själv men för en tid sen kanske 1 år så har det bara blivit värre.. Jag står still i mitt arbete, kommer liksom ingenstans för jag har ingen utbildning att tala om, svartsjukan har blivit ett faktum när jag är helt onöjd med mig själv vad gäller utseendet, med det menar jag att jag tycker alla andra tjejer är mycket vackrare, smartare och roligare än vad jag är och är vansinnigt rädd för att han också ska se det. Detta visar jag inte för min underbara sambo som ofta säger att han älskar mig, utan jag kväver det inom mig livrädd för att han ska lämna mig om han upptäcker min mörka hemlighet.. Detta gör att jag nästan alltid har en stor tung klump i magen och har mycket svårt att vara mig själv..Det är som en enda lång spiral det här och helt ärligt så förstår inte jag varför det har blivit så.Ibland är det så jobbigt att jag får stanna upp och nästan kippa efter andan.. det blir så överväldigande!

Skrivet av Anonym den 10 juli, 2012 kl. 14:14 #

är det vanligt att vara konstant närvarande med sin inre dialog, att t.o.m. deltaga i den? jag har fler frågor som rör det mentala men vet inte om de passar just här.

Skrivet av Annonnymm den 15 juli, 2012 kl. 02:36 #

Hej!
Jag är arg hela tiden. Vanligtvis är jag känd för att alltid vara positiv och glad men har nästan börjat bli aggressiv. Blir det när jag är hos eller med min kille. Han drar fram mina värsta sidor. Dock förstår jag inte ens mig själv. Känner mig nedbruten. Men fattar inte varför jag är så arg hela tiden... Vad kan min aggressivitet bero på. Tänker så mycket att min hjärna snart sprängs. Har ingen ordning alls på mina tankar. Min kille har tidigare ljugit mycket och nu är det som att jag letar fel. Går igenom hans privata saker för att hitta fel för att jag hittat det innan. Blir besatt av att kontrollera honom. Hjälp mig förstå mig själv.

Skrivet av Isa den 17 januari, 2013 kl. 15:12 #

Hej! Mitt självförtroende är verkligen i botten. Jag känner mig så himla ful och hatar verkligen mitt utseende. Att jag under de senaste åren blivit kär i olika tjejer som sedan bara ha velat ha mig som vän har ju inte gjort saken bättre precis, känns inte som någon vill ha mig.
Finns det någonting jag kan göra åt min situation?
tacksam för svar

Skrivet av Anonym den 12 maj, 2013 kl. 19:02 #

Hej, Jag har två frågor jag har jätte dåligt självförtroende och vill stärka det men jag vet inte om jag klarar det för det är så dåligt så jag mår inte alls bra av det och behöver hjälp med det.
Jag spelar ishockey och jag har jätte svårt att hantera min ilska på planen jag kan bli så arg att jag slänger iväg klubban och flippar ur totalt snälla hjälp mig.

Skrivet av anonym den 08 juni, 2013 kl. 23:14 #

Jag har bråkat med några tjejer och vågar inte gå ut längre. snälla hjälp mig. Jag ska snart börja på gymnasiet, och jag kommer att möta de där.

Skrivet av Anonym den 17 juli, 2013 kl. 17:45 #

Hej! Jag har ett väldigt dåligt självförtroende och vill stärka det, Men jag kan inte. snälla hjälp mig!!

Skrivet av Anonym den 17 juli, 2013 kl. 17:49 #

Ta dig tid att läsa mitt vittnesmål som kan vara UESFUL TILL DIG ELLER NÅGON NÄRA DIG

Mitt namn är Vera, jag vill använda detta medium för att dela min korta vittnesbörd med världen, om hur jag fick min ex make tillbaka till mig inom 48 timmar genom hjälp av en kraftfull och bra spell caster DR OKOSU.
Här är min historia. Efter 9 år i äktenskap med min man, Steven. Han skilde mig och kom bort från mig och mitt barn. En dag när jag gick via internet på jakt efter jobb, jag såg olika vittnesbörd om om hur en man som hjälpt dem med deras problem. En av dem sa att han hjälpte honom botade sina sjukdomar, den andra sa att han hjälpte henne blev gravid efter 11 år av att vara barnlös, och jag såg en annan som sa att han hjälpte henne räddade sitt äktenskap och få ett bra jobb, tappade hon denna stora mannens e-post på första, jag tvivlade på det, men jag bestämde mig för att ge det ett försök. När jag kontaktade honom, han hjälpte mig kasta en re-union stava, och inom 48 timmar min man kom tillbaka till mig inlaga och be om ursäkt till mig. Idag är vi lyckliga tillsammans, med riklig kärlek, glädje och rikedom. Med våra 3 barn, en pojke och två flickor. Dr Okosu är en stor man sänd av Gud för att hjälpa människorna i den här världen att lösa sina problem. Du kan också kontakta denna stora spell caster idag, Email: drokosu01@gmail.com
Kontakta honom på något av följande problem:
(1) vill att ditt ex tillbaka.
(2) Du har alltid mardrömmar.
(3) För att främjas på kontoret
(4) Vill ett barn.
(5) Vill du bli rik.
(6) vill hålla din make / maka att bli din ensam för evigt.
(7) behöver ekonomiskt stöd.
8) Vill du ha kontroll över er äktenskap
9) Vill du bli attraherad av människor
10) Cure för någon sjukdom.
Kontakta DR OKOSU idag och du kommer inte att ångra dig. E-postadress: drokosu01@gmail.com

Skrivet av Mrs Vera den 04 augusti, 2014 kl. 23:13 #

Mitt namn är Helen Morgan, Storbritannien. Jag vill dela min vittnesbörd med allmänheten om vad denna andliga läkare som heter Dr okojie har just gjort för mig, har denna man bara tog tillbaka min förlorade Ex make till mig med sin stora stava, jag var gift med den här mannen som heter Morgan vi var tillsammans under en lång tid och vi älskade oss, men när jag inte kunde ge honom ett barn under 2 år lämnade han mig och berättade att han inte kan fortsätta längre då jag nu letar efter sätt att få honom tillbaka, tills jag såg en vittnesmål om samma läkare på internet om hur han har härdat så många sjukdomar och hjälpa människor med liknande problem, kommer du inte att tro detta när jag kontaktade mannen på mina problem han förberett detta stava och på två dagar efter att han berättade mig att han var färdig med stavnings arbeta min förlorade man kom tillbaka med mer kärlek i hans ögon, och efter en månad som jag saknar min månad och gå för ett test och resultatet anges är gravid är glad idag är en mamma till en pojke , sa han att jag kommer också att bli gravid igen om jag vill tacka er än en gång den stora läkaren för det ni har gjort för mig, om du är ute söker efter något av dessa besvärjelser eller healing:

(1) Stavnings skydd från fara

(2) Stavnings för magi

(3) Stava för samma kön älskar

(4) Stava för att läka sjukdomar

(5) Stavnings för osynlighet

(6) Stavnings efter rikedom och berömmelse

(7) Stava för att få ett bra jobb

(8) Stavnings stark kärlek och relationer

(9) Stava för att få ditt ex tillbaka

(10) Stava att bli gravid

Du kan kontakta denna stora läkare på hans email drokojiehealinghome@gmail.com och få alla dina problem lösta .....

Skrivet av helen den 19 augusti, 2014 kl. 06:56 #

Stor spell caster för ditt äktenskap eller förhållande frågor på sin e-postadress; akweshrinetemple@gmail.com

(1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
(2) du behöver en skilsmässa i er relation
(3) Du vill att främjas på kontoret.
(4) Du vill ha kvinnor och män att springa efter dig.
(5) Om du vill ha ett barn.
(6) Du vill vara rik.
(7) Du vill knyta din man och hustru att bli din
alltid.
(8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
(9) Växtbaserade vård
(10) Herbal bota hiv / aids
(11) Herbal bota Ebola

Kontakta honom idag akweshrinetemple@gmail.com

Skrivet av caroline den 13 september, 2014 kl. 11:38 #

Jag har aldrig sett mig själv gråta för något innan, men denna dag som min älskare lämnade huset med obehag efter att vi hade lite kamp om honom kommer alltid hem sent jag grät hela dagen, men efter så många dagar av ensamhet beslutade jag att leta efter lösning på min relation och svaret kom till mig när jag såg Dr.Adodo information på internet och jag har läst massor av recensioner om honom och jag bestämde mig för att ge honom ett samtal och genom hjälp av Dr.Adodo min älskare kom tillbaka till mig inom 48 timmar och sedan dess har han aldrig komma hem sent, så du kan se hur kraftfullt och användbart Dr.Adodo är att hela världen det är därför jag kommer att vara att sätta Dr.Adodo kontaktuppgifter just nu för sakens skull av de människor som kommer att behöva hans kontakt för Dr.Adodo mobil enhet +2348107527833 eller du skriva till honom via e-post på Adodospelltemple@gmail.com

Skrivet av marie den 09 november, 2014 kl. 13:48 #

Åtminstone kan jag säga till världen att jag har dragit nytta av de befogenheter Dr.Adodo eftersom genom hans hjälp min brutna förhållande har återställts tillbaka och fylld med kärlek inom 48 timmar som jag kontaktade Dr.Adodo. När jag kontaktade Dr.Adodo jag inte hade en aning om vad som väntar men efter ordentlig förklaring och jag följde instruktionen att Dr.Adodo gav och mitt förhållande var avslöja tillbaka, jag antar den som som är i behov av relation hjälp eller någon som har något annat problem kan kontakta DR.Adodo helst genom dessa detaljer: Adodospelltemple@gmail.com eller ring +2348156784928 eller kontakta honom direkt på hans web på adodospelltemple.wix.com/adodospelltemple

Skrivet av carla den 17 januari, 2015 kl. 07:55 #

Hej mitt namn är Chloe från Storbritannien, Min man och jag varit med om så många försök med familjen dödsfall och hans sjukdom, som förändrade oss båda. Jag blev en olycklig och otack hustru. Min man lämnade mig för en annan kvinna. Min relation med Herren led. Hans lämnar var det värsta som någonsin hänt mig. En dag när jag gick igenom internet såg jag en man som heter Dr Ibolo, jag kontaktade honom han berättade för mig att bara ha tillit, hopp, tro och mod när han fortsätter med mitt stavningsarbete, i 2dagar min förlorade man kom tillbaka. ... och nu är vi en lycklig familj och hans sjukdom är inte mer och jag blev gravid i några dagar och nu har vi en pojke ... Tack vare dr Ibolo, du kan kontakta honom på hans e-post på (theangelsofsolution @ gmail.com) för hjälp
Han informerade mig om att han är specialiserad på andra problem som;
(1) behöver ditt ex älskare tillbaka
(2) vill ha ett bra jobb
(3) vill ha ett bra jobb inlägg
(4) vill att folk ska tro allt du säger osv ..
Tack och bli välsignad
återigen kan du kontakta sin e-post på theangelsofsolution@gmail.com

Skrivet av Chloe den 22 januari, 2015 kl. 13:37 #

Dr Malawi is like a father to the fatherless.. i never believed these will really make a change in my marriage, and i never have it in my thought that i could ever been with my husband Mr Devis after divorcing and ending our 33years marriage.... My life was upset i never knew where to start from when my husband broke up with me.....My name is Tanisha Devis from Poland but got married and live in Chicago USA, spellofsolutiontemple@yahoo.com is the right email address to contact for an urgent help in getting your lover back.... My husband and I have been together for 33years before he divorced me and i was so upset because i thought i have lost my marriage forever... i did all i could to please for my husband to bring me back home but all to be in vain.. i had to travel away from my state because i was not having anywhere to stay because my home was not conducive for me to stay because my husband want me out of th house, i travel to a friend of mine in California, one night, when i was searching on a good spell caster results that help in bringing back lost lover's and husband's, i found an interesting story that was shared by Santana Valdez From Texas Huston, about a good spell caster called Dr Malawi,and how he helped her in getting her husband back home, and i decided to put a try in contacting him... he replied me back.. i thought at first these was just normal and he told me that i was going to get back my husband after a period of 28hours i still doubted him.... But today as i am sharing these good news is for me to express my experience to all the whole universe that these is a good spell caster that helps in bringing back lost lovers and he is (spellofsolutiontemple@yahoo.com)I am happily with my husband and my 3 kids, TARRY, WENDY, JEFF... great Malawi i thank you for helping me to get my family back.... his email address is (spellofsolutiontemple@yahoo.com)

Skrivet av davis den 31 januari, 2015 kl. 11:43 #

Skriv en kommentar:
  • HTML Syntax: INTE tillåten