"Mullet" Zigge Stortass och "Busan" Sissi Örontofs.

20 mar kl 15:24, 2013

Skrivet av undervinrankan under kategorin katt | 2 Kommentarer | Permalink

 

I morgon blir kissarna 9 månader. Tiden har bara sprungit iväg, både vad det gäller bloggskrivande och ta-vara-på-kattungarnas-faser, och nu - plötsligt - är de nästan vuxna. Tjaa, nu tog jag i! De är förstås väldigt lekfulla fortfarande och inte har de så stor livserfarenhet heller...

 

 

 

 

Olle och jag har försökt ta ut dem på altanen för att småvänja dem vid ett uteliv. Har dock inte gått så bra, kallt och eländigt om tassarna och så massor med oväntade uteljud som skräms. Antar att det blir bättre när all eländig snö har försvunnit!

 

 

 

 

 

Kul och fascinerande är det att följa deras utveckling. Zigge har vuxit och ätit mycket, väger nu ca 6 kg, Sissi är nog hälften så stor som honom. Känns som om hon är en liten trasselsudd med en stor yvig svans. Det verkar inte finnas några gränser för stora, makliga, mulliga "Mullet" Zigges tillgivenhet, han bara älskar allt och alla, fläker sig på rygg och spretar med tassarna. Smågrymtar gör han också.

 

 

 

 "Busan" Sissi, busar och  fladdrar omkring i tillvaron. Ibland "flyger" hon stolt fram mellan våra bokhyllor. Hmmmm, på gott och på ont. Vissa saker vill man ju inte att hon ska riva ner...  Får lappa 2 av mina skylthuvuden. Tur att det går bra att bygga med papier mache och måla på ny färg!

 

 

 

 

 

 

 

Skylthuvuden och därmed också tankar på och om hattar. ja, min kärlek till detta är bestående! Tänker och grunnar på hattideer nästan hela tiden. PUH! Vad mycket energi! Ska nu i vår vara med i en världsomspännande tävling som går ut på att skapa en huvudbonad med minst en delkomponent som är återvunnet material. Spännande och jättesvårt att välja ut något vettigt material! Får återkomma om detta.

 

 

Att göra fascinators, typ små cocktailhattar, är mycket roligt. Här är en bild på en såld röd fascinator, med botten av röd sammet, mängder av blad/fjädrar av olika röda toner av bananfiber och litet röd tyll. Dessutom har jag applicerat härligt, festlig, bling bling på det hela!

 

 

 

 

 

 

Katter igen

07 nov kl 11:55, 2012

Skrivet av undervinrankan under kategorin katt | 0 Kommentarer | Permalink

 

Hjälp, vad jag känner mig glad i dag! Olle väckte mig med Obamas långa tal. Låg i sängen och sov med en kisse under hakan och en bredvid midjan. Mannen viftade med "paddan" och när jag väl fått upp mina blå satte han iPaden i min hand. "Kolla" sa Olle och jag fick korn på Obama, glad och segerviss, framför en mikrofon. Hurra, han vann!

 

Gillar min man väldigt mycket – speciellt - sådana stunder. Han visste att jag skulle glädja mig över att Obama fortsätter att vara USAs president. Och sedan detta tal, kanske litet väl långt men han kan verkligen få till det med orden. Jag tyckte att det var intressant att  lyssna på och lät mig förföras av Obanas framtidsvisioner! Gillar positivt tänkande och formuleringar i den stilen. Skulle önska att vi hade litet mer av detta i svensk politik…

 

 

 

Glad är jag förresten också över alla er bloggläsare! Förstår inte riktigt hur det kan komma sig att så många "hittar" till min blogg, men tro mig, ni är alla jättevälkomna! Jag känner mig väldigt motiverad att skriva och kanske, vill inte lova för mycket, att skriva litet oftare. *skrattar *

 

 

 

 

 

I går, sken solen och vi släppte ut katterna på altanen. Pirrig i mitt hjärta fick de denna gång också springa iväg utanför altanen. Rädda, försiktiga och jättenyfikna små kissar, tassade i jord och gräs, kryssade mellan taggiga hallonpinnar och prasslade runt i murkna blad. De ville egentligen inte alls gå in igen men matte-jag, tog in dem efter en halvtimma. Friheten ska få komma i portioner. De är forfarande så små att de inte passar in i de, gamla, halsband som vi har och jag vill inte att de ska gå långt utan. Ja, man vet ju inte hur långt de beger sig när de nu får chansen…

 

 

 

 

Väl inne, med tanke på en stark doft av kiss från sandlådan, började vi så smått misstänka att Zigge Stortass kanske håller på att bli könsmogen… men, kan det verkligen stämma? Han är ca 4,5 månad gammal nu och väger, 2,9 kg. En matglad en… Har förstås snokat på nätet och där sägs att könsmognad kan inträda vid ca ett halvårs ålder. Får nog gå till veterinären och fråga. Ska hur som helst boka en tid för att kastrera honom. Ett inte helt lätt beslut, men, många okastrerade hannar far väldig illa.

November. Brrrrr!!!

02 nov kl 14:20, 2012

Skrivet av undervinrankan under kategorin godis | 0 Kommentarer | Permalink

 

Å, vad jag är irriterad! Har - av och till - försökt att göra ett inlägg på bloggen i två dagar nu. Caramba! Vad det är dåligt när det inte funkar! Förekommer alltför ofta här på Passagen! Gör nästa så att man tappar lusten att blogga!

 

 

Nu sparade jag precis det skrivna och tror det eller ej men plötsligt gick det att "behålla" orden.... Jag skriver nu direkt på bloggen men i normala fall skriver jag en text på Word som jag sparar och kopierar.... Har tappat alldeles för mycket material genom åren så nu försöker jag att vara klok och slippa gräma mig över alla "bortslunkna" meningar. Sparade igen och det gick bra! Nu ger jag mig på det kopierade från i går..... få se om denna text också får vara med... Nää, det gick inte.... Morr, morr, morrr!

 

 

Ute är det höst/vinter och jag önskar så att vi hade en öppen spis. Spraket, doften och värmen från elden gör - eller skulle göra - denna årstid mer uthärdlig. Har dock tillgång till en spis i släktens gemensamma sportstuga...behöver bara åka ca 10 mil... Olle och jag ska nog dit snart och stänga stugan för säsongen. Kissarna har ju aldrig varit med dit så har vi med dem kanske vi sover över... Var säker på att jag då drar fram mormors gamla gungstol till öppna spisen och sitter med minst en kisse i knät och knirr-knarrar framför elden.

 

 

 I går fixade Olle, småmuttrande, vinterdäck på bilen. Glad blev jag som tjatat på honom. Den här tiden kan snö och is komma väldigt plötsligt och ställa till det. Även om ingenting är bestående så känns det tryggare att vara rustad.

 

 

Nu ska jag faktiskt avsluta med ett recept på en, mycket god och enkel att göra, kaka. (Har fått receptet av en god vän och blev riktigt "vindögd" av lyckat när jag smakat på den.) Man rundar av den med något syrligt på toppen. Gärna lite röda vinbär, äpplen eller något annat trevligt som man kanske har i frysen. 

 

Agnetas Go´kaka

150 g smör

2 dl socker

2 dl vetemjöl

1 ägg

vanilj, gärna litet ekologiskt vaniljpulver. Alternativ, vaniljsocker

 

Smält smöret och rör sedan ihop alla torra ingridienser i kastrullen. När det svalnat något rör ned ägget. 

 

Smöra och bröa en normalstor pajform. Klicka ut degen i denna och smeta ut den i alla vrår. Lägg sedan på någon form av fyllning men inte så mycket. Kakan får inte bli för blöt och den ska ha en ytterkant utan någonting på. Den biten blir mycket knaprig och god.

 

Grädda i 200 grader mitt i ugnen, 30 minuter. MUMS!

 

Har provat, röda vinbär, 1-2 syrliga äpplen, färsk ananas. rabarber. Allt, var för sig är OK.

 

 

 

 

Vindruvor och tramp i klaveret!

17 okt kl 10:47, 2012

Skrivet av undervinrankan under kategorin vinberedning | 0 Kommentarer | Permalink

 

Tillvaron har de senaste veckorna kretsat runt katterna och druvplockning. Kissarna har inte fått gå ut ännu men nu är det väldigt hemmastadda och har knutit an både till Olle och mig. Gullepluttarna! Och, vilda busekatter är de!

 

 

 

 

Vad det gäller druvorna har jag väntat - nervöst trampat runt - och väntat på att de blåröda druvorna också skulle mogna. Ville ha blandade druvor i åtminstone en av mina jäshinkar! Allt blev så förskjutet nu i höst. Har aldrig tidigare skördat mina druvor så sent. Risken för frost och en och annan snöflinga blev till slut för stor, mognaden var något sånär och jag begav mig ut på druvjakt. *Skrattar * Var inte svårt, i år har druvor och rankor växt enormt. Det är bara solvärmen som har fattats. Nåja, blev åtminstone inte stucken av någon stressad geting. De hade väl alla somnat in vid det här laget.

 

 

 

 

Snoppade av allt vedartat , alltså skaften, på druvorna – ett himla jobb - sköljde och krossade dem efterhand sedan i matberedaren. Körde varje dos väldigt kort. Hällde massan i jäshinken och följde sedan instruktionerna på det inköpta "Hedgerow Wine Kit", alltså, jässats för trädgården som jag råkade ha till hands i år.

 

Numera finns det nog inte någon affär i Uppsala som säljer jäst eller vintillbehör… Fast, det finns förstås att beställa på nätet för den som förstår sig på att planera väl… Hmmm, inte alltid jag. De där jässatserna jag använde köpte jag förra året på essansaffären som sedan lades ner.

 

Att rensa druvorna tog lång tid men till slut kunde jag sätta två hinkar vin. En av dem har en blandning av blåröda och gröna druvor. Den andra har bara gröna druvor. Spännande värre tycker jag. Hur ska årets vin bli? Hoppas alltid att det ska bli bättre än förra årets…. Nu är druvorna i den ena hinken dessutom "väl trampade"!

 

 

Har man kattungar får man räkna med att oväntade saker händer… De far överallt, är nyfikna och smått vingliga. Klarar inte alla hopp och ramlar pladask. Zigge Storfot hoppade förstås upp på – hoppsan - och ner i en vinhink som jag höll på att fylla med krossade druvor. Det där med vintrampning…" Stackarn, blev nog riktigt chockad över att hamna i den där smeten. Flög upp ur hinken som en raket, skvätte rikligt med druvrester omkring sig och gömde sig under bordet. När jag väl fick grepp om honom bar det iväg till tvättstället som han annars brukar drick ur. Han är alltså inte så avigt inställd till vatten. Tur för mig. Jag sköljde av kissen och sedan torkade jag av honom hjälpligt med en stor handduk.  Zigge var litet purken, men katter lever nog mycket i nuet så efter en stund var han torr och lika lyckligt busig som tidigare.

 

 

Zigge Stortass, den berömda vintramparen! Blir litet utmattad emellanåt.

 

 

Lilla fröken Sissi Örontofs är minst lika busig som brorsan! Fast, vintrampning är hon inte intresserad av...

 

Satte förresten ytterligare en hink med en inköpt vinsats, röd Rioja. Lade till extra socker och ca 100g osvavlade russin i denna. Inbillar mig att jag förädlar smaken därigenom.

 

Nu lever det om i vårt lilla kök, 3 vinhinkar som bubblar utav bara den!

Hittade en länk till en uppsats, "Jäst i svenska hem" kolla gärna.

 

Zigge Stortass och lilla fröken Sissi Örontofs.

30 sep kl 22:17, 2012

Skrivet av undervinrankan under kategorin katt | 0 Kommentarer | Permalink

 

 Med dunder och brak har de landat i vår tillvaro. Det är faktiskt riktigt omvälvande att bo ihop med sådana här busiga små liv. Med spänning, eller kanske smått skräckfull förtjusning, inväntar vi nästa hyss…

Video 

Här "pustar" katterna ut en stund i knät på lillmatte.

 

 

Jag/vi har haft mycket att skratta åt, mest varje dag hela den här veckan. Vilken energi och vad helt underbart förföriskt deras tossigheter är. Jag känner mig mycket lycklig!

 

 

 Katternas mamma är en norsk skogkatt och eftersom hon också har tillgång till ett uteliv har hennes kull med ungar troligen haft olika fäder.

 

 

Zigge Stortass har troligen grannens stora röda bonnkatt som pappa men lilla fröken Sissi Örontofs har väldigt mycket av norsk skogkatt i sig. Kanske hennes pappa är en annan grannes jättestora norska skogkatt…. Höll på att svimma när jag såg en bild på honom. Tur att honor inte blir lika stora som hannar!

 

 

Efter att ha läst på nätet om hur en skogkatt ser ut tycker jag att allt på lilla Sissi talar för att hon är en helgjuten norsk en. Tofsar i och ovanpå öronen, stor härlig haklapp som troligen bara växer ut till en liten man runt halsen, kraftiga långa bakben och pälstofsar mellan trampdynorna….Får väl se en vacker dag när vi släpper ut dem i naturen här omkring. En skogkatt som ska klättra ned för ett träd gör ofta det cirkulärt med huvudet nedåt. Jag kommer förstås säkerligen att redovisa katternas utveckling här på bloggen.

 

 

 

På sikt, alltså till nästa sommar, ska vi försöka ta med dem i vår båt… Hoppas innerligt att det funkar. Båda kissarn är väldigt intresserade av vatten och inte rädda för att bli våt om tassarna. Har tagit in vår lilla fontän från altanen och nu står den i badrummet över vintern. Kissarna klättrar helt käckt på den och lapar en skvätt vatten vid behov. Sissi har förstås trillat i en gång men det verkar inte att ha avskräckt henne.

Tassen går lätta fjät, runt alla rummen...

24 sep kl 20:08, 2012

Skrivet av undervinrankan under kategorin katt | 0 Kommentarer | Permalink

Nu, i kväll, har vi äntligen fått hem våra kissar. Lyckan är stor i mig. Har ett litet kurrande trassel i mitt knä just nu, näns knappast röra mig. Zigge är hos mig och Sissi skuttar runt Olle som tittar på tysk film på nätet. De har nosat runt i alla rum och smått undersökt allt de nått upp till. Antar att det i morgon går en och annan blomkruka... Ska ta litet bilder en annan dag, just nu är det bara härligt att vara nära dem utan större arrangement. Jag återkommer

Längtar....

14 sep kl 21:32, 2012

Skrivet av undervinrankan under kategorin katt | 0 Kommentarer | Permalink

Nu är det ungefär 10 dagar kvar tills kattungarna ska flytta hem till oss. Längtar alldeles förfärligt! Har inte sett dem på över en vecka. Mycket händer  med sådan dära småttingar på så "lång" tid...

 

 

Vi använder tiden till att städa och plocka till här hemma. Ja, inte hela tiden förstås, men bit för bit blir allt, mer och mer kattungsvänligt här hemma. Sladdar ska gömmas och ömtåliga prylar ska flyttas till något säkrare ställe...

 

Jaaa, så är det detdär med vindruvorna. Borde nog plocka dem snart. Väntar dock på att de blåröda ska mogna till litet mer. Ska förstås fortsätta med mina försöka att göra "drickbart" och gärna gott vin. Inte helt lätt måste jag erkänna.

 

Om någon av er som eventuellt läser detta skulle vara intresserad av hattar och tillverkning av sådana finns det en intressant engelsk tidning på nätet som heter "Hatalk". Den utkommer 1 gång i månaden och kostar ca 38 pund om året. Tycker den är bra och innehåller mycket tips och information för alla som är "glada i hatten". Nu har denna tidning öppnat ett forum för hattälskare och hattskapare på nätet som påminner litet om facebook. Om du blir nyfiken googla på hatalk. Eller, skriv en kommentar här till mig med din mailadress så kan jag bjuda in dig.

 

Känner att jag är litet trött just nu men ville nog ändå tota ihop några rader. När jag tittar på besökareuppgifterna blir jag så förvånad, i dag över trehundra personer. Vem är ni!? Blir så nyfiken och undrande vem/vilka som finns där bakom statistiken... 

 

 

 

 

Tisdagar är krokidagar!

11 sep kl 17:17, 2012

Skrivet av undervinrankan under kategorin måla och rita | 0 Kommentarer | Permalink

Sedan januari 1993 går jag en dag varje vecka  under vår och hösttermin och tecknar kroki. Konstigt, vad tiden har gått, det är ju nästan 20 år!

 

Här i Uppsala har vi en förening som bildades 1947 och denna förening samlar människor av alla kategorier som gillar att teckna och måla. Vi har ingen lärare men tittar emellanåt på varandras bilder och surra kring vad vi ser. Alltid lär man sig något av dessa synpunkter. En del av oss tecknar mycket och ibland även proffesionellt, andra mindre, men alla är välkomna i föreningen. Ett trevligt föreningsgäng som man gärna är medlem i!

 

Jag tycker att krokin är bra för mig, tränar "samarbetet" mellan ögon och hand. Kan var betydelsefullt även för skapande av objekt som hattar och fascinators! Eller, varför inte, skylthuvuden.

 

 

 

 Slutar med en bild av mitt senaste skylthuvud, Julia.

 

 

Skylthuvuden, och annat roligt...

02 sep kl 20:59, 2012

Skrivet av undervinrankan under kategorin Hantverk | 0 Kommentarer | Permalink

Jag har till yrke och även till hobby att skapa. Mestadels blir det någon form av huvudbonad. Ska man så visa upp vad man gjort, i affär eller på nätet, behövs det någon form av exponeringshjälp. Länge har jag klurat på detta. Har köpt skumplasthuvuden och fiberglashuvuden. De senare, 2 st, är stora favoriter, men, hungrig vill ha mera!

 

Via ett inlägg på facebook "snubblade" jag över en - för mig spännande - nätadress. En hemsida som handlade om papier mache´. Hmm. Läste och begrundade och bestämde mig sedan för att pröva. Att hålla på med papier mache´var inget nytt för mig men på hemsidan fanns ett recept på "papier mache´lera. Utifrån detta hamnade jag på en annan hemsida som beskrev hur man lätt kunde koka eget klister till papier mache´n.

 

När jag ändå höll på att snoka på nätet - om papier mache - hittade jag en fantastisk skapare av drakar gjorda av papier mache´. Kolla här.

 

 

Tja, kära läsare, roa er nu riktigt bra!

 

Jag har förstås gjort skylthuvuden, stora och mindre. Är i någon sorts inlärningsperiod men tänkte ändå våga mig på att visa vad jag åstadkommit. Håll andan, här kommer några bilder!

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi har inga katter kvar just nu. Men innan september är slut flyttar två gullegrisar in till oss, Sissi och Zigge. Tomheten och stor saknad efter de två "gamlingarna" ska planas ut och, även om jag kommer att fortsätta att tänka på dem ska våra uppgifter blir att  uppfostra och glädje oss över de två  nya småttingarna.

 

 Lilla Sissi.

 

 

Lille Zigge

 

 

 

 

Möbelklädsel och spännande hattäventyr i sikt!

04 jun kl 22:22, 2012

Skrivet av undervinrankan under kategorin Nyheter | 0 Kommentarer | Permalink

 

Har för första gången i mitt liv prövat på att klä om möbler. Spännande och himla pirrigt! Möbeltyg är ju dyrt och är man helt oerfaren inom detta område dallrar nerverna. Jag vill ju så gärna lyckas och göra något bra men förstår också att uppgiften inte är helt lätt... för ett blåbär som mig...

 

Hittade ett trevligt tulpantyg på Olssons Tyger....Ja, jag är svag för tulpaner! Köpte det och brottningsmatchen kunde börja! Drog bort ett hundratal möbelspikar på två fåtöljer med mina "skröppliga" förslitna händer som med möda och stor envishet knappt kunde hålla i en tång. Använde det gamla tyget som mönster och sedan var det "bara" att klä på de smäckra fåtöljerna.

 

Häftpistol för att förankra undertyget. Aj, aj, aj. Därefter ny fräsch mässingsmöbelspik eller nubb eller vad det nu heter. Kul och svårt. Dra hit och dra dit. Och när allt var klart skulle själva fåtöljen tillbaka i träställningen. Fasen vad svårt det var att hitta skruvhålen!

 

 

Här är iallafall en bild på slutresultatet.

 

I stugan har vi också sex stolar. Två av dem har nu fått nytt vacker tulpantyg på sitsen. Jag är helnöjd!

 

 

 

Nu till detdär med hattar. Premmar på en trevlig nättidning som utges i England. Den heter HATalk och kommer en gång i månaden. Väldigt trevlig och innehåller mycket matnyttigt för en "hattifnatti" som mig.

 

För ett tag sedan deltog jag i en hattävling i regi av denna tidning. Temat var drottning Elisabeths 60-års jubileum som regent.... Tja, jag försvann nog i mängden av tävlande varav många var oerhört duktiga och säkert mycket mer erfarna än vad jag är. Detta till trots har jag blivit inbjuden att delta i en specell utgåva av tidningen där olika hattfantaster presenteras, var och en på en egen sida....

 

 Tidningen kommer att  spridas över hela välden, den kommer att vara gratis för alla att ladda ner och utgivningen kommer att ske september/oktober någon gång. Håll ögona öppna. Jag lägger ut mer information om detta när jag har något mer att berätta!