Goda, nyttiga glasser!

02 aug kl 16:43, 2014

Skrivet av sannaehdin under kategorin Nyheter | 0 Kommentarer | Permalink

Hallonglass (4 port)

 • 500 g frysta, osockrade hallon
 • 3 avokador
 • 2−3 mogna bananer

Skär banan och avokado i bitar och kör alla ingredienser i en mixer. Servera direkt! Man kan även dekorera som på bilden, med vispad ris eller mandelgrädde (eller vanlig vispgrädde).

Bären kan bytas ut mot andra frysta bär − om de är färska körs smeten i glassmaskin efter mixningen.

Hallon har bara tre-fyra procent kolhydrater så LCHF-efterrätt. De innehåller bl a  den starka antioxidanten cyanidin  Visste du att hallon, björnbär och hjortron är exempel på sammansatta frukter, så de är inte egentligen bär. 

 

Mörk chokladglass (4 port)

 • 3 msk kakaopulver, mörk och smakrik som Vahlrona
 • 1 msk kokossocker eller rårörsocker
 • ev. 1 påse Stevia-plus (med inulin) för mer sötning
 • 1 dl vatten
 • 2−3 mogna bananer
 • 2 avokador

Koka kakao och socker i vattnet tills det tjocknar. Låt svalna och frys in. Hacka banan och avokado i mixer och blanda med den halvfrysta chokladsåsen till en jämn smet. Servera direkt i små portioner, gärna med färsk frukt (apelsinklyftor, kiwi och hallon) vid sidan. 

•  En annan god och enkel efterrätt är att hälla vispgrädde på frusna hallon och låta det stå flera timmar i rumstemperatur. Grädden tjocknar då av pektinet i hallonen så det blir som en krämig parfait!  

 

Vaccination eller inte?

22 jul kl 13:14, 2014

Skrivet av sannaehdin under kategorin Nyheter | 2 Kommentarer | Permalink

Vaccination av barn är ett omdebatterat ämne sedan ett decennium och jag vill ta upp det i perspektivet Självläkning – eftersom tarmflora är avgörande för immunförsvarets utveckling. Men man gör inget åt att främja barnens hälsosamma tarmflora och stärka friskkrafterna – däremot läggs enorma summor av våra skattepengar på vaccinationer. Åtskilliga vacciner är inte heller vetenskapligt prövade. Socialsstyrelsen säger ”Vacciner som utvecklades i början eller mitten av förra seklet är vanligtvis inte utvärderade med dagens krav på placebokontrollerade effektprövningar. Det gäller till exempel difteri, stelkramp, polio, mässling och i västvärlden röda hund.” Läs själva och bedöm.

Den första vaccineringen sker vid tre månaders ålder och grundvaccination är mot nio sjukdomar: difteri, stelkramp, kikhosta, polio, MPR (mässling, polio, röda hund), Hib (Haemophilus influenzae typ B), pneumokocker och hepatit B. Flickor elva till tolv årsålder erbjuds även vaccination mot HPV, humant papillomvirus, men effekten av den är tveksam, kort och kraftigt ifrågasatt.

Marta Granström, professor i kliniks mikrobiologi vid Karolinska sjukhuset, menar att det handlar om en balans mellan att få ett skydd så tidigt som möjligt och att vänta tills immunsystemet är moget vid två års ålder. Som immunolog anser jag det ytterst tveksamt att vaccinera ett barn så tidigt när det inte har något immunförsvar, speciellt i ett välfärdssamhälle där man har råd att stärka friskkrafterna.

Vaccination är inte bara den enkla lösning som myndigheterna vill få oss att tro. Det nya vattkoppsvaccinets effektivitet är beräknad till 6–10 år och det kan medföra att man får sjukdomen i vuxen ålder då dödligheten är tjugo gånger större. Vid en uppblossande epidemi av mässling i slutet av 1980-talet var hälften av de insjuknade ungdomar och vuxna som blivit vaccinerade som barn. 

En del vacciner innehåller ämnen som kan skada ett litet barns outvecklade hjärna och nerver. Den amerikanske forskaren Harris Coulter fann att hos omkring 15–20 procent av barnen orsakar vaccineringen en låggradig hjärninflammation, vilken på sikt kan ge neurologiska störningar. Åren 1993–1995 testades tre olika kikhostevaccin på 82 900 svenska barn och försöken kontrollerades av tre läkare som följde barnen i 22 månader. Av de fullt vaccinerade barnen fick 95 kikhosta och 30 barn dog, men endast fyra barns dödsorsak redovisades. Forskningsrapporten avslutades med att läkarna uttryckte oro för risken med allvarliga biverkningar i samband med vaccination. Sedan januari 1996 ingår kikhostevaccin ändå i den rutinmässiga vaccineringen och Läkemedelsverket har fått mängder av rapporter om allvarliga biverkningar.

I Socialstyrelsens kunskapsöversikt för hälsovårdspersonal står följande: ”Vacciner som utvecklades i början eller mitten av förra seklet är vanligtvis inte utvärderade med dagens krav på placebokontrollerade effektprövningar. Det gäller till exempel difteri, stelkramp, polio, mässling och i västvärlden röda hund. Dessutom skulle det anses oetiskt eftersom personer i kontrollgruppen undanhålls en etablerad och effektiv behandling. När det tillkommer ytterligare ett vaccin mot en sjukdom, så måste det nya vaccinet i stället prövas i jämförelse med det vaccin som redan finns och används.” 

Det innebär att befintliga vacciner inte har genomgått riktig vetenskaplig prövningar, och ändå anser myndigheterna det vara vetenskapligt bevisat att vacciner är säkra och effektiva. Det är oseriöst och vittnar snarare om en mycket stark tro på vaccinernas förträfflighet i att förebygga allvarliga sjukdomar. Tyvärr har det lett till skygglappar gällande konsekvenserna.

Vaccinationer ger biverkningar och ibland väldigt svåra sådana inklusive dödsfall. Undersökningar visar dock att många aldrig rapporteras, och mörkerantalet är osäkert även om fenomenet biverkningar är allmänt känt. Många symtomen accepteras i stället som något ”normalt förekommande”. Långtidsbiverkningar är också relativt okända. 

Detta system med självrapportering har uppenbara problem. Studier från 1990-talet publicerade i Journal of the Royal Society of Medicine och amerikanska läkartidningen JAMA visade att uppemot 98 procent av biverkningarna missades helt med rapporteringen enligt det spontana system. En sammanställning av trettiosju studier från tolv länder visade att biverkningar underrapporterades med i snitt 94 procent. En studie från Kina visade att av alla biverkningar som rapporterades i Shanghai år 2009 var 42,5 procent så allvarliga reaktioner som anafylaxi och död.

För att reta immunförsvaret till en respons innehåller vaccin en adjuvans. Trots nästan 90 år av omfattande användning av aluminiumadjuvans så är förståelsen av dess verkningsmekanismer fortfarande anmärkningsvärt dålig. Denna form av adjuvans innebär en risk för autoimmunitet, hjärninflammation och neurologiska komplikationer, vilket är oförsvarbart om syftet är att skapa hälsa.  

Svininfuensavaccinet som gavs 2010 innehöll skvalen, en oljebaserad vaccinationsadjuvans som gett bland annat narkolepsi hos barn och tonåringar (starkt samband men inte vetenskapligt påvisat). Skvalen har bevisats generera koncentrerade, bestående immunförsvarsreaktioner under en lång tid framåt. Skvalen har visat sig bidra till uppkomst av autoimmuna sjukdomar, vilket visade sig hos de amerikanska soldater som vaccinerades mot mjältbrand vid gulfkriget. Dessutom var 2010 års massiva hype med svininfluensavaccin ett falsarium utan grund, ivrigt backat av svenska läkarauktoriteter.

Sedan 2012 ingår även Gardasil i det svenska allmänna vaccinationsprogrammet för det sägs skydda mot hpv, humant papillomvirus, en grupp av virus med över 150 olika detekterade underklasser som orsakar vårtor och i vissa fall kondylom hos människor. På grund av frekvent rapportering om biverkningar slutade de japanska myndigheterna att rekommendera vaccinet i juni 2013.

I Frankrike hade man den 22 maj 2014 en öppen debatt mellan vaccinskadade, hälsomyndigheter och forskare med olika åsikter angående riskerna med aluminium som adjuvans. Detta är ett steg i rätt riktning, och förhoppningsvis kan fler länder följa Frankrikes initiativ att ta de biverkningsdrabbade på allvar.

Här är läget i Sverige? En ny lag kom den 1 januari 2013 som tyvärr kan leda till tvångsvaccination och rättsliga följder för ovaccinerade. Den nya vaccinationspolicyn innebär:

 • Regeringen ger det praktiska ansvaret till Socialstyrelsen att bedöma och styra upp det nationella vaccinationsprogrammet.
 • Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Läkemedelsverket ska samarbeta närmare om att ta fram en vaccinationspolicy och se till att den genomförs i Sverige.
 • Ett vaccinationsregister inrättas där det registreras vem som vaccinerat sig och med vilka vaccin, samt vilka som inte vaccinerat sig.
 • Hälsovården ska utföra vaccinationerna samt rapportera in till vaccinationsregistret hur barn, ungdomar och vuxna är vaccinerade.
 • Smittskyddsinstitutet ansvarar för vaccinationsregistret. Institutet ska även följa upp hur det går med vaccinerandet.
 • Vaccinationsregistret ligger till grund för bedömningen av ”vaccinsäkerheten” i Sverige.

Således önskar myndigheterna en ökad vaccinationskontroll alltså och minskad individuell frihet och valfrihet i Sverige. Förnekelsen av problemen med vaccinering massiv, och istället har man valt att springa enligt läkemedelsindustrins vinstintressen.

Problemet med vaccinering är att det presenteras som det enda sättet att förebygga en infektion. Forskare som granskat en mängd vetenskapliga studier menar nu att man inte ser någon som helst effekt på insjuknande i influensa efter vaccination mot influensa. Influensavaccinet ger alltså ingen effekt – men kan orsaka sjukdom. Det kan ge upphov till Guillian-Barrés syndrom är en neurologisk sjukdom som leder till förlamning. Det menar det väletablerade brittiska forskningsinstitutet Cochrane, som i en ny rapport har tittat på 36 vetenskapliga jämförelser av över 70 000 vaccinerade och icke vaccinerade personer mellan 16 och 65 år. Det fanns varken fler dödsfall eller fler förlorade arbetsdagar.

Massor av pensionärer vaccineras mot influensa varje år eftersom följdtillstånden kan vara allvarligare än hos en ung människa. Dock är det mycket vanligt att äldre människor har näringsbrist och i många fall kan man säkert förebygga influensa och andra epidemiska sjukdomar genom att höja närings-statusen, äta förebyggande örter (som echinacea, röd solhatt), förbättra tarmfloran, göra qigong och motionera. Till exempel är toppidrottsmän som tar C-vitamintillskott mer sällan förkylda än kolleger som inte äter vitamin C. Samma resultat får man vid dagligt intag av essentiella omega 3-fettsyror i form av fiskolja. Det är viktigt att föra fram de olika aspekterna, så att man själv får bilda sig en uppfattning.

Tarmfloran är A och O för ett fungerande immunförsvar och ett bättre alternativ vore att stärka immunförsvaret genom att de gratis probiotika, fiskolja samt D-vitamin och C-vitamin till barn under hela uppväxten. Det skulle ge realla positiva resultat på mycket! 

Utdrag ur kommande boken  nya Självläkande människan som släpps i augusti.

Läs mer här i tidigare bloggar: Vaccin är värdelöst. och Samband narkolepsi och vaccination

Fakta om vaccin och biverkningar

Referenser: 

 1. Under-reporting of adverse drug reactions : a systematic review - Drug safety 2006;29(5):385-96
 2. Adverse Drug Reactions of Spontaneous Reports in Shanghai Pediatric Population -PLoS One. 2014; 9(2): e89829
 3. Human papillomavirus (HPV) vaccines as an option for preventing cervical malignancies: (how) effective and safe? - Curr Pharm Des. 2013;19(8):1466-87
 4. Is human papillomavirus vaccination likely to be a useful strategy in India? - South Asian J Cancer. 2013 Oct-Dec; 2(4): 193–197
 5. Aluminum vaccine adjuvants: are they safe? - Curr Med Chem. 2011;18(17):2630-7
 6. Japan Withdraws HPV Vaccine Recommendation for Girls - Medscape Medical News
 7. France: Aluminum Adjuvants and HPV Vaccines Up for Debate - Norma Erickson 
 8. Is human papillomavirus vaccination likely to be a useful strategy in India? - South Asian J Cancer. 2013 Oct-Dec; 2(4): 193–197

 

Den nya sockerdöden…

15 jul kl 21:35, 2014

Skrivet av sannaehdin under kategorin Nyheter | 1 Kommentarer | Permalink

Visste du att stärkelsesirap (modifierad stärkelse eller fruktos) kan ge fettlever och samma skador som hos en alkoholist – fast man inte dricker något? Det gör att levercellerna blåser upp som ballonger och sprängs – för att sen inte repareras vilket levern annars gör (självläker). 

Dessutom ger fruktos fetma genom att lura din metabolism och störa den normala aptitkontrollen så att man vill ha mer av det. Hög konsumtion av fruktos leder till viktökning och putmage (ölmage), ökad LDL (inflammationskolesterolet), minskat HDL (skyddande kolesterolet), höjda blodfetter, höjt blodsocker och högt blodtryck – alla symtom på klassiskt metabolt syndrom. Den modifierade stärkelsen är tyvärr den nya sockerdödaren. Se infofilmen nederst om detta.

Den finns överallt i läsk, godis, bakverk, industriprocessad mat, såser, dressingar, färdigmat etc och kallas för olika namn som stärkelsesirap, maltodextrin, modifierad stärkelse, maltitol.

Vi äter i snitt knappt 40 kg socker per person och år men den modifierade stärkelsen utgör minst lika mycket (har bett om siffror på det). I USA står den för 40 % av sötningen nu ( för det är en billig industribulkprodukt). Sett bara på läskkonsumtionen per år är den 88 liter per person och bara där har ni 8,8 kg (prel siffror Jordbruksverket 2007). Sedan äter svenskarna17 kg godis per person och år, vilket är mest i världen och dubbelt så mycket som genomsnittet i EU. I godis är det mesta bara stärkelsesirap numera – som gelehallonen ovan innehåller bara maltitol. (Jämför med bärkonsumtion på 2 kg/år o person – den kan vi öka för bär är mkt nyttigt)

Fruktos har ansetts som bra tidigare för det höjer inte insulinnivåerna, men däremot ökar det radikalt insulinresistens, vilket är mycket farligare eftersom det är förstadium till diabetes. Det är normalt att få högre insulinnivåer i blodet, men de ska inte stanna förhöjda och det blir resultatet vid insulinresistens. Förutom insulinresistens riskerar man att få leverskador, förhöjda blodfetter och en hel rad andra hälsoproblem för att: 

1. Fruktos bryts ner i levern precis som alkohol och producerar många av samma bieffekter, inklusive ölmagen…

2. Folk äter 400-800 % mer fruktos nu än vi gjorde för 100 år sedan eftersom det finns i den mesta processade industrimaten, läsk och godis.

3. Fruktos bryts nästan enbart ner i levern och omvandlas direkt till farliga fetter, vilket är ett av skälen till att fruktos är den ledande orsaken till fetman.

4. Fruktos höjer även halten av urinsyra, och det är farligare än förhöjda kolesterolnivåer eftersom det ger en kronisk, låggradig inflammation som ökar risken för hjärtkärlsjukdom, hjärtattack, cancer, artrit och förtidigt åldrande.

Endast 20 % av den glukos (som finns i socker) du äter bryts ner i levern, cellerna använder det som sin bränslekälla och det bränns därmed upp direkt efter konsumtion (vid små mängder, undvik alla stora intag)

Fruktos metabolism är mycket lik alkoholmetabolism, vilken har en rad toxiska effekter inklusive icke-alkoholrelaterad fettlever. Dessa biologiska förändringar ses inte hos människor som äter stärkelse (eller glukos), så fruktos är den dåliga kolhydraten när man äter mer än 25 g per dag. Det är lätt gjort eftersom den finns gömt i den mesta maten – och alltså är betydligt värre än socker. Bara via läsken får vi i snitt i oss 24 g fruktos per dag. Det göms under en rad namn på förpackningarna så står det inte socker eller sukros så är det sannolikt modifierad stärkelse. 

Man kan också bli sensiterad till fruktos, vilket innebär att ju mer du äter desto effektivare tar kroppen upp det, och ju mer du tar upp desto större skador… Sen blir man även mer känslig för de toxiska effekterna. 

Ahh, Livsmedelsindustrin har lyckats igen – att hitta en slow killer – som dödar folk långsamt. Skulle de inte syssla med att göra LIVSMEDEL och inte dödsmedel? Jag har sett så mycket nu så att jag har oerhört lågt förtroende för livsmedelsindustrin. De får skärpa sig ordentligt och börja göra hälsosamma och bra produkter – och rensa bort allt skräp och gifter som de säljer med (dubbelt) mördande reklam. Jag undrar hur de som arbetar med dessa saker inom livsmedelsindustrin kan se sina barn i ögonen och gå och lägga sig med gott samvete på kvällen…

Dessutom skam på livsmedelsverket som inte gör någonting åt detta. De kunde ju börja med att förbjuda modifierad stärkelsesirap eller begränsa användningen kraftigt. Det är nu vetenskapligt kopplat till ökning av fetma och metabolt syndrom. Men det gillar inte deras kompisar i livsmedelsindustrin…

Själv är du inte heller snäll om du ger dina barn läsk och godis för läsk ger fläsk och båda dessa är långsamma dödare, dvs dina barn får hälsoproblem när de blir runt 30 år. Nu har vi alltså lyckts fixa den första generationen som inte kommer att överleva sina föräldrar och som i många fall blir infertila. Det är dags att göra något radikalt - nu! Lite lördagsgodis är en bra idé men inget mer – 40% av barnen äter godis och dricker läsk varje dag.

Apropå Gelehallon – du behöver 30 minuters promenad för att förbränna sju st gelehallon (samma för en kaka, ett glas juice eller 400 g grönsaker). Men det tar inte bort de skadliga effekterna på levern – och vem äter bara sju st gelehallon…?

Så här mycket fruktos innehåller den naturliga maten:

 • en Citron, 2,5 dl Tranbär (färska) eller en passionsfrukt  0,6-0,9 g
 • ett katrinplommon, en aprikos 1,2–1,3 g
 • 2,5 dl hallon el jordgubbar   3–3,8 g
 • en halv röd grapefrukt   4,3 g
 • en persika el apelsin ca  6 g
 • banan  7,1 g
 • blåbär  7,4 g
 • äpple  9,5 g
 • päron  11,8 g
 • 0,5 dl russin eller 2,5 dl vindruvor  12,3 g
 • 2,5 dl torkade aprikoser  16,4 g
 • 2,5 dl torkade fikon  23 g

Så ät bär istället, väldigt gott med lite vispad grädde till och då blir du dessutom mätt – vilket man inte blir på godis. Här är recept på goda chokladbollar som alternativ till påskgodis: blogg.passagen.se/sannaehdin/entry/till_kaloribombarna1

Se nyhetsinslaget om den modifierade stärkelsen, eller stärkelsesirapens skadliga effekter:  Daily consumption of high-fructose corn syrup might aggravate liver damage in people who suffer from non-alcoholic fatty liver disease, a U.S. study suggests: www.cbc.ca/video/#/ID=1444422465  Om den inte spelar gå via www.cbc.ca/video/ och sök på high fructose så funkar det. 

Livsmedelsverket kallar det i sin genomgång av sockerarter för "glukossirap" fast det bara har 20 % glukosinnehåll – det är ännu lurigare: 

 • 1.7 Glukossirap En renad och koncentrerad vattenlösning av energigivande sockerarter från stärkelse och/eller inulin med följande egenskaper: a) Torrsubstans minst 70 viktprocent. b) Dextrosekvivalent minst 20 % av torrsubstansvikten och uttryckt som D-glukos.
 • 1.8 Torkad glukossirap Delvis torkad glukossirap, med minst 93 % av torrsubstansvikten,
 • 1.11 Fruktos Renad kristallisk D-fruktos med följande egenskaper: a) Fruktosinnehåll minst 98 %. b) Glukosinnehåll högst 0,5 %. c) Förlust vid torkning högst 0,5 viktprocent

Ref: 

 • Bocarsly ME et al., High-fructose corn syrup causes characteristics of obesity in rats: Increased body weight, body fat and triglyceride levels. Pharmacol Biochem Behav. 2010 Feb 26.
 • Hu FB, Malik VS. Sugar-sweetened beverages and risk of obesity and type 2 diabetes: Epidemiologic evidence. Physiol Behav. 2010 Feb 6
 • Bray GA. Soft drink consumption and obesity: it is all about fructose. Curr Opin Lipidol. 2010 Feb;21(1):51-7. Review.
 • Collison KS et al. Diabetes of the liver: the link between nonalcoholic fatty liver disease and HFCS-55. Obesity (Silver Spring). 2009 Nov;17(11):2003-13.

Fotnot: Sverige använder hela sin stärkelseproduktion och importerar lika mycket. En mycket stor del av detta används sannolikt till modifierad stärkelse men har bett om uppgifter för det. 

 

Basa kroppen i Midsommar!

19 jun kl 12:00, 2014

Skrivet av sannaehdin under kategorin Nyheter | 1 Kommentarer | Permalink

Har du tänkt på att midsommarmaten är mastig och mycket försurande…? Det är bra att basa sig och kilopriset på Samarin är 305 kr, Bikarbonat (100 g påse i mataffären) är 90 kr och Holistic BasBalans 880 kr/kr. Den senare lite dyrare men innehåller speciella mineralföreningar för att balansera kroppens pH-värde o ger näring.

Nedan förklaras vad syra-basbalans är för kroppen. Det är viktigt att inte ta det basande saltet i samband med måltiden, på kbällen eller tidigast på morgonen – 0,5-1 timme före eller efter maten Ta väl hand om kroppen!

Syra-basbalansen

Precis som naturen är många människor försurade. Allt vi gör påverkar nämligen vårt pH-värde – det vi äter, känsloreaktioner, stress och andning. Kroppen strävar efter att upprätthålla ett snävt pH-intervall med hjälp av ett flertal buffrande system och tål inte för mycket baser eller syror.

Om allt fungerar som det ska förbränner kroppen födan med hjälp av syre, varvid energi, vatten, koldioxid och slaggprodukter bildas. Beroende på vad man äter blir de sistnämnda mer sura eller mer basiska. Födoämnen är potentiellt syrabildande om de återstående ämnena är sura när maten har förbränts. Exempel på vanliga syror är svavelsyra, fosforsyra och kolsyra.

Om det återstår basiska rester sägs det vara basbildande, och vanliga baser är kalcium, magnesium, natrium och kalium. Grundregeln är att frukt och grönsaker ger en basisk reaktion medan övrigt ger en sur reaktion. Uppskattningsvis bör maten vi äter till 80 procent vara basbildande och till 20 procent syrabildande.

Vid kroppens naturliga arbete – andning, hjärtslag, muskelrörelser – bildas hela tiden syror som avges till blodet. Hårdträning, stressreaktioner och känslor som exempelvis ilska, rädsla och ångest producerar även syror. Syra-basbalansen påverkas av generna, maten, matsmältningen och stress men även av vädret. Kallt väder gör blodet surare och varmt gör det mer basiskt.

Varje syra som man får i sig genom maten måste neutraliseras med hjälp av basiska ämnen i kroppen, framför allt används det kalcium som finns lagrat i ben, leder och blodkärl. Ett konstant syraöverskott, som när man äter mycket sockerinnehållande mat, läsk och hamburgare, kan därför på sikt leda till en urkalkning av skelettet. 

Vid sjukdom får vi nästan alltid ett syraöverskott (acidos), vilket innebär en försurning av olika grad. Symtom på syraöverskott är exempelvis vätskesvullnader, onormalt lågt blodtryck, sömnlöshet, inflammerade leder, hård och illaluktande avföring, svårighet att svälja och att tänderna är känsliga för vinäger eller sur frukt. Orsaken till försurningen är nedsatt funktion i levern, njurarna eller binjurarna, vilket i sin tur exempelvis kan bero på felaktig kost, övervikt eller undernäring. 

Man kan få ett ungefärligt mått på sitt pH-värde med ett indikatorpapper och det bör helst mätas före en måltid eller minst en timme efter. Saliven bör vara mellan 6,6 och 7,2 medan urinen är surare och ligger på 6,4–6,8. Svaret kan dock påverkas av den senast intagna måltiden och man bör göra flera mätningar för att vara säker.

Syra-bas balansen är allt för  lite uppmärksammad inom skolmedicinen eftersom för lågt pH är en stor orsak till sjukdom. Den tyske professor Gunter Enderlein (1872-1968) den förste forskaren av internationell rang som placerade hela sjukdomsdiagnostiken och terapin inom den biologiska livsföringens ram, och han menade att den preventiva (förebyggande) medicinen var viktigast. 

Enligt dr Enderlein beror många sjukdomar på en förslaggning och försurning av blodet, vilket stör kroppens balans och reglersystem. En felaktig kost, stillasittande eller stress stör jämvikten mellan mineralsalter (baser, alkalier) och syror i blodet och kroppens bindeväv, varvid olika endobionter (sjukdomsalstrare) snabbt förökar sig. 

Återställd balans fås genom kostomläggning, intag av mineraler för rätt syra-basballans samt fysisk träning. Nedan visas på bas- och syrabildande mat.

Basbildande mat

De flesta grönsaker, alger, frukt, bär, hirs, havssalt, örter och örtte, frön (utom sesam), citron, lime, skalade mandlar, äppelcidervinäger. Om man sockrar frukten blir den syrabildande.

Syrabildande mat

Kött, fisk, ägg, skaldjur, bönor, tofu, solrosolja, bovete, vetemjöl, socker, sötningsmedel, stevia (söt ört), godis, läsk, nötter (utom mandlar), slånbär, plommon, rabarber, alkohol.

Bra artikel om bikarbonats hälsoeffekter – du får samma effekt med Holistic Basbalans som dessutom innehåller andra minerelar som stödjer läkning. Köper du den här gynnar du min verksamhet!  :)

Tyvärr intresserar sig inte Skolmedicinen för detta ännu, med några undantag: Billig kostinducerad syrareduktion motverkar alltså njurens kroniska nerbrytning vid sjukdom: ”Recent studies suggest that metabolic acidosis mediates nephropathy progression, and its treatment with the comparatively inexpensive and well tolerated intervention of dietary acid reduction holds promise to be an additional kidney-protective strategy in CKD management.ref 

 

 

Margarinbluffen

14 jun kl 18:17, 2014

Skrivet av sannaehdin under kategorin Nyheter | 2 Kommentarer | Permalink

Allt fler har på senare år blivit medvetna om hälsofarorna med alla de kemiskt ”förädlade” fetter och oljor som vi utsatts för de senaste decennierna. Dessa industriellt tillverkade och manipulerade fetter, oljor, transfetter och margariner är direkt skadliga för kroppen och psyket. De hör inte hemma i människokroppen, och har heller aldrig tidigare funnits i den mänskliga kosten. De tillför inte näring utan skapar förvirring, inflammation och desintegrering i kroppen. Här förklaras vad det är och gör i kroppen.

Margarinets ursprung är all den lampolja som blev över när elektriciteten kom i början på 1900-talet. Plötsligt satt man på berg av värmepressad olja och kom på att den kunde man sälja till husmödrarna som ”det nya moderna hushållsfettet”. Att det var en skräpprodukt som man härdades för att den skulle bli stel som smör, det talade man inte om. Med falsk reklam gick det visst, och hjärt-kärlsjukdomarna började samtidigt öka kraftigt.

Numera utgör fleromättade fetter över hälften av vårt fettintag på drygt 40 kilo per person och år. Det är fetter och oljor som inte fanns i vår föda före 1920. De finns i margariner och göms i mängder av produkter under beteckningen ”vegetabilisk olja”.

Vad är då varmpressade (raffinerade) vegetabiliska oljor och margariner? Varmpressad olja utvinns ur nötter, frön eller bönor genom upphetttning till 180 C och ofta med hjälp av kemikalier liknande de som används vid kemtvätt av kläder (bland annat hexan och bensen). Resultatet är att fettsyrorna ändrar form från den naturliga, flexibla cisformen till den onaturliga, stela transformen – så kallade transfetter. Dessutom finns de giftiga kemikalierna kvar i små mängder.

Margarin produceras sedan genom att dubbelbindningarna spräcks med vätgas under upphettning till 180–220 C. Detta kallas hydrogenering och resultatet blir härdat fett – ett mycket onaturligt, stelt fett som före det första världskriget aldrig varit en del av människans föda.

Svenskt margarin tillverkas genom att röra samman varmpressad växtolja (inklusive palmolja) med vatten, salt, lecitin från sojaböna eller solrosolja (sannolikt genmodifierade båda) och stärkelse. Man tillsätter syntetiska smakämnen så det ska smaka som grädde, och A- och D-vitamin så det ska finnas nån näring överhuvudtaget. Blandningen pastöriseras vid 80-88 C och kyls sedan ner, bearbetas vidare till rätt konsistens och packas i byttor.

Enligt Unilever innehåller deras margarin mindre än en procent härdat fett, men det ger ändå ett par gram härdat fett i ett bytta bordsmargarin, och vi borde ha nolltolerans för industriellt härdat fett eftersom det är så toxiskt för kroppen – även i små mängder. Forskning visar intag av endast fem gram industriellt härdade transfetter per dag ökar risken för hjärtkärl-sjukdom med hela 20 procent.

Den största mängden transfettsyror finns i industriellt framställda livsmedel med hög fetthalt – bakverk, mjuka kakor, majonnäs, salladsdressingar, glass, choklad och chips. Men de finns även i alla halv- och helfabrikat och i en hel del restaurangmat eller snabbmat – kort sagt finns de nästan överallt i vår moderna mathållning.

De kemiskt manipulerade oljorna är förstås billiga för tillverkaren och ger längre hållbarhet i affären, eftersom de nyttiga och känsligare fettsyrorna är borttagna. Transfetterna gör att chipsen blir sprödare. Men tyvärr gör de även oss människor som äter dem ”sprödare”, det vill säga ger styva cellmembran och rubbar många centrala processer i kroppen.

De manipulerade oljorna och härdade fetterna är på sikt rentav giftiga för kroppen. De fungerar illa för tillverkning av hormoner eller som byggnadsmaterial till cellerna. Cellens hölje, membran, som får in härdade fetter (transfetter) blir stela, fungerar sämre och åldras fortare. Våra cellmembran utgörs uteslutande av fetter och innehåller de centrala receptorer som utgör navet i kroppens ”intranet”, känsliga och sofistikerade kommunikationssystem. Processade, onaturliga fetter och oljor förstör därmed integriteten och kommunikationen i celler och vävnad.

En stor svensk forskningsstudie omfattande 61 000 kvinnor i åldrarna 40–76 år visade att detta fleromättade fett ökar risken för bröstcancer med 69 procent. Däremot minskade de omättade fetterna i raps- och olivolja risken för bröstcancer med 45 procent. Det räckte med att byta ut en matsked (10 gram) av margarinet mot oliv- eller rapsolja.

Bröst innehåller ett stort antal fettceller som stödjer mjölkkanalernas funktion, och i dessa celler anrikas och lagras dåliga fetter. Härdat fett, margarin och andra kemiskt processade fetter medför också att brösten blir hårdare, vilket gör det svårare att upptäcka knölar i dem. Men transfetter och härdat fett är även förknippade med ökad risk för bröstcancer beroende på en minskad mängd hälsosamma eikosanoider och en ökad påverkan från kroppens östrogen. Vill man undvika bröstcancer och kunna detektera ev knäar tidigt bör man låta bli allt margarin, härdat fett och annat kemiskt manipulerat fett.

Det intressanta är att i alla dessa år som Milda och Lätta etc funnits – och satsat enorma summor på reklam – så har de inte lyckats att ta fram en enda forskningsstudie som visar på positiva hälsoeffekter av att äta margarin. Sällan har väl en reklam varit mer mördande än den som kallar margarin för ”milt, naturligt och hälsosamt”…

ps: det är en skandal att vanliga livsmedelsaffärer som Coop, Ica, Hemköp och till och med Greens Matmarknad i Malmö säljer block med härdat kokosfett. Det är som att injicera gift i blodet. Mer om det i nästa inlägg.

Jag säger bara Skärpning matbutikerna: rensa ut det härdade fettet från era kyldiskar!!

 

Gluten & Mjölk orsakar moderna sjukdomar

05 jun kl 19:18, 2014

Skrivet av sannaehdin under kategorin Nyheter | 0 Kommentarer | Permalink

"Varför säger inte läkarkåren sanningen? Då kunde 80 % av patienterna gått hem från sjukhusen varje dag". Sagt vid intervju 2010 av av pediatrik professor Markuu Mäki på Helsingfors universitetssjukhus. Han har forskat länge på glutenintolerans. 

Vill du veta mer om detta? Nu har den tredje boken kommit i triologin om Gluten & Mjölk – ”de vita gifterna” – som källan till de moderna sjukdomarna. Här tar författaren läsaren ännu ett steg djupare i kopplingen mellan sjukdomar och spannmål med ett vetenskapligt och stabilt underlag.

Hippokrates, läkekonstens fader sade för länge sedan att alla sjukdomar börjar i magen, och det har visat sig att detta ligger väldigt nära sanningen.

Boken går på djupet bland sjukdomar/besvär kopplade till kosten: IBS, chrons sjukdom - ulcerös kolit (IBD), sura uppstötningar, magkatarr, Helicobakter, sköldkörtelsjukdomar, psoriasis, rosacea, alopeci areata, diabetes, artrit, psykisk ohälsa samt många fler. Författaren ger även råd om hur man ska hantera detta.

Ämnet ”läckande tarm” avhandlas också ingående, då nästan alla har besvär av detta som konsumerar spannmål/processat mejeri. En läckande tarm leder vidare till mängder av reaktioner och autoimmuna tillstånd.

Författaren belyser husdjuren och hur de drabbas likt människan av spannmål. Dessa kapitel har värdefull information för alla hund-kattägare. Boken tar upp andra källor till ohälsa, som GMO och jag rekommenderar den varmt!

ERBJUDANDE!  Fram till 11 juni bjuder två kosttillskottsföretag på vitaminer och mineraler till bokkunder så passa på!

Här ser du erbjudanden: www.kostkanalen.se

 

WHO vill ha alternativmedicin

08 apr kl 16:31, 2014

Skrivet av sannaehdin under kategorin Nyheter | 1 Kommentarer | Permalink

I framtiden måste vi befästa tillgång till en hälso- och sjukvård som på ett säkert och effektivt sätt integrerar traditionell, komplementär och alternativ medicin (TM/KAM). Det är en mänsklig rättighet.   - Dr. Margaret Chan, generaldirektör för Världshälsoorganisationen WHO, i slutet av 2013 om sin nya strategi på området.

Fakta: Hälso- och sjukvårdskostnaderna i Sverige ökade med över 50 procent mellan 2001 och 2011. Kostnaderna för kroniska sjukdomar beräknas uppgå till 70 procent av de totala hälsovårdskostnaderna. Kroniska sjukdomar utgör även den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Enligt professor och överläkare Yngve Gustafson uppgår kostnaden för biverkningar av läkemedel till 15 miljarder kr per år (medan själva vårdkostnaderna kostar 30 miljarder).

Vi behöver ett nytt tänkande för det nuvarande sjukvårdssystemet fungerar inte och håller på att kollapsa…

Så WHO:s generalsekreterare Dr. Margaret Chan har förstått läget och uppmanar nu nationerna att integrera traditionell medicin (TM) och komplementär och alternativ medicin (KAM) i den etablerade medicinen. Hon säger bl a följande:

Genom strategin önskar WHO stödja medlemsländerna att:

 • ta tillvara de möjligheter som TM/KAM kan bidra med för att förbättra människors hälsa och välbefinnande
 • utveckla personcentrerad vård
 • uppnå universell tillgång till hälso- och sjukvård.

Vidare vill WHO verka för att främja en säker användning av effektiva behandlingsmetoder genom:

 •  reglering
 • forskning
 • lämplig integrering av TM/KAM produkter och vårdgivare i nationella hälso- och sjukvårdssystem.

För att nå dessa övergripande mål råder Världshälsoorganisationen medlemsländerna att:

1) bygga upp en kunskapsbas och formulera nationella riktlinjer.

2) stärka arbetet kring kvalitet, säkerhet och effektivitet genom reglering.

3) verka för en universell tillgång av hälso- och sjukvård genom lämplig integrering av TM/KAM och egenvårdsmetoder i de offentliga nationella hälso- och sjukvårdssystemen. Läs mer här på Integrativecare.se:

Länk till WHO Traditional Medicine Strategy

WHO vill att traditionell och alternativ medicin ska integreras på ett säkert sätt i vanlig sjukvård även i Sverige. Så bra säger jag!  

 

 

Mota förkylningen!

31 mar kl 15:06, 2014

Skrivet av sannaehdin under kategorin Nyheter | 1 Kommentarer | Permalink

 

Här är mina hälsotips för att hålla vårförkylningen borta.

Ladda med mineraler! De är centrala för vår kropp och enzymernas funktio – och eftersom vi inte själva kan tillverka de livsnödvändiga mineralerna måste vi få dem via födan. Därför är det viktigt att maten har en hög halt av mineraler (som zink, järn och magnesium), men tyvärr går det inte att få i sig ett fullvärdigt spektrum via maten som odlas på urlakade jordar.

Därför rekommenderar jag Holistics Anti-v eller Immune-boost, som består av renade humusextrakt (humussyror) + källvatten som ger 70-80 olika mineraler och spårämnen. Många av dessa får vi alltså aldrig i oss via den vanliga kosten, och jag tar dessa tillskott varje dag. Dessa finns i välsorterad hälsokost eller kan beställas här!

Detta stärker immunsystemet och en rad andra funktioner i kroppen. Men det riktigt intressanta är att humussyra är vetenskapligt visat effektivt mot samtliga kända virus. Det blockerar viruset så att de inte fäster på kroppens celler, och därför inte kan ta över cellen för att föröka sig. Samt kan även bidra i tillfrisknandet när man redan smittats.

Humussyran binder både till virus och tungmetaller och fungerar som utrensare i kroppen. Humussyran lägger sig som en film (coating) på viruset vilket gör att det inte kan fästa på cellmembranet. När viruset inte kan fästa så kan det heller inte ta sig in i värdcellen och ta över den för sin reproduktion och därmed avstannar angreppet.

Bra att ta mot förkylning är även:

C-vitamin 1–4 g per dag, för C-vitamin är helt nödvändigt för infektionsförsvaret och har stark antiinflammatorisk verkan. Finns både som tabletter och pulver hos Holistic, och föredrar det senare.

D-vitamin 2000 IU per dag och zink (20−40 mg dagligen). D-vitamin är helt nödvändigt för ett fungerande och starkt immunförsvar, och mineralet zink är virusdödande och behövs för sårläkning och bildning av antikroppar.

• Hälsosamma tarmbakterier är viktigt skydd mot patogena bakterier och tar Holistics Lactovital som överlever det låga pH i magen så de kan ha sin effekt i tarmen.

• I perioder tar jag propolis, som är bikitt som innehåller många bakteriehämmande ämnen, samt Echinacea force som är suveränt mot halsinfektioner.

• Fiskolja varje dag som ger omega 3-fettsyror som bl a stärker slemhinnorna i munnen och svalget. Jag köper den bästa kvaliten från Arctic-Med.

• Dessutom äter jag morötter varje dag – både råa o lätt kokta – för det ger bl a beta-karoten och A vitamin. A-vitamin stärker slemhinnorna och Betakaroten är ett förstadium till vitamin A som har samma effekter men även fungerar som antioxidant: skyddar mot cellskador (speciellt på DNA och membran).

• Dricker två till tre koppar grönt te, ekologiskt senchaté, var morgon, och det innehåller rikligt med bioflavonoider.

• Att basa kroppen med bikarbonat är utmärkt för att motverka både försurning och förkylning! Då tar man en halv till en tsk i ett glas vatten under två veckors tid och det är mycket välgörande för hela kroppen.
 
• Dessutom rekommenderar jag varma långbad med såpa för det är basiskt och rensar kroppen rejält via huden. Du kan ta grumme citronsåpa men ännu hellre naturlig Hälsingesåpa, tag 2 dl i ett badkar varmt vatten och om du stannar i 2-3 timmar blir det ännu bättre effekt på en mild utrensning via huden. Töm ut och fyll på med hett vatten så du håller värmen.

Din kropp är värd det bästa – och du är värd att vara så frisk du kan!  

Peace of Mind

26 mar kl 10:44, 2014

Skrivet av sannaehdin under kategorin Nyheter | 0 Kommentarer | Permalink

Oro, stress och negativa tankar skapar mycket ohälsa – i onödan – och mitt nya seminarium handlar om hur man kan känna inre frid och vara nöjd – utan dåligt samvete – oavsett hur man har det. 

Allt för många har stress och oro i vardagen – och har svårt att bryta det trots att man vet att det sliter på kropp, sinne och relationer. Här får du reda på sätt att hantera och bli av med dessa negativa tankemönster. 

Det jag vill dela är hur man bjuder in frid mitt i utmaningen. Du får praktiska övningar och konkreta redskap, baserat på det jag forskat fram de senaste åren och vad jag lärt mig av min egen hälsoprövning sen 2011.

Jag tar upp smärtkroppen och lyckokroppen, vad de är och hur man kan läka smärtkroppen och öka lyckokroppen – bliss body. Även om varför många kan känna skuld i att må bra? Om Medberoende och hur man läker det. Det känns spännande o roligt att dela med mig av detta nu för första gången!

Det är en mycket konkret föreläsning med övningar och råd samt bilder.

Denna en timmes föreläsning finns nu nyinspelad som mp3-ljudfil, och betala in 180 kr via paypal till mejl 4info@sannarelations.com  o sänd sedan kopia på inbetalningen till samma mejl så kommer det i internetposten! Du får även bilder till presentationen.

Omdöme om föreläsningen: 

Tack Sanna, för att du delar med dig av hur du utvidgar din inre kärleksenergi! Det är precis så vi alla kan hjälpas åt som motkraft till den smärtkropp som vi göder i oss själva och därmed i oss alla gemensamt. Du beskriver på ett enkelt och tydligt sätt ett av vår tids största hot mot hälsan och ger hopp om att vi kan bekämpa den.  

Annica Ackemo  

 

 

Sann humanism

21 mar kl 10:18, 2014

Skrivet av sannaehdin under kategorin Nyheter | 1 Kommentarer | Permalink

Det är viktigt att stödja sann humanism i samhället, den som värnar om humanismens innehåll och grundvärderingar om tolerans, respekt och medkänsla. Tyvärr har av en högljudd grupp kapat begreppet humanism i Sverige, och gjort vad de kunnat för att sätta de mänskliga rättigheternas grundprinciper ur spel. 

Därför bildades förenngen Humanism & Kunskap (HK) i december 2011, och tack vare föreningen har medlemmar fått stöd och förföljelse av oliktänkande har minskat radikalt.

Därför är det viktigt att stödja denna förening och det gör du här: Årsavgiften för 2014 är för Medlem 300:- för Stödmedlem 100,- att betala på Plusgirokonto nr är 320793-3.

De har åstadkommit följande:

HK har tagit plats på Google 

HK ville erbjuda en samlingspunkt och visa upp humanismens grundvärden. Inom några år har vi tillfört våra perspektiv och antihumanisternas dogmer är inte längre ensamma i media och på google. Tidigare dominerade man till näst intill 100%. Vi har kilat in oss där. Men mycket återstår.

HK har utvecklat Vetapedia

Deras medlemmar har också utvecklat Vetapedia som ett alternativ till Wikipedias ofta ideologiskt styrda artiklar då antihumanisterna bestämt sig för att kontrollera för dem angelägna artiklar där. HK har därvid lag även avslöjat sådana strategier och medverkat till att rensa på Wikipedia. Folkbildning är ett viktigt syfte därför presenterar HK kunskap som trängts undan.

HK har skapat förutsättningar för Humanism och ett medmänskligare samhälle.

Vi arbetar för kunskapsbildning och för en verksamhet med uppbyggande innehåll. Vi arrangerar seminarier, resor och samkväm i humanismens anda. På detta sätt stärker vi både enskilda och samhälle att utveckla medmänsklighetens principer.

Vi deltar i sammanhang där vi utvecklar ny kunskap och vetenskap såsom i Toward a science of consciousness

Och jag skrev "vi" här för det är ju vi när alla involverar sig i gemenskapen. Förlj dem på: Facebook:  Hemsida: 

Läs även denna: Tillämpad empati kan förändra hela samhället

 

Var nöjd med livet!

12 mar kl 08:17, 2014

Skrivet av sannaehdin under kategorin Blandat | 1 Kommentarer | Permalink

Ibland är det bästa man kan göra – att vara nöjd med livet precis som det är!  

 

Befria dig själv!

08 mar kl 08:24, 2014

Skrivet av sannaehdin under kategorin Nyheter | 0 Kommentarer | Permalink

På webinariet i morgon presenterar jag ett nytt sätt att se orsaken till stress, oro o smärta – samt hur man befriar sig från det. Har fått flera insights – och det blir en ny bok sen! För det verkar som jag är här för att gå till botten med detta med självläkning… Info här!

Kollar lite data och finner 28 000 vetenskapliga artiklar på "pain + body", 560 på "love + body" och 80 på "bliss + body". Och så undrar vi varför världen inte rör sig framåt mot något bättre… Put your energy in what you want to expand!  

 

Celebrate the Feminine!

08 mar kl 08:22, 2014

Skrivet av sannaehdin under kategorin Nyheter | 0 Kommentarer | Permalink

Glad kvinnodag! Today I celebrate the Feminine Spirit – which is everywhere and especially in Women! 

Nu vet jag varför det inte går att ladda upp bilder här – hade maxat bildutrymmet! Så börjar rensa så jag kan lägga upp mer. Det har varit lite tyst här ett slag… men jag är aktiv på FB.

Någon hjälpte mig att kopiera ner alla sidor här på bloggen – och det visade sig vara 2500 sidor!!  Hoppsan,har visst skrivit ett par böcker vid sidan om de senaste fem åren. Tar det därför lite lugnare här, behöver få klart flera bokprojekt. Men först ut är webinariet om Peace of Mind imorgon.

 

 

Fem steg till inre frid

27 feb kl 11:29, 2014

Skrivet av sannaehdin under kategorin Nyheter | 1 Kommentarer | Permalink

 Fem steg till inre frid…

• Ta bort habegäret – ägande är bara en illusion. Allt är till låns ändå… 

• Sluta jämföra dig med andra. De gör sin resa och du gör din resa… Gör det som gör dig glad istället för att bry dig om vad andra tycker om det du gör! 

• Var tacksam och glad för det du har och det som fungerar. Ju mer fokus du lägger på detta, desto mera får du av det.

• Underlätta och gör gott för andra människor varje dag. 

• Rensa och släpp taget om saker ofta. Res bara i livet med det och dem som du verkligen vill ha!

Hör mig berätta mer om detta och annat på webinariet “Att kunna känna inre frid och vara nöjd utan dåligt samvete - trots stress i vardagen och ont i kroppen” med Susanne Billander den 9 mars! Detta lyssnar du enkelt på via din dator eller telefon, och kan sedan höra det flera gånger efteråt.

Kan inte ladda upp bilder här av någon anledning, så se bilden Fem steg till inre frid här!

 

Webinar om inre frid

10 feb kl 09:06, 2014

Skrivet av sannaehdin under kategorin Nyheter | 0 Kommentarer | Permalink

Nu ger jag ett nytt webinar den 9e mars :

"Att kunna känna inre frid och vara nöjd utan dåligt samvete - trots stress i vardagen och ont i kroppen”

Många har stress i vardagen och vet att det sliter på kropp. sinne och relationer. Vad är det då som gör att det är lätt att fortsätta i det vana mönstret fast vi innerst inne vet att det leder till ohälsa? Andra har återkommande smärta och diffusa symtom som ger oro och obehag i vardagen. Konstant oro tar mycket energi, och det finns bra sätt att hantera och bryta det.

Jag ger detta tillsammans med Susanne Billander, expert och utbildare inom Metamedisin och författare till boken “META-Medicin – Hemligheten bakom cancer och andra sjukdomar”. Vi tar upp:

 • Bli medveten om roten till dåliga samvetet
 • Hur man hanterar oväntad smärta och oklara symtom
 • Praktiska övningar som bryter negativa cirklar och gör dig lugn och nöjd i nuet.
 • Hur energiband till våra nära och kära håller oss tillbaka
 • Avslutar med en guidad grupp healing för att frige mönster och känslor som dyker upp under webianret.

Vi diskuterar dessa och delar kunskap och erfarenheter via detta webinar – vilket betyder att du kan deltaga och lyssna var ifrån du önskar.

Datum och tid: Söndag 9 mars kl. 13 svensk tid. Om du inte kan vara med live, då kan du lyssna på inspelningen och även ladda ner den.

Webinartid: 1,5 h Pris: 260 kr

Anmäl dig här!