Banta med nyttig kokosolja!

02 nov kl 18:27, 2009

Skrivet av sannaehdin under kategorin Nyheter | 0 Kommentarer | Permalink

Visste du att man faktiskt kan gå ner i vikt med kokosolja eftersom den inte lagras som fett utan tas upp av levern och omvandlas till energi? Läs mer nedan.

Laga gott med nyttiga, goda fetter! (bild ur Sannas matbok – för den självläkande människan)

Kokosolja har felaktigt fått ett dåligt rykte eftersom den som testats tidigare har varit härdad. Sedan har mättade fetter felaktigt fått skulden för hjärtkärl sjukdomar, när de är stabila, näringsrika fetter som vi haft i vår kost sedan urminnes tider och som våra gener utvecklats med. Kokosolja har varit den huvudsakliga fettkällan på fem kontinenter i många tusentals år. I Polynesien där man äter mycket kokosolja i sin traditionella föda har man inte alls de västerländska sjukdomarna.

Kokosoljan är nyttig av flera skäl. Dess mättade fett har kortare kedjor (är halvfast eller flytande vid rumstemperatur) som är lätta för kroppens celler att absorbera och smälta utan enzymer. Därmed tillför de snabb och bra energi till cellerna, vilket är bra för sköldkörteln och kroppens energiomsättning.

Kokosoljan kan även underlätta viktminskning eftersom de medellånga fettkedjorna inte cirkulerar i blodet utan kan tas upp av levern direkt och omvandlas till energi. Dessutom lagras dessa fettsyror inte som kroppsfett.

En 55-årig kvinna hade problem med en ökande övervikt som var svår att bli av med och även oförklarlig smärta i musklerna och lederna. När hon började ta en matsked kokosolja nästan dagligen gick hon ner fem kilo och upptäckte till sin glädje att även smärtan försvann. Det beror på kokosoljans innehåll av nyttiga fettsyror. Det är förstås viktigt att hålla ner på alla de snabba kolhydraterna då.

Laurinsyran utgör 45–60 % och den omvandlas i tarmen till monolaurin, vilket skyddar mot virus- och bakterieangrepp. Kokosolja innehåller även kaprylsyra som gynnar tillväxten av goda tarmbakterier och speciellt mjölksyrabakterier (laktobaciller). Kokosolja förbättrar upptaget av fettlösliga vitaminer, mineraler och aminosyror, vilket exempelvis minskar behovet av vitamin E.

Kokosnötsolja och kokosolja är samma sak – köp den kallpressade som än så länge bara finns i hälsokosten. Men fråga efter den i din vanliga affär för de kan ta hem den (från Kung Markatta eller Biofood t ex). Kokosolja fungerar utmärkt för upphettning eftersom det nästan uteslutande innehåller mättat fett (92 %). Så jag steker all mat i smör eller kokosolja. Själv intar jag varje dag en tesked på morgonen och en tesked smörjer jag in huden med. Det är super-food för huden!

Här är recept på en god och nyttigt stärkande spenatsoppa – som är bästa IFD-soppan! Det betyder inflammationsdämpande, dvs mycket antiinflammatorisk och stärkande för immunförsvaret.

Spenatsoppa

4–6 portioner

  • 2 msk smör
  • 2 msk kokosolja
  • 1 stor lök, skivad
  • 1 dl majsmjöl (från saltå kvarn eller mindre mängd majsena)
  • 1 l vatten
  • 2 tsk vitlökspulver (eller färsk vitlök)
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 knivsudd cayennepeppar
  • ½ tsk dijonsenap
  • 1 kg färsk eller fryst spenat

Smält smör och kokosolja i kastrull, lägg i löken och låt mjukna. Vispa ner majsmjölet och fortsätt att vispa medan vattnet hälls på lite i taget. Krydda soppan och rör ner spenaten. Låt inte soppan koka upp igen och servera gärna den härligt gröna soppan i djupa skålar med t ex en kokt ägghalva.

Kommentarer:

Skriv en kommentar:
Kommentarer är avstängda för detta inlägg