Strålande Isabelle Huppert, fransk skådespelerska x2 i SVT2...

21 aug kl 17:07, 2011

Skrivet av survivor_in_life under kategorin Zenzationella människor | 0 Kommentarer | Permalink


Imponerad har jag blivit av franska Isabelle som TV visats två gånger denna veckan, där uppvisar hon verkligt djup i sin konstart. Vi har kunnat se "Maktens rus" från -06 i torsdags och igår lördag, "White material" från -09 i SVT2. Filmer av lite tyngre sort, speciellt den senare. Vem är sköningen då? Jo, Isabelle Anne Madeleine Huppert föddes 16 mars 1953 i Paris, är en fransk skådespelerska som har medverkat i över 90 film-och TV-produktioner sedan 1971.


Huppert är dotter till Annick Beau, som var en lärare i engelska och Raymond Huppert, en ingenjör. Hennes mor- och farföräldrar var ungerska emigranter från Eperjes i kungariket Ungern, först till Amerika och senare till Frankrike. Hon växte upp i en västerländsk förort till Ville-d'Avray. Huppert blev uppmuntrad av sin mor att börja agera i ung ålder, och blev en tonårsstjärna i Paris.


Efter en bra start med karriären gjorde hon sin filmdebut 1972 med "Faustine et le bel été". Hennes internationella genombrott kom med La Dentelliere (1977). Hon gjorde sin amerikanska filmdebut 1980 i "Heaven's Gate". Under hela 1980-talet fortsatte hon med olika sorters roller ex. Godards "Sauve qui peut "(la vie) (1980) och 2001 i "Pianisten".


Citat Isabelle:
"Agera, skådespela, är ett sätt att leva ut sin sinnessjukdom."


Isabelle har varit gift med författaren, producenten och regissören Ronald Chammah sedan 1982 och de har tre barn, Lolita Chammah (född i oktober 1983), Lorenzo (född i januari 1986) och Angelo (född i augusti 1997). Isabelle spelade med sin dotter Lolita Chammah i fyra filmer, Copacabana (2010), La vie moderne (2000), Malina (1991) och Svart ängel (1988).


Hon är yngst av fem barn, och har tre systrar och en bror, Rémi, hennes ena syster är Elisabeth Huppert, skådespelerska/ manusförfattare/ regissör, övriga Jacqueline och Caroline Huppert.


Hon har varit nominerad 13 gånger för Cesar Award och vunnit en gång, för Ceremonin (1995). Har spelat in ett album med Jean-Louis Murat kallad "Madame Deshoulières". De sjunger/ reciterar texter hämtade från dikter. Medlem av juryn på Cannes filmfestival 1984.


Nyheter, "Den franska skådespelerskan Isabelle Huppert tilldelas Lifetime achievement award av Stockholms filmfestival. Hon kommer därmed att besöka festivalen, sa man i SVT:s ”Kulturnyheterna”. Stockholms filmfestival pågår 9-20 november. Förra årets mottagare av hederspriset var Harriet Andersson.


Kuriosa:


Isabelle spelar piano och är 1,60 m lång.
Vän med Kim Cattrall och är intresserad av fotografering.
På 70-talet, delade Isabelle Huppert lägenhet med Isabelle Adjani och skådespelerskan Christine Pascal.Källor:
en.wikipedia.org


imdb.com


dn.se


svd.se

Kommentarer:

Skriv en kommentar:
Kommentarer är avstängda för detta inlägg